Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Krav Maga kemp pro ozbrojené složky

Již delší dobu dáváme na stránky policista.cz různé pozvánky a upoutávky na všemožné výcvikové kempy a akce, ovšem málokdy se dostaneme k nějakému objektivnějšímu zhodnocení. A protože naši čtenáři po reportech volají, tak jsme se rozhodli k akci. Jako první jsme dostali pozvánku na čtyřdenní kemp pro ozbrojené složky pořádaný instruktory izraelského systému sebeobrany Krav Maga (pod KMG - Krav Maga Global). A jaký že tedy kemp byl?
| Foto: KM Global

Pokusím se v následujících řádcích ohlédnout za Krav Maga kempem pro ozbrojené složky, který byl zaměřen na výuku technik a taktiky izraelské sebeobrany a byl koncipován speciálně pro ozbrojené složky (a pro zaměstnance soukromých bezpečnostních agentur). Celý kurz vedl jako hlavní instruktor a ředitel KMG (Krav Maga Global) Jakub Otipka z pražské Krav Maga Academy.

 

 

 

Kemp začínal ve čtvrtek večer 29. 9. 2011 ve Vojenské zotavovně Bedřichov, která se nachází v Krkonoších ve Špindlerově Mlýně. Přivítalo nás příjemné ubytování na úrovni, vynikající kuchyně formou švédských stolů a skvělé zázemí (s možností využít ve volných chvílích velkého bazénu, sauny, výřivek, střelnice, různých sportovních simulátorů, baru, atd.).

 

Trénovalo se dvakrát denně po třech hodinách. Tréninky byly spíše drilovací se spoustou průpravných cviků k jednotlivým technikám. Tréninky i jednotlivé techniky měly zároveň hlavu a patu a velmi pěkně na sebe navazovaly. Díky průpravám byl vidět velký progres jednotlivých účastníků a téměř se nestávalo, že by někomu něco nebylo vyloženě jasné. Velkým přínosem byla i účast dalších Krav Maga instruktorů, kteří vždy velmi ochotně poradili a dovysvětlili drobné nejasnosti. Nejvíce mě však zaujal systém výuky s důrazem na přiblížení se realitě konfliktu, ke kterému patří povinné cvičení se suspensorem a časté využívání ochranné helmy při nácvicích.

 

Na první trénink jsme se shromáždili před devátou hodinou v pátek ráno venku před zotavovnou. Sešlo se zhruba asi 25 cvičenců (z řad PČR, VS, CS, MP a soukromé bezpečnostní agentury). Na úvod jsme byli seznámeni s obsahem kurzu a filosofií Krav Maga hlavním instruktorem. Po krátkém úvodu jsme se dali rovnou do rychlého rozcvičování - běh ve dvojících s rukou na zádech partnera-vodiče, kdy se člověk musí pekelně snažit, aby mu "vodič" neutekl a neztratil s ním kontakt. Po výměně si dal opět sparing na záda lapu a běhalo se za neustálého přísunu ran do jeho zad. Následovala didaktika úderu, základní obrany před útoky, protiúdery, taktika a separace od útočníka s tasením střelné zbraně a na konci tréninku proběhlo lehčí "lapování" (údery a kopy do odražečů - lap). První trénink, víceméně seznamovací, aby si instruktoři udělali obrázek o technické úrovni svých svěřenců, byl veden ve svižném tempu a byl za námi dříve než jsem se nadál.

 

 

Odpoledne patřilo obraně proti noži a postupně gradovala rychlost a dynamika nácviku technik z dopoledne. Principy technik proti noži i neozbrojenému soupeři jsou velmi podobné, a tak se rychle dostanou cvičenci pod kůži a jsou tedy téměř univerzálně uplatnitelné.

 

Sobotní dopolední trénink byl zaměřen na opakování pátečních technik a hlavně na práci se střelnou zbraní. Začalo se nácvikem úderů se zbraní a její automatické zprovozňování, aby nedocházelo k závadám po úderech. Filosofie Krav Maga zdůrazňuje neupínat se slepě na zbraň a využít všech možných prostředků k odražení útoku (údery, kopy) a následné "separaci" od útočníka s možností využít služební zbraň. Po nácviku těchto dovedností se plynule přešlo k obraně zbraně proti jejímu vytažení z pouzdra útočníkem. Odpolední trénink byl opět hodně opakovací a techniky se rozvíjely, obránce byl napadán více útočníky, z různých stran, atd.

 

V sobotu také proběhl večerní (noční) trénink, asi nejlepší z celého výcviku. Naučili jsme se využívat veřejné osvětlení při konfliktu, baterku a také taktiku boje v noci. Trénink byl sice jen hodinový, ale velmi svižný a zajímavý. Hlavně nácvik kontaktního boje v noci byl lahůdka, často jsem nevěděl odkud mi ta zatracená rána přišla...

 

V neděli už se začínala projevovat únava na všech účastnících kurzu, ale instruktoři dokázali zajímavými průpravnými hrami získat klesající pozornost. Dopoledne se cvičila obrana proti více útočníkům, VIP protection - ochrana třetí osoby. Odpoledne jsme se dostali k sebeobraně s pepřovým sprejem, sváděním pachatele na zem a k poutacím technikám. Nicméně na to už nám zbývalo minimum času i energie, takže se výcvik s technickými ochrannými prostředky dá považovat spíše za takové krátké seznámení, což byla rozhodně škoda.

 

 

 

O izraelské sebeobraně Krav Maga jsem toho hodně četl a slyšel, nicméně jsem k tomuto stylu "přičichl" poprvé. Dosud jsem cvičil MUSADO, filipínské bojové umění s nožem a tyčí a nyní zápasím v MMA, takže myslím, že mám s čím srovnávat. Styl jako takový mě zaujal a v mnoha ohledech mi velmi imponoval, mám však také drobných výtek (jak ke kurzu, tak ke stylu), které jsem se pokusil shrnout v následujících řádcích.

 

Krav Maga PLUS:

- JEDNODUCHOST (velmi jednoduchý styl, který je lehce zapamatovatelný a věřím, že za krátkou dobu se student dokáže ubránit v mnoha rizikových situacích)

- UNIVERZÁLNOST TECHNIK (techniky na sebe navazují, využívají dříve naučené obranné postupy a jsou si často podobné, což je ale dobře)

- DIDAKTIKA A PEDAGOGIKA VÝCVIKU (z průpravných cvičení a přípravy k jednotlivým technikám jsem byl zkrátka nadšený asi nejvíc, tuto stránku výcviku má Krav Maga zvládnutou skvěle)

- REÁLNOST VÝCVIKU (oceňuji řadu pomůcek využívaných při výuce k navození co možná nejreálnějšího konfliktu - přilby, suspenzory, lapy, bloky, gumové nože, pistole, pušky, aj.)

- PROFESIONALITA (příjemná atmosféra a přátelský kolektiv na straně jedné, profesionalita instruktorů na straně druhé - zkrátka ideální kombinace)

- VZDĚLÁVÁNÍ INSTRUKTORŮ (velmi oceňuji, po zkušenosti z jiných stylů, snahu instruktorů KM o svůj další rozvoj - nejen, že procházejí řadou vlastních seminářů a zvou si i mistry z jiných stylů, ale je běžnou praxí, že pravidelně docházejí do jiných klubů, aby se sami dále rozvíjeli)

- KONCEPČNOST STYLU (líbí se mi důraz na taktickou přípravu konfliktních situaci i celkem jasný koncept stylu, rozdělený na výkonnostní úrovně, takže od sebeobrany proti přímému úderu můžete přes boj se zbraněmi projít až ke grapplingu/boji na zemi, takže jste de facto nuceni se stále vyvíjet a asi těžko ustrnete na jednom místě)

 

Krav Maga MÍNUS:

- CENA (za profesionalitu se platí, nicméně skoro 5000 za čtyřdenní kurz se mi zdálo přehnané, ikdyž velkou část nákladů muselo spolknout luxusní ubytování, bez kterého bych se však napříště i obešel)

 

 

O kurzu:

Jinak co se týče kurzu, tak se mi, jak je zajisté z popisu kurzu poznat, líbila jak intenzita trénování, tak styl jako takový. Co bych však kurzu vytknul, tak cenu, špatné složení tréninků - dle mého názoru by se měl dát příště větší prostor sebeobranným technickým prostředkům (pepřový sprej, teleskopický obušek), které jsou základem současné profesní přípravy policistů a příslušníků bezpečnostních složek státu, místo obraně holýma rukama.

Vložil: Ondřej Skalník
Publikováno: 26. 10. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 6
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio