Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Larry DePrimo, polda se srdcem (REDAKCE)

Larry DePrimo, polda se srdcem
Larry DePrimo a muž kterému pomohl
Foto: J.Foster

Nedávno obletěla svět fotografie newyorského policisty Larryho  DePrimo, jak pomáhá nasazovat ponožky a boty bezdomovci přímo na Times Square. Tento moment zachytila na mobilní telefon turistka Jennifer Fosterová, která jej potom umístila na web newyorského policejního úřadu.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 02. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 17:01:01 14. 12. 2012
default.png
VETERAN2 [2012-12-13 23:46:25]: Ještě mě napadlo k reakci na Starského sledku: dělat si práskače z těchto jinak bezbranných lidí je krásný pokus o jejich likvidaci. Oni tajemství neudrží, stačí jeden z nich aby kecal a to se na 100% stane. To je rovnou můžete dotáhnout ožralé na silnici a čekat, jestli jo nebo ne. Navíc co když bude příště hrát na druhou stranu nebo oboustranně? Mně to přijde v závěru celého vysoce možného řetězce následků ještě bezohlednější než to, že já na ně prdím.

Navíc nevím co učili kolegu Starského, ale mě učili, že důvěrník musí být osoba, která nic nepustí ven. NIC!!! Čili chlast by neměl u této osoby fígurovat v senamu koníčků. Neznám bezdomáče, který nelope - neznamená to, že neexistuje.

Když mi někdo z důvěrníků něco ven pustí, docela slušně jsem v rajónu odvařený. Minimálně celá řada mých taktických postupů jde v tu ránu v háj.

"Sledka" je krásná věc, ale zcela jistě při takové kvalitě "operativců" dopředu dříve nebo později vyzrazená, samosebou využitelná jinak než jako důkaz, spíše taktický poznatek, ale pokud to má člověk promyšlené co tím chce dosáhnout, proč ne.

Nevidím v tom žádné velké plus, mimochodem až chytneš svrab jako já od Číňanů, to se hezky podrbeš a s tebou celá rodinka!!!! Dostal jsem pětibábu odměny, ale za tři "litry" jakožto jen cena prášku na praní jsme museli všecko při vysoké teplotě vyprat a podobně! Už si to přesně nepamatuju, ale dodneška slyším kolegu jak říká: kua, i kdyby příště šli v šestistupu přes náměstí ve dvě ráno, seru na ně!!!! :D

Jinak si nedovedu představit, že jako územář se mám čas starat mimo svoje řádně pracující a na mě daně platící ovečky a ještě tohleto.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:46:25 13. 12. 2012
default.png
Z Hammera mluví zkušenost. Tak to skutečně v naprosté většině případů je. Bohužel se to netýká jen bezdomovců. Výsledek je, že je tenhle národ tam, kde je.
V Americe je jiný sociální systém a šance, že se na ulici ocitne i člověk, kterému lze ještě pomoci a dokonce o to i stojí, je daleko větší než u nás, kde, zvlášť v oblastech, kde se lidé moc nestěhují a komunity jsou malé, je časté, že má odpadlík někde poblíž příbuzné, kteří se mu snaží aspoň trochu pomoci a na ulici se ocitne až tehdy, když už to opravdu není k tomu. Ve velkých městech už je větší migrace, anonymita a lhostejnost. Ocitnout se na ulici je pro mnoho lidí mnohem snazší a tak se tam častěji dostane i člověk, kterému lze ještě pomoci.
Využití bezdomovců ke spolupráci má svá omezení. Většinou to nejsou zrovna charakteři a pokud znají toho, na koho se jich člověk ptá, spočítají si, že jim za to, že se dotyčnému zmíní, že je po nich sháňka, kápne víc než jedny cigarety. Stejné riziko je i v případě, že je zájmová osoba sociál a potkávají se někde v knajpě. Určitě bude ale i tady rozdíl mezi velkým a malým městem.
Jinak si na bezdomovce zvykejte, protože jestli se budou platy ve státním sektoru vyvíjet tak, jako nadále, za chvíli to budou vaši kolegové. Za ty peníze tu práci nikdo jiný nebude chtít dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:47:07 10. 12. 2012
default.png
CASPER1918 [2012-12-10 14:57:44]: Nechápu čím zlehčuju problémy jiných a s tím počítačem a vůbec se vším: jak víš, že ti lidi hledali způsoby místo důvodů? Že jen nečekali až jim někdo něco dá, přinese až pod nos. Něco za ně vyřídí, oběhá? Dělal jsem územáře dost dlouho abych věděl, že to tak v 99% procentech případů bylo. Doslova každý byl nadšený z toho, že se jeho problémy budou řešit, ale proboha, hlavně já nic, já muzikant, o mě ani slovo! Napište mi to jak to mám říkat... tak to smolím jako blbec a výsledek: já jsem tam nešel, to nemá cenu. Prostě a jednoduše: nechceš ani pro sebe nic udělat, nědělej. Tvoje svobodná volba, můj volný čas zadarmo a nakonec třešínka na dortáku: ani se neráčili poděkovat. Nasrat, soudruzi, nasrat!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CASPER1918 14:57:44 10. 12. 2012
casper1918.jpg
HAMMER [2012-12-05 06:10:49]: nezlob se na mě, ale máš sklony k tomu aby jsi źlehčoval problémy druhých a tvrdil že si za ně mohou sami. Není jednoduché naučit někoho na počítači obzvlášť když je starší. Když máš peníze nepřipouštíš si nějaké problémy, když v nich jsi je už pozdě říkat si kdybych nehrál nestalo by se to. Nevím co děláš? ale já sloužím na ulici a bezdomovce potkávám denodenně. Jednomu jsem takhle ve službě pomohl dvakrát, jednou jsem jej zvedl ze země úplně ožralýho a našel ubytování na jednu noc, kdybych to neudělal umrzl by a podruhé mu pomohl v nemocnici a kdyby ne tak by jej asi neošetřili. On o to moc nestál ale tím že jsem mu pomohl jsem mu zachránil život a teď jej potkávám, slušně oblečeného a žijícího na ubytovně. Odrazil se od dna a kdybych mu nepomohl tak tu už není. To mi stačí vidět jej a vědět že to mělo smysl.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:01:11 08. 12. 2012
default.png
STARSKY [2012-12-05 23:53:51]: Je vidět, že máš potíže buď se čtením nebo silně s pamětí. Nebo si myslíš, že pořádková si s sebou tahá jednenáct hodin po venku stůl. Houby, zapomněl jsi na to, že já sloužil na venkově. Počty mých bezdomáčů byly tak na prsty obou rukou.

Tvůj postup plně schvaluju, dobře to děláš.

Já jem cynik a nikomu pomocnou ruku nepodávám jako šašek do nekonečna. Nechceš? Ještě mě urážíš? Pliveš po pomocné ruce? Jdi do prdele, chcípni. Tvůj boj.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STARSKY 23:53:51 05. 12. 2012
Starsky.jpg
To Hammer, je vidět, že tvá služební zkušenost je tak akorát od stolu. Už to jak jsi sdělil, jak jsi nikdy žádnému bezdomovci pouta nikdy nedával. Kluk z ulice by tohle nikdy nenapsal. CO se týče té polévky tak pár jsem jich koupil. A to ne jen z lidské solidarity. Divil by jsi se co tihle lidé vidí, jelikož na ulici žijí. Co všechno ti za krabičku cigaret řeknou a kde všude si můžou sednout na celej den a nikdo si jich nevšimne. Za polévku a cigarety ti udělají takou sledku že jsi nic podobného asi ani nezažil. Já sloužím dost na to abych o tom něco věděl. To ovšem musíš vyndat svůjí hlavu ze své prd.... plné ega přes které nevidíš nic jen sebe. Těch lidí je mi líto. Vím že se většina z nich do své situace v podstatě dostala sama, ale to nám nedává právo se jim nesnažit pomoc, protože i když to 100 x zkusím a jednou to pomůže a výjde tak pořád dobře. Je to lidství a pomoci druhým. To z nás dělá lidské bytosti a odlišuje od zvířat a to že tě někdo pošle do prd.. z polévkou. Dobře tak nebudu někomu něco vnucovat když o to nestojí. Jsem ovšem přesvědčen a stalo se mi to mnohokrát, že jsou za ni vděčni a dokážou to ocenit. Troufnu si říc že jak Lukáš Heinz tak i já máme na mysli to, že jsme lidé a jako lidé by jsme se k sobě měli chovat. To jestli jsi cynik nebo ne s tím nemá co dělat. Pokud jsi po těch letech vyhořelej a máš v sobě představu o tom, že každý z kým přijdeš do styku je tvůj nepřítel možná by jsi se měl porozhlédnout tam kde to tak je normou. Třeba v politice.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu IS 17:56:47 05. 12. 2012
is.jpg
Je jasné, že většina bezdomovců si za své problémy může sama. Je také spousta těch, kteří jsou obětí osudů, které je dostaly na samé dno.
Jsem z menšího města, kde by se množství "klasických" bezdomovců dalo spočítat na prstech obou ruk. U nás je ovšem drtivá většina (snad 100%) těch, kteří si za své osudy můžou. Opravdu se s nimi ve "volných" chvílích bavíme (např. při různých eskortách, apod.) a jsou mezi nimi i tací, kteří pobírají starobní důchod ve výši 9.000,- Kč. Přesto jsou to bezdomovci. Některým to vyhovuje, někteří si ještě "přivydělávají" natahováním ruky, jiní pomoc potřebují a třeba si ji i zaslouží. Je ovšem pravdou, že mě velice štve, když "dobrovolný bezdomovec, či jiný občan, který záměrně nikdy nepracoval a nepřispíval do státního rozpočku ani kačku, velice často využívá služeb státu - Hasiči, RZS, Policie, nemocnice, sociálky apod.
Názory některých z nás: jako že se měli víc snažit, víc pracova, víc se učit apod. se dají pochopit různě. My si také stěžujeme na nízké platy a další soc. jistoty - znamená to, že jsme se měli víc učit, víc pracovat, nebýt policistou a mít se lépe!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 17:54:16 05. 12. 2012
default.png
HONZAD [2012-12-05 12:28:29]: Zrovna tento případ jsem zcela určitě neměl na mysli, spíše více naší realitu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:28:29 05. 12. 2012
honzad..jpg
catani, kdyz pises: "..A ta normálnost končí jakýmkoliv zviditelněním, propagací atd." ale DePrimo nic nzviditelnoval a nepropagoval. Proste neco udelal a basta. Zviditelmila a zpropagoval to ta, co to fotila, ale to uz je mimo jeho moc a vliv.. A kdyz uz se o tom mluvi a pise, tak by bylo zvlastni kdyby to policajtskej server nezaznamenal a nereflektoval..

Jo, ze hammer neni cynik, ale spis vice nez primocary praktik, s tim bych souhlasil.. A jako kazdy, ani on se nekdy neubrani prilis zevseobecnujicim soudum, ale to se obcas stane kazdemu.. Proste poznal jine bezdomace v jinych situacich... a bezdomaci (ci jejich komunita) na jednom miste (lokalite, meste, ctvrti) jiste nemusi byt nutne vzdy stejni jako jinde, tim mene v prazske "zoo".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 08:11:32 05. 12. 2012
default.png
Nemyslím si že Hammer je cynik. Pouze občas projeví svůj ryzí názor a mnohdy ve skutečnosti založený na realitě než na zbožném přání. Věřím, že Hammer je jako mnoho dalších i dnes sloužících policistů ten, co je schopen pomoci, pomáhal a nepotřeboval k tomu psát sám na sebe oslavné úřední záznamy, či chlubit se nadřízeným či prosit oznamovatele nebo obdařeného o zaslání děkovného dopisu. Článek je o tom, co je normální pro každého skutečného poldu. A ta normálnost končí jakýmkoliv zviditelněním, propagací atd. Je to povinost policistů, normální polda to má v sobě a nemusí to prezentovat ve sdělovacích prostředcích, nebo se těšit, že díky takovému jednání mu to přinese následný prospěch.

Žel kolem sebe vidím v našich řadách na rozdíl od Hammera hodně skutečných cyniků, kteří jsou ochotni udělat cokoliv, jakkoliv, né pro pocit z odvedené práce, či svého svědomí, ale pro svůj kariérní růst, nějakou výhodu či medializaciči vlastní ego.Normálnímu policistovi by byla hanba se něčím takovým chlubit a bral by to jako ponížení, žel u naší policie... a škoda mluvit.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio