Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Lidové noviny z Brna: ´Klidně si do něj kopněte, paní´

Před nedávnem brněnský deník Rovnost uveřejnil kusé infomace týkající kauzy Vietnamce, který v Brně zemřel začátkem roku po zásahu policistů.  Informace publikované v Rovnosti akci policistů nestavěly do dobrého světla a jejich  zveřejnění na serveru policista.cz vyvolalo vášnivou debatu. Dnes jiný tuzemský list, Lidové noviny (LN), zveřejnil k tomuto případu celou sérií článků. Přinášíme je v celém znění, odklikem na konci každého textu je možné přejít na originál jednotlivého textu na stránkách LN:
| Foto: ilustrační

´Klidně si do něj kopněte, paní´  


Policisté v lednu v Brně brutálně mučili a ponižovali Vietnamce Hoang Son Lama, který později zemřel


Třiačtyřicetiletý Vietnamec Hoang Son Lam zažil před svou smrtí počátkem letošního ledna muka a ponížení, kterého se dočkal od českých policistů. LN se teď podařilo exkluzivně získat podrobnosti k případu.

První informace o kauze se objevily na veřejnosti koncem ledna. Za zásah v bytě v brněnské Körnerově ulici, po kterém zemřel domnělý distributor heroinu, tehdy policejní inspekce obvinila tři muže zákona, kteří mají podle šetření smrt muže na svědomí.

Jak vyplývá z nových zjištění vyšetřovatelů a z informací ze státního zastupitelství, musel drobný muž čelit při zásahu rdoušení ze strany nejagresivnějšího policisty. Inkasoval také pár kopanců a ran do žeber a do oblasti ledvin.

Natáčeli ho mobilem

Se svolením policistů na muže dokonce zaútočila i psychicky nemocná sousedka, která byla zákroku přítomna. Vše údajně provázely posměšky, ale i natáčení zbitého muže, který se svíjel v bolestech, na mobil jednoho z policistů.

Tři obvinění policisté použití násilí shodně popírají. „Případ po dobu vyšetřování odmítám komentovat,“ uvedla pro LN advokátka Marie Minářová, která zastupuje brněnského policistu Josefa Srnského. Ten je podle vyšetřovatelů za smrt Vietnamce přímo zodpovědný a v případě prokázání viny může skončit ve vězení až na patnáct let. Jeho dvěma kolegům hrozí až tři roky za mřížemi kvůli tomu, že násilí nezabránili. Všichni tři jsou postaveni mimo službu.

Minářová dále uvedla, že bude požadovat znalecké posudky na věrohodnost tří svědků, kteří byli agresivnímu zákroku přítomni.

Policisté zasahovali v bytě ve stejný den opakovaně - 4. ledna v poledne zajistili drogy, jejichž nález ohlásila majitelka bytu. Po návratu Lama z práce vyjeli stejní příslušníci pohotovostního a eskortního oddělení jihomoravské policie na místo podruhé. V té době třicetiletá Lamova spolubydlící a její o čtyři roky starší sousedka držely pětačtyřicet kilogramů vážícího muže v bytě násilím. Domnívaly se, že heroin patří jemu. Od nich utržil první rány a kopy, ale násilí pokračovalo i po příjezdu hlídky.

„Nemám rád Vietnamce, nemám rád feťáky, kteří dětem prodávají drogy,“ křičel podle svědectví žen Srnský. Na muže pak fyzicky zaútočil, ale ještě předtím hlídka dovolila sousedce, aby Lama několikrát kopla. „Jen si kopněte, nikdo nic nevidí, nikdo nic neslyší,“ řekl jeden z policistů.

Policista poté v bití muže, který kvůli špatné znalosti češtiny nerozuměl pokynům hlídky, pokračoval. „Bouchal ho silou do ledvin a pod žebra. Na střídačku na obě strany,“ tvrdili svědci vyšetřovatelům. Vietnamec skončil v policejní cele, kde se u něj postupně vystřídaly dva týmy lékařů z rychlé záchranné služby. Po devíti hodinách od zadržení zemřel v nemocnici na vážná vnitřní poranění, která způsobily kopy nebo údery tupým předmětem či pěstí.

Pitva přitom vyvrátila informaci o tom, že byl Lam pod vlivem drog. V krviměl totiž běžnou dávku metadonu, který pomáhá při odvykání ze závislosti. Pro dávky si od loňského srpna denně docházel do terapeutického centra. Podezření z toho, že drogy prodával, navíc vyvrací fakt, že muž pracoval dvanáct hodin denně v jedné z brněnských tržnic.

Popel mrtvého cizince odvezla do jeho rodné vlasti jeho sestra, která žije v Brně. Lam byl rozvedený otec čtrnáctiletého syna. Jeho rodina bude požadovat vyplacení odškodného.

Útok policistů odsoudil ministr vnitra Ivan Langer i policejní prezident Oldřich Martinů. Jako příklad policejní agrese ho označil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.


Text: Lidové noviny,16. března 2009

 

------------------------------ 

 

Jsou jedni z nejlepších, tvrdí nadřízený

 

Náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk za svými muži stojí. Podpraporčíci Josef Srnský a František Jaroš, kteří čelí obvinění z ublížení na zdraví a zneužití pravomoci veřejného činitele, podle něj patřili ke špičce ve sboru.

„Jsou to jedni z nejlepších policistů, kteří pode mnou sloužili,“ uvedl Vaněk pro LN s tím, že oba muži mají přibližně desetiletou praxi a dlouhodobě se účastnili nejrizikovějších zásahů. „Vždycky na ně byl spoleh, třeba pan Srnský je velmi klidný a vyrovnaný člověk,“ doplnil.

Závažná obvinění policejní inspekce přitom nebere na lehkou váhu. „Pokud se skutečně prokáže, že spáchali to, z čeho jsou obviněni, budou muset od policie odejít. V opačném případě ale budu rád, pokud ve své práci budou pokračovat,“ říká náměstek, který se svým týmem pracuje na tom, aby se podobná podezření do budoucna podařila snadno vyvrátit. Policisté vysílaní na obtížné zásahy by měli být vybaveni technikou, která jejich zákrok zaznamená, a videonahrávka pak může sloužit jako důkaz.

Stíhané policisty postavil Vaněk mimo službu. Srnskému, který je podle inspekce zodpovědný za smrt Vietnamce, hrozí až patnáct let za mřížemi. Jeho dvěma kolegům až tři roky za to, že násilí nezabránili.


Text: Lidové noviny , 16. března 2009

 

------------------------------

 

Brutálně zasáhli i na CzechTeku


Podezření z policejní brutality se nad dvojicí brněnských policistů nevznášelo pouze v kauze ubitého Vietnamce.

Existují i nejméně dva další případy.

BRNO LN se podařilo zjistit, že oba policisté - jednatřicetiletý Josef Srnský a o dva roky mladší František Jaroš - zasahovali v roce 2005 na technoparty CzechTek na Tachovsku a dostali se do konfliktu s Ivo Kokrmentem, který se chtěl s přáteli akce zúčastnit. Devětadvacetiletý inženýr ale místo toho skončil v poutech a po dvouletém vyšetřování u soudu čelil obžalobě z útoku na veřejného činitele.

Soud se ale Kokrmenta zastal, obžaloby ho zprostil, a muži se dokonce podařilo vymoci všechny soudní výlohy. Podle nevládní právnické organizace Iuridicum Remedium bylo obvinění vykonstruované a účelové a mělo zamaskovat psychické selhání zasahujících policistů a nezákonné napadení.

Konflikt vypukl, když Kokrmenta zastavila policejní hlídka při příjezdu na místo. Když požadoval vysvětlení, proč nemůže po dálnici dál pokračovat, odpovědi se prý nedočkal. „Srnský tehdy vystoupil z hloučku asi desíti policistů a říkal, ať vypadnu a uvidím, že mi ukáže,“ popsal Kokrment LN. Jméno policisty, který později svědčil u soudu, mu prý v paměti utkvělo. Stejně jako jeho podoba - dva metry výšky, vypracovaná postava, sluneční brýle a vousy. Jaroše označuje jako „druhého nejagresivnějšího ze skupiny policistů, který působil jako Srnského bojácnější asistent“.

Tvrdý útok

Po výměně argumentů prý Srnský přitvrdil. „Tak co, ty čur..., tak už vypadneš?“ křičel prý na řidiče. „Napřáhl se a plnou silou se mě snažil udeřit pěstí do hlavy. Na poslední chvíli jsem uhnul. Kdyby se mi to nepodařilo, měl bych nejmíň zlomenou čelist,“ popisuje Kokrment zásah Srnského. Podle jeho svědectví, které u soudu potvrdila i Kokrmentova přítelkyně, se pak policista snažil připoutaného řidiče vytáhnout z okénka. „Trestní oznámení na policisty jsem tehdy nepodal. Nevím, zda by to vedlo k nějakému výsledku, když na místě bylo deset policistů, kteří drželi při sobě,“ míní Kokrment. Nejvyšší státní zastupitelství ukončilo prošetření policejních zásahů na CzechTeku až letos v lednu s tím, že policisté postupovali v souladu se zákonem.

Další obvinění z násilí dvojice Srnský-Jaroš dokonce prošetřovala policejní inspekce. Sedmadvacetiletý Robert Kotlár podle Brněnského deníku čelil brutálnímu napadení poté, co byl zadržen v centru Brna. „Bili mě pěstí do břicha, ledvin, Achillovy šlachy, lýtek a jedenkrát i mezi nohy,“ popsal Kotlár listu útok, při kterém prý čelil nadávkám „ty kur.. černá“.

Policisty ale trest nestihl, podle soudu se obvinění Kotlára, který se kvůli krádežím hned několikrát dostal do střetu se zákonem, neprokázalo. Naopak - za křivé svědectví byl sám potrestán.

Advokát Oldřich Ševčík na základě spojitosti případu svého klienta s úmrtím ubitého Vietnamce bude po soudu požadovat znovuotevření případu.
 

Text: Lidové noviny 16. března 2009

 

------------------------------

 

Kopy, škrcení obuškem a posměšky


Co se stalo Brně - LN zrekonstruovaly lednové policejní zadržení Vietnamce, který následně zemřel.

Co se odehrálo za dveřmi brněnského bytu v Körnerově ulici? LN za užití svědectví přítomných osob, ze kterých vycházeli také vyšetřovatelé, zrekonstruovaly události předcházející úmrtí Vietnamce Hoang Son Lama.


Do domu s oranžovou fasádou vyjíždí poprvé hlídka pohotovostního a eskortního oddělení jihomoravské policie v neděli 4. ledna krátce před polednem. Reaguje na hlášení obyvatelky bytu v prvním patře, která doma nalezla takzvaná psaníčka se sypkou látkou. Tři členové hlídky - Josef Srnský, František Jaroš a Jarmil Šimoník - zajistí místo a asistují kolegům z protidrogového oddělení, kteří z bytu odvážejí šestadvacet dávek heroinu připravených k pouličnímu prodeji.


V bytě žije třicetiletá žena se svou dcerou, její vietnamský druh a téměř tři měsíce s nimi bydlí i třiačtyřicetiletý Lam, který pracuje dvanáct hodin denně v brněnské tržnici. V době prvního zásahu není doma. Policisté proto vyzývají jeho spolubydlící, ať je opětovně přivolá po jeho návratu. Děje se tak krátce před sedmou večerní.


Lam se tou dobou vrací domů z práce. Údajně hledá své uschované drogy a je agresivní. V bytě je kromě Lamovy spolubydlící i čtyřiačtyřicetiletá sousedka. Obě ženy Vietnamci sdělují, že drogy našly a odevzdaly policistům, kteří se na místo vracejí, aby dealera zadrželi.


Do té doby Vietnamci, který vážil pětačtyřicet kilogramů, násilím brání v opuštění bytu. Muž čelí prvním ranám a kopům. Na místo o deset minut později přijíždí stejná policejní hlídka, která zasahovala v poledne. Na Vietnamce míří zbraní, donutí ho pokleknout, dát ruce za hlavu a později držet natažené paže dlaněmi vzhůru.


Muži zákona provedou osobní prohlídku. Vietnamec nerozumí pokynům, opakuje věty „Nemluvím česky“ a „Metadon“. Vytahuje pas, z kapsy mu údajně vypadnou další psaníčka s heroinem. Muž, který celý den pracoval na mrazu, má na sobě čtvery kalhoty. Stává se terčem posměšků policistů. Ti v tu chvíli odvádějí z bytu dalšího Vietnamce, který se snaží tlumočit.


Sousedka, která před příjezdem hlídky do Vietnamce kopala, v bytě zůstává. Policisty prosí, zda by si nemohla kopnout znovu. „Tak si kopněte, nikdo nic nevidí a neslyší,“ dočká se odpovědi a skutečně na Lama zaútočí. Vietnamec se svíjí v bolestech.


Zatímco Jaroš se Šimoníkem mlčky přihlížejí, policista Srnský v útoku pokračuje - škrtí drobného muže obuškem a údajně ho několikrát střídavě udeří vší silou pod žebra a do ledvin do doby, než upadne na zem a nevykazuje žádné známky odporu. Padají slova o nenávisti k Vietnamcům, nenávisti k „feťákům“, kteří prodávají dětem drogy.


Srnský si zbitého muže zaznamenává na mobilní telefon, směje se, jeho chování označuje za simulaci, podivuje se nad tím, proč neumí česky, když prodává drogy. „Ty neumíš česky? Já tě česky naučím!“ říká agresor.


O použití donucovacích prostředků či jiného násilí se trojice policistů nikde nezmiňuje a neučiní tak ani v budoucnu. Policisté eskortují Lama na nedalekou policejní služebnu, kde je umístěn do cely. Údajně si na nic nestěžuje a žádá pouze vodu. Před desátou večerní se ale situace mění. Muži se přitížilo, chroptí, svíjí se na zemi, teče z něj pot. Na místo přijíždějí o několik minut později zdravotníci. Chybí jim ale informace o tom, že by muž mohl mít vnitřní poranění, podlitiny zatím nejsou viditelné. Lékařka proto po vyšetření konstatuje, že nic nebrání tomu, aby Lam nadále setrval v policejní cele.


Krátce po půlnoci se na místo záchranná služba vrací. Situace je vážná, zdravotníci rozhodují o převozu do nemocnice. Lam začíná v sanitce kolabovat. Na ARO Fakultní nemocnice u svaté Anny umírá krátce před třetí ranní v důsledku vnitřního krvácení.


Pitva později prokáže, že měl přeražená dvě spodní žebra a natrženou slezinu v důsledku kopů nebo úderů. Drogy Lam v organismu neměl - pouze substituční látku metadon. Ta ho měla zbavit závislosti, ze které se od loňska léčil.


 

Text: Lidové noviny 16. března 2009 


 

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 03. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 3.5 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 120
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio