Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Wachpolizei – saská odpověď na migrační krizi...
2 hodin | PETR-KLINOVSKY: REPLY:VETERAN2:68707-1:2017-11-19 21:48:07: V...
MÁ POLICEJNÍ SVÁTOST SMÍŘENÍ
23 hodin | VETERAN2: REPLY:GHOST-COP:68696-1:2017-11-16 15:09:27: ...
Policie ČR představila nové náborové vizuály...
15. 10. 2017 | KUBIK123: Toto je nic moc. ...
SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ AMATERSKÉ POLICEJNÍ NÁBOROV...
19. 09. 2017 | RV: Nalákáme lidi pěknou náborovou kampaní a pak...
Stravování policistů během nočních směn...
29. 08. 2017 | DAX: Stravovací poradce řezník Jíra doporučuje jak...
POLICEJNÍ HON NA VODÁKY, NEBO BEZOHLEDNÉ OCHM...
16. 08. 2017 | SANTIAGO-SAN: REPLY:TAHAC:68408-1:2017-08-13 07:10:29: Díky...
Zveme vás na diskusi s nizozemskými policisty...
14. 08. 2017 | ROBCA: O policii a její práci se příliš nemluví, ale...
Policista z Vodňan střílel na ozbrojeného úto...
23. 07. 2017 | VETERAN2: Teď bych čekal, že se ozve JUDr. Denver. Tak...
Brněnské podsvětí ovládají ukrajinské gangy...
10. 07. 2017 | VETERAN2: Tenhle článek se tu na chvíli objevil. Je to ...
Epitaf pro Václava
21. 06. 2017 | HLINA-HLINOVA: REPLY:RENY:68176-1:2017-04-21 21:29:05: Reny,...
ZOP - Stráž pod Ralskem
11 hodin | MYSICKA: REPLY:JERSEY27:68474-1:2017-09-01 13:31:29: ...
ZOP střed. kraj
včera | AF13: Cela ZOP je v nejlepsim pripade na rok. Pokud...
K jakému útvaru jít?
3 dní | KUBIK123: REPLY:AF13 Odpovíš k tomu prosím?...
Práce strážníka u MP,,testy, směny,náročn...
4 dní | ADRIMLK: REPLY:GHOST-COP:68698-1:2017-11-16 18:42:07: ...
Trestní bezúhonost
4 dní | GHOST-COP: MORIS: Trestní bezúhonnost bys dle tvého popi...
Fyzické testy - fakta a mýty
6 dní | ZUZAN: Ahoj,dělala jsem je před měsícem. Kliky minmá...
Od nového roku náborový příspěvek?
8 dní | LAURENEC: Dobrý večer, děkuji za cenné rady. Jsem zvěd...
Cizinecká policie - OPKAE
13 dní | LAKYNO101: REPLY:KONIK:68655-1:2017-10-30 12:00:22: Ahoj...
3. týdny v PA
18 dní | JURA66: Hele asi takhle ... 90% času tam chodíš v čer...
Výměna - já do Ostravy nebo okolí - ty Praha ...
18 dní | NOMEX25: Stále aktuální a co se týče tohohle outoforde...

Dvouletý chleba

chleb pro dlouhodobé skladování
Na nedávné akci Future Forces v pražských Letňanech jsem narazil na velice zajímavý výrobek z tzv. „Rozpadlické“, nebo, chcete-li, „Preppers“* kategorie. Jedná se o obyčejný -neobyčejný chléb. Ten podle výrobce vydrží čerstvý minimálně 24 měsíců.
chleb pro dlouhodobé skladování | Foto: L.H

Během své objevitelské výpravy na výstavu Future Forces jsem nalezl zastrčený stánek polské firmy Buleczka-BIS Bakery. Vzhledem k tomu, že jsem rodem Slezan, oprášil jsem svou 16 let nepoužívanou znalost polského jazyka a s menšími obtížemi si popovídal s velice milou paní Renatou Constable.

sdc10122-jpg.jpg


Ta přijela na výstavu představit nejžádanější výrobek firmy Buleczka-BIS - chléb, který vydrží čerstvý 24 měsíců. Podle paní Constable firma Buleczka-BIS dodává tento výrobek pro polskou armádu doma i do zahraničních misí.

Chléb je vyroben z žitné mouky s podílem vlákniny 30 %, což z něj činí i velmi zdravý produkt. Je zabalený ve dvou nepropustných obalech, údajně bez použití konzervačních látek. Chléb je dodáván v baleních 12 x 700 g nebo 20 x 400 g. Jeden 700 g bochník tohoto chleba přijde „bratru“ na 66,- Kč a 400 g bochník na 42,- Kč. Také mi paní Constable potvrdila, že není problém zasílat tento produkt do České republiky.

sdc10127-jpg.jpg



Kromě toho, že výrobce garantuje minimální dobu trvanlivosti 2 roky v původním obalu, lze tento chléb tzv. „oživit“. Oživení chleba znamená uvedení do takového stavu, že jeho struktura a chuť je jako po vytažení z pekařské pece.

1.) Mikrovlnka - Po odstranění první fólie se chléb zabalený ve vnitřní fólii vloží do mikrovlnky na 3 minuty při výkonu 800 W. Po vyjmutí z mikrovlnky se odstraní vnitřní obal, po vychladnutí je možné chléb krájet a podávat.

2.) Kuchyňská trouba - Postup je stejný jako v prvním případě. Chléb se rozpéká ve vnitřním obalu 30 minut při teplotě 100° C.

3.) Vaření ve vodě- Chléb se vloží v obou obalech do vroucí vody a 30 minut se vaří při teplotě asi 90° C. Následně se vyjme z obou obalů a nechá se asi 20 minut vychladnout.

4.) Chemický ohřev za pomoci armádních chemických ohřívačů (ohřev bez plamene) – v tomto případě chléb vkládáme do chemického varného sáčku v obou obalech. Doba a množství sáčků použitých pro ohřev závisí na typu a výkonu chemického média v chemickém ohřívači.


Chuť a struktura:

Chléb, který jsem koupil na výstavě, byl dle tvrzení paní Constable starý déle než 12 měsíců. Bohužel jsem ani na jednom obalu nenašel datum výroby, takže údaj nebylo možné ověřit, nicméně pro jistotu jsem jej nechal doma odležet další 3 týdny na kuchyňské lince, což je doba, během které by běžně balený chléb začal plesnivět. Chléb jsem nijak neohříval a jedl jsem jej ihned po vyjmutí z obalu. Povrch chleba byl po vyjmutí z obou obalů mírně vlhký, jakoby oslizlý. Nakrájel jsem jej na plátky silné asi 7 mm, což šlo velmi lehce. Chleba se nijak nelámal, jen na povrchu krajíců se trošku drolil. Překvapila mně chuť chleba. Byl velmi dobrý, rozhodně lepší než mnohé údajně čerstvé pečivo z českých supermarketů. Měl mírně sladkokyselou chuť, podobnou jako moskevský chléb. Rozhodně nechutnal jako staré pečivo. Po jeho konzumaci jsem neměl žádné střevní ani jiné zdravotní potíže.

sdc10130-jpg.jpg



Způsob konzervace

Paní Constable nechtěla mluvit o technologii, kterou firma Buleczka-BIS používá. Z našeho rozhovoru vyplynulo, že trvanlivost zaručuje způsob balení ve speciálním prostředí a za specifických teplot. Víc informací se mi nepodařilo z paní Constable vytěžit.

sdc10132-jpg.jpg



Přestože existují různé alternativní potravinové dávky typu NRG 5, které poskytnou velké množství energie v malém balení, odjakživa platilo, že chléb nic nenahradí. A pokud ten chléb vydrží čerstvý a chutný 2 roky, pak rozhodně patří do vybavení každého člověka, který chce být připraven na horší časy.

 

*Preppers- z anglického slova "prepare" - být připraven. Lidé, kteří se připravují na úpadek civilizace, válku, nebo přírodní katastrofu tak, aby byli po co nejdelší dobu soběstační a samozásobitelní.

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 06. 11. 2014


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.