Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Ta-ble-ty u policie? (REDAKCE)

Ta-ble-ty u policie?
Singapurští policisté v okrsku a nyní s tablety
Foto: FutureGov

V posledních letech stále více pronikají moderní technologie do policejní práce. Bez počítače by si policista u nás svou práci dnes velmi těžko mohl představit. Moderní technologie si zkrátka našli cestu do všech možných i nemožných odvětví policie a také pro ni představují podstatnou výzvu. A jak se s ní vypořádavají zahraniční policejní sbory?

Autor: Ondřej Skalník
Publikováno: 06. 08. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 13:35:55 11. 08. 2012
Andras.jpg
ANDRAS [2012-08-11 13:30:15]:

Ještě jsem zapomněl na případy, kdy lidé, co se rvou, použijí i plynových či ostrých střelných zbraní. také případy jsem již také zažil - opět, ty by jsi je klíďo zřejmě nechal všechny postřílet a ještě se poplácal po ramenou, že jsi přijel k hotovému, a jen si ohledal...

a ještě dodám, že ve značné části případů se i hodně ostrá rvačka zklidní či rozpustí jen houkáním policejních majáků a příjezdem hlídky. Takže v Praze policie určitě respekt má. Alespoň ve většině případů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:30:15 11. 08. 2012
Andras.jpg
HAMMER [2012-08-11 06:51:42]:

Ale ale, to jsou jen slova jakéhosi věci neznalého civila, to bych od tebe nikdá nečekal. Tak za prvé, karabina vz. 35 nikdy neexistovala, zřejmě máš na mysli pušku vz. 24 ve verzi K.

Nyní mohu mluvit jen za Prahu. Zde policie zažívá situace, kdy přijíždí ještě před vyhrocením rvačky, během rvačky, nebo po rvačce. Situace jsou zde různé a různě se na ně reaguje. Na místo rvačky se během krátké doby jsou schopny sjet hlídky MOP, OHS, PMJ a pokud je k dispozici, i anton SPJ. Reakční doba sil a prostředků může být od 2 do 10 minut pro všechny uvedené útvary. Takže u nás s rozehnáním nějaké rvačky tedy rozhodně problémy nemáme a nestává se, že by se hněv skupinek obrátil proti policii - pokud na místo zrovna nedorazí nějaký bitky chtivý provokatér, co má v palici hobliny a zbytečně konflikt vyprovokuje. K největší rvačce, ke které jsem za celý život kdy jel, byla rvačka 50 lidí - situace byla pod kontrolou velice rychle, bez jediného zraněného policisty.

Vís hammere, ono ve větších městech, kde jsou kamerové systémy, prostě nejde čekat za bukem a čekat až se lidé pobijí. Ono by to tak ani němělo být. Kolikrát se ve rvačce ocitne někdo nevinný, který když je hrdinskou přesilou či mimoděk knockoutován, tak se mu ještě hrdinové projdou rádi po krku a hlavě - takový člověk, by díky tobě buďto zemřel, nebo měl minimálně doživotní následky. Občas se také stáva, že zejména vietnamci či romové používají ve vračkách rádi nože a mačety. Opět, díky tvému přístupu, by umírali nevinní lidé.

Jsem doopravdy rád, že jsi sbor opustil, a šel za lepším.
A prosím konec debaty mimo téma tablety u policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:40:38 11. 08. 2012
default.png
HAMMER [2012-08-11 06:51:42]: Tak, tak, trefa do černého, ale někteří to přes své ego hammere zase nepřenesou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:51:42 11. 08. 2012
default.png
FESOF [2012-08-09 15:03:07]: Ono lustrovat něco na nějaké rvačce, jak píšeš, je totiž totální hovadina. Policie na místo bitky zásadně přijíždí až tehdy, když už je klid a všichni poškození a řádně nasraní leží buďto v krvi na zemi nebo si drží napuchlou hubu někde na záchodě u umývadla. Ti všichni jsou ochotní svědčit sami.

Přijet někde, kde je ještě rvačka v proudu, může jenom policejní trouba. Výsledek je právě to, co píšeš. A výsledek může taky snadno být to, že se všichni, pobití i útočníci, obrátí ještě proti hlídce.

PČR nemá ani pravomoci ani autoritu a už vůbec ne odněkud zastání, kdyby chtěla řešit bitku v plném proudu jako kdysi kolega za první republiky na hodové zábavě v Lanžhotě natažením závěru karabiny vzor 35 proti mydlícímu se davu. Tehdy on dostal za ten zákrok odměnu, dneska byste skončili v blázinci.

Takto ne, souzi! Nemáme-li jasné zastání, nelezeme do žádných šlamastik. Úkol poldy je jasný: vrátit se ze služby živý, zdravý, netrestaný. Na místě činu zjistit a zajistit stopy, fakta, svědectví. O "hrdinském" zákroku ve stylu Slunce, seno a pár facek nikde nenajdete ani slovo. Vaším úkolem není požár ještě rozdmýchávat ani rozšířit řady poškozených, jak sleduju fyzickou nepřipravenost mladých. Pokud vám společnost nedá možnost rázně binec utnout, nezbývá nic jiného než do něj ani nestrkat rypák a po bitvě posbírat raněné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 23:48:57 10. 08. 2012
dax.jpg
KAREL-150 [2012-08-09 20:16:39]:
karel150 andrasovi
" Víš, že pokud přijdeš se správnou argumentací tak u mě uspěješ,"

karle150 - uspět před svatým stolcem, obyčejnýmí světskými argumenty, je zcela nemožné a jediným výsledkem je ztráta času.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FESOF 08:55:46 10. 08. 2012
default.png
Tak ho možná obnovili a nebo funguje jen pro Brňáky, ale ten přes který jsme lustrovali na OPES Brno byl skutečně zrušen - klidně Ti pošlu zprávy a důvody zrušení co byly uvedeny k tomu na intranetu, až budu v práci. Jakou má volačku? Vyzkouším jestli vylustrují i jiným hlídkám na kraji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STEPA 06:48:58 10. 08. 2012
default.png
No, zrovna včera na noční sme v Brně lustroval přes lustrační kanál, tak nevik kde kdo slyšel že ho zrušili. Na našem OOP tablet máme a je pravda, že práci zrychlit dokáže, hlavně když někdo vyhlásí celostátní DBA a lustrační kanál je zasekaný. O Kontrole 2 vůbec nemluvím, jelikož ta funguje tak 3 dny v týdnu, takže v praxi holky na lustracích používají většinou Bedrunu. Je však pravda, že místo tabletu bych uvítal spolehlivé ruční vysílačky, které neskolabují zrovna když se to nejmíň hodí :) Takže suma sumárum - tablet není špatná věc, nic proti nim nemám, ale jsou tu i důležitější věci, do kterých je třeba investovat.
P.S. o kolik se co předraží a kdo kolik nahrabe neřeším, jelikož s tím nic nenadělám a ani mi po tom, coby konečnému uživateli těchto pomůcek nic není. mě zajímá, aby mě neklekla vysílačka když potřebuju hovořit s OD nebo DSS - ne kolik stála.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:35:43 09. 08. 2012
Andras.jpg
KAREL-150 [2012-08-09 20:16:39]:

My o voze, a ty o koze. Říkal jsem, měně se modli, a více přemýšlej milé páně:-)
Hlídkař ani vedoucí oddělení neovlivní dobu nutnou k odeslání lifebooku do opravy a následnému opravení a zaslání zpět na útvar. A to nepočítám, že se kolikrát ty lifebooky ani z opravy nevrátí a jsou vyřazeny. Tablety ve vozidlech PMJ jedou pod linuxem, a není do nich během služby možný žádný vstup či výstup - zvládají pouze lustraci a do budoucna funkce, které jsem ti popisoval, takže bohužel film nezkouknu.
Pokud lustruješ 30-60 sekund, tak má poklona, to jsi asi überpolizist, že to naši študovaní a školení dozorčí tak rychle prostě nikdy nezvládají, jakož i ostatní kolegové, kromě tebe, holt jsi páně boží, veskrze ke všemu nadané, a my ateističtí neschopní neumělové, tak už se s tím kájíku smiř, to je holt ten světský život:-) Až se domodlíš, tak se zamysli nad tím, proč jsi si naše příspěvky o použivání vysílaček k lustraci nepřečetl pozorněji, než zde zase začneš látat nesmysly. A internet v mobilu je zapotřebí ke spuštění navigace, k chodu programu aspi a jiných dalších.
Ten náš kovbojský svět, je totiž od toho tvého imaginárního ignorantsky božského tak trochu reálný, víš ťuťánku?

Kdysi někdo řekl, "dospělý je člověk, který už ví, že proti blbům nic nezmůže". Asi ještě dlouho nebudu dospělý:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 20:16:39 09. 08. 2012
Karel.150.jpg
ANDRAS [2012-08-09 14:25:19]: Jo taky jsme měli Lifebook nefunkční, ale čím to asi bude? Zřejmně nějakou poruchou. Takže je na snadě se starat o to, aby byl funkční! Když na to všichni budou házet bobek, tak dost možná brzy budou i NOVÉ tablety nefunkční. Ale alespoň si na nich zapaříš a pustíš film, zpravidla mají lepší monitory než staré lifebooky. Jako dozorčí si vždy najdu 30 - 60 sekund na lustraci, ale nebudu mít pochopení, když hlídka MOP celých 12 hodin bude věnovat jen dopravě a lustracím. Nicméně jak říkám, kdo se umí starat má funkční lifebooky a kdo se starat neumí nemá si co činit nároky na novější technologie!
Nechápej mě špatně, ale většina kolegů svoji práci kvalitně vykonává i bez internetu a fotoaparátu. Nevím, ty už bez internetu ve službě ani nemůžeš být a zřejmě kolikrát celé trestní řízení a dokazování rozlouskneš už na místě. A i kdyby tak je to naprosto nadbytečná práce pokud je to práce, která snese prodlení, minimálně takové, že člověk zavolá přes vysílačku, ale tak zřejmě v tom tvém kovbojském světě ta-ble-ty potřebuješ, ale nejsem si jistý jestli to jsou ty elektronické, ty na posilování nebo ty na uklidnění..:-) Víš, že pokud přijdeš se správnou argumentací tak u mě uspěješ, zde se ti to ovšem opět nedaří..:-)

FESOF [2012-08-09 14:54:20]: Ok, beru tvoji připomínku, to je ovšem věcí hospodaření kraje ve kterém sloužíš. Pokud nemáte ani lifebooky, tak pak Ti klidně přeji tablet. Ale napsat 10 znaků příjmení, 5 znaků jména, 10 dat. narození, vykliknout pár okýnek, předtisklý důvod a lustrující hlídku, včetně lustrace vozidla max jedna minuta. Samozřejmě čárkový systém a jeho posluhovači můžou zapřičinit, že kapacita prostředků pro řádnou lustraci je nedostatečná a pak může trvat déle.

Ale Lukáš slouží na MOP v Praze a já neznám oddělení, které by nebylo vybaveno lifebookem, takže nechápu ty nářky o 20 minutách. Natož pak provádění nadbytečných úkonů přímo v terénu. Asi tak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 15:15:33 09. 08. 2012
default.png
Dokud si si slavní manageri, ministři či vláda neuvědomí, že takový tablet u policie je spotřební materiál, pro každého policistu. A v budoucnosti to umožní třeba zrovna to, že náklady na policii a samotné počty policistů budou v budoucnu nižší. Tak tady fantasmagorické diskuze jsou naprosto k ničemu. To, že nějaký lajznutý manager nakoupí stovku tabletů, aby mohli v televizi se zase pochlubit jak je Česká policie moderně vybavena, je tak akorát k nasrání. Podobně jak si někteří kolegové pochvalují jak jsou v Praze vybaveni. To co jsem opakovaně viděl za vybavení, včetně nasazení policistů letos na Slovensku, mi vyráží dech. Rok od roku se nám vzdalují mílovými kroky.

Jinak ty Vaše Lifebooky zn. Siemens byly v době nákupu pořízeny za 60.000,-Kč za ks. V té době na stejné úrovni obdobně a kvalitativně výše vybavené notebooky stály 15.000,-Kč.
Proboha nechtějte, aby ti tzv. odborníci co jsou tam dnes ještě něčím vybavovali policii, byť by na to byli peníze. Nechte je dělat tu svou práci pro jejich odměny, statistiky, vyhrožování či prapodivné postupy vůči svým zaměstnancům či mediální manipulace. A snažte se, aby jste každý den spravedlivě ve službě potrestali aspoň jednoho nepoučitelného přestupce, pomohli aspoň jednomu poškozenému a třeba svou přítomností (prevencí) zabránili jednomu protiprávnímu jednání.Né na hubě a dojmy, sledováním práce kolegy a klepaním sebe sama po rameni.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio