Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

komunikační dovednosti, autorita

chtěl bych se zeptat, zda nastupující policajti mají nějaký kurz, kde se osvojují potřebné komunikační dovednosti -- tj. být slušný na slušné, maximálně tvrdý na ty ostatní (jak tu na fóru bylo psáno...) přijde mi poněkud ujetá a nelogická představa, že žádný takový kurz policisté nemají a jedince s těmito dovednostmi se snaží vybrat na základě psychotestů. Proč? ---protože to jsou komunikační DOVEDNOSTI ...tj. lze se je naučit, lze si je dodatečně osvojit. To neplatí o některých jiných, převážně temperamentových vlastností...
SAGZAR :: Datum založení: 24. 01. 2013 :: celkem 22 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 15:43:49 29. 01. 2013
default.png
Takový kurz u Policie pořád je, není to ani týden co jsem jím prošel :D vzhledem k tomu že psychologie a sociologie je muj malý koníček můžu říct že ten kurz je jedna velká legrace. Chci říct psycholog Berndt (myslím že se tak píše) sice s panem Freudem asi mají pravdu ale k policejní praxi se to opravdu moc nehodí. Za celý kurz nám v podstatě řekli jen jednu užitečnou věc, když někdo na vás řve, neřvěte na něj a buďte věcní :D , což by opravdu nikoho nenapadlo že ? Plus je že i ti učitelé co nás to učí si jsou vědomi toho jak to je doopravdy. Nás to učil chlap co byl 10 let na obvodu a pak 5 na kriminálce takže se to snažil trošku přiblížit praxi. Ve finále ale se stejně musí člověk otlouct až venku a je jen na každém jedinci jaké má komunikační schopnosti a jak kreativní u jednání s pašíkem umí být. A tradičně poznámka pro hammera: Nejsou zase všichni mladí takový :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 13:16:20 29. 01. 2013
default.png
Tak, tak. Každý si musí sám zvolit vhodnou komunikaci, což vyžaduje zkušenosti. Nelze tady užít žádný návod. Každý si sám časem vyzkouší co a na koho funguje a vytvoří si svůj způsob. Důležité je, aby vystupování policisty bylo přesvědčivé a druhá strana uvěřila.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHN158 09:11:23 29. 01. 2013
john158.jpg
Hamer má v tomto pravdu, že někdy velmi pomáhá jak polda vypadá, kolik měří a váží a jestli má na levé tváři jizvu od cigánské břitvy a ocelově modré oči Poula Newmana..Na ZOPce to byl úchylnej hnus, pančelka nás učila cypoviny, gesta, bla bla bla, s každým jednat stejně jako stroj atd.. prostě nesmysly.. Tyto komunikační dovednosti není snadné získat, bude Vás to stát pár stížností a až se orazíte, tak to budete umět..Na začátku bych doporučoval nereagovat na osobní urážky, mluvit krátce stručně.., NEPŘEŠLAPOVAT na místě zákroku, působí to velmi komicky a je z Vás vidět nervozita..Většinou se vyplatí to zkusit dvakrát po dobrém, tń hlasu, tempo řeči a nepoužívat cizí výrazy. Dúležitý je dobře navázat kontakt.. podle toho otipujete člověka před sebou..a pak se to odvíjí podle jeho chování..tomu vy se přizbůsobujete a nemůžete chtít aby se někdo přizpůsoboval Vám..Občas něco polkňěte, situaci to nevyeskaluje, nijak to řešení nepomůže..( Je to dobrej tréning do jakéhokoliv vztahu) Průběžně si ověřujte, jestli ten s kým jednáte rozumí tomu co říkáte..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:36:32 29. 01. 2013
default.png
CEMAN [2013-01-28 21:26:30]: Jinak řečeno: když Frodo Pytlík navlečený v policejním munduru nejmenší velikosti, který na něm visí jak na strašákovi na poli, chce začít sjednávat pořádek, musí to vyvolat bouři smíchu i když ten Frodo bude šampion v Aikidu a následně pašíka přizabije do komolého kužele.
To máme ale příklad velmi nepravděpodobný. Jak píšeš, sjednávání respektu není jen o tom, s kým je respekt sjednáván, ale i o tom, jak zdechlina "od PC z mama hotelu" o váze 60 kg s veškerou výstrojí, co na benč dá 20 kg (nedělám si srandu, ti dvacetiletí "ranaři" u mě v posilce skutečně takové výkony nejhustěji předvádějí) jedná. Jeho sebevědomí je velmi nízké a jeho kuňkání, mimika, gestikulace, držení těla... to je prostě v loji.
Představa, že má tahat z hospody stodvacetikilového chlapa ožralého jako Dán, co necítí bolest, na to bych chtěl mít lístky do první řady!!!! To už raději ty naše holčiny, ty byly aspoň tvrdé jako křemen, když neměly váhu, uměly zařvat, praštit...
Tady můžete mít kurzy jaké chcete, pokud člověk nemá potřebnou fyzičku, která je svázána s psychickou pohodou, nemá ani na výši strážce zákona tu psychiku. A to jsme si mysleli, jaké jsme bábovky a že ty naše fyzické testy jsou naštěstí komedie!!!! Pro dnešní chcípáčky jsou nepřekonatelné testy nesrovnatelně komediálnější náročnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 21:34:49 28. 01. 2013
Chip.jpg
REPLY:X:55547-1:2013-01-28 18:29:05: To je přece něco naprosto jiného, než jen učení na VŠ. Mám státnice z policejní psychologie a nepřiblížilo mě to řešení konfliktu a jednání s pachatelem ani o centimetr. Škola poskytne jisté pemzum teoretických informací, které se člověk naučí, přežvejká a u zkoušky odvykládá. Tyto znalosti tvoří jen základ, sice nutný pro hlubší pochopení předmětu, ale přece jen základ. Skutečně praktické znalosti a dovednosti získá člověk až praxí. Zrovna tak medik po absolvování medicíny musí ještě projít atestační kolečko, a mladý právník musí tři roky dělat otroka, (protože koncipientsví nic jiného není :-))... Velkým problémem a to nejen u Policie jsou právě někteří čerství absolventi VŠ, bez jakýchkoliv praktických znalostí, kteří se příliš brzy dostanou do vedoucích funkcí a začnou všechno měnit dle svého, zaručeně nejlepšího, přesvědčení.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 21:26:30 28. 01. 2013
default.png
Komunikační schopnosti má každý člověk na jiné úrovni. Tyto schopnosti se odvíjí od výchovy, inteligence, vzdělání, psychického zdraví a mnoha dalších aspektů. Studium a nácvik je určitě přínosem. Policista je ale vázán zákonem, který kolem komunikačních možností vytváří rámec a jeho perfektní znalost je pro policistu asi ta nejlepší komunikace.
Autorita policisty závisí také na výše uvedených aspektech včetně výšky jeho postavy a šířky jeho ramen. Autorita a respekt jsou sourozenci strachu.
Bezpečnostní sbor by měl zajišťovat celou řadu dalších jiných školení, ale nejsou peníze a hlavně nejsou lidé, kteří by makali, když by se jiní vzdělávali a zdokonalovali. Školení totiž probíhají pochopitelně v pracovní době.
Účelem psychotestů by měla být selekce nevhodných uchazečů, u kterých je dle jejich výsledků v testu předpoklad, že by takto náročné povolání nezvládali. Psychotesty samozřejmě bohužel tuto úlohu neplní na sto procent, což je ale známo a i uchazeč, který skutečně splňuje předpoklady, testy nemusí projít nebo naopak projde labilní člověk. Takovou mám alespoň zkušenost ze svého okolí.
Jinak na ZOP se to letem světem probralo v rámci Psychologie.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 18:29:05 28. 01. 2013
default.png
Nechci do toho moc kibicovat, ale věřím že to lze nastudovat z knížek a přizpůsobit praxi. Koneckonců na VŠ kde se toto učí tak to neprobíhá jinak. Dají vám prezentaci, odvykládají, uvedou pár příkladů, pošlou vám materiály a naučte se na to na test nebo zkoušku. Takže velkou hlavu bych si z toho nedělal, a pokud mám zájem se to naučit tak si seženu knížku na téma komunikační dovednosti, asertivní jednání atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 17:10:41 28. 01. 2013
default.png
Žádné "komunikační kurzy" ve velkém nejsou z jednoduchého důvodu - nejsou peníze. Něco málo se do nás kdysi snažili vtlouci učitelé na přípravce v předmětu psychologie, jenže ti (byť to byli lidé s akademickými tituly) o práci policisty v přímém výkonu nevěděli vůbec nic a všem nám to připadalo, jako když se slepec a vozíčkář spolu baví o přednostech orientačního běhu. Takže pokud se teď někdo od policie odborně učí "mluvit a jednat", budou to maximálně tak tiskoví mluvčí, aby mohli novinářům denně předkládat slinty typu "Policisté zadrželi pachatele, kterému za tento čin hrozí až...".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYRUP 16:20:09 28. 01. 2013
default.png
Nijak se do tebe nenavážím, ale slušnému chování se má člověk naučit doma od rodičů!! S drbany může člověk jednat pokud má aspoň nějakou autoritu a respekt. Pokud toto člověk nemá tak mu bohužel nepomůže ani 10 kurzů.
Souhlasím jak píše Hammer, je třeba studovat zákony, aby jsi věděl co si můžeš dovolit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:36:26 27. 01. 2013
default.png
SAGZAR [2013-01-27 13:23:22]: Jo, na ŠuPu po devatenácti letech praxe s tím psycholožka přišla a jak jsme se dozvěděli, učili to mladé na ZOPce. Jenže rozdíl mezi modelovkama a praxí je asi jako nebe a dudy. Tohle se naučit nedá jinak, než opakováním a pokud možno pod dozorem starších kolegů. Člověk sice dělá chyby, ale policajtům se v této republice chyby neodpouštějí. Kdyby ti modelovkové figuranty dělali staří psi z terénu, tak asi jo, ale když je dělají samotní zobani, co z toho asi tak může být? Na škole se prostě nic pro praxi nenaučíš, studuj zákony a předpisy jako ďas, aby jsi je znal jako když bičem mrská, jakmile přijdeš do praxe, bude se ti to hodit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio