Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policie a nová média (REDAKCE)

Policie a nová média
Finská virtuální policejní jednotka
Foto: Facebook Marko Forsse

Policie poslední dobou hledá stále nové a efektivnější způsoby, jak pracovat s veřejností a jak ji zapojovat do řešení bezpečnostních otázek. Jednou ze zajímavých tendencí posledních let je práce policistů s novými médii - se sociálními sítěmi. Facebook, twitter či flickr apod. asi není třeba představovat, neboť například facebook již využívá více než 3 miliony obyvatel ČR.

Autor: Ondřej Skalník, ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.
Publikováno: 20. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 07:38:39 24. 12. 2012
default.png
JARDA [2012-12-23 13:51:05]: Promiň, ale kdo je tobě nesympatický je mně víš kde. Že jsi naletěl, to já taky, ale ne na podmínky služby, ale já na styl práce. Ty jsi chtěl jenom se mít dobře, pro to já tam nešel.

Zobák mele o vidině výsluhy, a ty mě budeš říkat brouk Pytlík. :D Když máš nárok na výsluhu, ty nedolíhnutá policejní larvo, tak už nic neumíš, jen toho policajta. V době, kdy máš nárok na výsluhu jsi pro civil téměř nepoužitelný, výsluha je proto, aby když už ztratíš kontakt s civilem, jsi neskončil pod mostem, ale to kazatel, který zdrhne po pár měsících sotva vidí první problémy, nemůže pochopit. (zato má víc rozumu než my blbci, co jsme si mysleli že tam něco dokážeme :D)

Jardo, promiň, chlapsky: víš o tom hovno, nedokázal jsi stejně jako já u policie nic, ale na rozdíl ode mě jsi nezkusil takové roky furt tou blbou hlavou mlátit do zdi. Nemohl jsi získat takové zkušenosti (po pár měsících se mi taky nadřízení zdáli v pohodě) a zažít ani vidět to, co já.

V tomto spolu nemůžeme diskutovat, není o čem. Prostě to nechápeš. Nejsi a nikdy jsi nebyl polda. Proto tvůj první dotaz proč sem chodím. To sebe by jsi se měl zeptat, co sem vlastně lezu. Co se tu chci bavit se starými praktiky a dokonce jim kázat. Za Langera jsi snadno mohl zjistit, kam lezeš, kdyby jsi se jen zeptal tam, kde jsi se zeptat měl. Věřil jsi personalistce, to si děláš srandu? Na tak jednoduchou věc ti rozum nestačil, proto jsi u téhle firmy nedokázal vydržet. Protože staří kusi by ti řekli: nikdy nikomu a ničemu nevěř!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 13:51:05 23. 12. 2012
default.png
HAMMER [2012-12-23 07:31:40]: ničeho se nezastávám, jen jsou mi nesympatičtí různí brouci Pytlíci, kteří všechno vědí, všude byli a někde dokonce i dvakrát.
viz. narážky na moji neschopnost chápat (ať už jde o cokoliv)

Taky nechápu jedince, kteří věnují značnou část svého života firmě, která je v jejich vnímaní od nástupu do služby trvale ve většině oblastí na sestupu. Jedině snad, že zrovna u služebního poměru je tam drží vidina výsluhy...

Upřímně řečeno do práce chodím opravdu proto, abych dostal 15. výplatu. Pokud bych ji nedostával, neměl bych důvod proč tam chodit. Určitě bych dokázal svůj volný čas vyplnit lépe. Pokud ty to máš jinak, pošlu ti číslo účtu a dejme tomu do června mi budeš posílat tvou mzdu. Pak se můžeme pobavit jestli ty chodíš nebo nechodíš do práce kvůli tomu aby ti 15. přišla na účet výplata...

I když jsem ti to už psal, nejsem ve služebním ani pracovním poměru u této "firmy". Při náboru Ivana "hrozného" jsem se přihlásil (důvody jsem ti tu už taky kdysi psal), personalistka mi naslibovala hory doly a já jí uvěřil... Když jsem se po čase šel zeptat na platnost těch slibů, tak už nic z toho nešlo, navíc mi snížili už tak malý plat se slibem, že se další tři roky měnit nebude, proto jsem bez nějakého velkého smutku odešel. Každá firma má nějakou svoji firemní kulturu, já měl to štěstí, že jsem u této "firmy" narazil na dobré kolegy i velitele, možná proto si na to období rád vzpomenu. Co ale musí zarazit každého nově nastoupivšího je materiální zabezpečení výkonu služby- svítilna my day, kasr, kde v návodu místo označení Policie je používána zkratka SNB, navíc plyn s nulovým účinkem (když jsem chtěl jiný, nebo ho doplnit tak nelze), PC na kterém mám pracovat bylo snad Pentium I (jako psací stroj OK, ale při spuštění více aplikací nepoužitelné), odporná "umělohmotná" košile, ve které musím být celý den atd. atd.

Rozhodně se toho systému nezastávám, ale kdybych teď na všechny strany začal vykládat jak to tam nestálo za nic, musel bych si minimálně já připadat jako hlupák, proč jsem tam těch xy měsíců vydržel. Prostě nic na světě není jen černé nebo bílé jak to občas vypadá z tvých příspěvků.

Když jsem končil, chtěl jsem zde po redakci smazat účet, ale prý to není možné, proto občas něco napíšu. Ale třeba jednou skončím na blacklistu s denverem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 10:55:42 23. 12. 2012
default.png
hammer: Právě proto je to pro mě výzva :-) Nemám rád snadné cesty

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:31:40 23. 12. 2012
default.png
JARDA [2012-12-22 21:40:54]: Na tvoji otázku: prostě mě to strašně sere a prostě si vidím dál než na špičku nosu. Věc policie je i věcí mě jako civilisty, protže jsem viděl a zažil, co se děje kolem místa, kde bydlím. Necítím se až tak v óklendu jako naivní civilisti kolem mě.

Prostě mám potřebu vás upozorňovat a varovat, abyste nedopadli stejně jako já. Jednou polda, vždycky polda. Mně ty smečka bolševických hovad a jejich následovníků čárkomanů prostě leží v žaludku a budu jim škodit jak budu moct.

Pokud teda chodíš do práce pobrat patnáctého výplatu, tak soráč.

Samozřejmě že jsem zažil spoustu pozitiv, výborný mančaft třebas, sousty srandy, ale to jsem tu už popisoval. Od vedení ale pozitivního lautr nic. I když mi chtěl poslední vedoucí nějak pomoct, stejnak mi říkal to, co píšu já tady. Neprůstřelný bordel a to on byl o dvě úrovně výš než já a taky nic nedokázal.

Vaněk zavedl perfektně fungující systém a přesto, že byl na hodně vysokém místě, ani on ten čárkosystém změnit nedokázal a všecko co změnil lepšímu a jak to za něj najednou všecko šlo, se vrátilo zpátky k horšímu. Od toho zbytku tupých líných vyžírků jsme slyšeli jenom jedinou věc: jak to nejde! Pro ty, co teď chtějí otevřít hubu vůči Vaňkovi, tak já jsem v tom systému pod ním pracoval. On čárky rovnou zakázal, to naše prase vedoucí se ani neodvážil o procentech objasněnosti ceknout a s ním další stejná hovada na okrese. Skoro rok nikdo z nadřízených ani nemukl o čárkách! Stačilo říct vedoucímu, když otevřel tu svoji hubu: tak to ne, tak to Vaněk neřekl, chci před něj předvést, povykládáme si tam mezi šesti očima... a vedoucí sklapl kufry!!!!

Dodneška si pamatuju jeho priority: 1: služba občanům 2: prevence kriminality 3: objasňování a vyhledávání tr. činnosti. Pro mnohé nepředstavitelná věc, najednou jim nestačilo do devíti hodin večera napsat čtyři KO, rozepsat je časově na celou noc a zalehnout až do rána. (Ráno po nich jela denní na dvě vloupačky ale to je nesralo.)

Opakuji slovo pracoval jsem pod ním, ne jako řada jiných čekal na patnáctého a všecko co jsem měl dělat, bylo pro mě potíž a únava.

No a pozitivní věci: velmi časté vysoce pozitivní ohlasy od mých oveček, které jsem chránil. Pro toto jsem to dělal a jsem hrdý, že si můžu přiznat, že jsem prozřel z čárek a postavil se marně systému, že jsem dokázal nad svou prací přemýšlet.

Moje sebeubližování: spíše tvoje neschopnost chápat souvislosti a systém, ve kterém děláš a to, co o tom píšu.

A teď otázku já: proč mám pocit, že se tohoto bordelu zastáváš?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 21:40:54 22. 12. 2012
default.png
vcelku bych souhlasil s Andrasem- PČR má dobré stránky a řekl bych že i většina krajských PIS tvoří pravidelně "zajímavý" obsah. V podstatě by stačilo ho ze začátku jen přesměrovat na FB. Domnívám se, že to vzniklé zpoždění ve využití FB je dáno hlavně věkovým průměrem u šéfů PIS, který je cca o generaci dále než současná hlavní vlna uživatelů FB.

hammer: svobodník Halík viz. http://www.youtube.com/watch?v=AUcbu9sjRUw
mimochodem pořád nechápu, co tě neustále nutí navštěvovat komunitu bývalého zaměstnavatele, když tě to v ní tak strašně štvalo, že píšeš jen samá negativa. Tobě snad dělá tato forma sebeubližování dobře. Zažil jsi ve službě vůbec něco pozitivního na co rád vzpomínáš a co ti teď chybí?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:49:10 22. 12. 2012
default.png
SANTIAGO-SAN [2012-12-22 11:10:00]: Aktivní policisté si netroufnou lidem říkat, že jim nemůžou sloužit! Toto trvá co pamatuju. Polda, který by měl být sebevědomý profík, se musí v tomto Bordelistánu chovat jako posera, protože nikde nenajde zastání a jakmile řekne sebevíce konstruktivní kritiku, jde s kariérou do loje. Už na tomto můžete vidět, co jste za firmu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 11:10:00 22. 12. 2012
default.png
Ten FB by byl fajn. Došlo mi snad ke stejnému efektu jako na FB stránkách Policejního Týdeníku, když policisté (většinou mimo službu, aktivní si to netroufnou) poučí ostatní občany o tom jak to má policajt těžké a že i kdyby to chtěl udělat správně tak nemůže. Naštěstí pak většinou dojde k tomu že to ti lidé pochopí že chyba není ani tak moc na ulici nebo na jejich místním OOP ale spíš ve vrcholném managmentu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:49:21 21. 12. 2012
default.png
ANDRAS [2012-12-21 15:40:58]: Malinko opravím: tahle nauka o čtyřbodovém přijímání oznámení je strašně stará. Trochu jsi to domotal, je to přesně takto: policista přijme od občana oznámení, učiní opatření, občana vyrozumí jak s jeho oznámením naložil a přijme další oznámení...

Toť suchá teorie.

A víte proč přijme další oznámení? Protože pokud není trotl a nebude občanu vykládat jak to nejde a jak je to nahovno, ale klidně si něco vymyslí (sice jsme mu to nedokázali, ale včera dostal první latu za litr za rez na připínáčku v lékárničce), občan k němu pojme co, Jasánek? No důvěru, kurva Jasánek. Musíte myslet jak? No politicky!!

Mám to osobně vyzkoušeno, spolehlivě to funguje. Zkuste si to taky.

O tom jaké má policie podporovatele ti nebo vám všem může povykládat každý územář z OOP. Hromada žvástů, ale jakmile má pohnout prstem, okamžitě já nic, mě z toho vynechej, hlavně neříkej že to já... Kecy koho podporuju jsou jedna věc, druhá jsou skutky. Popularita je ti naprosto k hovnu, když ti co tě podporují ti v okamžiku, když jde do tuhého, v ničem nepomohou. Děkuji, nechci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:15:26 21. 12. 2012
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2012-12-21 15:40:58]: No, já bych spíše řekl, že policie má pěkné stránky, ale jak sám dále říkáš, stránky prostě nestačí. Moderním trendem dnešní doby je všechno komentovat a taková možnost (logicky) na stránkách policie chybí. jinak se mi tedy líbí více než army.cz.

Myslím, že armádu nebo spíše její oblíbenost přeceňuješ, stejně jako podceňuješ oblíbenost policie. Samozřejmě, že oflastrovaný řidič ti nebude se slzami v očích děkovat, že je o pár stoveček lehčí, ale na druhou stranu ve svém okolí neznám nikoho, kdo by policii nějak "nenáviděl".

Ale zpět k fejsbůku AČR. Jeho výhoda, kromě toho, že je to moderní trend a osloví tak i mladší generaci, spočívá především v tom, že tam zástupci MO nějakým způsobem komunikují s vojáky a dochází ke zpětné vazbě, která v reálu neexistuje. Dále zde jsou důkladně prezentovány zahraniční mise, vzkazy vojáků, organizace dětských akcí na podporu vojáků nebo vojenských akcí na podporu dětí apod. Zároveň jsou zde prezentovány aktuality z rezortu, pod kterými mohou vojáci diskutovat a samozřejmě tam dochází i k srovnávání poměrů u různých jednotek a další spousta věcí.

Co tím chci říct, je to, že přestože se osobně domnívám, že stránky jsou vedeny až odporně neprofesionálně (není jasné, kdo je admin, dále jsou tam jednotlivci, kteří jsou ze strany admina napadáni a občas není jasné, zda admin hovoří za MO nebo za sebe atd.), tak jejich dopad na veřejnost a přínos pro vojáky je obrovský a doufám, že organizace s trošku úsměvnou zkratkou PIS všechno od svých špenátových kolegů rychle odkouká. Pak si myslím, že se budeš divit, kolik přátel policie má...:-)

Samozřejmě sms by také byly dobré, ale takových "fíglů", jak si naklonit veřejnost, je spousta, ale fejsbůk nic nestojí a na to by měli hlavy pomazané myslet především.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:40:58 21. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-20 21:14:27]:

Policie je celkem dobře prezentována na serveru policie.cz a to tuším včetně mezinárodních misí. Problém je, že policie není v této zemi tak populární, jako armáda, a tedy logicky její stránky (alespoň je to má domněnka), navštěvuje méně lidí, než např. stránky army.cz. Proto rovněž považuji zřízení FB profilu za velice pozitivní, a z hlediska propagace dobré práce PČR za nesrovnatelně efektivnější (kdo zná FB ví proč), než pouhou prezentaci na internetu.

Trochu od věci:
V nizozemí mají tuším systém zpětného vyrozumění oznamovatele TČ. Pokud např. někdo nahlásí vloupání do vozidla, a pachatel je lapen, je oznamovatel o tomto informován prostřednictvím SMS zprávy a je mu poděkováno za spolupráci. Efekt na občany, kteří (zejména v ČR) mnohdy TČ neohlásí, neboť se domnívají, že se pachatel stejně nechytí a proto nemá cenu na nějakou policii volat, je vskutku obrovský, neboť občané vidí, že jejich snaha nejen, že vedla ve spolupráci s policií k dopadení pachatelů, ale navíc byla i oceněna, byť pouze "ústní" formou.

Osobně znám kolegy, kteří kolikrát oznamovatele rovnou informují o tom, že se stejně nic nechytí, a vozidlo nenajde, a ať se "raději na to příště vykašlou, a jdou raději spát, protože my máme práce víc než dost".

Policie si musí uvědomit, že občané nejsou na obtíž, ale jsou oči a uši policie, a tak se také s nimi musí zacházet. Pořád se něco podezřelého a zločinného dějě, jde jen o to, udržet občany v pozornosti, aby si takových věcí všímali a nahlásili je. Na druhou stranu, jak jsem již mnohokrát psal, v ČR toto opatření může vést ke zlepšení bezpečnostní situace, tedy bude méně čárek, a pokud bude méně čárek, policie méně pracuje a policisté se flákají.....mno jo, je to začarovaný kruh.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio