Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

mám se připravovat na psychotesty? (tj. mám lhát?)

nemůžu se rozhodnout, jak přistoupit k psychotestům. Opravdu by mne zajímalo, zda se zde nachází lidé, kteří prošli psychotesty, lhali a jsou už nějaký ten pátek u policie, jsou spokojení a nemají žádné problémy. Já v psychology nemám uplně důvěru a nejsem si jistý, zda to rozhodnutí, zda se hodím nebo nehodím k policii, mám přenechat jim. Nevím, co se tam měří. Chtějí měřit přirozenost člověka a podle toho rozhodnout? Tak to potom bych klidně lhal, protože si myslím, že to je fakt ptákovina. Pokud měří schopnosti být takový, jak to situace vyžaduje, pak bych byl jen sám proti sobě, kdybych se na to jakkoliv připravoval a snažil se s tím manipulovat. příklad -- přirozeně mohu být mírný a klidný (jedna osoba zde psala, že jí psycholožka k tomu, proč neprošla, řekla, že je "prostě mírná a klidná povaha"). Podle mě ale nezáleží na tom, jaký jsem přirozeně, ale na tom, zda dokážu - pokud to situace vyžaduje - být i aktivní a agresivní. Pokud je mi ale známo, testy osobnosti měří nikoliv schopnosti, ale přirozenost člověka. Proto se bojím, že jejich výsledky nebudou uplně relevantní. Bohužel nejsem psycholog a prostě nevím. Rozhoduji se tedy, zda mám věřit psychologům, zda ty testy skutečně fungují a zda psycholog je na základě několika hodin schopen lépe než já odhadnout, jak se budu v daných situacích chovat...anebo ty testy moc nefungují. Je taky možné, že se počítá s tím, že se v nich běžně lže. Když např. odpovím na otázku "měl jste někdy chuť někoho fyzicky napadnout" jako "ano", pak to může znamenat, že mi nevadí se přiznat k sociálně odsuzované vlastnosti. Jinými slovy, vůbec nemusí jít o to, zda jsem skutečně měl nebo neměl chuť někdy někoho zmlátit, může se předpokládat, že každý tu chuť někdy měl, ale důležité je, zda to přizná (tj. se za to nestydí, nemyslí si, že je to problém být agresivní), anebo to nepřizná, protože se za to stydí a ví, že policista by neměl mít chuť mlátit lidi. Pokud by zde byli lidé, kteří v psychotestech lhali, dostali se a nemají problém, byl by to argument k tomu, abych i já nesvěřoval svůj osud do rukou nespolehlivých psychologů. Pokud takoví lidé nejsou, znamená to, že bych se připravovat neměl. ------------------------ Teď k přípravě samotné. Vzalo mi cca 30 sekund se dogooglit k tomu, jak má zhruba test osobnosti dopadnout. Stačí vědět, že jeden z nejpoužívanějších testů pro základní orientaci k čemu se kdo hodí je MBTI a zadat do googlu "mbti policista". Na http://www.chovani.eu/myers-briggs-type-indicator-osobnostni-test/c271 je uvedeno, že člověk s výsledkem ESTJ (např. na wikipedii je napsáno, co ta zkratka znamená) je ideální kandidát na policisty (já jsem INTJ). Test MBTI je online dostupný, takže si může každej nacvakat ty odpovědi.... Tím získá určitý náhled. U policie samozřejmě jsou komplexnější testy, ale když člověk zhruba ví, jaký má být, tak si myslím, že může test významně ovlivnit ve svůj prospěch.
SAGZAR :: Datum založení: 29. 03. 2012 :: celkem 57 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SAGZAR 16:26:29 30. 03. 2012
default.png
do testů se dávají otázky, na něž naprostá většina populace reaguje stejně (to může být např. ta otázka s ohněm). Pokud na ni ty reaguješ jinak, je to znak toho, že pravděpodobně nevyplňuješ upřímně (např. fakt může být, že do ohně se rádi dívají jak introverti, tak extroverti, ale běžnému člověku může připadnout, že dívat se do ohně je moc introvertní a když on chce působit společensky, tak tam napíše, že se nerad dívá do ohně).

Já si zkoušel dělat testy "nanečisto" (prostě testy osobnosti) a snažil jsem se je vyplňovat poctivě. Přesto mi to ukázalo, že jsem možná podváděl. Když test ukáže, že člověk podváděl, nemusí to právě znamenat, že podváděl, ale např. to, že jen neporozuměl dané otázce nebo si ji vyložil netypickým způsobem. A faktem taky zůstává, že i některé z těch mnoha otázek od profesionálních psychologů jsou někdy udělané blbě, resp. se tam vyskytnou otázky, na které dost dobře nelze odpovědět. Např. nemůžu pravdivě odpovědět na otázku, zda raděj parkuju popředu nebo couváním, když nemám auto a neparkuju tedy nijak. Hodně otázek je o práci -- tak co tam mám psát, když jsem nikdy nepracoval? Atd. Na mnohý otázky nemůžu než jen něco plácnout. Pokud např. otázka o couvání byla stejné kategorie jako otázka, která měří, zda mám rád složitý úkoly nebo ne...tak hned může vzniknout rozpor, když odpovídám, že raděj couvám popředu (protože skoro neumím řídit), ale výrazně preferuju složitý úkoly před jednoduchýma mechanickýma. Atd.
Konečně ani když člověk nechce lhát, tak se může stát, že napíše nepravdu a to jen díky tomu, že se zmýlil, neboť obvykle není zvyklý (nebo teda já nejsem zvyklý) o sobě příliš uvažovat.

Prostě se mi to neelíííbííííí. Fůj, psychologové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GUNMAN 15:08:51 30. 03. 2012
default.png
Důležité je u psychotestů nelhat, test, kde je kolem cca 600 otázek má ukázat právě tohle. A stejně pokud si budes vymýšlet, tak to psycholog pozná. Já jsem delal psychotesty ve skupině 12 lidí, všichni si vymýšleli, psycholog dokonce odešel z místnosti. Ale z těch lidí jsem pak nihoho u sboru nepotkal. Me řekla známá psycholožka, co tento typ testů dělala, že hlavní je nelhat, tak jsem nelhal a zvládl jsem to. A taky je přirozené, že se ti líbí dívat se do ohně....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POLDICEK 14:15:24 30. 03. 2012
default.png
SAGZAR [2012-03-30 08:25:23]:

Podivej, pro me je hlavni se vratit domu zivej a zdravej. Vsechno se ma delat s rozumem, viz vyhozenej pold z okna. Opravdu zaslouzi vyhodit. Jinak, obechcat se da vsecko, ty psychologove jsou lidi jako my vsichni a nejaky pravidla pro ty kresleny stromy a domy existujou, vsecko se da nastudovat. Na druhou stranu je prravda, ze znam spoustu v pohode lidi, co ty psychotesty neudelali. My vyplnovali blok asi 550 otazek, to urcite neochcijes rozumem, proto se musis stylizovat do nakyho idealu poldy a podle toho to vyplnovat.
Me treba zarazila otazka, jestli bych nekdy vstoupil do boxerskeho ringu. Jako letity boxer jsem teda v tomhle nezalhal :o)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 08:25:23 30. 03. 2012
default.png
POLDICEK [2012-03-29 09:58:03]: a fakt takový nejseš jo? :-)

protože já si dál trochu zjišťoval a dostal jsem strach. Pokud jsou součástí testů nejen dotazníky (ty se dají obechcat), ale jak tu píšou různí lidé i barvový test, test stromu aj., tak tyto testy se obechcat nedají, protože tam obecně netušíš, co znamená co.

Takže se obávám, že budu muset spoléhat na úsudek psychologů...což mě teda fakt sere.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 17:22:28 29. 03. 2012
default.png
SAGZAR [2012-03-29 15:50:59]: K městské.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 15:50:59 29. 03. 2012
default.png
SOLITAIREE [2012-03-29 14:23:21]: ok, díky za info

tys dělal psychotesty k PČR nebo k městské? Já se hlásím k městské...tak jestli tam třeba není nějaký rozdíl (asi ne).

Mimochodem, dneska jsem byl odevzdat žádost o zařazení do výběrového řízení, mám sjednaný již termíny testů (15.+16. dubna) a ptal jsem se, kolik asi procent uchazečů je vyřazeno. Odpověďět se paní napřed zdráhala, že mě nechce strašit, pak řekla, že psychotesty neprojde 70-90% lidí.

Největší problém jsou tedy opravdu psychotesty a není pravda, že to dá každej "trochu normální", jak tu v některých tématech někteří tvrdili...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 14:23:21 29. 03. 2012
default.png
SAGZAR [2012-03-29 12:48:21]: Jinak ty nesrovnalosti v testu s tebou nikdo řešit bohužel nebude, při pohovoru se mluví prakticky jen o tom volném životopisu. Zbytek otázek je vyhodnocen během 30!!! dnů a je ti poslán dopis kde je pouze VYHOVUJE/NEVYHOVUJE

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 14:21:42 29. 03. 2012
default.png
SAGZAR [2012-03-29 12:49:45]: Já ti to jen přeju, ale nedávno taky dělali to, že je vyházeli na konci přípravy :(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 12:49:45 29. 03. 2012
default.png
SOLITAIREE [2012-03-29 12:34:35]: na tomto fóru ale stále píšou šťastní lidé, kteří byli přijati...

..že byly zpřísněny tabulky je nemilé no, ale třeba prolezu i zpřísněnýma tabulkama, náhoda je blbec :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 12:48:21 29. 03. 2012
default.png
k tomu, že otázky se opakují, ale jsou položené trochu jinak. Já s tímto mám poněkud problém, protože když vyplňuji pravdivě, tak právě odpovídám na tyto "stejné" otázky jinak, neboť ta "podobná" formulace má často jiný význam a já se pochopitelně snažím být v odpovědích přesný.

Po každým testu by správně měl následovat rozhovor, kde se tyto sporné otázky proberou. Mě by právě zajímalo, zda na tom rozhovoru u psychologa se to děje, nebo ne. Tj. zda má člověk možnost případné nesrovnalosti vysvětlit, nebo se automaticky řekne - nesrovnalosti -> lže -> pryč s ním.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio