Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení (REDAKCE)

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení
Jak ulehčit policistům na základních útvarech? MV navrhuje změnu pravidel pro zahájení úkonů trestního řízení
Foto: P-CZ

Před nedávnem médii probleskla informace o tom, že policie by měla v budoucnu přestat vyšetřovat méně závažné trestné činy, pokud nebude předem znám jejich pachatel. Podle autora návrhu - ministerstva vnitra - je to ale trochu jinak: Policie nemá rezignovat na vyšetřování, pouze by v odůvodněných případech nezahájila trestní řízení. O co tedy v návrhu vlastně jde?

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 18. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 09:56:34 22. 05. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-05-21 18:12:44]:
Tak popořádku. Pokud občan něco oznámí, ve většině případů si dokáže spočítat, zda se jedná o TČ či ne. Jakmile se o TČ jedná, okamžitě se ve věci zahajují úkony trestního řízení § 158/3 a o věci je vyrozuměn státní zástupce zaslaným Záznamem o zahájení úkonů tr. řízení, který si během šetření policejního orgánu kdykoliv může vyžádat spisový materiál a po celou dobu šetření spis dozoruje. Předem je zaručeno, že věc, která je TČ, je rovněž evidována a zpracovávána jako TČ.

Pokud se nebudou zahajovat zjištěné TČ, mohou být pak evidovány prakticky pod čímkoliv, třeba pod obyčejným ČJ a překlápět na TČ se budou jen v případě, že se objasní. Nikdo nebude nikoho nutit trestné činy vést pod TČ, což teď nutné je, protože jinak než pod TČ spis zahájit nelze. Co není vedeno pod TČ, to statisticky neexistuje, chápete? Zároveň je nutné brát v potaz, že pokud spis nebude zahájen, státní zástupce se o něm ani nedozví. Mimo podnětu ze strany občana, by ani neměl jak.

Co výše uvedené bude znamenat pro nás, jsem již níže napsal.

Já se s Vámi nijak přít nechci, jen Vám chci naznačit, že už z textu u uváděné debaty kouká švindl jako hrom a může se stát, že se s tím nějakou měrou svezete taky. Nic víc, nic míň. Výše popsané je pouze špička ledovce. Jak s tímto pohledem naložíte je vaše věc.

Co se týče témat, v předchozím příspěvku jste mi sdělil, že o některých tématech se s Vámi nikdo bavit nechce. Pokud se tedy chytnete pouze nějakého tématu, o kterém se někdo bavit chce, nejedná se o ustupování?

Jinak mě mrzí, že je debata zrovna 30.5.2012. To Vážně nemůžu. Zrovna ten den mám jeden větších vrcholů mého osobního života. Jinak bych přišel moc rád, protože tato debata je mi rozhodně bližší než předchozí o uvedení GIBSu.

LUKAS-HEINZ2 [2012-05-22 00:48:03]:
Lukáši, jak se tady již napsalo, ZZÚTŘ rozhodně není administrativní zatížení. Je to jeden předepsaný papír. To sám uznáš ne?

Administrativní zatížení je úplně někde jinde. Já ho vidím v dokumentaci OMČ, ÚZ bez relevantních informací, Vyhodnocení spisového materiálu bez relevantních informací, povinnost nabírat skutečnosti, které evidentně nejsou ve věcné příslušnosti policie atd. To je mor administrativy. ZZÚTŘ to prostě není.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:18:51 22. 05. 2012
default.png
Samozřejmě Michal to myslí dobře, čest jemu podobným, ale jejich snaha je jako chcát na čs. Řopík vzor 37 a myslet si, že se jednou prochčiju dovnitř, že už je to staré a nevydrží to.
Přesně tohle je systém, kdy se navrhovatelé neumějí ptát a neumějí hledat, kde je zakopaný pes, který se musí nejprve vykopat a až pak se věci pohnou. Kdysi NATO hledalo způsob, jak zastavit lavinu obrněného šrotu Waršawského paktu. Nešlo to. Celá desetiletí to "nešlo". Celá desetiletí chtěli, stejně jako vy, likvidovat samotné tanky na samotném bojišti. Až pak došel jistý col. Warden a řekl: na tanky plýtvat úsilím, municí ani životy pilotů nebudeme, jejich sklady a distribuce paliva jsou jejich slabina, stačí 36 úderů a celá jejich slavná lavina do tří dnů stojí.
Jak na to došel? Na rozdíl od těch svých vysoce odborně studovaných předchůdců se ptal a jeho otázky a odpovědi musely do sebe zapadat.
Situace u policie je s tímto stavem snadno srovnatelná: lavina sovětského šrotu dlí nad základními útvary jako deka. Zespoda s ní nikdo nehne, je dvakrát těžší než jsou naše síly. Shora není dlouhodobá vůle vyházet svoje kamarádíčky na dlažbu (do ulic oni totiž nepůjdou) a nějak se živit musí. Jejich živení zajišťují ZÚ svou papírovou činností. Společnost to nijak nesejří. Co s tím?
Nenašel jsem celou dobu legální cestu jak na to. Jediná cesta podle mého je nechat to jejich řízení dopadnout na samé dno, jenže to by "mladí úslužní blbečci" museli konečně pochopit, že neprorazí ani oni, když neprorazili jejich předchůdci. Pořád chcete bránit nefunkční systém svými těly před apatickými občany, dobře vám tak, hlupáci. Ti nad váma se musejí smát jak je držíte u jejich teplých korýtek jako blázni. My jsme tomu říkali: orání s hlupáky. Škodná jsme byli i my, co jsme se snažili něco dělat, nejenom tihle výtečníci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 00:48:03 22. 05. 2012
Lukas Heinz.jpg
To Martoo
Kolego ale od toho ta debata je. Pokud přijde A, (tedy pouhé statistické zaznamenávání bagatelní TČ), musí být i řečeno a uděláno B, (tedy okamžitá reakce policie na zvýšený výskyt určité bagatelní trestné činnosti v určité lokalitě).

Tzn. Pokud se nebudeme zatěžovat papíry, budeme mít čas otravovatživot malým dealerům drog, drobným zlodějíčkům a vandalům a efektivně jim bránit v jejich protiprávním jednání.

A za C.) 30. 5. 2012 mám volno a velmi rád se debaty zůčastním, protože to je jediná šance, jak můžu ovlivnít názor lidí, kteří rozhodují o tom, zda budu nebo nebudu zavalený lejstrama. Remcaní o tom nakolik je něco zbytečné nemá žádnou cenu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 18:12:44 21. 05. 2012
michal.jpg
MARTOO [2012-05-21 16:24:23]:
Možná jim to není jasné - nic Vám nebrání jim to jít vysvětlit:-)

Ale trochu šířeji - nějak si pořád nerozumíme.

Předně nechápu, odkud berete to přesvědčení, že touto debatou se budou legitimizovat nějaké podrazy na řadové policisty nebo na veřejnost. Prostě je tady návrh ministerstva vnitra, který reaguje na roky přetřásané téma administrativy spojené s méně závažnou trestnou činností, na kterou si policisté setrvale stěžují. Máte možnost se bavit o tom, jestli Vám to pomůže nebo uškodí. Nebýt té debaty, tuhle možnost ani nedostanete.

Nechápu také, proč máte potřebu se o tom záměru přít se mnou. Nejsem jeho autorem, ani jsem jej neinicioval - takže ode mě ani nečekejte, že jej budu obhajovat. Ale vzhledem k tomu, jak dlouho již poslouchám nářky nad přebujelou administrativou, přijde mi celkem rozumné v tomto směru něco dělat. Já mohu přispět tím, že o jedno kolo debatu o návrhu rozšířím - vy můžete přispět tím, že na ní sdělíte Vaše výhrady. Můžete se seznámit s detaily toho návrhu. Můžete se s autory přít o souvislostech, jako je švindlování statistik a bičování řadových policistů. Můžete vznést alternativní návrh. Můžete autorům návrhu vysvětlit, kde Vás víc tlačí bota.

Nechápu v tomhle světle vůbec Váš závěr o úhlu pohledu těch, jichž se ten záměr týká - co jiného je ta debata než možnost tenhle úhel pohledu co nejvíc zviditelnit? Kde je problém?

Co se týče toho zneužívání naší dobré vůle. My nikam nemusíme ustupovat, prostě navrhujeme témata, která jsou podle nás důležitá - minule spíš z pohledu veřejnosti, tentokrát spíš z pohledu policistů (znovu připomínám ty mnohaleté stesky nad přebujelou administrativou a naši minulou debatu). Někdo na debatu kývne, někdo ne (respektive kývne, ale pak není k sehnání:-). V tom není žádný zakopaný pes, je úplně pochopitelné, že když například nějaký policejní manažer nezvládá svou roli, nepůjde skládat účty na nějakou veřejnou debatu. To, že není síla, která by ho potrestala (odešla, odklonila, nevím jak to nazvat) ani uvnitř policie, to je bohužel smutná realita, kterou lze stěží ovlivňovat zvenčí (obzvlášť když nepolicista je vždycky tak trochu za troubu, že). Důsledkem toho je věčná nadvláda čárek, papírů a pokynů na všechno a na nic.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 16:24:23 21. 05. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-05-21 10:43:25]:
Tyto věci, o kterých si tady píšeme, musí být zástupcům MV naprosto jasné. Když vezmeme v potaz, že chtějí docílit toho, že by oznámené trestné činy nezahajovaly, což je jeden papír, jenž je napsán za půl minuty, není z toho vidět žádný návrh změn k lepšímu, ale naopak švindl na statistiky, bič na řadové policisty a jasný prostředníček veřejnosti - Vaše oznámení bude zaevidováno, ale tím to jasně končí, my tohle už dělat nebudem. A na tom se chcete podílet?

Co se týče druhé otázky, odpověděl jste mi více než jasně a prakticky jste mě utvrdil v názoru, že opravdu Vás prakticky chtějí zneužít k tomu, aby jste někomu k něčemu pomohli. Otázka k čemu a otázka ke kolika. Policistům ani veřejnosti to však nebude. Pokud se dohodnete na takovýchto tématech, prakticky se svezete s naservírovaným a budete dělat jen kulisu.

Spíše bych byl zvědav, proč některá témata řešit nechtějí. Že by zde byl zakopaný pes? Já chápu, že jsou nutné jisté ústupky, protože by jste se taky mohli dopracovat do té fáze, že by se s Vámi jako nevládní organizací nikdo nebavil, ale na druhou stranu bych si dával pozor na to, co z některých věcí evidentně smrdí a o tom si tady píšeme.

Všechno, co tady píšeme, by jste měl mít alespoň na paměti. Neříkám, že naše názory jsou vždy správné a cizí ne, ale každopádně se jedná o názory z jiného úhlu pohledu - toho, koho se má změna týkat a co bude jisto jistě znamenat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 10:43:25 21. 05. 2012
michal.jpg
MARTOO [2012-05-20 13:05:48]:
K první části Vašeho příspěvku - u debaty o GIBS jste se vyjadřoval v tom smyslu, že je potřeba se zabývat tím, v jakých podmínkách musí policisté pracovat, jaké nesmyslné úkoly musí plnit, zbytečné papíry vytvářet apod. A že toto je potřeba vysvětlovat veřejnosti. Víte, my neděláme nic jiného, než že Vám a Vašim kolegům k tomu dáváme možnost. Když Vaše výhrady napíšete tady na webu mně, sice Vás pár kolegů poplácá po zádech, ale efekt z toho nebude žádný. Když je sdělíte třeba zástupci MV na veřejném fóru, tak máte přinejmenším jistotu, že Vaše výhrady slyšel přímo ten, kdo ve finále bude navrhovat danou legislativní změnu do vlády. Myslím, že to není málo a více pro to udělat nemůžu - je to na Vás a Vašich kolezích.

K druhé části. Jsou témata, která považujeme za důležitá nebo zajímavá - a ta se dají rozdělit na ty, o nichž se někdo je ochotný bavit a na ty, o nichž se není ochotný bavit, takhle jednoduché to je. Zkoušeli jsme i jiná témata, která by Vám byla zřejmě bližší - a nejspíš Vás nepřekvapí, že o nich se nikdo odpovědný z policie nechce bavit. Nakonec záleží na Vás a Vašich kolezích, jestli ta akce vyzní jako PR návrhu ministerstva vnitra, nebo jestli na ní zazní i Vaše protiargumenty.

BINGO [2012-05-20 15:45:53]:
Nevím, jestli to mám vnímat jako podporu či ne, ale díky:-) Je to vážně tak docela prosté, jak jsem psal v předchozím odstavci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEPULCHER 10:03:36 21. 05. 2012
default.png
Nemyslím si, že některé věci by zjednodušit nešly. Když k vám přijde na oddělení ráno hňup, ze kterýho ještě trochu táhne a řekne vám, že mu v nočním rozjezdu když ožralej spal, ukradli peněženku kterou měl v kapse na prdeli, je hodnota sepsaného záznamu nulová. Viděl jsem podobnou věc zadokumentovanou v Rakousku. Propsaný dvě A4 jednostranně popsaný. Byla to vlastně jen doplňovačka, kam se vepsalo jméno, zaškrtalo se co bylo odcizeno a vypsaly čísla dokladů. Pak jen políčko pro krátkej popis jak se to stalo a hotovo.
K tomu, aby to tak ale mohlo vypadat by se musel změnit především trestní řád, který je silně zastaralý. Podobně je to třeba s protokolem o zadržení podle § 76/1 t.ř. - podle zákona se píše protokol o výslechu zadrženého podle 76/3, proč teda musí hlídka psát další protokol navíc a v podstatě o tom stejném, protože do protokolu 76/3 stejně musí být napsány okolnosti zadržení. Tímhle se zdržuje hlídka, které by jinak stačil jen obyčejnej úřeďák. Takovýchle věcí je pak mnohem víc...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 15:45:53 20. 05. 2012
default.png
martoo: Pokud se týká pohledu, který popisuješ v posledních dvou odstavcích, tak jsem o tom také přemýšlel. Mám z toho pocit, že to může být tak, že tam, kde by pan Tošovský a jeho aktivity v souladu s názory a postoji vedení min. vnitra nebyly, neposkytli by takové akci součinnost. nebyli by tam delegováni diskutující atd.. Tam kde v souladu jsou, resort je podporuje.

Tudíž je možné se na to dívat tak, že pan Tošovský a jeho aktivity nutně nemusí být vědomou vlivovkou vedení MV, ale že vnitro podpoří ta specifická témata, o kterých je veřejná debata v jejich zájmu. A ty pozitivní aktivity, které pan Tošovský a jeho kolegové mají, ale resort je nepodporuje, tak možná zůstávají na okraji zájmu, neboť bez podpory resortu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:05:48 20. 05. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-05-20 12:27:18]:
Jenže se nedivte našim obavám. Ze zkušeností s našimi nadřízenými nám z toho vychází jediné - rezignace na šetření trestné činnosti, tím pádem jasně občanům ukázáno - stejně se to neobjasní, napíšem to pro pojišťovnu, aby byli všichni spokojeni.

Nakonec z toho vyleze, že vlastně když neděláme úkony v trestním řízení, ale pouze dokumentaci TČ, můžeme jít všichni do nižších TT. a zase to dopadne tak, že místo pomoci dostaneme nakopáno.

Místo toho bych se raději chytil toho, na jaké úrovni je operativní činnost v oblasti rozpracovávání trestné činnosti, pozastavil se nad tím, že na některých ÚO dokonce operativa SKPV vůbec fakticky nefunguje.

Jaktože se může stát, že se chytí drban majetkář, dostane sděleno za jeden skutek na základním útvaru a je kopnut do prdele? Naprosto běžná praxe na dosti ÚO.

Okamžitě by na něj měla skočit operativa a makat na něm. Najednou pak z něho a jeho kamarádů vyleze X dalších skutků, dokonce ty, které nebyly ani oznámené.

Jenže skutečnost je jiná, dost policistů na základních útvarech i ti policisté SKPV, kteří se označují za operativce, ani drbany ve svém rajonu neznají, nemají přehled o jejich vazbách, způsobu a druhu páchání TČ atd. Poč by to mělo být jinak? Vždyť to se přece nedá statisticky vyčíslit.

Zároveň změny v dokumentaci TČ by neměly být rezignačního charakteru, ale modernější, rychlejší a přesnější pro další účely. To ale jaksi není v pozvánce k diskuzi že?

Pane Tošovský, mám takový dojem, že v první diskuzi jste byl použit jako prostředník k uvedení a obhájení vzniku GIBSu, která je vesměs pro policisty to samé jako byla IPČR či IMV, což se nepochybně některým hodilo, a teď jste využit jako prostředník k obhájení rezignace na šetření trestné činnosti, kterou si nazvěte si jak chcete, což se opětovně někomu hodí.

Nezlobte se na mě, ale to mi vychází nejen z Vašich příspěvků, pozvánek na diskuze, probíraných témat, ale i sestřihu z úvodní diskuze.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 12:27:18 20. 05. 2012
michal.jpg
K bagatelní trestné činnosti. Ano, chápu ty výhrady, které máte. Je to zkratka, která je nepřesná a zavádějící. Ale lepší shrnující termín, který se dá nacpat do tří slov, neznám. Možná méně závažná trestná činnost - ale to je úplně totéž, akorát že česky:-)
Pokud vím, v té souvislosti, o které bude ta debata, jde především o to, že se jedná o činy s nižší trestní sazbou (přečiny zřejmě) a současně ty, které zpravidla zůstávají neobjasněny.
Ta debata sice nebude o významu pojmu "bagatelní trestná činnost" a ani o tom, jak se zneužívá - ale přesto si myslím, že větší dopad budou mít Vaše výhrady přímo na té debatě, než tady na stránkách. Přijďte.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio