Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Evropa a community policing

Foto: P-CZ

V posledním zářijovém týdnu se v lotyšské Rize konal mezinárodní seminář pod hlavičkou CEPOL – Evropské policejní akademie - na v Česku oblíbené téma 'community policing'. Byli jsme tam a dozvěděli se, co se v této oblasti děje v řadě evropských zemí. V článku se podrobně věnujeme zkušenostem z Finska, Česka a Holandska. Nejdřív ale stručná rekapitulace...

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 06. 10. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 08:04:02 13. 11. 2011
default.png
Všimněte si ale, jak malá část kolegů se baví o něčem takovém, jako je to, jak svoji práci dělat líp.

Tak jistě, v dnešní době kdy se poldům v terénu kálí na hlavu, berou se jim soustavně peníze, nemůže mít asi nikdo hlavu nikde jinde než jak a kde ušetřit a na službu místa nezbývá.

Jenže hoši, tohle bylo i v době, kdy platy byly zcela jinde než dneska a dělat nějak jinak než čárky nebo tedy spíše řečeno jejich sabotování, se nechtělo zase nikomu.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:48:19 14. 10. 2011
default.png
CATANI [2011-10-14 14:00:24]: S těma Matrami ale systém byl zaplacený a nachystaný, aby plně fungoval. Tam už žádné dodatečné investice (píši o roce 2006) nebyly třeba. Mohlo se jistě vylepšovat, ale pro dostatečnou funkčnost, která by možnosti poldy v terénu pátrat jako divý zvýšila až neuvěřitelně proti dnešním možnostem, to bohatě stačilo. Vzhledem k tomu, že nepředpokládám, že by se bývalo bylo bouralo, musí to fachčit i dnes. Kdyby nebylo blbů ve vedení. Proti nim není obrany! :D

Nadšenci jsou spojaři, kteří s tím umějí zacházet, ale jak jsem z jejich vyjádření na dotazy, proč to teda nefachá jak má a umí pochopil, ty prasce nahoře nechtějí ani slyšet, že by se musely učit nějakému systému, kde musíš myslet a ne jen zaklíčovat a žvanit.

Ta chátra, co se jako ty příslovečné líné vši zabydlela v kožichu policie a vysává ji, je prostě brzdou úplně všeho od fasování hajzláku po samostatné myšlení poldy venku. Dokud je někdo nebude bičem práskat po strništi až do Říma nebo dokud s nima čerti nebudou orat minová pole v Iráku, policie nebude fungovat. Žádná firma takto nikdy nemůže fungovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 14:01:10 14. 10. 2011
default.png
Sorry bylo to adresováno Jardovi

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 14:00:24 14. 10. 2011
default.png
HAMMER [2011-10-14 06:04:06]: A že to jsou kecy... systém sice funguje skvěle, ale právě kdyby se objevil nějaký nadšenec, který by do toho kecal, mohl by fungovat ještě lépe než skvěle. Stálo by to ale peníze, které nejsou.

S tím nadšencem jsi mne pobavil, zeptal se tě někdy tvůj šéf nebo někdo jiný co by jsi chtěl u policiie dělat nebo v čem si myslíš, že by jsi mohl být policii prospěšný, nebo k jakému druhu služby či objasňování kriminality by si chtěl směřovat, nebo jestli máš zájem o technické zázemí či něco jiného.
Nadšenci jsou dáni zcela jinak, po koleně, přes koleno, přes různé otvory a kdo ví co, policie o nadšence a odbornost nemá zájem. Nadšenci jsou určování nebo to mají napsáno v kádrovém profilu. Až odejdou poslední zbytky poldů a znalých v oboru, uvidíš jací nadšenci nastoupí a jak se v budoucích letech ještě oproti dnešku zkvalitní veškerá práce, jenom abychom nemuseli volat z okna nebo ze svých soukromých telefonů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:04:06 14. 10. 2011
default.png
JARDA [2011-10-13 22:40:23]: Nikdy jsem tu nikde nenapsal, že bych se ve službě nikdy nezašíval. Bylo období, kdy nám vedoucí posbíral všem osobní na nuly, protože na ně nebyly prachy, ale napsal nám, že děláme kulové. To jsme bratru rok neměli jediný výsledek do knihy služeb. Jako každý jsem si dal dvacet, třicet i čtyřicet.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 22:40:23 13. 10. 2011
default.png
HAMMER [2011-10-13 18:38:43]: Z baterky k vysílačce se dá vyčíst rok výroby, počet nabíjecích cyklů, které prodělala, kapacita a nevím co ještě. Viděl jsem několik mrtvých baterek, jak s nimi cvičila specializovaná nabíječka. Dva extrémy- první akumulátor stáří 2 roky, necelých 500 nabíjecích cyklů (přesné číslo už si opravdu nepamatuji), druhý akumulátor stáří 4 roky podle výpisu 9 nabíjecích cyklů. Ani jedna neudržela zapnutou vysílačku déle než 10 minut. Nabíječka při refreshi ji třikrát nabije a do bezpečné hodnoty vybije (prakticky jako varianta se žárovkou). Pokud dostali obě baterky 3x refresh (celkem 9 kompletních cyklů), hlásili obě kapacitu přes 90%. Následně ve vysílačce fungovali výrazně lépe. Bohužel jen řádově jednotky nabití v obyčejné nabíječce (v běžném provozu). Pokud by se s nimi zacvičilo, zase chvíli pojedou. Pracujeme ve výzkumném ústavu chemických článků, nebo u PČR? Pokud budu zkoumat chemické články, budu mít radost z toho jak jsem krátkodobě dokázal oživit "mrtvý" akumulátor. U PČR mě absolutně nezajímá nějaká teorie chování akumulátoru v čase, ale potřebuji ho vložit do nabíječky a jakmile zhasne červená kontrolka v nabíječce chci mít připravený akumulátor. Co s ním nabíječka udělá mě nezajímá.

Lustraci v terénu jsem párkrát zkoušel přes ten notebook od hp a pro mě je to prostě pomalé. I když pominu zalogování do systému. Nevím jestli se něco změnilo, ale pochybuji. Nikdy jsem to přesně neměřil, ale subjektivně je pro mě daleko rychlejší vystát si frontu v éteru, nadiktovat druhé straně co chci a během chvíle to mám zpět, vše najednou. Věř tomu nebo ne, v ruce jsem to měl, dokonce v průběhu ničím výjimečné směny (takže nešlo o předvedení se papalášů).

Individuální hovory na terminálu Matra Easy? Pokud číslo nemám v paměti, nebo se nenechám spojit operačním, někým v autě apod. tak mě nenapadá možnost jak uskutečnit individuální hovor.

A že to jsou kecy... systém sice funguje skvěle, ale právě kdyby se objevil nějaký nadšenec, který by do toho kecal, mohl by fungovat ještě lépe než skvěle. Stálo by to ale peníze, které nejsou.

"šichta, v níž si nevyřídíš alespoň tři soukromé záležitosti, je šichtou ztracenou"
Nedávno ses tu v nějakém vlákně rozčiloval, že jsi se nikdy v životě ve službě nezašíval. Jaký je prosím tě podle tebe rozdíl v tom se někde zašít za buk a vyřizováním soukromých záležitostí?

Končím s offtopicem a vraťme se zpět k CP.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:41:26 13. 10. 2011
default.png
Jinak ale zpátky k CP aneb práci starých četníků.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:38:43 13. 10. 2011
default.png
JARDA [2011-10-13 10:36:11]: Jardo, prosím tě, ty potřebuješ dostat tím Matráckým datalinkem, jehož název mi už vypadnul, lustraci drbana. To je nějakých 10 kb, asi patnáct řádků. To je první věc.

Druhá a podstatnější věc: vedení nikdy ani nenavrhlo, jaké info mají být v lustracích na osobu, vozidlo, řidiče... Systém nikdy nebyl zprovozněn ani připravován do provozu, tak jak můžeš něco takového tvrdit, že to trvá? Ty jsi to nemohl mít ani v ruce. To netrvá, to nejde!

Systém měl omezený počet dat na jednu lustraci, ale i tak toho bylo tolik, že ti to stačilo na všecko, co jsi v terénu chtěl a potřeboval. Přenosová rychlost při tom nebyla vůbec relevantní, žádné fotky nebo videa se nestahovaly. Pár řádků písma a hotovo.

To co říkáš, jsou přesně opakované kecy od vedení: hodně řečí ale nic zařídit, pochopit, vymyslet. Všichni ti šašci věděli, jak lustrace nefungují, zaručeně to věděli, ale ani jeden netušil, že žádné lustrace přes data nebyly nikdy pro Matru ani připravovány. Někde se ti zkusilo, ale nešlo to, bodejť by ano.

Ne, tupci s rudými knížkami a VUMLy prostě neumí nic, přece se nebudou něco učit, nám stačí mluvit...

Zkus si totiž o Matře něco zjistit až budeš na ŠUPu od spojařů a pak zkus potestovat svého vedoucího. Třeba nastavení individuálního spojení mezi dvěma vysílačkama atd atd. Uvidíš pak sám, jaký je to blbec! U nás se smáli na poradách všichni - až na toho mamlase.

Matra je nahovno... Ó nikoliv!. Policejní manageři jsou nahovno. Ten systém ve světě funguje a funguje skvěle. Je jiný než konkurenční, ale funguje a dostatečně. Jen do něj nekecají blbci s VUMLem.

S těma baterkama: jen to zkus a budeš čubrnět. Po dvaceti cyklech nabití a vybití ji nepoznáš. Nevím na kolik je už voltů, musíš pořídit příslušnou baterku, aby jsi vůbec viděl jak vláno ještě žhne nebo už ne.

Jak jsi psal, ano, máš každých pět minut kontrolovat funkčnost svých věcí. Vysílačka nemusí být na opasku, ale když ji chceš mít připravenou pro použití, musíš vědět v jakém je stavu. Musíš vědět, kde máš posunutou pistoli, kde máš pouta atd. Jakmile začne akce, hledat to už je pozdě a průšvih menšího či většího rázu. Ty necvičíš takové věci jako kde kterou věc mám, co udělám, co neudělám, jak to udělám, jak neudělám atd atd proto, aby jsi byl borec, ty cvičíš celý život proto, aby když na to třeba jen jedinkrát za kariéru přijde nebo možná ani to ne, jsi přežil. Časopis Zbraně a náboje neb servery na netu na rozdíl od našich bojařů dělají rozbory spousty situací a poldové umírají téměř výhradně proto, že nebyli připraveni a ty detaily jejich úmrtí jsou až mrazivé, jaké jsou to takové ty denní maličkosti, co každý z nás zná.

Spojení, zbraň, ostražitost a kontrola výstroje. Automaticky padesátkrát za šichtu si sáhnu na pažbu čízinky, je tam, pojistka přes kohoutek zamáčknutá, přezku jsem odstranil - defektní druk. Pořád náboj v komoře, nikdy jsem si se zbraní nehrál. Vždycky jsem počítal s tím, že náboj mám v komoře. Před šichtou jsem si poklepal zásobníky, zkontroloval kdejakou blbost a při šichtě taky. Na tělesné co jsem mohl tak jsem cvičil a dělal figuranta abych věděl jak to prima bolí, venku na drbanech pak všechno zkoušel.
Vysílačka dobitá do plna jedna baterka, podle počasí a toho kde jsem měl jít nebo být jsem bral druhou. Celý mančaft si hlídal, aby se každá baterka napřed po každé službě vybila, než se dá nabíjet. Mobil samozřejmě u sebe, nebo´t základní pravidlo při každé práci praví, že šichta, v níž si nevyřídíš alespoň tři soukromé záležitosti, je šichtou ztracenou.
No a když umřel dosah Matry, volalo se 158. Cílem každé služby je vrátit se domů živý, zdravý, netrestaný, dneska ještě odpočinutý a včas. Takže všecko max rychle zpracovat a tradá domů.
Nebudu ti vykládat, že jsme nebyli frustrovaní jako vy. Samozřejmě byli. Nervy, nervy, nervy. Ale ne s drbany, ale s nadřízenýma. Víš jak obrovsky se nám všem, co jsme odešli do té super firmy, ulevilo? Kolegové v céčku potvrdí. Úplně jiný život.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 10:36:11 13. 10. 2011
default.png
Tak třeba tebou zmiňované datové přenosy. I vzhledem k datovým rychlostem je to prakticky nemožné použít v terénu- velmi zdlouhavé dotazy do databází. Ve většině případů je rychlejší si "vystát v éteru frontu" a dělat dotazy přes operačního.

Já nepsal, že některá funkce je vysloveně nevhodná. Jen prostě systém ustrnul na určitém bodě. Ale funkční je. Konkurenční Tetra má data až cca 600 kbit/s. A na datech se dá dělat věcí.

S tím mobilem si nerozumíme. Tíseň je snad pořád ještě zdarma, ne? Já měl na mysli spíše obvolávání našich zákazníků, ohlašování své činnosti apod.

Vysílačka v pouzdru na opasku být musí? Tím si nejsem úplně jist. Hlavně ve staré zimní bundě se mi libí ta náprsní kapsa na vysílačku. Párkrát jsem ji měl na opasku a hlavně v různých obchodních centrech se dá snadno přeslechnout volání. V náprsní kapse se mi to ještě nestalo.

A zase nepsal jsem, že mi vydrží baterka 5 minut, ale jestli mám každých pět minut kontrolovat její funkčnost. Výdrž baterky jsou cca desítky minut.

A životnost baterky po vybití přes žárovku je diskutabilní. Vzhledem k tomu, že baterky jsou vesměs staré několik let, i přes péči v podobě inteligentního nabíjení jsme na hranici, nebo za hranicí maximálního počtu nabíjecích cyklů.

Ale jinak tvému uvažování rozumím a je v pořádku. Voják se stará, voják má.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 20:31:50 12. 10. 2011
default.png
HAMMER [2011-10-12 17:02:52]: Hammer neblbni, to co radíš Jardovi je dnes na isnpekci a náhradu milionových škod vnitru, že destabilizoval systém Matra.Oni tomu sami moc nerozumí, ale najít viníka, co se do toho vrtá, páni to je kunšt, to by byly odměny.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio