Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Budoucnost policejní práce aneb dá se kriminalita předpovídat? (REDAKCE)

Budoucnost policejní práce aneb dá se kriminalita předpovídat?
Predictive policing v akci
Foto: PopSci

Už nyní je jasné, ač si to stávající špičky české policie mnohdy nechtějí připustit, že je konec době, kdy v boji s kriminalitou bez rozmyslu "...policie zaplavila ulice a doufala, že bude mít kliku." Trendy policejní práce posledních 20 let staví do popředí INFORMACE a jejich ANALÝZU.

Autor: Ondřej Skalník
Publikováno: 28. 11. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 11:04:56 11. 12. 2011
martoo.jpg
HAMMER [2011-12-11 08:13:43]:

Dokud jsem to na těchto stránkách od ostatních kluků pouze četl, bylo mi jich líto, ale říkal jsem si, že to u nás ještě jde. Jenže to, co začali vymýšlet poslední rok a půl a převážně aplikovat poslední půlrok, to už je naprostá buzerace.

Místo toho, aby v těchto časech vedení se snažilo policistům práci ulehčit a snažit se vyjít s tím, co zatím máme, snaží se nás čím dál více svazovat a omezovat to, co dělat jako policie máme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:13:43 11. 12. 2011
default.png
No a k tomu, co to celé znamená v reálu jsi zapomněl ještě dodat, že ráno dostane od vedoucího hlídka pojeb za malou vykázanou činnost: "to nic v noci nejezdí?" Já nad tím dumal stejně jako ty, stejně jako ty jsem nad tím přemýšlel, zkoušel se s těmi kretény na toto téma bavit, marné, marné, marné. Dvacet let jsem to zkoušel. Zkoušel to i můj poslední nadřízený, výsledek stejný. Teď se přetrhala kontinuita, mladí jako ty začínají objevovat to, co nám byla dávno jasné a kdybychom byli tam, kde máme být (já ne, mě vynechte) nemusel jsi kolik let objevovat něco, co je už dávno objevené. Teď budeš zkoušet zleva zprava jak na to a za pár let dojdeš k naprosto stejnému závěru jako já a spousta dalších, co jim nebyla ta práce lhostejná - nejde to a projebal jsem tu spoustu času zbytečně, nic za mnou není vidět, nic tu po mě nezůstalo, marnil jsem tu čas. To bude jediný výsledek tvého snažení u policie.

Dlouho jsem tu nebyl, měl jsem rozdělané tři domky na melouchách, jeden mám hotový, na druhém došly majiteli prachy (jsou vánoce tak pokračujeme až v lednu) a třetí máme v plné rozpracovanosti. Tohle jsem mohl mít za sebou v pětadvaceti letech jako mladík, dneska bych už jen psal revize u počítače, místo toho jako starý blbec buduju svůj nový život. Mám nejen z toho poslední tři měsíce desítku až patnáctku měsíčně navíc, krásného Ježíška pro všecky, nové nářadí atd. ale včera jsem od čtyř do osmi večera spal, dneska odpoledne budu zase chrnět a nový týden nanovo nově od sedmi ráno do půl desáté večera.

Kdybych neztrácel zbytečně čas něčím, co nemělo světlo na konci tunelu, dneska bych nemusel tohle podstupovat. Mám kolegy, co dělají tuhle práci desítky let, třicet i čtyřicet let. Nikdo z nich si nedokáže vydělat tolik, co my s kolegou. Bojí se říct o peníze, neumějí si práci sehnat. Vždycky jsem věděl, že se uplatním i jinde a bylo by dobré, kdyby jsi pochopil, že to samé i ty.
Já dneska makat za dvacku čistá ruka u policie noční, soboty, neděle, svátky a nemít nějaké odborné vzdělání, začnu si dálkově dělat rekvalifikaci na topenáře, ti jsou tak vytížení, že kamarád přes víkend už druhým rokem nezvedá žádné telefony.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:59:59 11. 12. 2011
default.png
Martoo, prosí tebe..! To samozřejmě všichni už nějakých pár set let ví, že když se omezí prevence, naroste nápad. Jenom než to, že policie "nemůže" drban zjistí a pochopí, trolinku trvá. Nejméně rok až tři. Ale pak je docela těžké to vracet do starých kolejí a řeknu ti spolehlivě, kdo to zcela určitě do starých kolejí jakéhož takéhož pořádku nevrátí - české soudnictví.

Dále: ty KB nebo jak tomu se teďkom říká kontaktní místa, s tím je problém stejný už nejméně od roku 1989 - stále stejná místa, stále stejné časy, drbanům na očích. Já jsem kdysi na poradách řekl starému, že si nedovedu představit, jak by ještě líp ještě neúmyslně spolupracoval s drbany a myslel jsem si, bůhví jak nejsem chytrý a na co jsem došel.

Za dva měsíce na ŠuPu v Brně nám přednášel kolega z kriminálky a přesně tohle zmínil i on. Tady to vědí prostě všichni, jenom manageři ne. Nebo teda líp: tohle zajímá všechny, jenom managery ne. Nebo nabyl snad někdo z poldů někdy pocit nějakým skutkem libivolného managera, že by managerům šlo o nějaký pořádek v rajónu, o lidi co jim mají sloužit, o službu lidem? Pokud ano, sem s tím skutkem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:39:02 02. 12. 2011
martoo.jpg
Když jsme u té analýzy, u nás se taky za poslední rok a půl vyvíjela..

Nejdřív to začalo tím, že se v rámci úspor omezily naježděné kilometry při hlídkové činnosti. Nikoho už netrklo to, že pokud omezí kilometry na hlídkové činnosti, navýší se kilometry proježděné na nápadu trestné činnosti. Takže na služební obvod, který je na šířku cca 40 km, má hlídka při noční 12h službě povoleno, na hlídkovou činnost, ujet maximálně 40 km.

Když zjistili, že to není reálně možné, začalo vedení vymýšlet kontaktní místa. Zde už začala zmíněná analýza. Nikoho moc nezajímalo, kde se ve velké míře děje trestná činnost, ale kde je místo blízké nějaké hospodě.

Aby toho nebylo málo, kontaktní místa jsou minimálně 30 min. a maximální jsem zatím zažil 4h. Takže všichni občané vědí, samozřejmě včetně drbanů, kde se hlídka zrovna nachází. Nemohou se ani splést, protože tyto místa jsou pokaždé stejná. Dříve šlo si kontaktní místa měnit přes operačního, dneska toto neexistuje.

Samozřejmě jakákoliv iniciativa není žádaná, protože by se buďto najezdilo moc kilometrů, policisté by nemohli stát na kontaktním místě a nebo by nebyly bloky a zkrácenky.

Takže každá iniciativa = potencionální flastr.

Analýza rovněž nezapomněla ani na fakt, že stoupá majetková trestná činnost. Díky analýze se tyto statistiky majetkové tr. činnosti, jak jsem již výše naznačil, zaplácnou alkoholem či mařenou.

Takže v reálu to celé znamená, že hlídka doslova hnije 12h v autě, převážně stojí na místě, od jedné hodiny ranní kolem ní neprojede jediné auto, a následující den se celé dopoledne čeká, co a kde nám drbani vyvedli.

Každý stát má svůj model..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:33:13 01. 12. 2011
Karel.150.jpg
Moc hezký článek, smekám nad tvůrci algoritmu a nad jeho výsledky.

BJ [2011-11-30 12:38:08]: Souhlasím s tebou, Comunity policing dokázali nadřízení byrokracií totálně zdevastovat jinak hodně dobrou myšlenku. No já brzy svou funkci právě z tohoto důvodu měním.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BJ 12:38:08 30. 11. 2011
default.png
Velice zajímavý článek.. toliko k obsahu.
Nechci ani domýšlet jak by tento systém fungoval po převzetí naším ,,drahým vedením,, .
Nemohu nevytáhnout téma ,,comunity policing,, do které jsme byli hnáni s vervou a které bylo tak zničené byrokracií ještě dříve než se mohli dostavit výsledky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 21:40:02 29. 11. 2011
Lukas Heinz.jpg
X-SAT [2011-11-29 18:58:10]:

Promiň trošku se tu promítla má frustrace a předsudky vůči analytickým funkcím. Zatím jsem poznal několik analytiků a byli to pouze odložení neschopní lidé s vysokými platy. Ale to samozřejmě neznamená, že analýzy nejsou u Policie ČR potřeba a že nejsou analytické funkce kde se maká i za ty, kteří si tak jen pracovně říkají. Jen je ten pojem u naší firmy dost zprofanovaný.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 21:21:15 29. 11. 2011
default.png
No to mi připomíná dnešní analýzu vTV ,že PC mají a na něm pracují více bohatí a vysokoškoláci a pokud je to tak přesné jako předpovědí počasí v naších televizích ,tak Bože ochraňuj nás od zlého.Senioři ,že spíš né,tak mne zajímá koho se ptají,když se kouknete na seznamky a Fecebook tak je tam někdy více senioru nežli mádeže,tak by tohle bral opravdu jen okrajově a stím,že to zase bude humbuk,jak se někdo napakuje .Příklad analýza vypočte ,že se mládeš nezůčastní protestu ,proto ,že se ptali v Praze a tam jak víme mají lidé dost práce a tak proč by šli do ulic ,ale zapomínají,že se zapoměli zeptat někde jinde a že lidé žijí i mimo Prahu?!Nikdy nemůže člověk předpokládát ,že vám dotázaný řekne uplnou pravdu a co bylo poplatné dnes ,nemusí platit zítra .Ikdyž jak tak koukám my jsme jako národ neopučitelní a zase sendeme nalep nějakému králi (knížete už máme):(:(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X-SAT 18:58:10 29. 11. 2011
X-sat.jpg
LUKAS-HEINZ2

Příliš zde nepřispívám, ale s ohledem na Tvůj komentář musím... Už jsem si několikrát všiml, že je pojem analytik u PČR spojován s čímsi "byrokratickým" (interní akty řízení, statistiky, podklady pro porady apod.)... Vím, že tato místečka existují, že vznikla po boku všech těch metodiků a koordinátorů... Pracuji jako analytik SKPV již 7 let, kdy jsem začínali s prostým Excelem a naprostou nedůvěrou vedení. Za těch 7 let prošla naše práce obrovským boomem a dovolím si napsat, že ve zpracování jakýchkoliv informací jsme na velice slušné úrovni. A píšu zde o informacích, které se týkají trestního řízení, příp. přestupků. Faktem je, že ne na všech KŘ toto funguje... Jen upřesním, že náš odbor se skládá ze 3 oddělení - případové analýzy, informační kriminalita a informační podpora. Bohužel v očích ministerské komise jsme nevýkonní, resp. minimálně informační podpora. Takže nevíme, co s námi vlastně bude :-( Už jsem si zvykl, že u PČR nesmí nic příliš dobře fungovat, protože potom se šťourá dál a hlouběji, než se může "někomu" hodit... Ale to už není k tématu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:36:42 29. 11. 2011
default.png
Já mám naposled před 5 lety repasovaný počítač a dneska jsem si na něm udělal analýzu budoucnosti České policie a vývoje kriminality u nás. Po chvilce jsem musel najít baterku, abych se z té tmy přes ten malinkej otvor vůbec ještě dostal ven.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio