Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
3 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
3 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
15 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

I v hospodě je za čárkou cena

ilustrační
(Aktualizace ze dne  6. 2 .2011 dole). Asi by si každý hospodský ťukal na čelo,  pokud byste při placení požadovali, za každou čárku na účtu jednotnou cenu. Třeba 30 Kč za položku, ať už si nacpete pupek obědem o čtyřech chodech, nebo si dáte malé pivo. Že to je nesmysl? Není! U policie to tak často funguje.
ilustrační | Foto: LH

Strašák čárkového systému se vyrojil v souvislosti se jménem nového policejního prezidenta, Petra Lessyho. V diskusích na našem webu, je nový policejní prezident některými přispěvateli označován za zastánce čárkového systému a propagátora velkých bezpečnostních akcí. Zdali tomu tak opravdu je, ukáže nejbližší budoucnost.

Co je vlastně na čárkovém systému špatně?  Pokud je používán jako pouhá orientační pomůcka, pak rozhodně nic. Bohužel příliš často je čárkový systém zneužíván pro honbu za kariérním úspěchem. Skutečná policejní práce je pak odstrčena na vedlejší kolej a z policistů se stávají roboti na pokuty a lovci banalit.

 

Jak by to asi mělo fungovat

Asi žádný slušný člověk nebude nadšen, že vidí policisty, teprve když jde ohlásit vloupání do bytu nebo auta. Hlídkování v rajónu je hned po prevenci asi ta nejdůležitější činnost. Žádný zloděj nebo násilník nemá rád místo, ve kterém se pohybují permanentně policisté. Stejně tak je pro něj nevýhodné, páchat svou nekalou činnost v oblasti, kde funguje dobře prevence a obyvatelé od policistů vědí, jak zabezpečit svůj majetek a jak se efektivně bránit násilí.

Bohužel žádnou z těchto činností nelze vykázat v čárkách, tedy statisticky. Jak asi? S nadsázkou by to možná šlo takto: 20 x jsem obkroužil blok a 5 x vysvětlil paní Novákové, že si má na noc zamykat :-D  Nelze také vykázat, že se chováte slušně k lidem, kteří jsou vlastně vašimi klienty. Nezřídka jen pocit, že se policisté snaží a zaleží jim na konkrétním případu oznamovateli postačí, jako satisfakce za jeho újmu. Bývá to také někdy to jediné, co lze v konkrétním případu udělat.

Pokud v rajónu fungují policisté dobře, pak vědí, kde je tlačí bota a vystačí si s malými lokálními bezpečnostními akcemi, zaměřenými na konkrétní problematiku. Ušetří se tak peníze, které by jinak spolkla nějaká megalomanská policejní akce s nasazením velkého počtu policistů, bez místní znalosti. Takové akce končí ve většině případů nevalným výsledkem, v poměru k nasazeným policejním silám.

Lidé nejsou hloupí a nikdo je neohromí monumentálním zástupem zelených a červených čárek. Lidé chtějí, aby je policisté vyslyšeli a řešili jejich malé i velké problémy. Ze zkušenosti vím, že nezřídka postačí k řešení problému rada nebo jen nepatrná pomoc ze strany policistů. Prostě jen malé úsilí za mnoho vděku.

Co myslím tím vděkem? Policista ve svém rajónu nemůže vidět vše. Lidé ale mají oči a uši všude. Pokud k vám lidé chovají důvěru, povědí vám kde se co šustne. Jak jsem zjistil, velice to šetří práci i nohy policisty. A hlavně, místní grázlové nikdy nemají jistotu, že někdo nevycinkal, co zrovna provádějí za lumpárny.

 

Jak to často funguje

Skvělá policejní kariéra s raketovým vzestupem. Sen mnoha funkcionářů. Uskutečňování tohoto snu většinou doprovází obrovská spotřeba zelených a červených pastelek, nutných k vykreslování statistik v podobě pralesů barevných čáreček.

Za takovým pralesem čárek se skrývá vidina závratné kariéry, velké kanceláře a hrudi plné vyznamenání. Není ale jednoduché nasbírat více čárek než ti druzí. Pachatelé trestných činů policistům nikde do náručí neskáčou a prevenci čárkově vykázat nelze. Nejjednodušší cesta k čárkové omalovánce, je skrze hromady pokut a kontrolních lístečků. Bohužel nelze hlídat rajón, dělat prevenci a zároveň sázet hromady pokut.

Pokud procházíte nebo projíždíte obvod, uvidíte několik málo dopravních přestupků, které můžete řešit pokutou. Když ale chcete dělat lesy čárek, stačí počkat v dopravní špičce na správném místě a bude z vás čárkoman roku. Problém je v tom, že jakmile stojíte na jednom místě a opakujete stále dokola frázi: „Dobrý den pane řidiči …..“, nezískáte tím žádné informace o dění ve vašem rajónu. A vzhledem k tomu, že stojíte právě na tom jednom lukrativním fleku, tak ani nevidíte lumpy, kteří vám tím rajónem bloumají a dělají neplechu. 

Tím rozhodně nechci tvrdit, že dát pokutu není policejní práce. Ovšem nesmí se z policisty stát manufaktura na výrobu pokut a kontrolních lístečků, za účelem zvelebení statistiky výsledné činnosti. O tom policejní práce určitě není, tím sem si zcela jist.

 

Závěr

Opravdu hrozné je, že i mnozí řadoví policisté nepovažují prevenci nebo hlídkovou činnost za důležitou. Zjednodušeně řečeno, jsou už zblblí čárkovým systémem. Asi by tak nejednoho čárotvůrce ohromilo, jak málo projevené pozornosti a snahy stačí lidem ke spokojenosti. Nabídnutý čaj, káva nebo jen krátký rozhovor, aby se lidé necítili na policejní služebně, jako nežádoucí atomový odpad.

Kolegáčci, lidi vážně nezajímá, jak si policie stojí statisticky a zda vykazuje větší objasněnost. Lidé chtějí mluvit se svými policisty a vědět, že od nich můžou očekávat pomoc nebo alespoň radu.  Tomuto přáni se ale přizpůsobuje policie jen velmi pomalu. Až se budou policisté a policejní útvary hodnotit podle iniciativy a schopností, ne podle statistik a počtu čárek, teprve pak to bude éra, ve které heslo, „pomáhat a chránit“, bude mít nějaký význam.

 

 

 

(Aktualizace ze dne 6. 2. 2011)

 

Pokud to ještě někdo nestačil zaznamenat, 24. ledna 2011 vyšla metodická příručka č. 1/2011. Příručka vysvětluje uplatňování metody Community policingu v praxi a vykazování výsledné činnosti. Příručka doplňuje Závazný pokyn PP  č. 211/2008 o zavedení metody Community policing.

Přestože se podle této příručky, vykazuje veškerý kontakt s veřejností nebo zástupci státní samosprávy, formou úředního záznamu, jde doslova o revoluci v rámci policejní činnosti. V příručce jsou dokonce předtištěny formuláře, které stačí pouze vyplnit. Není tedy nutné vytvářet sáhodlouhé elaboráty na každý kontakt s občany nebo zástupci úřadů. V budoucnu se tak možná i my územáci dočkáme toho, že podobný předtisk bude v systému ETŘ.

Příručka dokonce tvrdí, že po zavedení nového systému elektronické knihy služeb, bude vyžadováno, aby policisté s územní odpovědností trávili min 50% pracovní doby ve svém okrsku. Podle této příručky bude každý základní útvar Policie ČR, vykazovat, kromě běžné činnosti v rámci hlídkové služby, také určitý počet preventivních aktivit, do nichž budou patřit setkání s veřejností, přednášková činnost a spolupráce s úřady v rámci daného území.

Pokud se bude vyžadovat  od základních policejních útvaru také preventivní činnost, možná bude víc času na práci s veřejností a skutečnou prevenci. Vše záleží především na nižším a středním managementu. Je otázkou zda v některých obvodech nebude navalena na policisty s územní odpovědností papírová práce a navíc 50% práce v obvodu.

Pokud by někdo nevěděl, kde onu příručku najít.  Stačí na intranetu klinout na stránky Policejního prezidia – Odbor vnější služby – Ředitelství služby pořádkové policie – tabulka vlevo, „Metodické příručky“.

Doufejme, že vzhledem k jejímu, POUZE doporučujícímu charakteru, nebude tato příručka nebude dalším kusem zbytečně popsaného papíru.

 

Text: Lukáš Heinz

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 02. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 5



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 51
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio