Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Dobrovolný policajt

Ahoj. Berte téma trochu s rezervou. Na druhou stranu si myslím, že stojí za to, se nad tím trochu zamyslet, protože myšlenka to snad je dobrá, otázka je, jak by se to dalo provést - nastavit legislativní podmínky pro uskutečnění praxe. Takže, jako jsou dobráci hasiči, kterým to pípne a makají do služby na výjezd, tak co kdyby exitovalo něco podobného pro stavy tísně, kde je potřeba někoho represivního? Tím někým by mohli být např. (nebo jen) příslušníci ozbrojených bezpečnostních sborů, kteří by museli třeba jednou za rok nebo za dva složit nějaké zkoušky (DP, střelba, vybraný legislativní rámec), aby mohli být zařazeni do projektu. SMS o tísni by chodila podle toho, kde by zařazený "dobrák policajt" měl aktivní telefonní číslo a na místo by se dostával po své ose, sám a nepovinně dle svého uvážení. Přišlo by to se základním infem a v případě, že by chtěl reagovat, potvrdil mi kódem sms zpět. O tom, zda budou takto "požádáni" "dobráci policajti" by rozhodoval operační PČR. Diskusi kolem papírování a případného zájmu GIBSu nechte zatím stranou. Ono by stejně tolik nadšenců do toho nešlo a ten, kdo by šel, byl by prověřen povinnou zkouškou. K této myšlence mě přivedlo to, že je nás sloužících hodně a přitom na pomoc se často dle mého zbytečně čeká. A nejde jen o zákroky nebo záchranu života, ale dá se i sledovat pachatel a na drátě mít L158 a navádět hlídku apod, pokud ovšem o někalosti vůbec víte.
GHOST-COP :: Datum založení: 16. 12. 2018 :: celkem 40 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 11:54:40 05. 03. 2019
Pim Burger.jpg
APEP [2019-03-05 08:14:47]: SOS neni podle me prilis dobry priklad - za prve byli prislusnici SOS urceni pouze k ochrane hranice (vnitrozemsky prapor byl snad jen v Praze), za druhy to delalo jen problemy, protoze armada nemela do vyhlaseni mobilizace zadnou kontrolu nad mnozstvim sil v SOS, protoze personalni kompetence zustaly MV a MF. Dalsi problem byla kriminalita, ktera po odchodu cetnictva a policie na hranici neskutecne stoupla. Prave zde se ukazalo, ze v pripade mobilizace je potreba policistu mnohem vice nez v dobe miru a tudiz je nesmysl je mobilizovat nebo jinak zaclenovat do ozbrojenych sil. Jedinou vyjimku tvori snad jen vojenska policie, jejiz ukoly meli prevzit polni cetnici, kteri ale opet chybeli v rezortni sluzbe. A to nemluvim o problemech ve veleni a kompetencich, ktere s sebou SOS prinasela. Nakonec to sice docela fungovalo, ale spise jen diky tomu, ze nepritel byl povetsinou nevycviceny a protoze ti chlapi byli srdcari. Dalsi vec je, ze vyvoj jde dnes presne opacnym smerem, protoze co vim, tak MP Praha po dohode s armadou zakazuje vstup do AZ i straznikum, kteri na to ale jako civilisti maji narok. Taky nechapu, jakou techniku, vystroj a vyzbroj - snad krome kratkych zbrani - by mohla armada sdilet s policii? Maximalne by se policie mohla nekde nastehovat do armadnich objektu, ale jelikoz uz ted sidli povetsinou ve statnim, tak nevidim valny smysl. Policie a armada jsou dle meho dva zcela odlisne svety a je dobre, ze to tak je. Naproti tomu je treba podporovat ostatni obyvatelstvo, aby se podilelo nejen na ochrane zeme pred vnejsim, ale vnitrnim nepritelem - i kdyz zrovna tahle fraze je dost zprofanovana. Kazdopadne vzhledem k tomu, jaka je u policie byrokracie, budou muset budouci vlady muset pritlacit nejen na poctu, ale i na penezich a nebo ubrat na byrokracii. Co z toho je realnejsi, je otazka...

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 11:51:23 05. 03. 2019
Chip.jpg
V současnosti jsme rádi že zabezpečime svůj vlastní vycvik a i v tom není účast stoprocentní. Vzdyť se poradně nestíhá ani ten slavný integrovany vycvik! Počty instruktorů, strelnic, vycvikovych prostorů jsou uz tak napnuté. Kdyby se ješté pridal vycvik vojenskeho typu, tak se to vsechno sesype.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu APEP 08:14:47 05. 03. 2019
default.png
VETERAN2 [2019-03-04 22:17:57]: Mě by se v rámci bezpečnostních složek obecně líbil koncept podobný SOS. Část příslušníků BS by prostě měla výcvik aspoň na úrovni AZ a v případě ohrožení by se z nich sestavovali útvary vojenského typu. Přitom tenhle koncept už se jednou osvědčil. A ano jak zmiňuješ náklady by se snadno dali sdílet s obranou (pořízení nějaké techniky, výstroje a výzbroje). AZ má pár tisíc lidí a potřeboval by mnohem víc, a přitom příslušníci BS k nim nastoupit nemohou a jejich potenciál v tomhle ohledu je nevyužit (při tom se jim v případě konfliktu může hodit). Ale jak to tak bývá, dosud to nikdo nepotřebuje, tak proč se tím zabývat a až na to skutečně přijde, tak se bude zase vymýšlet nějaký kočkopes a "hurá" akce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:17:57 04. 03. 2019
default.png
GHOST-COP [2018-12-24 13:26:54]: https://www.armadninoviny.cz/stat-armada-zalohy.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medi...
Ten článek není nic moc, ale překvapuje mě, že už někdo dokáže myslet tímhle způsobem. Počty jsou mimo, doby mobilizace jednotlivých částí armády zrovna tak, ale je to náznak cesty. Tady sice pro armádu, ale pro policii by to mohlo fungovat obdobně.
Nikoho zatím taky nenapadlo, že lze dát části policie těžší výzbroj nebo do jejích objektů umístit rozumnou část armádních skladů a prohlásit jí za součást obrany státu. Tím lze šikovným účetním trikem přesunout náklady na policii částečně pod obranu státu a budeme blíž slibovaným 2 procentům na obranu, které vyžaduje NATO.
Pobavila mě zmínka o gramotné rozvědce. Při vzpomínce na řečnické výkony ředitele kontrarozvědky, bych tady spatřoval největší problém celé koncepce.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 22:34:56 28. 01. 2019
default.png
JARDA-JORDAN [2019-01-26 14:44:23]: Máš pravdu. Něco jsem našel.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA-JORDAN 14:44:23 26. 01. 2019
default.png
GHOST-COP [2019-01-17 21:10:08]: No, to s tou 51km/h na 50 km/h bylo bohužel u soudu a ne jednou. Je to dohledatelné na netu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 21:40:48 20. 01. 2019
default.png
GHOST-COP [2019-01-17 21:10:08]: Je jedno, jak moc si myslíš, že jsi pesimista. Jestli tě v zemi, kde ředitel kontrarozvědky označí za hybridní hrozbu výuku dějepisu, nikdo ho ani nepošle na psychotesty a vláda mu vyjádří podporu napadne, že by někdo postupoval rozumně, jsi prostě optimista. Pak ještě vykládá, jak skvěle funguje systém neudělování diplomatických akreditací, a zároveň píše do zprávy, jak se to tu hemží špiony. Ani lhát neumí. Kdyby neakreditace fungovaly, neměl by sítě nebo by nebyly z diplomatů a ty by nebyl problém zavřít. Tady mě jen napadá, jak pan Pávek říkal, aby mu vrátili Šestáka, že to byl taky blbec, ale uměl aspoň zpívat.
Jediný Zeman trochu přemýšlí a zprávy používá pro toaletní potřeby. Od toho zbytku bych moc nečekal. Nemají to ve zprávě o rizicích, tak co by řešili. Psali jsem to sem úplně zbytečně. Vlákno zapadne, jakmile se tu přestaneme bavit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 21:10:08 17. 01. 2019
default.png
JARDA-JORDAN [2019-01-11 15:26:52]: Nechci hledat legislativu k PS-VB a neznám ji. Ale předpokládám, že PS-VB byla "jedna". Městských policií je mnoho, v zákonem stanovených mantinelech si svou městskou policii řídí de facto město, jak uzná za vhodné. Není jedna MP jako je jedna PČR. Proto jsou někde liní lemplové a jinde celkem dobře suplují PČR při akutních záležitostech. Kde jsou ty časy co, kdy měly váhu, pravomoce srovnatelné se státní včetně kriminálních útvarů. Je paradoxní, jak se připodobňuje MP k nástrojům bývalého režimu zla, když ten samý režim MPcie zrušil, respektive s dalšími sbory sloučil v jednotnou SNB.

Taky jsem slyšel o pokutách za překročení o 1 kmh, ale nikdy jsem rozhodnutí o pokutě neviděl. A když jsem po dotyčném chtěl, tak mě začal napadat, že chcí říct, že lže :-) Tak já nevím, kde jsme.....

Víš, kde je spousta policejních veteránu ještě? U městských policií.

VETERAN2 [2019-01-12 11:05:22]: Jsi optimista, když jsi mě nazval optimistou. Jako optimista tedy, si pesimisticky pomyslím, že jde o utopii :-D Jsem rád, že se diskuse trošku rozjela a že jsou i pozitivní ohlasy. Vesměs pozitivní i negativní jsou ve výsledku konstruktivní. Je potřeba, aby myšlenka nezanikla - na to je prý virtuální prostředí dnes nejlepší (ale těžko jsem první, koho to napadlo). Tvoje poznámka o tom vážení si policistů a jejich počtu v již civilních řadách je trefná, na první čtení úsměvná, na všechna další k breku.

JOHN158 [2019-01-08 08:31:15]: Pěkný příklad.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 11:05:22 12. 01. 2019
default.png
JOHN158 [2019-01-08 08:31:15]: Policejní záloha je samozřejmě teorie, na kterou pomyslí tak optimisté, jako je Ghost Cop. Pochybuji, že by o ní někdo stál, přestože by spousta managerů mohla zdůvodnit svojí existenci právě tím, že jsou třeba potenciální velitelé záloh. Ale zase by to mohlo něco stát nebo by museli těm zálohám něco zaplatit a to by nejeden nahoře těžce nesl. Byly by menší odměny. Navíc taková záloha nemá ty správné vazby a neutíkají z ní informace. Taky je při řešení čehokoliv nezajímá statistika. Samé nežádoucí jevy.
Svolat zálohu na akci pod jednotným velením, na které by měla být především, není problém. Případné stížnosti by pak GIBS řešil s velením, které by bylo samozřejmě aktivní. Používat je by mohl i samotný GIBS. Zátahů na špičky poslední dobou spíš přibývá, takže pomoc při domovních prohlídkách, eskorty a tak dále. Kdyby se na takových věcech nepodíleli aktivní policisté, odpadl by problém, že by někdo někomu mohl později bránit v postupu jen proto, že mu sebral kámoše. Využití je celá řada. Jen chtít.
Tenhle stát by měl při budování policejní záloh obrovskou výhodu, že se chová ke svým lidem tak mizerně. Takové množství vycvičených policajtů v civilu má tak Rusko nebo Ukrajina. Jinak mají státy policajty hlavně aktivní a relativně si jich i váží.
Armádní aktivní záloha má dnes nejpravděpodobnější využití při záplavách a jiných přírodních katastrofách. Armáda sama má využití stejné nebo ještě zahraniční mise. Jinak prakticky potřeba není. Kolem všude samý spojenec.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA-JORDAN 15:29:42 11. 01. 2019
default.png
JOHN158 [2019-01-08 08:31:15]: Nesmysl: stejně jako AČR, musíte ty lidi vycvičit a výcvik četníka trvá pět let nejméně v kolektivu zkušených starých psů. AČR taky nikoho moc necvičí, to jsou vojáci, kteří si jen opraví nějaké věci. V době chytrých telefonů máte z policejních veteránů v místě, kde sloužíte, do týdne výkonnou jednotku, která vám hlavně nebude trousit průšvihy jako slavné městapo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio