Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Epitaf pro Václava (REDAKCE)

Epitaf pro Václava
Václav Haase
Foto: rodina

Dne 20. 12. 2016 zemřel pří výkonu své služby nadprapočík Václav Haase. S jeho vedoucím mě spojila myšlenka představit Václava jako člověka.

Chtěli bychom, aby jeho jméno nebylo jen dalším nápisem na pamětní desce. Chtěli bychom, aby občané této země pochopili, že ti, kteří pro ně nasazují své životy, jsou stejní lidé jako oni. Chtěli bychom aby si lidé uvědomili, že je chráníme, protože věříme ve své poslání, ale naše oběti nelze brát  jako samozřejmost. Zatímco vy lidé jste přišli o ochránce, my jsme ztratili svého bratra. Jsme totiž spojeni jako sourozenci v tenkou modrou linii, která chrání vaše životy před zlem, kterému byste jinak museli čelit sami. 

Lukáš Heinz

Autor: redakce
Publikováno: 30. 12. 2016
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 09:25:22 31. 12. 2016
Andras.jpg
https://youtu.be/js0haocH4-o

Knife vs gun, the 21 foot rule.
Aby hammer poznal, jak se liší jeho teorie od skutečné praxe.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 02:03:54 31. 12. 2016
dax.jpg
Postoj a pohled pana otce je pochopitelný a ani jiný nelze čekat. Tyto smutné případy jsou vždy nejtěžší pro blízké a rodinu. Bohužel zavírat oči před šlendriánem a diletantismem dnešního policejního a společenského systému je cesta do pekel. Mnohým se to jistě nelíbí, ale jak Hammer , tak Robert-pisa i když někdy tvrdě, tak naprosto reálně a po pravdě poukazují na hlavní příčiny dnešní tragicko-komické situace, jak u PČR tak ve společnosti.
Dokud si tato společnost neuvědomí a nebude tvrdě hájit a nekompromisně stát za svými ochránci a nehledat kdejaká lidská práva a omlouvání všech těch gaunerů,kteří porušují pravidla slušného chování a zákony, tak budou stéle padat v podstatě neviní kluci.

Souhlasím (+ 5)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ROBERT-PISA 22:28:31 30. 12. 2016
default.png
Dobrý den. Omlouvám se Vám, že píši, pro Vás ne příliš příznivý komentář. Protože jsem měl velikou chuť reagovat na Váš článek, donutilo mě to se registrovat.
Osobně jsem Václava neznal,ale prostředí znám celkem dobře. Váš článek vnímám jako masírování Vašeho EGA, nikoli jako pietní vzpomínku a svého podřízeného.
Václava popisujete jako ideálního policistu, bez sebemenšího náznaku "lidského faktoru". To mu neděláte dobře. Byl to člověk se vším co k tomu patří.
Za jeho tragickým úmrtím je spousta nedokonalosti ve státní službě. Jsou dvě zásadní, které mě osobně vadi asi nejvíc.
1. je to rutina. Informace od operačních důstojníků jsou kolikrát neúplné.Ne možná jejich chybou,ale "otupěním" ze situací, kdy o nic nejde. Osobně jsem vyjížděl na "banální" stížnost typu rušení nočního klidu. Jednalo se o víc jak 50 lidí a operační poslal jednu hlídku. Jistě pochopíte na co narážím. Vždy je to jen otázka času, kdy někdo z řad Policie skončí při nejmenším v nemocnici.
Druhá věc je vnímání veřejnosti. Každý policista se bojí zasáhnout a volí nejmírější způsobe řešení situace, protože se bojí stížností veřejnost nebo vyšetřování ze strany GIPS. Řadový policista nemá zastání ze strany přímých nadřízených. Veřejnost nenese dobře zásahy policie a vše vnímá jako buzeraci. Především tyto dvě věci je potřeba změnit,aby nedocházelo ke ZBYTEĆNÝM úmrtí ve službě. To že zemřel člověk ve službě je smutné,ale nedělejte z toho frašku Neznevažujte vzpomínka na člověka. Zřejmě jste to myslel v dobrém,ale pojetí je nešťastné. Smrt Václava není jeho chyba. Je to chyba systémmu celkově a dokud se něco nezmění, budou umírat další nevinní. Ze své pozice tlačte výš, třeba až na ta nejvyšší místa,tak aby byl člověk v uniformě chráněn, mel pocit záštity ze strany vedení i legislativy. Jinak to za těch pá šupů budou za chvíli dělat jen gauneři. S pozdravem Robert

Souhlasím (+ 3)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RENY 17:06:03 30. 12. 2016
default.png
Dobrý den všem.Jsem otec Václava Haaseho,a rád bych reagoval na článek od pisatele Hammera,se kterým od samého začátku až do konce nesouhlasím.Popisuje něco,o čem zřejmě nemá nejmenší tušení jak se celá událost odehrála.Kdyby mého syna znal,věděl by,že zrovna on měl fyzických sil na rozdávání.Zřejmě jako ostřílený profesionál usuzuje z 8 let staré fotografie.Sám jsem profesionální hasič,tak o fyzické stránce mého syna vím opravdu nejvíc.K zásahu samotnému se nebudu vyjadřovat,neboť vyšetřování ještě neskončilo,ale trochu mi to přijde jako vyřizování účtů mezi pisatelem a PČR,nebo snad dokonce s velitelem policejní stanice v Hluboké nad Vltavou,za kterým já,a celá má rodina stojíme,stejně jako za celým oddělením.Jestli má pisatel dojem že někdo pochybil,respektive jednal podle nějaké policejní metodiky,jistě to není vinou velitele stanice,ten je nevymýšlel,a ani neschvaloval.Nikdo nemá ani tušení,co to je ztratit syna,ale jsem plně přesvědčen,že Vašek udělal maximum.Z praxe u hasičů vím,že po bitvě je každý generál,což bude platit i u pisatele Hammera.Veliteli stanice nedávám za smrt mého syna žádnou vinu,a nikdy se o mě tato myšlenka ani neotřela.Pisatel Hammer by si měl vyřizovat účty s PČR jinde,a za jiných okolností.Moc ho o to žádám.Jestli mu do budoucna nebude něco jasné,rád mu vše vysvětlím.Stejně jako by mu to vysvětlil můj syn.Zde není prostor léčit si komplex a své nedocenění u policie.Děkuji pisateli Hammerovi za případné pochopení,a ostatním čtenářům se omlouvám za můj vstup do diskuze.Musel jsem při památce mého syna,a na obranu velitele oddělení PČR v Hluboké nad Vltavou,kterého si můj syn vážil,a kterého jako velitele respektoval.Velitel se pod článek podepsal a uvedl i místo svého působení.Od pisatele Hammera by bylo vhodnější,a i slušnější oslovit ho na stránkách policejní stanice,než ho anonymně verbálně napadat a vláčet zde.....Václav Haase.

Souhlasím (+ 6)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 14:05:11 30. 12. 2016
default.png
Pane vedoucí, od toho co Vašek nastoupil do služby a byl pod vaším velením, kolikrát že byl na služební a tělesné přípravě? Jednou za půl roku nebo dokonce za celý rok? Čili dejme tomu desetkrát za celou kariéru? Nebo jste mu STP znemožnil, aby dělal spisy? Takže třikrát za deset let?
Kolikrát tam byli jiní vaši lidé, které denně "posíláte na smrt"?

Postaral jste se o to, když už na STP nejsou projednávány a s policisty probírány skutečné případy z praxe, aby ti kluci nešli nikam do zákroku nikdy s tím, že je to tuctový případ? Věděli od vás, jako to víte vy od starých četníků, (měl byste ale vidím, že netušíte která bije) že jejich hlavní úkol je vrátit se ze služby živý, zdravý a netrestaný a všechno ostatní je vedlejší?

Udělal jste co jste mohl z pozice nadřízeného, aby se toto nemohlo stát? Pakliže ano, musel Vašek příšerně zanedbat svoje povinnosti. Pakliže ne, tady máte výsledek. Důstojník se ctí v těle by si to nechal projít hlavou.

Vsadím tady boty, že, jak plyne z vašeho nadšení pro smolení zbytečných papírů, Vašek psal spisy jako ďas, abyste měl vy svoje odměny - nebudu se ani zabývat tím jak to bylo podle zákona pamětliv křivení statistik po celé republice aby byly ty správné čárečky pro něčí odměny...

Já že ti kluci jeli na oznámení o násilném jednání v rodině a oni tam jeli podle vašich slov (snad neštastně řečených ale zní to jako alibi že posíláte mladé nevycvičené kluky na smrt kór po zkušenostech s velením co jsme měl možnost nasbírat osobně) na tuctový případ? Sloužil jste vůbec v terénu? Násilí v rodině je tuctový případ kam se chodí s tužkou v ruce a zápisníkem v druhé? Případy z minula jiných na domácích zabijačkách, konkrétně té dívčiny tady co se obhajovala, zamordovaných četníků nebo těch, co měli nehorázné štěstí, jsou jako pro vás nic?

Vašek byl podle vás zkušený a na případě, kdy bylo ohlášeno násilí se nechal teda zapíchnout? Můžete mi říct, co by se teda stalo nezkušenému četníkovi v případě oznámeného násilí?

Já se divím, že Vašek při vší snaze udělat z četníků absolutní nuly neprodával rovnou tomu drbanovi kredity jako ti poldové ve filmu s Wesley Snipesem a Slayem. Násilník musí vteřinu po zjištění rýt držkou podlahu, je to prosté a pro četníka bezpečné. Zkušený Vašek je po smrti a drban si užívá fešáckého kriminálu a zodpovědnost těžce přepláceného vedení za Vaškovu smrt co? Nic!

Vy mi chcete říct, že máte čisté svědomí, že jste toho chlapa s naprostým nezájmem o něho neposlal na smrt?

Já si dobře pamatuju, že na tyto případy jsme zazvonili a stoupli si každý mimo dveře, s rukou na pistolích a po dotyku s pachatelem zněl řev: "na zem, na zem, ukaž tuky, ukaž ruky" a když neposlechl nebo nebyl čas, pomohli jsme mu, že měl nohy tam, kde měl před chvílí hlavu, ale bylo to všecko ve střehu. Když domácí hrdina spal, beze slov jsme ho spoutali ještě ve spánku. Tak nás to učili staří četníci. Tito lidé jsou násilnící a ti byli vždy nebezpeční. Ani v moderní době nepřestanou představovat hrozbu, tu ale představujete vy a ještě větší.

Vašek umřel na 100% zbytečně. Jednak si to tato zlodějsko udavačská společnost nezaslouží. A obětovat svůj život pro vzdušné ideály, kdy je ovšem ze strany veřejnosti policista považován tak maximálně za fízla nebo ještě lépe za škodnou, je házení perel sviním. Jednak máte štěstí, že se v ČR u PČR espešly zásadně nevyvozují důsledky a odpovědnost nadřízených za tyto mimořádky, protože toto byste nemohl ustát, jednak se modlete, aby si vás nepodali jeho příbuzní až se nedej bůh domáknou, jaká ucha se posílají do jakých zákroků. Koho vy osobně posíláte, abych byl konkrétní.

Vždy a všude se četník pět až šest let v kolektivu zkušených cepoval, než z něho četník byl. Ne dříve. Vašek zkušený být nemohl a to vy, jako nadřízený, který by měl za svoje podřízené nést zodpovědnost, byste měl vědět. Jemu neměl kdo předat spousty praktických věcí, které si nikdo nikdy sám v tak složité práci jako je četnická, nenaučí.

V článku není ani slovo sebereflexe, jakoby jste všechno udělal dobře. Jako vždycky, když se něco stalo jednali jste jako nadřízení stejně. Vy nikdy nic. Že jsme se museli s vedením hádat abychom mohli na STP bylo běžné, vy jste chtěli svoje čárečky a svoje odměny, bylo nutné psát spisy - a vy si třeba skapte.

Jak jste rozdělili policii na vy a my se ani netajíte. V četnickém řemesle musíte mít za zády při zákroku nebo průšvihu kamaráda, ne podřízeného nebo nadřízeného. Když jsme pomohli tomu našemu "vedoucímu" v jeho průšvihu a on nebyl ani schopen poděkovat, řekli jsme mu, že děkovat nemusí, že to od něho ani nečekáme, ale že parťákovi vždycky pomůžeme. Na to nám tento ohvězdičkovaný übermensch řekl, že on není žádný náš parťák. Přesně jako vy se vyjadřujete o podřízených a jak se k nim chováte.

Vy máte jako jeho nadřízený nutně svůj podíl na jeho smrti a místo omluvy tady skládáte oslavné básně. Hanba, svědomí, nic?

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 5)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio