Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Britský režisér dokázal to, k čemu se po desítky let neměli čeští filmaři: postavil našim hrdinům důstojný filmový pomník (REDAKCE)

Britský režisér dokázal to, k čemu se po desítky let neměli čeští filmaři: postavil našim hrdinům důstojný filmový pomník

Foto: filmový plakát Anthropoid

Státníci v kanceláři po půlnoci podepisují Mnichovskou dohodu, československá delegace čeká trapně před dveřmi. Za dva roky Heydrich vítězně vjíždí do Prahy, tahle okupovaná, a přesto hrdá země v srdci Evropy mu leží u nohou. To ještě netuší, že…

Autor: Karolína Košařová
Publikováno: 04. 07. 2016
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VETERAN2 22:57:30 02. 08. 2016
default.png
Když to bereš takhle, tak nevím, jestli si to dobře pamatuji, ale myslel jsem, že se na tyhle akce hlásili dobrovolně. Z mého pohledu už bych považoval za pošetilé, abych se hlásil do armády státu, který nebyl schopen vystřelit na svou obranu ani ránu. Kdybych už chtěl dělat něco proti Hitlerovi, dal bych se samozřejmě do britské armády, protože jiná možnost snad ani nebyla, ale určitě ne k české jednotce a kdyby šel kolem Beneš, dělal bych, že neumím česky.
Jinak máš samozřejmě pravdu. Když už někdo takovou hovadinu naplánuje, ten poslední, který jí musí provést, už nemá jinou možnost. Jestli se někdo dobrovolně hlásí do akce, kde o něm bude vědět půl Čech, nemůže čekat nic jiného, než že podle toho dopadne. Tak se taky stalo.
Kdo vlastně s tím skvělým plánem přišel? Teď nemyslím s cílem jako takovým, ale s plánem, jak to provést. Tedy poslat na Heydricha atentátníky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:36:50 02. 08. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-07-29 23:45:16]: Kua Veteráne, tož jsi praštěný slunkem nebo co? Jak jdeš po časové ose? Nejdeš. Ty po časové ose jdeš max tak zpátky, ale ne v historii do chvíle, kdy atentát proběhl.
Ty máš jako voják rozkaz sejmout Heydricha, ty se nemáš na místě co rozhodovat jestli ano nebo ne. Pozadí toho rozkazu absolutně netušíš a nevíš co za tím je. Ty neznáš z dnešní taktiky ani dalších věcí ani Ň! Tak a teď jdi a splň rozkaz!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:45:16 29. 07. 2016
default.png
HAMMER [2016-07-29 21:53:18]: Píšu to pořád dokola. Můj postup po časové ose by se zastavil u výběru cíle. Nestojí za námahu. Pokud nikdo nevěřil tomu, co se děje, je výběr cíle ještě méně pochopitelný.
Spojenci atentát nevynalezli. Atentát nevím, ale třeba špionáž a další dodnes používané pojmy popsal už tenhle https://cs.wikipedia.org/wiki/Sun-c’ pán. A pochybuji, že je vynalezl. Jsou starší. Ten zbytek záleží na tom, kdo ho provádí. Velice dobrá akce byl třeba atentát na Visingsö v roce 1167. Král Karel VII. Sverkersson se chodil ráno procházet po ostrově, na kterém se cítil v bezpečí, protože led už za moc nestál. Atentátníci přešli na ostrov po zamrzlém jezeře v noci, kdy byl led dost pevný a po akci zase zmizeli. Tak by to mělo vypadat. Dobrý cíl i provedení. A všimni si data.
Muslimové jsou kapitola sama pro sebe. Už jsem sem několikrát psal, že mi to přípomíná začátek druhé světové. Tehdy taky nikdo nechtěl slyšet zjevné. Je tu léto a Frantíci a Němci už sklízí, co zaseli. Za loňský rok zahynulo údajně při teroristických akcích kolem 150 lidí. Letos to skoro zvládli za měsíc. Možná není daleko doba, kdy na tohle číslo bude stačit týden. Snad to povede ke změnám vlád. Jinak budeme za pár desítek let v pozici Izraele. Naše vláda už tam jezdí sbírat zkušenosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:53:18 29. 07. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-07-25 22:28:11]: Nemáš pravdu: tehdy nikdo nevěřil tomu, co se v Protektorátu děje i když měl kolikrát docela přesné zprávy, nikdo něvěřil uprchlým vězňům z koncentráků co se tam děje, protože metdy nacistů (stejně tak bolševika v Gulazích) byly tak vymykající se lidskému chápání, že pochopit třeba jen to, jak se lidi doma bojí a že se parašutisté i z tohoto důvodu házejí na smrt, prostě nešlo.
Jako policista jsi byl snad kua učen postupovat po časové ose a ne jako nějaký přitroublý civil. Takže vlez do té doby a zapomeň na to, co o ní víme dnes a přestaň machrovat s tím, co by kdyby. Ne, tehdy stejně jako dnes lidi neřídili tak plně svoje osudy ani jednání a sekala se spousta chyb.
Jen se podívej na muslimské vši, jak sem dnes lezou a prostý lid říká: práskejte je ven, oni s náma nechtějí soužít, oni nás chtějí zničit...
Za padesát let bude i tomu poslednímu joudovi jasné, že se to mělo střílet ještě na moři a jak jsme mohli být tak blbí a co všechno jsme si mohli ušetřit, jak se ty dějiny furt opakují.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:47:07 29. 07. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-07-22 23:57:21]: Nedělej si srandu. Ten atentát byl výsledkem toho, že Dr. Beneš setrvával stále v čele čs. zahraničního odboje (je nutné ale trošičku studovat jeho činnost od chvíle, kdy starý Franz Joseph I přestal být schopný velet c. a k. armádě - aneb vylezl mu ze zadnice úmrtní list) a ještě se, jak jen on to uměl všechny nas..t, dožadoval, aby spojenci jednak odvolali Mnichov a jednak garantovali ČSR v jeho předválečných hranicích, kde ovšem čs. armáda spousty území zabrala tak nějak ne zrovna košer až by se dalo říci přímo násilím...
Navíc, aby to nebylo všecko, byl z hlav států Spojenců jediný kapitulant, kdo Mnichov přímo zavinil. A Mnichov přinesl Německu čsl. zbrojovky, průmysl, zbraně a výstroj... Až s tím mohla Wehrmacht páchat nějaký Blitzkrieg...
Proto měli dát Češi najevo, že svůj boj myslí vážně. Proto mohl Winnie donutit skoro profesionálního lháře Dr. Beneše k tomuto kroku.
Bohužel, ten ničemný nadutý ale hlavně sebestředný skřehotálek se Winniemu "pomstil", když v prosinci 1943 podepsal smlouvu se Stalinem - a tím nás úmyslně dal bolševikovi do jeho sféry vlivu.
Samotné provedení atentátu i přípavy parašutistů na něj byla z dnešního pohledu idiocie, ale Chip to napsal naprosto přesně. Neblbněte, to všecko kolem provedení atentátu bylo v plenkách.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 23:13:26 26. 07. 2016
dax.jpg
SANTIAGO-SAN [2016-07-26 09:49:15]:
Přesně tak, dvě dávky....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 09:49:15 26. 07. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-07-25 22:28:11]: Rozkaz zněl jasně, nebyl čas řešit kdo je kdo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:28:11 25. 07. 2016
default.png
CHIP [2016-07-25 13:41:02]: Já pro to jiný výraz asi nemám. Hodně skupin bylo vysazeno stejně. Byly nuceny spolehát na pomoc odboje, který byl prošpikovaný donašeči. Na tohle většinou taky dojeli. Blbost vlastních nadřízených taky kolikrát vydala. Englandspiel.
O něco lepší situace nastala až koncem války.
Letadlo schopné provést nálet už existovalo. Moskyt https://cs.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Mosquito. Dostatečný dolet i nosnost. V dalších letech se s úspěchem používal právě pro přesné bombardování. V odkazu vypsáno. Stíhací doprovod ani nepotřeboval. Byl hodně rychlý.
Heydrich byl právě jen politický cíl. Když zamorduješ Kalouska, taky jsi se zbavil největšího nepřítele, ale korupci v zemi jako takové to nevyřeší. Velet policajtům nemusí génius a pokud bude velitel třeba i lehce retardovaný, ale pořád ještě dost chytrý na to, aby se do ničeho nepletl, chod sboru to ztíží, ale nějak to taky půjde. Příkladů z dneška až dost. Zastával více méně politické funkce, kde ho dokázal nahradit kde kdo. Kromě leštění vlastní ega nemá útok na takový cíl moc cenu. Spíš je to něco, co trefně nazval Atkinson v jedné komedii pokusem posunout kredenc s chlastem o 50 cm blíž Berlínu.
Heydrich se pohyboval vcelku čitelně. Výsadkáři nepotřebovali moc dlouho a v pohodě natypovali místo, kde půjde zaútočit. Na to, aby řekl, kde a kdy se tak nápadná osoba pohybuje, stačí i domorodec, který to umí s vysílačkou. Bydlel v zámku v Panenských Břežanech. Obec má asi 500 obyvatel. Kolik tam tak může být zámků? Když přijede večer domů, do rána tam pravděpodobně vydrží. Žádná věda.
Proč věděl o atentátnících ještě někdo další? To přeci nemohlo dopadnout jinak než udáním. Amaterismus nejhrubšího zrna.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 13:41:02 25. 07. 2016
Chip.jpg
VETERAN2 [2016-07-22 23:57:21]: Neodvážil bych se tvrdit že útok na Heydricha byla demence. Jednalo se o nikoliv vojenskou, ale politickou akcí, která měla za úkol a) legitimizovat Benešovi vládu a zvýšit její prestiž v očích spojenců. Toto vyšlo. b) Vyvést Čechy z letargie dané Heydrichovou úspěšnou politikou cukru a biče. Tohle myslím taky vyšlo. Záměrně se vyhýbám hodnocení, protože to mělo pozitivní i negativní stránky a já se necítím oprávněn toto hodnotit. A pokud jde o samotné provedení. Mám pocit že si pleteš současné akce akce speciálních sil s druhou světovou válkou. Taktika i technika jejich použití byla v plenkách, zrovna tak infiltrace a exfiltrace. Možná se to dařilo ve Francii, jenže protektorát ležel naprosto mimo dosah lehkých letounů, které by byly schopny přístat někde na louce. A to samé platí pro tebou uvedené přesné bombardování. Nejlépe to zvládala 617 bombardovací perut. tzv. Dambusters. I pro ty by byl problém trefit přesně jeden dům bez předchozího označení pathfinderem. označovacím letadlem. A to by tam nedokázalo doletet, nehledě na to, že tato taktika vznikla až potom. Navíc jaká je jistota, že tam ten člověk zrovna bude? Tohle prostě není jako bombardovat přehradu. A to ani nemluvím o tom, že v roce 1942 neměli ještě spojenci leteckou převahu nad Evropou ani stíhače schopné je doprovázet a poslat někam ve dne skupinu bombardérů bylo neuvěřitelně rizikové. Proto asi zbývalo jediné, seskočit na nepřátelské území, útok naplánovat a vykonat a to i s mizerným vybavením a minimální znalostí této problematiky. ( Ve srovnání s dnešní dobou) Ač si o tom myslíme cokoliv, byl to obdivuhodný výkon.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:57:21 22. 07. 2016
default.png
Ten film neznám, ale demence, s jakou byla ta akce naplánovaná od samého začátku, mi připadá úžasná. Atentát toho moc nevyřešil. Sestřelit Jamamota mělo nějakou cenu, ale čemu pomohlo tohle, mi není jasné. Čistky v odboji a tak dále už stejně provedl. Odveta se dala čekat. Když už, měl někdo dát echo, kde momentálně je a pak budovu vybombardovat. Takových přesných náletů bylo za druhé světové víc a vcelku úspěšných. Jak je možné, že atentátníci ihned nezmizeli zpátky v Británii? Co kdo čekat, že tu ještě vyřeší?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio