Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Extrémní test odolnosti teleskopických obušků

Testy teleskopů!
Výsuvný obušek  je stále standardnějším služebním doplňkem strážců zákona. A to i u nás, kde tento vysoce efektivní nástroj služebně využívá většina našich bezpečnostních složek a je také oblíbený pro sebeobranu soukromých osob. Dnes se podíváme na test obušků, které se dají nalézt na našem trhu!
Testy teleskopů! | Foto: Bc. Ladislav Polák

Nás především zajímalo, jaký je u takových obušků na našem trhu poměr kvality/ceny, popřípadě nakolik takový nástroj obstojí i při extrémně náročných testech. Neboť bychom určitě rádi v krizové situaci, ve které jde možná o naše zdraví či možná i o život, měli v ruce něco, co rozhodně neselže.  Věc, která by nás rozhodně neměla nechat takzvaně na holičkách, až možná půjde o vše…  

Z tohoto důvodu jsme už předem zavrhli zkoušet nějaké neužitečné produkty, které se povalují po vietnamských tržnicích či v některých na kvalitu méně dbalých armyshopech. Právě tam lze totiž občas sehnat doslova šunty, které jsou s bídou jen na jednu akci – někdy víceméně jen na jednu jedinou ránu. Podobné fórové asijské dreky se mohou, ač je to k nevíře, rozpadnout i po úderu o „živou hmotu“, čili o člověka“. Jsou totiž známy i mnohé historky, kdy se takový laciný „teleskop“ ohnul i o ruku či po ráně do zad. Dokonce se traduje příběh jednoho vyhazovače, pracujícího v jednom pražském nočním podniku, který se v zoufalství ohnal po útočícím obrovském a svalnatém násilníkovi – a jeho nekvalitní obušek se doslova rozletěl po střetu s hlavou agresora (pozn.: zatímco prý obranný prostředek byl tehdy doslova KO, dotyčný rváč rozhodně ne…).


Také jsme rovnou pominuli i ty méně nákladnější, čili nekalené verze. Dle názorů těch z oboru, kteří věci totiž kapku rozumí, není důležité jen to, aby se obušek při prvním střetnutím nerozpadl, ale také pokud možno i nebyl vercajkem takříkajíc jednorázovým. Tím je míněno, aby i po prodělané konfrontační situaci mohl vůbec dál běžně fungovat. Tedy bylo možné jej například i složit či opět máchnutím snadno otevřít. Což kupříkladu s nekaleným obuškem i po pádnějším úderu už zpravidla neuděláte. Ale nároky na opravdu pořádný sebeobranný nástroj by dle mnohých expertů z bezpečnostního oboru měly být nepoměrně vyšší – může být totiž ve střetu s nějakým protivníkem nanejvýš nutné takovým obuškem spolehlivě vykrýt i pádnou ránu železnou tyčí, baseballovou pálkou, nebo pokud půjdeme do většího extrému, odrazit třeba útok vedený mačetou, apod.

Ničení může začít, vše nachystáno… Dle očekávání ostrá hrana betonového sloupku prověřila kvalitu zkoušeného materiálu doslova raz dva… 3.	Odlehčená speciální verze Manadnock překvapivě vydržela jen dvě rány a obušek se rozlétl na dva kusy. Přitom tento značkový US obranný prostředek stojí téměř 3 tisíce korun. Tímto se ověřilo, co se tvrdí už dávno: verze s nekovovou (např. plastovou či karbonovou) úchopovou částí pak nemusí vydržet ani pořádnou bitku. Určitá úspora hmotnosti se zde až neúměrně zaplatí – a to až příliš nízkou odolností.


Po nějaký čas jsme předtím proto mapovali, co takové defenzivní a služební prostředky mohou vůbec vydržet. Kde je vlastně hranice jejich rezistence. Ve filmech uveřejňovaných čas od času na internetových kanálech lze totiž občas shlédnou věci, kterým lze někdy až sotva věřit. Ale někteří z policejních instruktorů, kteří se našeho testování měli taktéž zúčastnit, nám ze své zkušenosti potvrdili, že podobné zkoušky prováděné u policejních složek prokázaly až neuvěřitelnou houževnatost některého takového vybavení. Pro test, který měl být opravdu krajně náročný a tak prověřit všechen materiál snadno a neoddiskutovatelně, se nakonec podařilo sehnat více zajímavých teleskopických obušků. A to od opravdu značkových firem, které v této oblasti něco už znamenají – ať zahraničních, nebo i jedné z domácích. Z hlediska chystané, vysoce destrukční zkoušky se nepředpokládalo, že nějaký produkt přežije naprosto bez úhony a bude jej tak možno dále rozhodně běžně používat. Z tohoto důvodu se muselo do materiálu žel něco zainvestovat – ale poznání občas něco holt stojí a zkušenost jak se říká, je někdy k nezaplacení…

4.	Test dvě – nová verze známé americké firmy ASP. Ta vydržela jen 4 rány – a pak již bylo poškození nevratné. Obušek nešel již ani zavřít. 5.	Ve třetím testu se prověřil obušek slovutné zbrojovky Smith Wesson. Ten opět vydržel co ten přechozí – a to 4 rány. Pak stejně jako předchozí nástroj pak zůstal naprosto nefunkční, zablokovaný doslova navěky. 6.	A jede se dál – produkt od české firmy ESP. Zde došlo k nemalému překvapení – i po dlouhých sériích razantních úderů do betonové hrany byl obušek stále znovu a znovu funkční.


Protože jsme měli žel k dispozici pouze jeden kus od každého obušku, kritéria nevšedního a navíc jen obtížně opakovatelného testu byla jasná – porovnat jednoduše jednotlivé značky a druhy, aby se podařilo rychle vyřadit „zrno od plev“. A tak ilustrovat, co z toho vydrží (a též jak dlouho) destruktivní úkony, nepoměrně překračující nároky běžného použití takového vybavení.  Zde zprvu šlo o údery do ostré hrany doneseného betonového obrubníku. Co by pak případně takovou hraniční zátěž (což jsme opravdu ani nedoufali) vydrželo, mělo zažít další plánovanou sérii ničitelského úsilí.

7.	První část testů přežilo „éespéčko“ zdravé, tedy jen s kosmetickými povrchovými vadami. Tak trochu zničený byl už ale nyní policejní instruktor, který kvůli své předchozí letité zkušenosti z ozbrojených složek, tak i nezaujatosti a tedy i objektivitě celých testů veškeré zkoušky osobně prováděl. 8.	Následné zkoušky přeživšího obušku ESP – zde přerážení zdiva. I když už vysunovací díly měly za sebou bezpočet ran, šel „teleskop“ vždy kupodivu zavřít a zas opětovně vysunovat. 9.	Další destrukce – ale zas jen a pouze rozličného stavebního matriálu…


Závěrem, akce to byla nesporně zajímavá a všem přítomným přinesla opravdu řadu zajímavých poznatků. O ty se zde můžeme podělit alespoň formou popsání jednotlivých fází a výsledků našich zkoušek - sice laických, ale myslíme o něčem bezesporu vypovídajících.

10.	Nakonec už naši zkoušející nevěděli, co s obuškem od Euro Security Products provést – a tak se odhodlali se na něj příčně pověsit. I když námaha (zvláště po mnohých prodělaných pokusech) musela být obrovská (tj. zde náš maník o hmotnosti 82 kilo), obušek opět vydržel a náš „tester“ tak nedoznal pražádnou úhonu vlivem jistě nepříjemného případného pádu. 11.	Další série zkoušek – tentokrát jsme se rozhodli prověřit menší, 16 palcové kompaktní verze, které jsou zejména určeny pro skryté nošení. 12.	Kompantní verze US obušku ASP, zvaná „klip on“ pak vydržela o něco více, než předchozí větší výrobek téže firmy (pravdou je, že čím je obušek delší, tím je vždy i o něco více citlivý). K celkové nevratné destrukci a zablokování mechanizmu zde došlo asi po 20 ranách. 13.	To u následného pokusu o rozbíjení nejkratší verze kaleného obušku od pražské společnosti ESP nastalo doslova něco, jako „nekonečný příběh“.  Poničený (a to už definitivně) byl po asi 15ti minutách jen náš testující instruktor, který po těžkém odpoledni už sotva stál na nohou a ruce měl pokryté četnými mozoly a odřeninami. Obušek ESP zkrátka přes všechny trápení, co se zde vymyslely a také realizovaly, přežil prakticky ve zdraví – pouze dosti odřený a s viditelnými šrámy na povrchu. Ty by však v žádném případě nebyly na překážku běžnému užití. Byl to bezpochyby vítěz našeho testu – doslovný „Excalibur“ mezi teleskopickými obušky…
Vložil: Bc. Ladislav Polák
Publikováno: 01. 12. 2014


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 3 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 5
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio