Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policie a nová média (REDAKCE)

Policie a nová média
Finská virtuální policejní jednotka
Foto: Facebook Marko Forsse

Policie poslední dobou hledá stále nové a efektivnější způsoby, jak pracovat s veřejností a jak ji zapojovat do řešení bezpečnostních otázek. Jednou ze zajímavých tendencí posledních let je práce policistů s novými médii - se sociálními sítěmi. Facebook, twitter či flickr apod. asi není třeba představovat, neboť například facebook již využívá více než 3 miliony obyvatel ČR.

Autor: Ondřej Skalník, ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.
Publikováno: 20. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JARDA 21:40:54 22. 12. 2012
default.png
vcelku bych souhlasil s Andrasem- PČR má dobré stránky a řekl bych že i většina krajských PIS tvoří pravidelně "zajímavý" obsah. V podstatě by stačilo ho ze začátku jen přesměrovat na FB. Domnívám se, že to vzniklé zpoždění ve využití FB je dáno hlavně věkovým průměrem u šéfů PIS, který je cca o generaci dále než současná hlavní vlna uživatelů FB.

hammer: svobodník Halík viz. http://www.youtube.com/watch?v=AUcbu9sjRUw
mimochodem pořád nechápu, co tě neustále nutí navštěvovat komunitu bývalého zaměstnavatele, když tě to v ní tak strašně štvalo, že píšeš jen samá negativa. Tobě snad dělá tato forma sebeubližování dobře. Zažil jsi ve službě vůbec něco pozitivního na co rád vzpomínáš a co ti teď chybí?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:49:10 22. 12. 2012
default.png
SANTIAGO-SAN [2012-12-22 11:10:00]: Aktivní policisté si netroufnou lidem říkat, že jim nemůžou sloužit! Toto trvá co pamatuju. Polda, který by měl být sebevědomý profík, se musí v tomto Bordelistánu chovat jako posera, protože nikde nenajde zastání a jakmile řekne sebevíce konstruktivní kritiku, jde s kariérou do loje. Už na tomto můžete vidět, co jste za firmu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 11:10:00 22. 12. 2012
default.png
Ten FB by byl fajn. Došlo mi snad ke stejnému efektu jako na FB stránkách Policejního Týdeníku, když policisté (většinou mimo službu, aktivní si to netroufnou) poučí ostatní občany o tom jak to má policajt těžké a že i kdyby to chtěl udělat správně tak nemůže. Naštěstí pak většinou dojde k tomu že to ti lidé pochopí že chyba není ani tak moc na ulici nebo na jejich místním OOP ale spíš ve vrcholném managmentu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:49:21 21. 12. 2012
default.png
ANDRAS [2012-12-21 15:40:58]: Malinko opravím: tahle nauka o čtyřbodovém přijímání oznámení je strašně stará. Trochu jsi to domotal, je to přesně takto: policista přijme od občana oznámení, učiní opatření, občana vyrozumí jak s jeho oznámením naložil a přijme další oznámení...

Toť suchá teorie.

A víte proč přijme další oznámení? Protože pokud není trotl a nebude občanu vykládat jak to nejde a jak je to nahovno, ale klidně si něco vymyslí (sice jsme mu to nedokázali, ale včera dostal první latu za litr za rez na připínáčku v lékárničce), občan k němu pojme co, Jasánek? No důvěru, kurva Jasánek. Musíte myslet jak? No politicky!!

Mám to osobně vyzkoušeno, spolehlivě to funguje. Zkuste si to taky.

O tom jaké má policie podporovatele ti nebo vám všem může povykládat každý územář z OOP. Hromada žvástů, ale jakmile má pohnout prstem, okamžitě já nic, mě z toho vynechej, hlavně neříkej že to já... Kecy koho podporuju jsou jedna věc, druhá jsou skutky. Popularita je ti naprosto k hovnu, když ti co tě podporují ti v okamžiku, když jde do tuhého, v ničem nepomohou. Děkuji, nechci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:15:26 21. 12. 2012
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2012-12-21 15:40:58]: No, já bych spíše řekl, že policie má pěkné stránky, ale jak sám dále říkáš, stránky prostě nestačí. Moderním trendem dnešní doby je všechno komentovat a taková možnost (logicky) na stránkách policie chybí. jinak se mi tedy líbí více než army.cz.

Myslím, že armádu nebo spíše její oblíbenost přeceňuješ, stejně jako podceňuješ oblíbenost policie. Samozřejmě, že oflastrovaný řidič ti nebude se slzami v očích děkovat, že je o pár stoveček lehčí, ale na druhou stranu ve svém okolí neznám nikoho, kdo by policii nějak "nenáviděl".

Ale zpět k fejsbůku AČR. Jeho výhoda, kromě toho, že je to moderní trend a osloví tak i mladší generaci, spočívá především v tom, že tam zástupci MO nějakým způsobem komunikují s vojáky a dochází ke zpětné vazbě, která v reálu neexistuje. Dále zde jsou důkladně prezentovány zahraniční mise, vzkazy vojáků, organizace dětských akcí na podporu vojáků nebo vojenských akcí na podporu dětí apod. Zároveň jsou zde prezentovány aktuality z rezortu, pod kterými mohou vojáci diskutovat a samozřejmě tam dochází i k srovnávání poměrů u různých jednotek a další spousta věcí.

Co tím chci říct, je to, že přestože se osobně domnívám, že stránky jsou vedeny až odporně neprofesionálně (není jasné, kdo je admin, dále jsou tam jednotlivci, kteří jsou ze strany admina napadáni a občas není jasné, zda admin hovoří za MO nebo za sebe atd.), tak jejich dopad na veřejnost a přínos pro vojáky je obrovský a doufám, že organizace s trošku úsměvnou zkratkou PIS všechno od svých špenátových kolegů rychle odkouká. Pak si myslím, že se budeš divit, kolik přátel policie má...:-)

Samozřejmě sms by také byly dobré, ale takových "fíglů", jak si naklonit veřejnost, je spousta, ale fejsbůk nic nestojí a na to by měli hlavy pomazané myslet především.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:40:58 21. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-20 21:14:27]:

Policie je celkem dobře prezentována na serveru policie.cz a to tuším včetně mezinárodních misí. Problém je, že policie není v této zemi tak populární, jako armáda, a tedy logicky její stránky (alespoň je to má domněnka), navštěvuje méně lidí, než např. stránky army.cz. Proto rovněž považuji zřízení FB profilu za velice pozitivní, a z hlediska propagace dobré práce PČR za nesrovnatelně efektivnější (kdo zná FB ví proč), než pouhou prezentaci na internetu.

Trochu od věci:
V nizozemí mají tuším systém zpětného vyrozumění oznamovatele TČ. Pokud např. někdo nahlásí vloupání do vozidla, a pachatel je lapen, je oznamovatel o tomto informován prostřednictvím SMS zprávy a je mu poděkováno za spolupráci. Efekt na občany, kteří (zejména v ČR) mnohdy TČ neohlásí, neboť se domnívají, že se pachatel stejně nechytí a proto nemá cenu na nějakou policii volat, je vskutku obrovský, neboť občané vidí, že jejich snaha nejen, že vedla ve spolupráci s policií k dopadení pachatelů, ale navíc byla i oceněna, byť pouze "ústní" formou.

Osobně znám kolegy, kteří kolikrát oznamovatele rovnou informují o tom, že se stejně nic nechytí, a vozidlo nenajde, a ať se "raději na to příště vykašlou, a jdou raději spát, protože my máme práce víc než dost".

Policie si musí uvědomit, že občané nejsou na obtíž, ale jsou oči a uši policie, a tak se také s nimi musí zacházet. Pořád se něco podezřelého a zločinného dějě, jde jen o to, udržet občany v pozornosti, aby si takových věcí všímali a nahlásili je. Na druhou stranu, jak jsem již mnohokrát psal, v ČR toto opatření může vést ke zlepšení bezpečnostní situace, tedy bude méně čárek, a pokud bude méně čárek, policie méně pracuje a policisté se flákají.....mno jo, je to začarovaný kruh.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ONDRA-S 08:44:13 21. 12. 2012
Ondra S..jpg
Tak po ránu jsem se upřímně rozesmál nad Bratrstvem pokřivené čárky, Hammere! Díky:D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 05:56:54 21. 12. 2012
default.png
SANTIAGO-SAN [2012-12-20 20:46:27]: No vidíš jak to chápeš! S ničím nehneš, dokud tam bude Bratrstvo pokřivené čárky. To rozmetá jedině někdo shora. A kdo asi tak?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:14:27 20. 12. 2012
Pim Burger.jpg
Tak ono by zatím stačilo, aby fejsbůková stránka PČR fungovala jako stránka AČR, takže ani ne tak moc jako další prostředek CP, ale jako způsob prezentace PČR. Na AČR se mi např. líbí její prezentace práce vojáků v Afghoši, přičemž o policajtech v Afghoši nebo Iráku neví vůbec nikdo. Od toho se pak také odvíjí i to, co jsme tu už řešili - nikdo je moc nechce uznávat jako veterány, když jsou místo zelený modří. To by byl dobrý začátek. Nemusí se přece hned vyvěsit něčí obličej na net...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 20:46:27 20. 12. 2012
default.png
jenže když bude prevence dobrá, bude malá kriminalita, takže bude málo čárek což znamená že se policie fláká, když se fláká peníze tečou vniveč, a to náš slavný managment přeci nedopustí!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio