Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Britský režisér dokázal to, k čemu se po desítky let neměli čeští filmaři: postavil našim hrdinům důstojný filmový pomník (REDAKCE)

Britský režisér dokázal to, k čemu se po desítky let neměli čeští filmaři: postavil našim hrdinům důstojný filmový pomník

Foto: filmový plakát Anthropoid

Státníci v kanceláři po půlnoci podepisují Mnichovskou dohodu, československá delegace čeká trapně před dveřmi. Za dva roky Heydrich vítězně vjíždí do Prahy, tahle okupovaná, a přesto hrdá země v srdci Evropy mu leží u nohou. To ještě netuší, že…

Autor: Karolína Košařová
Publikováno: 04. 07. 2016
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu POLDICEK 10:25:41 12. 09. 2016
default.png
Hammer:
Ten dokument s panem Cvancarou jsem nevidel. Ale cetl jsem ted novou knihu Operace Anthropoid - Smrt cerneho vraha a tam hovori vedouci odbojove organizace JINDRA, ze bylo od zacatku jasne naplanovane, ze atentat provede Gabcik Stenem a granat bude zalozni. Problem mohl byt v tom, ze Sten ze nevesel do aktovky a Gabcik ho pred atentatem muzel pod slozenym plastem rychle slozit. Povazovali za bezpecnejsi strilet nez na otevrene ulici hazet granat - navic granat pak Kubise zranil. Precetl jsem tam spoustu detailu, ktere jsem prve netusil. Ta kniha je opravdu skvela.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POLDICEK 10:19:15 12. 09. 2016
default.png
HAMMER [2016-08-02 19:36:50]:

Nevim kde jsi slysel, ze zaseknuti Stenu je historicka blbost. Prave ctu knihu Antrhopoid - Smrt cerneho vraha - a tam jednoznacne rika vedouci odbojoveho uskupeni JINDRA, ze bylo jasne domluveno, ze ma Gabcik strilet. Pistol je daleko bezpecnejsi nez hazet granat na rusne ulici. Navic se tim granatem pak i zranili. Problem mohl byt v tom, ze Sten vbl pred atentatem rozlozeny v aktovce a mozna ji Gabcik vlivem stresu spatne slozil. Ale domluva byla jasna. Prvotne stlilet..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 14:43:41 17. 08. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-08-15 22:07:30]: To mě ani neříkej! Už na vojně jsem opisoval nějaké dokumenty, úplné voloviny no a napadlo mě, že tam napíšu někam, že kdo to dočte až sem, má se ozvat na 3 rotu třetího praporu a říct heslo: čtenář. Že mu koupím flašku Rumu. Psal jsem to všude, nikdo se nikdy nijak neozval.
Nastoupil jsem pak k policii a tohle jsem napsal asi tak dvacetkrát, kluci se u toho chlámali jak voli, když vedoucí spis kritizoval ale tohle tam vůbec nenašel. Pokud měl úřední záznam více než jednu stránku¨, na té druhé jste už mohli psát co jste chtěli, to nikdo nečetl.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:07:30 15. 08. 2016
default.png
HAMMER [2016-08-13 13:50:36]: Tu a tam něco ano, ale nic, co by byl nějaký příběh. Skoro všechno je tak na 2 řádky.
Třeba jedeš na oznámení týrané manželky a najdeš muže pobodaného nožem. Ale nevím. Není to sice každý den, ale zas nic tak vyjímečného. Stejně jako to, že když ti děvětkrát vedoucí vrátí usnesení, že by tuhle větu napsal jinak a ty víš, že ti to udělá vždycky, po desáté tam napíšeš, že je debil a on to podepíše a pošle na SZ. Tak to udělal jeden můj kolega zástupci. To usenesení skutečně dorazilo i s jeho podpisem na SZ i poškozenému.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:50:36 13. 08. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-08-12 23:31:31]: Nekecej, těch durchů, co se tam děly, si každý pamatuje hafl.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:31:31 12. 08. 2016
default.png
Jenže ty sháníš spíš veselé historky, a těch moc nebylo. Na smutné není nikdo zvědavý. Toho okolo sebe mají až kam. Navíc jsi se měl ptát před pár lety. Člověk hodně zapomíná. Měl by fungovat vzpomínkový optimismus, ale nějak se nedostavuje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:48:33 11. 08. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-08-10 22:26:45]: Proč ne, jen musíš slíbit, že dodáš taky nějaké svoje story, ať to můžu do druhého rozdělaného dílu zakomponovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:26:45 10. 08. 2016
default.png
Do dějin jsem se samozřejmě díval. Když člověk nečte něco, co psal Čech, je to často pohled neradostný.
Nějak jsi skromně vynechal ty svoje vzpomínky. Tak co. Budou?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:06:39 08. 08. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-08-07 11:52:01]: No bylo by potřeba, aby jsi se podíval hlouběji do českých dějin. Odjakživa se tam Čechové představovali jako jediní správní, holubičí povahy atd atd. Jako utlačovaní a další šplechy. To celou dobu čeští nacionalisté cpali do lidí, teda snažili se, ale moc to nezabíralo.
Po vzniku ČSR se nacionalistické lhaní stalo státní politikou a narazilo hned při prvním problémy a republiky se rozpadla. Ale ti lidi (zase nemnozí stejně jako nemnozí byli v Legiích) vnímali Masaryka a Beneše tehdy jako bohy, morální vzory atd, takže Mnichov (viz jejich vzpomínky) jejich důvěrou v republiku a její představitele nezničil.
Ano, většině národa to došlo a docházelo hned, většina národa měla doma totiž veterány z 1. světové, co do legií před 28. 10 1918 nevstoupili a ti se dočkali dosti podobného "vděku" jako západní i východní bojovníci od bolševika za pár desítek let později.
Tito kluci byli vlastenci, tito kluci nechápali co se skutečně kolem nich děje, věřili nalhaným idejím a byli ochotni za ně položit životy. Bohužel.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 11:52:01 07. 08. 2016
default.png
HAMMER [2016-08-05 21:07:36]: Promiň. Nějak mi na to nestačí fantazie. Končím u toho, že si neumím představit, že by mě zajímal osud státu, který na svojí obranu nevystřelil ani ránu. O tom věděl každý. Propaganda nepropaganda. Tím by končilo mé případné vlastenectví. Jestli mají Němci z naší práce prospěch, tak ať mají. Jestli se domácím nevede dobře, jejich problém. Měli včas postřílet vládu a vybrat si schopnější. Každý svého štěstí strůjcem.
Osudy C a K vojáků se nikde moc nezmiňují. I legionářů se báli. Nemnoho korytářů, na svém působení tam vytřískalo kapitál, ale obecně z nich byl spíš strach. Ty z Ruska údajně ani nevítali s tím, že už vítání bylo dost. Bylo jich relativně hodně. Nejspíš se báli, že budou za své působení něco chtít. V legiích jsem měl předka. Jeho společenské postavení bylo takové, že na něm nebylo nic, kvůli čemu by někdo toužil zaujmout jeho místo. Takže z jeho případu těžko usuzovat. Ale jestli máš konkrétní případy z obou skupin, sem s nimi.
Taky jsi nedávno zmiňoval, že máš zápisník s veselými příhodami z natáčení od policajtů. Nebuď lakomý a vydej ho tu v PDF, ať se taky pobavím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio