Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Domobrana

http://www.novinky.cz/diskuse?id=280129&articleId=/krimi/269336-prvni-domobrana-v-cesku-ceka-na-povoleni-z-ministerstva-vnitra.html&sectionId=3
LIMITUS :: Datum založení: 02. 06. 2012 :: celkem 13 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 21:56:44 03. 06. 2012
honzad..jpg
ceman: ale takhle to prece vubec nestoji. Kdyz se par lidi dohodne a zalozi obcanske sdruzeni s naplni cinnosti treba napomahani k precevenci proti zlocinnosti atd.. tak si svoje o.s. nechaji zaregistrovat na MV (a neni duvod jim registraci odeprit)a pak muzou zacot fungovat. A bude zalezet jen na postoji a ne/vstricnosti mistni PCR/MP jak s nimi vuci sobe nalozi a zda-li dokaze jejich potencial vyuzit, ci vhodne smerovat.. a jsme u community policingu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 18:22:12 02. 06. 2012
default.png
Já bych byl s těma dobrovolníkama opatrnej. Aby se tam nepřihlásilo celý gheto. Furt lepší, než podle Drábka někde zbírat vajgly na zastávce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 18:16:02 02. 06. 2012
default.png
To je zase nějaká novinářská kachna. Ještě tam chybí, že Kubice pro ně má připravený pistole a odznáčky.

Spolehlivý zdroj z místní restaurace.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:54:56 02. 06. 2012
honzad..jpg
ja v NW pozitivum vidim, jelikoz je to cesta k aspono nejakemu zajisteni zakladni bezpecnosti. Skutecnost, ze jejich vznik řespo potreba vzniku) nastavuje spolecnosti a politice nehezke zrcadlo, v tom se shodujeme.

Ale je-li momentalni stav takovy, ze mira bezpeci z hlediska obcana vyrazne klesa bez ohldu na duvody) radeji si nepred zajistim bezpeci pro sve blizke a sve okoli a teprve pak budu nadvat na politiky (a policii) a premysle jak to zmenit (pricemz i ty sam vis, ze oni od koryt dobrovolne nepujdou a ja nejsme revolcuni tip.. uz proto, z revoluce beztak vynasi k moci zpravidla ty nejsrurvejsi pragmatiky)... talze radeji se zkusim zajistrit me dostupnymi prostredky, nez abych jen bedoval a skucel za zavrenymi dvermi tak dlouho, dokud se nekomu blizkemu ci memu majetku nestane neco hrozneho .. a pak bych zase akorat mohl skucet..

Kdepak, ja myslim ze vznik techto NW aktovit je dalsi externalitoou soucsneho vyvoje.. A ten ma i dalsi podstatne a zajimave otazky.. Treba zda-li existuji korelace mezi vznikem takovych aktivit a jinymi socialne- bezpecnostnimi parametry oblasti, kde vznikaji? Samozrejme ze ty korelace by tam clovek si nasel, ale jejich dukladna analyza uz nas zase bude dostavat mimo ramec "oficialne povoleneho"

Zkratka je to pruser mnohovrstevny, ale rozhodne me prijde jako uplne zcesetsne, ba primo nebezpecne, upirat lidem pravo organizovat se dle sveho uvazeni za ucelem reseni pro ne katualnich problemu (pokud pritom samozrejem neprekracuji ramec prava..) .. A ostatne i pokus tyto aktivity potlacit a zahnat do undergroundu povede k celkovemu zhorsovani sitauce a vetsimu riziku nejakych opravdu velkych a tragickych excesu..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:44:36 02. 06. 2012
honzad..jpg
Jinak ale ze budou media a vrcholna politika (a pan ministr tez) vuci podobnym iniciativam je (sice nespravne,ale logicke).

Politici podobne spontanni iniciativy nad kterymi nemaji kontrolu proste nemaji radi, je to pro ne ztelesneni hrozby, ze by si obcane spontanne zacit vymykat z role pokojneho pasivniho konzuemnta, platiciho dane, koukajicicho na serialy a tupe voliciho ve volbach porad ty stejne, at uz modre, zlute, nebo puntikate, porad ty stejne..)

A jetsi vyrazjensim odporem vuci temto aktivitam jsou nase levicove liberalni media, nebot predstava aktivozace obcanu, kde neexistuje dozor nad dodrzovanim soucasneho medii protlacovaneho politicko-koretniho konceptu ... to je pro media a soucasny (bohate z dotaci ziveny nevladni sektor ktery je vlajkonosem politicke korektnosti)nevladni sektor. desiva predstava!!

Proc? Dva duvody z mnoha:
-Pokud se obcanska iniciativa vymkne z dozoru politicko koretnich praporecniku, hrozi, ze lide zasnou zase ve sve verejne cinnosti pouzivat stary dobry selsky rozum a staci uz jen to, ze zacne aspon v ramic komunity nazyvat veci pravymi jmeny. Uz jenom z toho maji takovy panicky strach, ze bych rekl, ze media a nevldni sektor bude prvni, kdo proti temto iniciativam bude vystupovat

- druhy duvod proc nevladni sektor (NGO) pujde iniciativam typu NW po krku je financni. zatimco lide v NGO si ze sveho "obacsneho aktivosmu" vesele ziji (a jsou tedy v podstate profesionaly placeni granty a dotacemi), tal predstava, ze se objevi iniciativy a solky normanich lidi, kteri kaslou na fundrauising a lezeni do zadku nejakym grantovym komisim a misto toho ZADARMO A VE SVEM CASE delaji nco navic pro komunitu,to je pro soucasny nevladni sektor vidina desiva, jelikoz proc by jim nekdo mel platit za to, co jini zcela evidentne jsou schopni a ochotni delat pro sbebe, sve rodiny, sve susedy a svoji ctvrt zadarmo??
A to ze jde zase i o penize,k to je a bude dost zasadni aspekt, jelikoz v dnesnim tuzemskem "navladnim sektoru" uz nejde o miliony, ci jejich desitky, ale o miliardove castky a o tisice lidi, kteri parazituji..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:37:10 02. 06. 2012
default.png
CATANI [2012-06-02 13:20:09]: Jinak osobně si myslím, že většina obyvatel České republiky nemá zájem, aby to v naši zemi vypadalo v oblasti bezpečnosti podobně jako ze strany kriminality v USA nebo JAR, pokud ano je to třeba otevřeně říct.

Já na domobraně v české podobě nevidím nic pozitívního, spíš vzkaz občanům, vy chudáci nemáte na ochranky, nemáte prachy na hrady a zabezpečení sídel či majetku, nechcete aby Vám znásilnili a bili děti, nepouštějte je ven, zabedněte se doma a postarejte se o bezpečnost sami.Vaše daně musíme rozdat kmotrům.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:28:45 02. 06. 2012
honzad..jpg
No, myslim, ze jde o v podstate jiny a jinak motivovany model. PSVB nebyla aktiviota obcasnka a ze zespodu (od samotne komunity) vznikla. To je dost zasadni rozdil.
Navic NW pokud se nic nedeje maji v prve rade zasadni preventnivni vyznam, coz system PSVB tedy moc nemel, coz ostatne bylo dano i tim, ze to nebyl aktovota "zespodu", lide s jejich cinnosti nebxyli ztotozneni a v podstate je nesnaseli a bali se jich..

Navic PSVB slouzil (a nebyl to uplne nepodstatny podil cinnosti) jako zdroj informaci o svem okoli nejen pro poradkare, ale take pro jine statobezpecnstni slozky. O tech PSVB ktere jsme znal z osobni praxe bych tipoval, ze jejich cinnost coby "osob jednajicich ve prospech" byla prevaznou naplni jejich cinnosti... z cehoz take plynul strach celeho okoli z nich a tedy i logicky to, ze komunita jejich jednani nepodporovala, ba prave naopak. A to je ten zakladni rozdil. PSVB bylo vnimano jako prodlouzena ruka statu. zatimco NWje iniciativa lidi (rekneme komunitni iniciativa, nerizena a nenarizena ze strany exekutivy/spravy) vznikla a motivovana zezdola a funguje prave na principu ztotozeni se obcanu (a tedy podporou) s jejich cinnosti

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:20:09 02. 06. 2012
default.png
HONZAD [2012-06-02 13:03:18]: No přečet jsem si(dík), ale to je přesně, pravý opak než u nás. A toto jsme zde už měli za "socialismu", pomocné stráže VB, které zcela jistě tak kritizoval a nenáviděl onen člověk tzv. blízký disidentu(Kubice).
Oni tam nenahrazují policii, oni s ní spolupracují a působí preventivně nad rámec běžného výkonu služby. U nás je to postaveno na tom, že policie nemá síly ani prostzředky na běžnou službu v obydlených aglomeracích, aby mohla plnit běžné úkoly.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:03:18 02. 06. 2012
honzad..jpg
kdepak catani, mylis se. Nejen USA, GB, ale i Rakousko, Nemecko, Holansdko, Norsko aj.. zkus jen treba do wiki zadat: Neighborhood watch

Je to spolecensky model docela stary, jen jaksi v CR ma (hodne diky mediim) negativni konotaci.. Osobne povazuju zejmena v problemovych ci naopak odlehlych oblastech /odlehlych ve smyslu rychle dostupnosti policie/ za jeden z mala modelu, ktery muze zarucovat jakous takous stabilizaci situace a tim i jistou prevenci vuci nahlym vzplanutim spolecenskych vasni odstartovanym at uz realnym ci fitkivnim incidentem.
Otazka domobrany / ale osobne tento termin povazuji za hrube zavadejici, spis bych volil obcanske hlidky, popr sousedske hlidky -NW-jeste lepe / maji hodne aspektu a v dusledku maji ve funkcni podobe pozitrivni vliv na komunitu i cinnost slozek vymahajicich pravo..

Jen skoda, ze tento model media v CR demonizuji a dokonce si i vy , policiste, nechavate vnutit jejich nahled, ktery NW stavi do kontrapunktu s policii. Pritom by to meli byt naopak prirozeni parzneri,policiste by konec koncu meli mit zajem na funkcnich NW a v podstate ( byt NW jsou o nekolik set let starsi model nez pojem comunity policing/CP ) jde o druh spoluprace, resp vzajemne doplnovani aktivit obcanu a cinnosti policie, o jakem si v soucansosti propagatori CP mohou nechat jenom zdat

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 12:16:16 02. 06. 2012
Pim Burger.jpg
CATANI [2012-06-02 12:07:45]: Myslím, že občanské nebo sousedské hlídky nejsou v USA zase až takovou zvláštností, policie prostě nemůže být všude, ale u nás je spíš problém, že policie za chvíli nebude moct být nikde, když tedy nepočítám kanceláře... No a když bude nejhůř, vždycky tu máme dostatek pořádkových jednotek, které jsou sice pro řešení problémů v jednotlivých lokalitách k ničemu, ale zase to vypadá akčně v televizi...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio