Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kariéra kriminalisty

Ahoj páni policajti. Rád bych Vás požádal o radu, popř. komentář k mé problematice. Letos mě čeká maturita (8-leté gymnazium), a tak se nabízí otázka mé budoucí profese. Vždy jsem snil o tom stát se kriminalistou. Bohužel, kontakty nemám žádné a mé hledání informací mě dovedlo až sem. Ale k věci - z toho, co jsem pochopil, je kriminalistika výběrový obor. Pro ty nejlepší. Proto předpokládám, že vysoká škola je nutností. Přemýšlel jsem tedy Fakultě bezpečnostně právní na PA v Praze. A zde jsem narazil na první zádrhel - zdejší bakalářský program zahrnující kriminalistiku je určen výhradně pro policisty. Znamená to, že se musím nejprve přihlásit k PČR, abych mohl dále studovat vysokou školu? To mě vede k další otázce. Když se přidám k policii, jakou funkci budu zpočátku vykonávat? Jak probíhá následná specializace? Jestli úplně každý začíná jako pochůzkář nebo lze tuto pozici nějak ovlivnit (např. kdybych chtěl k motorizované jednotce). Otázek mám vícero, ale tohle prozatím stačí. Reagoval bych na Vaše připomínky :) Děkuji, P.P.
POBELDAP :: Datum založení: 28. 01. 2013 :: celkem 31 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu POBELDAP 12:35:55 31. 01. 2013
default.png
Já vám všem moc děkuji za konstruktivní reakce. Jsem rád, že se nestalo to, co samalama předpovídal, a to, že mě zde ukamenují :) Myslím si, že mám nyní dostatek informací k tomu, abych se nad tím přinejmenším hlouběji zamyslel. Pokud mi moje nadšení vytrvá, vím, na kterou literaturu se obrátit (našel jsem si i další výtisky), jak se k tomu postavit, co očekávat. Takže ještě jednou děkuji :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:28:43 31. 01. 2013
default.png
Jo, takových kriminalistů má PČR plno: boční vlezy aneb tlačenka v zádech, ochotné křivitele statistik a podobně. Abys byl dobrý kriminalista, musíš se hodně učit, jak tady píší kluci existuje spousta odborné literatury kterou musíš znát, ne jen si ji přečíst, ale taky musíš začít od píky a projít si obvodem, kde se naučíš naprosté základy jako je jednání s lidma, poznáš místo i lidi, naučíš se všem možným fíglům a hlavně: plně pochopíš naše právo. Pak zjistíš, že na kriminálce dostaneš padesát případů najednou, (Zeman měl třicet ale během třiceti let, ty padeást během dvou měsíců) na všechny zákonné a tudíž šibeniční termíny a nějaké objektivní zjišťování pravdy se ti smrskne na systém: cesta nejmenšího odporu, telefonní seznam ( svědci že nikdo nic neviděl aby jsi měl nějaké šetření na které nemáš ne že čas, ale ani šanci) a jo a aby to nebylo všecko, tak si ty spisy budeš ještě tahat s sebou domů, jinak termíny nestíháš. Všichni tě budou doma strašně milovat, nebude s tebou řeč, soustavně ve stresu, ve čtyřiceti první infarkt... Práce, co po tobě zbude, nebude žádná pomoc lidem, ale strojové zpracovávání jedné blbosti za druhou. Pak se bude stávat, že shora od kriminálky se ozve řev: "kůůůůrvááá, do píííčíííí" rána něčím o něco, pak zase nadávky, pak zase rána a to obden... Vím o čem mluvím. Tohle jsem odmítnul a kdysi, rok předtím než jsem vzal kramle, mi jeden bývalý kriminalista v mord party říká, že na obvodě zakrním atd atd. Na to mu před celým ŠuPem říkám: seru na to, ale řekněte, proč jste tady a ne u kriminálky a kolik máte let? Ten vyvalil oči, tak jsem mu řekl, že je mu čtyřicet a od kriminálky musel, protože dostal infarkt ze stálého stresu. My na obvodech jsme byli podle něho holt zakrnění blbci, co nic nevědí. Ale zdraví!!!!
Děkuju pěkně! Ať žije krnění na obvodu!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RO 17:15:16 30. 01. 2013
default.png
PA ČR určitě smysl má. Je to kvalitní škola, která ti při denním studiu (pokud budeš projevovat zájem a věnovat se tomu) dá hodně. Bezpečnostně právní obor tě naučí základům všech práv s hlubším zaměřením na správní a trestní právo. Dále se tam dost času věnuje psychologii, kriminologii i kriminalistice. Jsem přesvědčen, že do startu policejní kariéry to je skvělá škola. Je jen podstatné potom nepřeskočit a u P ČR si projít i základním útvarem, protože na škole to je prostě jen teorie. Pokud ne PA ČR, tak doporučuji práva, ať už v Praze, Plzni, Brně nebo kdekoliv jinde. Pokud bys skutečně chtěl dělat vyšetřovatele, tak technická škola ti zase tolik nedá...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POBELDAP 14:29:06 30. 01. 2013
default.png
Díky Pasty, zkusím zareagovat v bodech tak, jak jsi strukturoval svůj příspěvek :)

1.Pod tím pojmem si představuji práci člověka, který vyšetřuje, shromažďuje důkazy. Takhle bych svoji představu vysvětlil laicky.

2.S tím, že nevím, co bych měl studovat a k čemu by mi to bylo, jsi uhodil hřebíček na hlavičku. To mě právě vede k zamyšlení nad tím, zda-li má vůbec POLAC smysl. Nebo naopak, zda-li je nezbytná. Studium na vysoké škole je totiž pro mě prioritou. Uvažuji proto i o variantě dvou vysokých škol, kdy bych zkombinoval technickou VŠ a právě POLAC. Třeba s ročním odstupem.

3.Literaturou určitě nic nezkazím :)


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PASTY 09:47:22 30. 01. 2013
default.png
No, tak nějak na to narazil trochu pim-burger - mě by spíše zajímalo, jakou práci si pod pojmem "kriminalista" představuješ. Podle toho, co píšeš, totiž možná netušíš nejen co bys dělal, ale hlavně co bys studoval a k čemu by Ti to bylo.
Základní věc, že nemůžeš dělat Foxe Máldra s dr. Skalyjovou zejména bez právního vědomí a praxe. Právní vědomí by Ti měl v Tvém případě poskytnout třeba Bc. program a pak můžeš přemýšlet co dál.
Jestliže máš ale představu jinou, napiš nám tady pěkně jako u pohovoru, co tím zamýšlíš..
Pokud se o to opravdu zajímáš, doporučuju přečíst nějakou tu knížku alespoň - ideální "Úvod do kriminologie" od Jana Tomáška, která je hodně dobře napsaná pro laika (je to sice jiný obor, ale pro Tvoje účely je akorát, protože Ti krásně vysvětlí, jak obrovský rozdíl dělají například média, nebo seriály mezi veřejností a odborníky.. mělo by Tě to donutit se trochu zamyslet, jestli to, co víš, Ti stačí k tomu, aby ses rozhodl dělat to, nebo to a případně vyvolat potřebu zjistit si co to opravdu obnáší) a kdysi jsem četl i knížku od starého pardála se spoustou zkušeností, který se mimochodem k pořádné práci dostal po dvaceti letech služby i přes zkušenosti ze spousty kriminalistických odvětví a vzdělání - taky se to dobře četlo, ale za boha si nevzpomenu, jak se jmenoval a najít to na netu taky nemůžu (pamatuju si ale, že to byl němec, tak hledej, když budeš chtít.. :) )

Jinak k PČR se normálně bere - lidi odcházej a přicházej, samozřejmě prachy nejsou prý "na nic", takže je to znát i na personální situaci, ale samozřejmě se bere a brát vždycky bude, jde spíše o to kam.
Hlavně bych se nebránil tomu začít fakt od nuly, protože ať se bavíš s kým chceš, ta praxe, kterou si projdeš tím kolečkěm je prostě potřebná a pak Ti jde všechno samo, pokud nejsi blbej a nedostaneš se někam "náhodou". Nikdo Tě ani jinak chtít nebude už jen proto, že si tím takhle prošla drtivá většina kvalitních lidí. (pro rýpaly - záměrně píšu kvalitních, tak než začnete remcat, zamyslete se..)
Další věc je ta, že vystuduješ třeba až do Mgr. civilní obor a pak Tě stejně nevezmou k PČR kvůli psychotestum, protože máš například jednu vlastnost, kterou prostě u těch PT neočůráš ač chceš sebevíc. Já sice přímo nikoho takového neznám, takže z vlastní zkušenosti nemohu potvrdit, ale už jsem o pár lidech slyšel, kteří to zkusili několikrát a přesto jsou teď s bezpečnostně právním Bc. oborem v bezpečnostní agentuře a vozí prachy dodávkou aby získali "praxi v bezpečnostně právním oboru" a měli možnost jít dělat někam jinam do managementu..
Hlavně u Tebe s gymplem prakticky bez možnosti uplatnění v tomto případě, by tahle skutečnost měla být podstatná, myslím, když už chceš mermomocí dělat kariéru u PČR..

Takže si to můžeš shrnout - zjisti co chceš dělat, zjisti co o tom víš a případně doplň vědomí, dospěj, choď do posilovny, začni dělat nějakej bojovej sport a jestli Ti to vydrží, napiš na personální odd. PČR a můžeš si udělat tu kariéru..
Třeba se někdy potkáme..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:52:59 29. 01. 2013
Pim Burger.jpg
POBELDAP [2013-01-29 21:41:19]: Pokud se chceš věnovat kriminalistice - já si pod tím představuji kriminalistického technika nebo odborníka v kriminalistickém ústavu - tak je lepší udělat civilní školu a pak jít k policii. A můžeš se vyhnout službě na ulici úplně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POBELDAP 21:41:19 29. 01. 2013
default.png
PIM-BURGER [2013-01-29 21:31:53]: Samozřejmě bych nechtěl dělat pochůzkáře, furt se bavím o kriminalistice. Zmínil jsem to jako odrazový můstek. A to především z toho důvodu, že nevím, jak se rozčlěňují čerstvě přijatí policisté. Zda se o tom rozhodne již v samotném výběrovém řízení nebo začíná každý jako pochůzkář :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POBELDAP 21:35:08 29. 01. 2013
default.png
POBELDAP [2013-01-29 21:34:19]: Reakce na samalama

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POBELDAP 21:34:19 29. 01. 2013
default.png
No můžu Tě ujistit, že můj zájem rozhodně není z žádných seriálů, jak tvrdíš :) Ale je to pochopitelné, že jsou v tomhle ohledu lidé skeptičtí. Rovněž mi nejde o bohatství a zároveň si nedělám iluze, že se člověk stane kriminalistou po skončení studia. Proto jsem celou problematiku nadnesl jako kariéru. Problém je ale právě se studiem, jakožto civilistovi. Jenomže jak má člověk studovat Policejní Akademii, když, jak uvádíš, se k policistům nenabírá a civilistům je v tomhle oboru studium upřené?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:31:53 29. 01. 2013
Pim Burger.jpg
Doporučím ti postup - pokud můžeš, najdi si nějaký obor na technicky nebo přírodovědně zaměřené civilní vysoké škole - dostaň se tam - vystuduj to - pak budeš vydělávat tolik, že tě ani nenapadne jít dělat pochůzkáře a zjistíš, že cokoliv tě bude bavit více než práce pro PČR.

Rovnou říkám, že u PČR nejsem a nikdy jsem nebyl, ale vím celkem detailně, jak to tam vypadá - což si koneckonců můžeš přečíst i zde v každém příspěvku. Ale na vysokou určitě jdi radši než k PČR. P.S. Policejní akademie má i civilní obor.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio