Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Wachpolizei – saská odpověď na migrační krizi (REDAKCE)

Wachpolizei – saská odpověď na migrační krizi
Saská Wachpolizei
Foto: polizei.sachsen.de

Neustávající proud uprchlíků z válkou zmítaných oblastí, stálá hrozba uzavření a střežení státní hranice či nebezpečí teroristických útoků kladou stále větší nároky na všechny bezpečnostní složky. V Sasku se zvyšující potřebě mužů a žen v uniformě rozhodli čelit pomocí nově zřízené bezpečnostní služby – Wachpolizei.

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 08. 04. 2016
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VETERAN2 23:31:28 11. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-11 11:22:50]: Tak dobrá. Co třeba to, co bylo u minulých zkoušek. Bylo by? Tedy němčina. Zbytek je jedno. V principu se bude podobat našim testům. Možná by ještě byla zajímavá ta matematika. Jaká je zkušební doba? Je služební poměr na dobu určitou? Když už lákáš uchazeče, tohle bys měl zmínit.
Ono je jedno, jestli 2,5 nebo 3 roky. I tak je to hrůza. Asi taky potřebují zdůvodnit existenci škol. Rakušáci mají, tuším, rok a půl roku pro vyšší stupeň. Nebo obráceně. Na vyšší stupeň se nejde hlásit bez praxe. Školy z civilu nikdo nepočítá. Patnáctileté kapitány nepěstují. Všechno až po praxi. Na šéfa většinou až kousek před důchodem a to musí být kádrový profil jedna radost. Prostě systém přesně opačný než je u nás.
Co se cizinců týče, nevím, jak je na tom třeba Polsko. Vietnamce jsem tam kdysi vůbec nezaznamenal. Nějací Rusové asi ano, ale v normě. Nevím, jak je to teď.
Platové podmínky začátečníků u policie jsou hrůza a proti ostatním složkám nemá šanci. Proto taky píšu, že je třeba spíš vytvořit podmínky, než nabírat ciznce. Umožňuje to zachovat kvalitu sboru. Přesně to ale bylo v tomhle státě vždycky každému jedno nebo je dobrý sbor dokonce nežádoucí.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 11:22:50 11. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-09 23:50:33]: Určitě máte pravdu v tom, že výběr bude omezenější, ale oni si s tím Němci nějak poradí. Jistě jsou určena nějaká pravidla, kdo neprojde, ani kdyby jim měl zbýt jen jeden strážní policista z celého výběrového řízení a nějaké minimum prostě splňovat budou muset - jinak neprojdou ani přes tyto testy. Ani u policie člověk není bez šance, když se nedostane v prvním kole. Je-li po splnění všech podmínek nepřijat, protože ostatní byli lepší, přesouvá se automaticky do dalšího výběru v dalším termínu a pokud jsou výsledky lidí v dalším výběru horší, může se tam dostat, aniž by musel procházet celým řízením znovu.

Jazykové testy jako takové neexistují. Každý uchazeč, ať je odkudkoliv musí projít tím samým, tj. diktátem, kdy musí se sluchátky na uších přepisovat diktovaný text do počítače, analyzováním německého textu, slovními úlohami v němčině, osobnostním testem a IQ testem, o interview s personalistou nemluvě, takže zde není potřeba dělat žádné jazykové testy, protože člověk, který neumí německy, tohle není schopný zvládnout tak, aby prošel. Na samotné testy pak existuje několik publikací, které popisují testy u různých policií po celém Německu. Jedině to může trošku pomoci, ale ne člověku, který neovládá němčinu.

Co vím, tak je Bundeswehr plně profesionální, jen má oproti AČR mnohem lepší systém armádních záloh. A skutečně si nejsem jistý, zda může armáda (vyjma např. válečného stavu) suplovat roli zemské policie. To už by asi musela být hodně vážná situace a v tu chvíli by se dle německých zákonů zemská policie obracela spíše na spolkovou policii. Osobně si myslím, že saskou policii v současné situaci jen přijde levněji, když si zřídí Wachpolizei, která bude pracovat levněji než regulérní policisté s přesčasy a navíc si tak vychová nové policisty.

Pokud jde o délku studia, tak tři roky platí pouze u gehobener Dienst, kdy se jedná vlastně o bakalářský studijní program s výukou kriminalistiky, zákonů, zkrátka takovou softverzi naší policejní akademie. U mittlerer Dienst trvá kurz 2,5 roku a mám pocit, že poslední půlrok (nebo i víc) se tráví na útvaru, aby do ulic nebyli vypouštěni lidé po základním kurzu s bouchačkou u pasu. Samozřejmě vše pod velením zkušených a k tomu vybraných policistů.

No a debata o tom, že kdybychom tu neměli žádné cizince, tak nepotřebujeme žádné rodiláky, je pěkná, ale taková situace tu nikde v Evropě není a asi už nikdy nebude... A myslím, že znalci arabštiny, činštiny a dalších méně frekventovaných jazyků odcházejí - když už chtějí k ozbrojené složce - rovnou ke zpravodajcům a určitě nebudou chtít nastupovat za 13 tisíc k policii... Na to se právě hodí policisté z menšin.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:07:55 11. 04. 2016
default.png
Opět se musím opakovat: řeší se zbytečné pitomosti a jak píšete, k Wachpolizei to bude systém jako když se v 93tím dělila republika, v příhraničních okresech chodili policejní ménežeři, třásli se stromy a co spadlo, navlékli do uniformy. Ještě dneska si pamatuju na tu hrůzu, když k nám chodili na obvod se něco naučit asi po pěti letech, když jejich velitelé seznali, že jsou ti stromoví setřesenci pro policejní práci nepoužitelní.

Jak to říkávali staří pardálové: služba u policie není třešení hrušek!!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:50:33 09. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-09 15:16:03]: To Německo je o dost větší bordel než vypadá. A že vypadá jako hodně veliký.
Jestli budou muset obsadit 500 míst z 1000 nebo i 2000 uchazečů, je to sběr českého formátu. Tam mohou na kritéria rovnou zapomenout. Když vyřadí zdravotně nevyhovující, zoufalce, devianty, feťáky a podobné existence, budou muset vzít všechno a ještě budou mít málo. Potenciální uchazeče by možná zajímala nějaká cvičná varianta jejich jazykových testů, aby se mohli připravit. Bylo by něco?
Pokud mají opravdu jen tyhle pravomoci, jsou to lepší vrátní nebo bachaři a na nasazení proti domácímu obyvatelstvu v ulicích to moc není. S tím se dá tak udržovat zdání pořádku v táboře. Armáda má zbraň, uniformu a ostrahu objektů a osob provádí normálně. Chybí jen ty lustrace. Pokud je mi známo, nemají armádu jen z profesionálů a museli při nasazení vyloučit brance. Tady by určitě vznikly problémy. Ale jinak mi nepřijde velký rozdíl, jestli objekt brání armáda nebo policie. Možná nejhůř by politicky vyznělo, že jim v protestu proti cizincům brání cizinci.
U nás armáda uprchlické tábory nestřeží, protože nemáme uprchlíky. Vzhledem ke stavům policie by jí to i po relativně malém několikaměsíčním náporu neminulo.
Jestli země platí státu a nemají možnost požadovat nasazení armády, je to více než smutné. Ale zase. Jejich problém. Mají se bouřit.
3 roky školy jsou síla. To je tam snad učí vyrábět kámen mudrců.
Cizinci u policie jsou problém. Pokud je policie kvalitní, je třeba se jejich náboru vyhnout. Když začneme brát ve větším množství Ukrajince, za chvíli má policie ukrajinskou kvalitu. Pokud jde jen o jazyky, za těžké peníze daňových poplatníků přežívají vysoké školy, které je učí. Stačí vyslat schopného člověka a udělat mu podmínky, aby se mu po roce nechtělo od policie pryč. Navíc. Třeba u čínštiny se rodilý mluvčí kolikrát nechytá. Stejně Indie, Pákistán a půl Afriky.
V některých zemích po pádu komunismu rychle pochopili, že nejefektivnější řešení problémů s vietnamskou komunitou je nemít jí na svém území. Dnes nejsou evropským Afghánistánem jako my.
Torák vyznamenání určitě nedostal za nic. Založil spolek rómských policistů nebo tak nějak. Pro dnešní korektní politiky důvod jako hrom.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 15:16:03 09. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-09 10:05:21]: Stále s Vámi nesouhlasím. Wachpolizei je policie druhé kategorie především z pohledu pravomocí (v podstatě budou mít pouze právo nosit uniformu, zbraň a provádět lustrace a samozřejmě ostrahu objektu či osob) a z pohledu kratšího vzdělávání. Přijímací řízení je v principu stejné jako např. pro mittlerer Dienst s tím, že se zde v gramatických testech místo doplňování slov a čárek píše diktát na počítači. Samozřejmě mohou být snížena kritéria, ale to spíše ne. Hlavní rozdíl je ve fyzickém přezkoušení a nikdo neříká, že se k Wachpolizei budou hlásit pouze lemry.

Pokud jde o motivaci, proč k Wachpolizei a ne k regulérní, tak důvodů může být více. Je to jedna z věcí, které jsem nezmínil v článku, ale Wachpolizei bude ze začátku lépe placená než regulérní policisté na škole. Ti v Sasku berou 1000 euro a mám pocit, že pokud člověk studuje v programu pro gehobener Dienst (jakoby důstojnický kurz) v Rothenburgu, tak si musí platit i ubytování, protože nejsou kasernovaní - a to celé tři roky. U Wachpolizei dostává už během kurzu plat, s nímž mladý člověk bez závazků v Německu v pohodě vyžije a po třech měsících se mu to navýší tak, že pobírá asi "jen" o cca 300 euro méně než hotový policista po škole. U Wachpolizei mu navíc uznají za každý rok 6 měsíců praxe a nejsem si zcela jistý, jak bude probíhat přejímání k regulérní policii. Variant je nejspíše několik a poprvé se to bude muset řešit až někdy příští rok na jaře, kdy budou mít první strážní policisté odsloužen jeden rok.

Asi největší předností Wachpolizei je ale možnost výběru místa - tedy alespoň přibližně. Lze se přihlásit buď pod ředitelství Lipsko nebo Drážďany a podle toho bude člověk zařazen do jednoho z utečeneckých táborů, kterých na území těchto ředitelství není tolik, takže člověk zhruba ví, kde skončí. Pokud se dáte k regulérní policii, může se stát, že skončíte na opačném konci země, než odkud pocházíte - a že je Sasko hooodně veliké. A vůbec nic s tím neuděláte, pokud se někde neuvolní tabulka, na níž je Vás někdo ochoten za a) uvolnit a za b) přijmout. A zde to samozřejmě funguje podobně jako v Čechách. Má-li vedoucí málo lidí, tak Vás nepustí a nic s tím nenaděláte.

Pokud se jedná o použití vojska, tak za a) ani u nás armáda nestřeží utečenecké tábory, za b) jsou tábory věcí zemských vlád a nemůže jen tak disponovat Bundeswehrem (alespoň dle mého odhadu), za c) vojáci nemají ani ty pravomoci, které bude mít Wachpolizei (vyjma zbraní) a za d) je v Německu vzhledem k historickým reminiscencím asi politicky těžší posílat armádu do ulic - obzvláště, když Wachpolizei nechrání pouze občany před uprchlíky, ale především uprchlíky před občany a představa toho, jak Bundeswehr zasahuje proti Němcům je jistě proti srsti i samotným vojákům.

Pokud jde o zpřístupnění policie cizincům, tak se jedná o moudrý krok. Zejména, pokud se jedná o velké a národnostně rozmanité země. I PČR už pochopila, že mezi vietnamské trhovce prostě své agenty jen tak nenasadí a že s jazykovou bariérou si poradí jen rodilý mluvčí. Německo se tím chtělo dle mého chtělo vyrovnat právě s tureckou menšinou a těmito ústupky do svých řad nalákat příslušníky menšin, kteří mohou být velice prospěšní.

No a pokud jde o policistu Toráka, tak si myslím, že jen tak pro nic za nic to vyznamenání také nedostal. I když je "pouhý" pochůzkář, tak zřejmě bude dobrý v tom, co dělá, ale člověk asi nesmí být svázán českou čárkovou optikou. Velkou vlakovou loupež a čtyřicet vražd asi neobjasnil, ale třeba se mu podařilo zařídit, aby byl v jeho čtvrti dlouhodobě klid a lidi tam společně bezproblémově fungovali. V každém případě se tato politika britské policii asi vyplácí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 10:05:21 09. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-09 07:59:15]: Právě proto, že se mají zájemci možnost hlásit k i normální policii, přihlásí se to, co k normální policii neprojde. Jinak si neumím představit, jakou motivaci má někdo, kdo by mohl sloužit za větší plat s lepší perpektivou. Jestli musí při přestupu dělat zkoušky, ukazuje to, že to prostě normální policajt není. Na druhou stranu. Pokud sedí na ostraze objektu, snese se v uniformě i člověk o málo chytřejší než šimpanz. Mezi lidmi ostudu dělat nebude a když se mu tam odpálí chráněná osoba, aspoň je menší škoda.
Cizinecká legie to určitě ze zákona není, ale nastavenými podmínkami aspiruje na to, aby se jí stala. Přečeteno mezi řádky mi to připadá, že vrátný z civilu by byl možná i dražší, neměl by pravomoci a nemusel by kývnout na všechno, co po něm velení požaduje. Proč se díry nelepí vojáky? To země nestojí nic a pravomoci mají takové, jaké určí zákon. Možná už všichni pomáhají uprchlíkům.
Spolkové země jsou chudáci. O tom žádná. Ale je to jejich problém, když nejsou schopné se vzbouřit a vyválet Angelu a tu její smečku v dehtu a peří.
Německo zatím ekonomicky drží, ale co mám zprávy, Rakousko v tichosti zvedlo DPH. Vzhledem k jejich vyhlašovanému přijímání 80 uprchlíků za den stojí za zmínku, že nemají ani centrální evidenci na takové úrovni, aby zjistili, kolik upchlíků už ten den vzali. Skutečně úžasné. Německo má zase x policií, které spolupracují tu více, tu méně. A to jsou rozvinuté kapitalistcké země.

Za sebe mohu napsat, že kdyby nás ve škole drželi jen 6 měsíců, nestalo by se vůbec nic. Člověka, který je aspoň trochu k věci, za tu dobu lze naučit zákony a další základy a ten zbytek je stejně praxe. Ovšem pak je třeba, aby se na obvodě bylo od koho učit. Je to taky o materiálu, který se náboruje. Protože. Kdybys odved osla do Paříže, kůň z něj nikdy nebude. Ale za ty prachy, co by stát nechtěl.
Kdyby neměl onen oslavovaný britský policista řádný etnický původ a neangažoval se v tomto směru, neměl by nejspíš ani ten řád. Aspoň jsem se nikde nedočetl, co udělal tak skvělého, aby ho museli dekorovat až takovým vyznamenáním. O ničem to sice nevypovídá, ale jeho fotky byly všechny v uniformě. Nejspíš tedy šlape chodník. A že by takovou třídu nedali aspoň ke kriminálce, se mi nechce věřit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 08:05:36 09. 04. 2016
default.png
HAMMER [2016-04-09 07:05:54]: Myšlenka je to hezká, ale jednotlivé spolkové země mají velice omezenou možnost určovat německou zahraniční politiku a ostrahu hranice má v Německu na starosti Bundespolizei, takže i do toho mohou jednotlivé Landespolizei zasahovat pouze na její žádost, a tak jednotlivým spolkovým zemím nezbývá nic jiného, než se vypořádávat s následky. Navíc mohutné nábory kvůli uprchlíkům nejsou výsadou Saska. Wachpolizei a její variace probíhají po celém Německu a stejná situace je i v České republice, kde si najednou policie uvědomila, že nechala rozprášit cizineckou policii a teď je do utečeneckých táborů povoláváno všechno, co má ruce a nohy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 07:59:15 09. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-08 22:10:56]: Nazývat Wachpolizei Volkssturmem je dost nadsazené a i příslušníci Wachpolizei nakonec budou muset při převzetí do stavu řádné policie splnit stejnou kvalifikaci. Navíc příslušníky Wachpolizei označovat za brak, je také trošku přehnané - zvlášť s přihlédnutím k faktu, že i v ČR byla jednu dobu základní odborná příprava zkrácena na půl roku a pak byli tito "policisté" vypuštěni do ulic. Zde budou příslušníci Wachpolizei spadat pod velitelství pořádkové policie a v podstatě sedět na ostraze objektu. Je to osvědčený způsob, který byl využit už po 11. zářím 2001, kdy Wachpolizei střežila objekty zemské policie, aby se odlehčilo regulérní policii. Zároveň nelze Wachpolizei považovat ani za žádnou cizineckou legii, protože na rozdíl od Bundeswehru přijímá cizince z řad občanů EU i regulérní policie - ostatně podobně je tomu např. i ve Velké Británii, což dokazuje i případ Petra Toráka, kterému se podařilo za svou službu u policie obdržet i řád britského impéria.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:05:54 09. 04. 2016
default.png
Němci jsou trapní, problém přece není v počtech uprchlíků na hranicích Německa ale v tom, co ty uprchlíky do Německa žene a to jsou jejich sosiální dávky. Další problém je v tom, kolik jich tam už je a jak se nehodlají integrovat.
Zavést standardy starosti o uprchlíky na úroveň našich, vyprat všecko, co tam nemá řádně požádáno o azyl podle Dublinských úmluv ven a ušetří za naprosto zbytečnou pohraničku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:10:56 08. 04. 2016
default.png
To je doba. My Rudou armádu, Sasko Volkssturm.
Nedávno tady byla zmínka o počtu policistů na počet obyvatel. Pisálek může přepisovat a přepisovat.
Vypadá to, že domorodce služba vlasti neláká. Brak má vyhlídku na službu u normální policie po pouhém jednom roce v trestním praporu a žádný zájem? Kdo ví, jak to bude. Jak je to vlastně s místem, když dotyčný nedostane nabídku mezi řadové? Nebude to pak práce na rok nebo jinou dobu určitou a dost?
Když už chtějí zakládat cizineckou legii, možná by jim pomohl kontakt s našimi personalisty. Snad žádný stát nedokázal vyhnat tolik zkušených lidí ze svých služeb. Pokud nabídnou solidní podmínky, možná by ušetřili na náboru a výcviku, kdyby oslovili naše vysloužilce. Ke každému mají složku a vědí, co je zač. Jestli chtějí jakousi kvalitu, museli by sáhnout spíš mezi starší. Problém by byl ve většině případů jazyk, ale taky by se našlo. Když půjde o uprchlíky, naši by nejspíš neměli morální problém.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio