Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení (REDAKCE)

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení
Jak ulehčit policistům na základních útvarech? MV navrhuje změnu pravidel pro zahájení úkonů trestního řízení
Foto: P-CZ

Před nedávnem médii probleskla informace o tom, že policie by měla v budoucnu přestat vyšetřovat méně závažné trestné činy, pokud nebude předem znám jejich pachatel. Podle autora návrhu - ministerstva vnitra - je to ale trochu jinak: Policie nemá rezignovat na vyšetřování, pouze by v odůvodněných případech nezahájila trestní řízení. O co tedy v návrhu vlastně jde?

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 18. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DYINGCZ 23:44:29 30. 05. 2012
DyingCZ.jpg
Tak se musím kolegovi Bednářovi částečně omluvit, prezentaci zvládl docela obstojně a víceméně simpaticky zastupoval policisty, kterých se toto téma asi nejvíce týká. Jinak celkový dojem z probíraného tématu je ten, že se spíš do budoucna tohoto řešení bojim, neboť bude potřeba obsáhnout spoustu maličkostí, aby z toho nebyl paskvil a to bude nejspíš kámen úrazu, protože vznikne spoustu problémů a to především pro policisty, kteří budou s tímto v budoucnu přicházet do styku. Co se týče ulehčení od zbytečné práce a agendy, tak to také ještě není jisté, neboť bude důležité jak se změny provedou a jak si je vysvětlí ti, kteří k nim vytvoří prováděcí předpisy (těma se dá zazdít i dobrý základ, to víme asi všichni).

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:26:08 28. 05. 2012
default.png
HONZAD [2012-05-25 12:52:18]: Já si zabulím i bez toho, abych dostal přes hubu, stačí vždycky pokecat s kolegy, kua to je ale fakt strašné.... Navíc jak to vypadá, podle toho jak nejsou a nebudou prachy do budoucna, bude se propouštět.

Ale pozitivní trend vidím v tom, jak i brutálně deptaná a devastovaná policie vrací vrcholným zlodějům v poslední době údery, připomnělo si mi naše staré heslo: s policií můžeš, drbane, vyhrát bitvu, ale nikdy ne válku. Četnictvo, do toho, četnictvo, do toho!!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:52:18 25. 05. 2012
honzad..jpg
hammere, ty kluku usata, nechces se tam stavit? bych tam mozna vyrazil a ty ses jeden z mala se kterym se tady obcas shodnu! :-)
Treba nas tam tvoji byvaly kolegove pak budou fackovat dva a to, jak znamo, se hned tahne lip! :-) :-) :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:34:00 25. 05. 2012
default.png
Pánové, přátelé a krajani! Moc Vám přeju, abyste dosáhli nějakých pozitivnách změn. Stejně jako Vám přeju aby vám každý rok vedli plat aspoň o výši inflace. Stejně jako Vám přeju, aby tady policie vážená a s patřičným respektem.

Že to zní jako sci-fi? Já s tím nezačal! :D

Po debatě bude jistě nějaký závěr, nějaká snaha k legislativním změnám, dejte pak vědět, jak to dopadlo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 22:52:32 24. 05. 2012
michal.jpg
Pár dalších detailů k tomu, o čem bude debata příští středu, je tady:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/michal-tosovsky.php?itemid=16511

A málem bych zapomněl - do sestavy přibyl třetí diskutující - Vladimír Hackl, vedoucí oddělení dohledu a přezkumného řízení Městského státního zastupitelství v Praze.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 09:51:24 24. 05. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-05-24 06:14:40]:
Hammere jenže právě jde o to, že některé věci by měly být zachovány a to hlavní principy trestního řízení. Ty jsou dle mého názoru nastaveny dobře a jakýkoliv zásah do nich bude znamenat i narušení přirozeného chápání trestního řízení jako prostředek k vynutitelnosti práv, jenž jsou trestním zákoníkem chráněna.

Naopak je nutné provést změny v oblasti dokumentace trestných činů, procesního postavení jednotlivých úkonů policejního orgánu před soudem, dále na co nejmenší míru zredukovat tzv. oblastní právo atd. To bych vnímal jako hlavní bolavé paty.

Co se týče organizačních věcí, tak tam už je to na úrovni okresu naprostá utopie. Na dosti okresech operativa nefunguje a nebo vůbec neexistuje, policisté základních útvarů více méně jen dokumentují TČ atd. Není dále důvod rozepisovat, to stejně všichni ví. Takže se změnami v oblasti předcházení trestné činnosti, odhalování, a s tím úzce související rozpracovávání trestné činnosti, těžko někde hnou. To se může týkat maximálně pár vyvolených okresů, kde vedení uvažuje a chce.

Jestli něco vidím jako pozitivní organizační změnu, tak vytvářený úřad státních zástupců pro boj s korupcí a jejich úzká spolupráce s celorepublikovými útvary, především s ÚOFK. Poměrně dost případů prověřované korupce se jen za poslední půlrok ukázalo na světle. Uvidíme co z toho bude ve finále i odsouzeno.

Něco už se přece jen podařilo odsoudit, byť mám zatím dojem, že to je spíše takové trestání nacucaných klíšťat, která sama odpadla svým přežráním.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:14:40 24. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-23 10:23:50]: Martine, to já všechno vím co píšeš. Právě proto ale jsem napsal co jsem napsal. Praktické věci a jejich řešení až do těch detailů jak a co dělat je zbytečné diskutovat ve chvíli, kdy systém je nastaven zcela jinak a nefunguje tak špatně, jak v současnosti funguje, vlivem snad nedopatření, ale zcela záměrně. Takhle to je už dvě desítky let a vy nejste ani zdaleka mezi prvníma, kdo se snaží nebo snažil s tím něco dělat a výsledek je ten, že se kormidlo té lodi otáčí pomalu pořád přesně na opačnou stranu.
Kdyby to celé bylo nedopatření, neúmyslná chyba systému, během toho dvě desítky let trvajícího tlaku na změnu systému by se kormidlo hnulo obráceně, ale Martine, ono se pořád bez jediné výjimky změny směru otáčí jen na stranu administrativní náročnosti od výkonu samotné policejní práce.
No a snaha Tebe a dalších já nevím tisíců poldů před tebou je vlézt do vody a zkoušet to kormidlo obrátit tam. Ale kormidlo se obrací někde jinde. Tak to myslím.
Samozřejmě vám držím palce, ale stejně tak se cítím být povinný vás upozornit na stejnou chybu, kterou dělala moje generace před váma. Tudy cesta nevede. Můžeme se klidně vsadit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 10:23:50 23. 05. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-05-23 06:37:20]:
Hammere bavíme se o aktuálním tématu. To, že se nejedná o debatu, jenž by byla na první místě, to jsme rozebírali níže. Důvod, proč se o těch zásadních tématech nebavíme, máš rovněž níže.

Kdyby sis přečetl níže uváděné, rovněž by jsi přišel na to, že jsem nikdy neřekl: "Od zítřka se to nedělá, to mám takhle říct lidem?". Pouze jsem uvedl, že to tak vyplyne z plánovaného. Jak se k tomu budu stavit já, jsem nikde neuvedl. Rovněž jsem nikde ani neuvedl, co poškozenému na místě při nabírání věci říkám a co ne.

Dále máš v diskuzi uvedeno, že policista má za úkol výslechem zajistit dostatečné množství relevantních informací, tj. podstatných, přesných a upotřebitelných informací, takže nevím, kde si přišel na to, že považuju za správné vyslíchat "mimomísově".

Hammere za poslední dobu jsme se dostali několikrát k tomu, že reaguješ pouze na jeden příspěvek, který navazuje na X ostatních a tudíž rozvětvuje určitou část diskuze. Takže pokud někde někdo s někým dojde ke shodě, již se k tomu nevrací a baví se o tom, kde se neshodli. Z toho důvodu Ti může přijít, že se řeší jen pár věcí a přitom se zapomíná na další okolnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:37:20 23. 05. 2012
default.png
Vy už porcujete zabité prase, ale ještě ho ani nemáte. Vy už řešíte technické detaily zabránění švindlování se statistikama, ale zapomínáte změnit napřed celou věc úplně jinším náhledem na práci policie.
Vy zametáte schody dole, ale největší svinčík leží nahoře.
Hoši, tohleto se dělalo dvacet roků zpátky pořád dokola a pořád se stejným nulovým výsledkem. Máte 100% pravdu v tom co říkáte, je to věc prospěšná, ale za provaz taháte na úplně špatném místě a ještě horším směrem.

Martine, ty nevíš jak má polda jednat s občanem v případě nabrání a šetření případu, kdy je všem od začátku jasné, že se s tím nikdy nehne? Co je to za dotaz, jestli máš říct tomu človeku, že od zítřka se na tom nedělá? S takovým myšlením chceš dokázat jako co?

Zapíšu teda tu krádež kola se škodou vyšší než těch pět táců, jehož název, pořádně ani barvu ani další markanty poškozený jaksi nezná a nemám tudíž ani co hledat, na jednu A4, tu pošlu i SZ. Člověku řeknu věci, kterýma si má svoje kolo chránit a v příštím měsíci se za ním dvakrát stavím zeptat se, co je nového, jestli našel nějakou fotku, něco bližšího k popisu, projevím zkrátka zájem. Je mi jasné, že kolo stejně já nenajdu, to musí udělat poškozený sám a k tomu mu musím říct jak to udělat, kdyby si kolo poznal. A řeknu mu to otevřeně. Ten člověk taky ví že to je v kelu, ale zájem policie ho potěší, má si o tom s kým promluvit a zaručuju ti, že ten člověk ti dá nějaké poznatky o jinších věcech aneb i tak se skládá mozaika.

To jsem musel odbočit, protože pokud polda nezvládá absolutní základy své práce, klade si otázky zcela mimo mísu a samozřejmě na ně hledá zcela "mimomísové" odpovědi, které ho pak samého matou. Začíná tě semílat myšlení systému, dávej si na to bacha.

Celá ta věc má někde začátek svého legislativního procesu, policejní taktiky a jednání s lidma a od toho se musí změny dít, ne zprostředka. Jenže změny se dějí až tehdy, když věc tlačí už veřejnost, což netlačí. Policie se před veřejností dávno uzavřela a mafie uvnitř této bezpečnostní složky si tak dělá co chce. Vaše snaha je stejně chvályhodná jako marná a bohužel pro tyhle lumpy i směšná. Jak další a další snaživci jaké roky mlátí tou svou kebulí do těch pancéřových vrat, to musí být pro ně komedie jako bejk.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:40:55 22. 05. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-05-22 11:06:07]:
Díky za podporu, budu ji potřebovat:o)

Změna legislativy bude jistě potřebná, ale mám za to, že by neměla být tak zásadní vedení trestního řízení, jak se uvádí v prvotní myšlence diskuze. Trestní řízení má sloužit k tomu, aby byl trestný čin zadokumentován, šetřen a na základě šetření ve věci bylo rozhodnuto. Takto na na dvě fáze, dvě hlavní části trestního řízení rezignujeme.

Změna legislativy by měla stávající systém zmodernizovat a mám za to, že hlavně v systému a způsobu dokumentace TČ. Ohledně otázky vedení trestního řízení bych byl podstatně opatrnější. Nedokážu si představit, že lidem řekneme: tak a od zítřka tohle neděláme, protože se to stejně neobjasní.

O tom, jak bude věc kvalifikována se rozhoduje na základě zjištěných informací při podaném vysvětlení. Množství a relevantnost informací má zajistit policista, který dotyčnou osobu vyslýchá a osoba, jenž je vyslýchána, má zaručit svým podpisem, že se jedná o informace ucelené a co nejpřesnější. Pokud jsou tyto dvě věci splněny, tvrdím, že nelze zatlouct trestný čin. Pokud se některá z těchto věcí neděje, systémové řešení může být jakékoliv a výsledek bude pořád stejný.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio