Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Třicet let teorie rozbitých oken (REDAKCE)

Třicet let teorie rozbitých oken
ilustrační

Maskována marketingovými slogany o „nulové toleranci“ a „kvalitě života“ teorie rozbitých oken výrazně pomohla snížit pouliční násilí a zločinnost v New Yorku. V pátek 2. března zemřel v Bostonu ve věku 80 let James Q. Wilson – americký politolog, sociolog,odborník na veřejnou správu, kriminolog a konzervativní myslitel, jemuž se poštěstilo co málokomu: napsal článek, který posunul schopnost Ameriky a podle mnohých i světa účinněji se bránit rostoucí kriminalitě ve městech.

Autor: Jaroslav Veis
Publikováno: 16. 03. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 22:40:33 20. 03. 2012
Andras.jpg
Něco degacto k tématu....

http://mezera.blog.idnes.cz/c/251917/Bezpecny-stat-je-pravo-obcana.html

úryvek:
"Je zřejmé, že žádná vláda nedokáže vymýtit trestnou činnost, ale každá vláda má možnost skrz bezpečnostní složky státu a skrz právní normy snížit riziko spáchání trestného činu a pokud trestný čin byl spáchaný, tak stát musí disponovat účinnou právní legislativou, která postihne pachatele trestných činů a povede je k nápravě. Z tohoto důvodu mi není zcela zřejmé, jak se může stávat to, že se pachatelé těší do vězení?"

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:10:41 20. 03. 2012
default.png
HONZAD [2012-03-20 15:39:42]: Novináři jsou především lidi bez potřebných životních zkušeností, (no tak dejme tomu že se jejich životní zkušenosti rovnají nule abysme jim nekřivdili) naivní pitomci a hlavním představitelem je Rajon. Oni se ani neumí dobře ptát.
Tak to přesně dopadne, když se novinář vydá dělat něco jiného než svoje ukřičené povolání. Jejich jediným zájmem je prodejnost, odměny a hlavně jakkoliv se vyhnout zodpovednosti za mediální i nemediální lumpárny, kterých se dopouštějí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:39:42 20. 03. 2012
honzad..jpg
pavelno: No, me zrovna nemusis vysvetlovat co se v tom regionu deje a uz me vubec probuh nedavej do jedne nazorove urovne s denverem proboha! :-) Mame spolecneho asi jen to, ze ani jeden nejsme policajti..

Ale zpet k tematu. Ani neni fair, ze hazes do jednoho pytle novinare. Neni pochyb z nemala cast novinaru (zejmena v problemovych rigionech, nmluvim o pzskych floutcich z kavaren) dobre vi, co se dej, ostatn oni jsou (stejne jako vy) kazdy den v terenu.
Jenze jedna vec je asi to, co vidi (a a vi z se v ralu deje) a druha vec co projde systemem, autocenzurou a redakcni politicko-korektni cenzurou. Treba jsou na tom stjne jako vy. Jejich oprataku drzi v ruce sefove (zejmena sedici v praze) kteri si v klidu prazskych redakci, kavaren a prvdolaskarskeho etosu hraji svoje hry. A pokrivuji obraz reality v mediich ve prospech falesneho humanismu, politicke korektnosti jinych svych ideologickych konceptu..

mylsim, ze novinari v terenu jsou mozna v zcel stejne pozici jako vy. Dobre znaji realitu, dobre vi co se deje, ale jejich system je nastaveny tak, ze njepozedj pres jejich sefy (a kdyby nahodou tal pres sefy jejich sefu v praze) proste obraz reality neprojde i kdyby trakre padaly...

Mozna se budes divit, ale mozna je jejich a vase pozice a situace hodne podobna. Vcetne toho, ze take tam existuje system sefu a jejich koni, ze nahoru jdou vlzdoprdelkove vzdy loajalni k vedeni a nikoliv ti tazni atd...

Bohuzel, je jasne ze mizerna situce v mediich /diktat politicke korektnosti v kombinaci s jesitnosti a nadvladou vsehoschopnych ambicioznich jedincu/ ovlivnuje i vasi praci a celou spolecnost, stejne tak jako mizerna situace v policii ovlivnuje celou spolecnost a i to, co se pise v mediich...


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PAVELNO 12:24:11 20. 03. 2012
default.png
HONZAD [2012-03-20 11:24:56]:

Mno ja se treba nedivim vubec, je to jen dusledek dnesniho systemu a toho ze do policejni prace mluvi lide, kteri o ni nemaji paru. Zasluha Denveru, ochrancu prav, novinaru atd...
Zachvili budou clanky typu 3 zastreleni policiste tamhle, tuhle, atd... Smutne, ale bohuzel velice realne.

PS: Honzade, aspon vidis co se deje kdyz policiste diskutuji, namisto pouziti DP. Mozna casem zmenis i ty sve postoje...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 11:24:56 20. 03. 2012
honzad..jpg
Co myslite, tato udalost (hlavne cela lokalita) -
je to v souladu nebo v rozporu s teorii rozbitych oken? A ze tam tech oken chyby :-(


http://usti.idnes.cz/Clanek.aspx?c=A120320_065737_usti-zpravy_js

vztahuje se torie rozbitch oken i na mista, kterym francouzi rikaji: Zones Urbaines Sensibles

Kazdopadne je to peklo, co uz se v dnesni dobe deje :-(
jen mi je divne, co probohla v teto "lokalite rozbitch oken" delal sam?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 14:51:30 17. 03. 2012
default.png
Honzo, nad tím se přemýšlí už pětadvacet let a nic! Přemýšlí nad tím jen řadoví, kterým lidi jako jediným za chyby managementu vynadají a kteří taky vidí ty následky protiprávní činnosti na vlastní oči.

Že z lidského neštěstí má ukurvený český policejní manager výnosný byznys je tragédie, která by zveřejněna veřejnosti být měla. To je totiž celý problém firmy.

Jak píše Joop: já tohle zažil, ve svém rajónu jsem měl jednou za tři měsíce vloupačku, sem tam nějaký chlast a konec. Všem vám můžu potvrdit, že je "super" se denní službu co službu hádat s ultrakokotem managerem, že do žádného cizího rajónu na obchůzku nepůjdu, že mám strašně činnosti u sebe, abych tam měl klid a že na jeho čárky prostě kálím. Že v rajónu kam mě posílá je pět územářů a padesátinásobný nápad, já jsem ve svém rajónu což je městečko větší než to kde je jich pět, sám a nemám nic. Ale ne kurva proto, že se tam nic neděje, ale že proto něco dělám, aby se tam nic nedělo. A že to něco je namáhavé a musí se u toho myslet a lidi si získat a riskovat v jednom kuse stížnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:00:24 17. 03. 2012
honzad..jpg
Zajimavy clanek a podnet k premysleni ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 09:01:41 17. 03. 2012
default.png
For Andras - máš úplnou pravdu. Jednou (je to asi 12 let, ještě jsem byl takový policejní zelenáč) mi jako hodnocení mého pracovního úsilí řekl tehdejší VO - Když budem perfektně preventivně působit a naprosto vymýtíme kriminalitu z našeho obvodu tak nás potrestají za to, že nevyhledáváme a nezjišťujeme. Nikoho nezajímá výsledek (chápejte slovo výsledek jako spokojený občan žijící v bezpečném místě), ale výkaz činností. Kdo má málo vykázáno,ten nepracuje. Takže si můžeš ušoupat nohy až po kolena, hlídkovat od rána do večera, zajitíš tím že pachatelé si ani neškrtnou, přstupky nebudou, ale nakonec budeš potrestán za to, že nepracuješ.

A tak to je až doteď. Nejlepší je žít v průměru, vyčnívat jen maličko a máte svatý pokoj. Občan si klidně může stěžovat, ale míra kriminality není přece zas tak vysoká a pořád je kde sbírat čárky. A kdyby náhodou ne, tak si někoho najdem, oflastrujem a je klid. Bohužel.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:28:47 16. 03. 2012
Andras.jpg
Velice pěkný článek. Smutné je, že takový praxe je v našich končínách naprosto neaplikovatelná, neboť snížením kriminality by kresla "činnost" jednotlivých útvarů policie a místo oslav úspěchu bychom byli trestáni za malý počet zadržených pachatelů.:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio