Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Červená CZ 75 Compact Police

Tréninková pistole od ESP.
V moderním výcviku policejních složek nastává nemálo situací,  kdy by bylo velkým přínosem mít levný, bezpečný a přitom reálný prostředek,  který může při speciálním tréninku věrně simulovat běžnou služební zbraň. Jde především o profesní sebeobranu, obranu vlastní zbraně či nácviky jednoho z krajních donucovacích prostředků - úderu služební zbraní. Taková „zbraň-nezbraň“ může být také velkou pomocí při výuce zatýkacích technik (tedy realizací hrozby zbraní ve spojení s výzvami a povelovou technikou), které jsou zpravidla zakončeny poutáním zájmové osoby.
Tréninková pistole od ESP. | Foto: Pavel Černý

Stranou pak neleží ani četné taktické „městské“ nácviky, kdy je policista cíleně připravován na pohyb se zbraní v ohroženém zastavěném prostoru. Jde o speciální preventivní postupy pro velmi rizikové momenty, které mají strážcům zákona v reálu poskytnout co největší bezpečí při zdolávání schodišť, vstupech do budov a místností, apod. Podobně se taková tréninková pomůcka hodí při tzv. integrovaném výcviku, tedy výuce spočívající ve výuce optimálního řešení nejčetnějších konfliktních situací a nejvhodnějších reakcí policistů, realizovanou formou specializovaných modelových situací. Ve všech uvedených případech však není vždy zapotřebí klasická „ostrá“ zbraň, naopak její použití s sebou zde mnohdy nese výrazná  negativa. V některých situacích pak dokonce přítomnost opravdových zbraní v místě nácviku představuje nemalé riziko pro všechny přítomné osoby a může být příčinou obrovské tragédie.

 

 

 

Mezi hlavní výhody nového výcvikového prostředku patří zejména:

-    nepoměrně nižší pořizovací cena, v případě pádu na tvrdou podložku v průběhu nácviku neutrpí funkce zbraně a není třeba investovat do nutných oprav (např. poničených mířidel a mušky, odlomené patce zásobníku, zdevastovaném ústí, apod.)


-    absence úřední evidence, průkazu zbraně a souvisejících omezení (pro užívání, uskladnění, atd.) – „červená čézeta“ není podle „Zákona o zbraních“ ani zbraní kategorie „D“ (kupříkladu na rozdíl od zbraní úředně znehodnocených)


-    bezproblémovost ztráty – případné ztracení či odcizení tohoto prostředku nepředstavuje zdaleka takovou obtíž,  jako by tomu bylo u běžné služební zbraně (jde nejen o její samotnou hodnotu, ale i všechny následné,  krajně nepříjemné důsledky…)


-     výrazná úspora výcvikové časové dotace – odpadá zde totiž časově velmi náročný výdej ze zbrojnic (čekání, zápis do knih zbraní,  přebírání, podepisování…) – instruktor je může mít neustále volně u sebe a vždy je pouze operativně rozdá při výuce


-    prevence zranění - hrany jsou úměrně ohlazené, to výrazně snižuje šance poranění při reálněji prováděných kontaktních sebeobranných a služebních technikách (na rozdíl od reálných zbraní,  které mohou svými ostrými částmi mnohdy způsobit ošklivé tržné rány)


-    a nakonec především pak to nejhlavnější, naprostá bezpečnost pro okolí – zde odpadají neustálé nezbytné kontroly zbraní a trvalá obava z nějaké mimořádné situace (lidská nekázeň, laxnost, pomýlení nebo prostě jen nešťastná náhoda již ve služební přípravě byly mnohokrát příčinou osudových situací s tragickými důsledky)


Červená zbraň prostě nestřílí, to je jasné nejen zasvěceným profesionálům, ale i  každé případné nezúčastněné osobě!   

Při vzniku nové zbraně bylo od počátku cílem nejen dosažení co nejpříhodnější pořizovací ceny, ale též co nejreálnějšího pojetí. Nové tréninkové zbraně ESP jsou tak nejen cenově velmi dostupné, ale také naprosto totožné s klasickou služební zbraní (pozn.: oficiálním výrobcem této zbraně byla poskytnuta práva ke detailnímu okopírování designu svého produktu…). A to jak na pohmat (kov je, tak jako v reálu kombinován s pryžovými střenkami a botkou zásobníku), tak  i stejnou hmotností. Účastník výcviku tak má naprosto dojem „své“ pravé zbraně. To je pak nemalým přínosem pro mnohé návyky, na rozdíl od některých plastových kopií, které jsou spíše jen málo přínosnou hračkou. Také rozměry zde naprosto vycházejí z originální předlohy, nejrozšířenější služební zbraně v ČR – známé pistole ČZ 75 Compact Police. Z toho důvodu je možné pro zbraň vyžívat veškeré druhy příslušných služebních pouzder. Díky naprosto totožným tvarům také například lze na spodní montážní lištu zbraně aplikovat příslušné speciální užitné doplňky – taktické světelné moduly, laserové značkovače cíle, apod.  Na této výcvikové zbrani se také podepsaly i některé z moderních trendů pro užívání zbraně, zahrnující například i nejperspektivnější variantu nošení s nábojem umístěným v komoře. Dle požadavků příslušníků ozbrojených složek je tak kohout zbraně nové pomůcky situován v  předepnutém stavu, to znamená v poloze, ve které se v reálu nachází po sklopen pomocí tzv. „dekokingu“ (tedy  páky pro bezpečné a jednoduché vypouštění kohoutu).

Výrazně odlišná je jen jediná věc - barva této důmyslné výcvikové novinky. Ta,  na rozdíl od „ostré“ zbraně má výrazně červenou barvu. Signální odstín má vždy všem kolem (tedy ať je zbraň v ruce,  či v pouzdře) dát vědět,  že pražádné riziko nehrozí. Toto patrné zbarvení  pomáhá jak instruktorům, tak i všem z účastníků výcviku za všech okolností jasně identifikovat „bezpečné zbraně“. Je to jednoduché – kde je červená,  tam je vše v pořádku. Neboť jak se říká,  neštěstí nechodí po horách a zbraň zkrátka sama nepřemýšlí…   

„Červená číza“ se tak stává dalším prostředkem ze stále širšího  výcvikového programu České Zbrojovky. Spolu s modrým klonem „policejní „pětasedmdesátky“ na barvící munici FX Simunition se tak stává další z významných pomůcek pro reálnou přípravu ozbrojených sborů. Není totiž důležité jen u sebe zbraň mít,  ale je nutné ji také dokonale umět používat. Efektivně, bezpečně a zákonně. Jen málokde jsou tyto zásady tak klíčové,  jako u oficiálních bezpečnostních složek.

Sebeobranné techniky se zbraní a obrana své služební zbraně však patří nejen mezi nedílné součásti moderního služebního výcviku. Mezi bojové systémy, kde se tato oblast přípravy těší kromobyčejnému zájmu, patří zejména speciální izraelský styl Krav-Maga.   Světový šéftrenér tohoto velmi reálného a funkčního bojového umění, mistr Eeal Yanilov,  shledává novou „červenou čézetu“ zatím nejdokonalejším tréninkovým prostředkem v této oblasti a zařadil ji proto jako svoji osobní předváděcí zbraň.

 

 

Nový produkt, při jehož vzniku se vycházelo z mnoha názorů vyhlášených expertů z bezpečnostního a výcvikového sektoru, může ale být užitečný i jinak. Významnou úlohu může například plnit i při rozličných veřejných ukázkách doplňků a výstroje, souvisejících s oblastí služebních zbraní.  Nemalý zájem se proto očekává i ze stran výrobců a prodejců pouzder či rozličného taktického příslušenství k policejní výzbroji, kteří podobně dokonalý prostředek již dlouho postrádali. Realita rozměrů a hmotnosti v kombinaci s vyloučením jakéhokoliv rizika se pro podobné účely jeví velkou pomocí a přínosem. Zejména pak při podobných akcích, jako jsou především rozličné mezinárodní výstavy a veletrhy.  Právě zde totiž často také vzniká problém s organizací podobných podniků. Leckdy totiž mohou nastat nemalé problémy a klasické zbraně je téměř nemožné do lokace vůbec dostat. Místní, mnohdy velmi restriktivní legislativa zde totiž často může výrazně ztížit jak dopravu podobných pomůcek na místo, tak i samotnou realizaci samotné prezentace a rozličných testací. To se v případě této novinky může stát jen sotva. Přestože jde o dokonalou imitaci s velmi opravdovými prvky, je i všem úředním osobám a organizátorům výstav na první pohled patrné, že nikdy o zbraň vlastně nešlo. Nová červená zbraň má zkrátka sloužit všude tam, kde z jakýchkoliv důvodů musí být k dispozici co nejreálnější podoba pistolí, lidi je zde budou brát do rukou a vše se má navíc odehrát bez jakýchkoliv problémů a komplikací. A to je právě úkol „červené čézety“.

Martin Kameníček, jeden z nejlepších IPSC střelců naší planety, prezentuje nový výcvikový prostředek na jednom ze zahraničních veletrhů. Červená pistole od „éespéčka Instruktor Brandon Clifford, akreditovaný lektor a odborný garant jedněch z nejprestižnějších kurzů v oblasti security - CPO Security Industry Authority. Červená, kovová tréninková ČZ mu doslova učarovala a přes předpokládané potíže na britských letištích ji byl přes všechna úskalí odhodlán dopravit domů.
Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 04. 11. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio