Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Armádní takticko-střelecký kurz SWTT

Střelba ze sedu
Instruktoři střelecké přípravy z táborské vojenské posádky prodělávali nedávno přípravu cílenou jak na nejnovější techniky a postupy ovládání služebních zbraní, tak i moderní didaktické metody výuky a vedení výcviku v této specifické oblasti. A report ze zavádění nové metodické příručky pro AČR je zde!
Střelba ze sedu | Foto: Pavel Černý

Metodika z Tábora

Není však zrovna náhodou, že se celá akce konala právě zde, tj. u táborského 42. praporu 4. brigády rychlého nasazení. Právě z této součásti totiž před lety vzešla neobvyklá aktivita a tým instruktorů a metodických pracovníků, zastřešujících zde profesní přípravu se pustil do nanejvýš pracného a jistě i tak trochu nevděčného projektu. Ten spočíval v koncipování zcela nové moderně sestavené učebnice pro užití tehdy právě nově zaváděných zbraní, a zapracování skutečně posledních světových poznatků ze střelecko-taktické oblasti. Autorská skupina, tvořená mjr. Ing. Jiřím Líbalem, rtn. Tomášem Růžičkou, rtn. Bc. Lukášem Cimbůrkem a rtm. Milanem Ježkem se tehdy pustila do jistě ne moc lehkého úkolu, ke kterému jsme i my tehdy mohli tak trochu přispět svojí pomocí a konzultačně spolupracovat. Výsledkem nebyl jen tak nějaký suchý zbraňový manuál, který by, jak je v armádě již dobrým zvykem, převážně jen teoretizoval a týkal se popisné stránky uvedené výzbroje (tzn. konstrukce, TTD, balistické křivky, apod.), ale velmi dobře didakticky uspořádaná škola praktického užití nových bojových prostředků jednotlivce.

A jde se na to... Poloha v dřepu se vyplatí zvláště ve svahu, kde prakticky není možné jinou stabilnější pozici vůbec zaujmout. Střelba probíhala na stále se stupňující vzdálenost - ta zde oproti běžným armádním střelbám neprobíhala z obvyklé (sice jednodušší a přesnější, ale ve vyšší vegetaci prakticky nepoužitelné) poloze vleže... Z obtížných poloh (a navíc nezřídka s časovým tlakem) nebylo těžké minout klíčovou středovou zónu, zpočátku definovanou papírem A4. Za rány kolem byla penalizace - pro některé, kterým to právě

 


Osvěta pro novou výzbroj

Armádní „Handbook“, publikovaný zhruba před rokem, byl totiž cílen především na nejnověji zaváděný armádní „arzenál“, tj. nejen tehdy právě zaváděnou pušku CZ 805 a pistole CZ75 Phantom, ale u rezortu obrany také poměrně frekventovaný Glock 17. Vše bylo doplněno navíc i návody k obsluze některého nejnovějšího užitného příslušenství (tzn. užívání optických přístrojů Meopta ZD-Dot, DV-Mag 3 a NV-Mag 3, jakož i laserových systémů DBAL nebo užívaných osvětlovacích modulů Glock GTL a Insight M3X). Na tehdejší „střelecké brožurce“, která byla prakticky první od těch, vydaných za komunistické éry v typicky tmavě červené barvě, byla znát především snaha o praktickou využitelnost všech zde obsažených informací. A to jak z hlediska technického, tak taktického. Náplní zmíněné knihy, která měla v následném období nemalý ohlas a nastala po ní z mnoha dalších útvarů nemalá sháňka, se tak stala nejen základní škola elementární manipulace s puškou a pistolí, ale i výuka celé škály vhodně podávaných technik a postupů, směřujících skutečně k modernímu ovládání služebních zbraní.


Překvapivá úroveň

Už od prvních chvil mou pozornost upoutala velmi nadrilovaná manipulace se zbraní, kterou by člověk předpokládal spíše u vyzrálého závodníka IPSC střelby nebo eventuálně příslušníka speciální ozbrojené složky zvučného jména někde v zahraničí. Setkat se tímto jevem ale „kdesi“ u řadového vojenského útvaru naší armády (i když součásti brigády rychlého nasazení a navíc podstatnou část kurzantů tvořili příslušníci elitní průzkumné čety) je až šokující. Tedy bylo to rozhodně překvapením, ale nanejvýš příjemným. Vzhledem k počtu účastníků kurzu a jejich jednotnosti pohybů to spíše vypovídalo o plošném zavádění a zdejší všeobecné koncepčnosti zavádění takových programů, než o nějakém náhodném „výkřiku do tmy“ tvořeném několika pilnými nadšenými „koníčkáři“ nebo dokonce na odiv vytvořenými „potěmkinovkami, jako je to znát tak často u mnoha a mnoha jiných útvarů napříč spektrem všech rezortů ozbrojených složek u nás.

Shrnuto: za tak strojovou a nadrilovanou manipulaci, která jak mi jevila zde všeobecně zaváděnou, by se nemusely stydět ani ty nejelitnější součásti kdekoliv ve světě. Musím říci, že jsem zažil takový jev v českých podmínkách v minulosti jen jednou: a to v počátcích existence již bývalé jednotky SOG. Tam bylo moderní a dostatečně zažité zacházení se služební zbraní, na tu dobu rozhodně převratné a zvláště v tehdejší armádě nanejvýš neobvyklé, všeobecně a systematicky šířené napříč celou jednotkou a byl na ně tehdejšími instruktory zvučných jmen (jako např. Václav Vinduška – spoluautor našeho Manuálu obranné střelby II), kladen nemalý důraz.

A znovu sed, pak zas klek, atd. Dril a zase dril... U větších dálek se dobrá technika všech poloh bude hodit. Někteří byli po kontrole terčů od Pauza a jde se zas na to, tentokrát již ne už jen tak nalehko, ale v kompletním fullgearu... Spousty technik je pak nutné si individuálně poupravit a vhodně modifikovat. Sice trochu nepohodlné, ale pro reálné pojetí rozhodně nutné a přínosné - jak se říká:

 


Vrcholně náročná příprava

Díky popsané vynikající jednotné úrovni a střelecké vyspělosti kurzantů z táborského 42. praporu se stal kurz tak trochu ojedinělým i pro mě, coby garanta výcviku. Nemusely se již totiž brousit naprosté základy a nebývale rychle se tak dalo přikročit i k náročnějším technikám a střeleckým cvičením, které by si se svými tuctovějšími svěřenci v jednodenním výcviku běžně jen tak někdo troufnul. Úžasná rozloha střelnice také poskytovala podmínky, kde se daly procvičit možnosti, jaké dává tak univerzální zbraň, jako je moderní útočná puška, osazená adekvátním užitným příslušenstvím, tzn. od simulace nejbližšího kontaktního střetu, prakticky na dotek s protivníkem, až do stametrových vzdáleností, které se zas mohou z hlediska potřebné precize zásahu a hranic vlastností nijak neupravených zbraní jednotlivce zdát pro někoho až extrémní. Umět ale i z krkolomnějších poloh (tzn. Nejen z tradičního lehu, který je ovšem často díky vegetaci jen obtížně realizovatelný, ale také z kleku, sedu, popřípadě i dřepu či stoje s alternativní oporou) současnou standardní armádní puškou do i více než tří stovek metrů dát přesnou ránu a dostat i redukovaný cíl, nejen potěší a nese s sebou notnou dávku patřičného sebevědomí, ale může být nesporně obrovskou výhodou v boji s nepřítelem, jehož střelecké schopnosti budou nepoměrně nižší.

Nahození/přilícení - jedna z klíčových dovedností dynamické střelby. Zde již na čas. Vítěz, který nejrychleji takto strefil na 30 metrů nevelký armoxový terč, bral vše (tedy i symbolickou cenu od ESP ).
Musí se ale procvičit i to nejrychlejší použití zbraně na nejbližší kontaktní vzdálenosti - ty mohou být velmi i na zahraničních misích frekventované např. u check pointů či jednání s lokálními osobami, které se pojenou zvrhne v řádnou přestřelku. Ráže 5,56 jen trhá centr cíle talibanského bojovníka. Nebezpečného protivníka, který leckterému z účastníků kurzu v minulosti usiloval o život už i v reálu.
A zas a zas záměna zbraně, primární za sekundární. Nasimulovaná nefunkční zbraň a okamžitý přechod na záložní pistoli. Adekvátní reakce na situaci, kdy by bezmocný voják čelil smrtelnému nebezpečí, se tak stává podvědomou a potřebně strojovou.

 


Sahat i „dále“

Zkrátka, jak tento intenzivní jednodenní výcvikový blok znovu potvrdil: co kdysi dokazoval v průběhu 2. světové války vycvičený odstřelovač se speciální odstřelovačskou zbraní, porovnatelných výsledků by mohl být schopen po pokročilé průpravě dosahovat se svou běžnou zbraní prakticky i každý současný pěšák. A tam také je mimochodem také cílena nejnovější strategie US ozbrojených složek – zatímco si totiž boje v Iráku, vedené zpravidla v urbanizovaném prostředí, vynutily výcvik pohotové střelby na krátké (až policejní) vzdálenosti, v širokých afgánských rozlohách se pak následně naopak ukázala nesporná výhoda precizního použití pušek i na nepoměrně větší vzdálenosti. Jak zjistili později američtí armádní experti, s dlouhodobější preferencí předchozího střeleckého výcviku, vedeného často i jen na několik metrů, ztrácel zas voják schopnost strefovat na velké dálky. Shrnuto, jak řekl jeden z instruktorů ve Fort Braggu: „Náš voják zkrátka už neumí střílet na velkou vzdálenost… Zatímco kdysi v první a druhé válce byl americký voják i s tehdejší puškou schopen zasahovat i na stovky metrů a držet si jej tak případně od těla, ve Vietnamu se již spoléhalo výhradně na kropení dávkami. A ani dnes není mnohdy u běžných vojáků tato schopnost větší…“. Průprava v budoucnosti by v nových chystaných programech měla tyto dovednosti prý i se souvisejícím vylepšováním zbraní zásadně vylepšit.

Zatím je armoxový kovový popper na tak 100 metrech, ale zakrátko již v dalších cvičeních bude neviditelný pouhým lidským okem a přijdou ke slovu přídavná zvětšovací zařízení Předchozí intenzivní průprava ohledně rozličných poloh se vyplatila, i přes vzrůstající vzdálenosti většina strefovala nevelký cíl na první ránu. A není to asi jen tím, že právě u tohoto vojenského útvaru slouží autoři dosud nejnovější a vlastně jediné rezortní střelecké učebnice. Říci asi jen jedno: chlapi, ať vám aktivita i podpora vedení vydrží. Jsme na 300 metrech, je čas zkusit i alternativní polohy. Část běžné výbavy, nošené často průzkumnými složkami tohoto praporu do terénu, pak poslouží k potřebně preciznímu zásahu. Sedáček je jednou z poloh, kdy lze stabilizovat dostatečně zbraň i vyčkávat déle na případný cíl - a nyví se dostat výše nad terén, než je tomu u daleko pohodlnějšího i neoddiskutovatelně přesnějšího A pokud je terén zarostlý vyšším porostem? Pak jako opora nad vysokou trávou a křovisky poslouží např. náš kolega - chce to ovšem bezva teamovou spolupráci. Vydechnout zpevnit, jen co kolega oznámí, že se blíží výstřel. A pak hromová rána a facka tlakovky, co plácne o záda. I na více než tři stovky metrů dával manšaft tímto způsobem popper na jednu ránu. Klobouk dolů, hoši... (ale to je učitelem, říká se přeci…)



Skvělá organizace

Výcvik byl zde veden jak na papírové fototerče, aneb Terčový systém ESP, tak i na kovové dovezené cíle z Armoxu od firmy Universal Dynamic Target, takřka nerozbitné ani „plnotučným“ jádrovaným vojenským střelivem 5,56 NATO. To činilo výcvik velmi flexibilním i potřebně (jak referovali sami účastníci…) atraktivním – mikrorážové projektily dopadaly i na největší dálky s výrazným plesknutím. Na závěr pak došlo i na místní sklopné figuríny – avšak po předchozí velmi intenzivní přípravě je do třísetmetrové dálky absolventi kurzu sestřelovali rychlostí až nevídanou. Opravdu zážitek, vidět takové hmatatelné výsledky a zažívat uspokojení z takové práce, která dává očividně smysl...

Ale nejen výsledky místní skupiny, ale i bezchybný management celé „táborské“ akce, na mě udělal velmi příznivý dojem – já jsem tak mohl dosti poopravit svůj názor na armádu, vzniklý v časech, kdy se dosti neproduktivně „Spěchalo, aby se pak mohlo čekat a čekalo, aby se pak mohlo spěchat“. Zde zkráceně servis úžasný - opravdu běželo vše doslova „jak na drátkách“ a to svědčí nejen o zdejším všeobecně kladném přístupu k profesní přípravě, která v reálné situaci dokáže chránit životy vojáků (jako se už při některých misích táborského útvaru i stalo daleko v Afganistánu), tak i všeobecně patrné podpoře všech výcvikových aktivit ze strany velení této armádní součásti – především pak velitele praporu pplk. Ing. Josefu Trojánkovi a jeho zástupci pro výcvik (a lídra týmu autorů již zmíněné armádní střelecké učebnice) mjr. Ing. Jiřímu Líbalovi. Právě jim bych zde také rád v závěru poblahopřál k dílu, které se právě u nich díky dlouhodobým snahám podařilo a udělalo tak z jejich jednotky určitého lídra v šíření moderní koncepce armádních střeleckých dovedností. A pak také k instruktorskému „manšaftu“, na který mohou být právem pyšní. O atmosféře a průběhu speciálního výcviku pro útvar, zvaný „Svatováclavský“ zřejmě nejlépe vypoví pár fotografií a komentáři.

Více na: www.tacicaltraining.cz a www.mpr.army.cz

Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 16. 01. 2014


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio