Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
6 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
9 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
13 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

MED CUP 2016

MED CUP 2016
Ve dnech 6. – 8. května 2016 proběhl již čtvrtý ročník soutěže zdravotníků MED CUP, kterého se zúčastnilo i družstvo z Pohotovostní motorizované jednotky Praha. Jak taková a akce vypadá a jak si pražští policisté v zajímavé konkurenci vedli? 
MED CUP 2016 | Foto: Pořadatelé MED CUPu

U zrodu této jedinečné akce stál Jiří „Regi“ Schams (bývalý člen SOG VP a otec myšlenky MED CUPu, dnes si již užívá ve Walhalle), Soutěž prověřuje oblast poskytování předlékařské neodkladné péče o zraněné v taktickém prostředí, podle dnes již naštěstí celkem rozšířeného systému TCCC.

To s sebou nese mnoho specifik oproti klasickým zdravotnickým soutěžím. Nedílnou součástí poskytování první pomoci v tzv. taktickém prostředí je přítomnost ohrožujícího faktoru, nejčastěji nepřátelské aktivity v operačním prostoru. Tím je dána nutnost zachovat situační přehled a postupovat tak, aby nedošlo ke zranění popřípadě vyřazení dalších sil a prostředků. Při hodnocení  takové situace je, kromě samotné kvality poskytnuté péče, hodnoceno také zvládnutí situace po stránce taktiky. Specifika takového poskytování první pomoci nejlépe znají příslušníci ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, kteří z povahy své profese mohou být takové situaci vystaveni. Pro oblast policejní práce je k ilustraci nejvhodnější například situace tzv. aktivního střelce. Neznamená to však, že postupy TCCC nelze aplikovat v běžném výkonu služby, např. při poskytování první pomoci po dopravní nehodě. Pravidla platí stejná, je potřeba se jen přizpůsobit a „myslet za letu“. MED CUPu se ale účastní i nadšenci z řad „civilistů“, kteří často mají lepší znalosti, než mnoho příslušníků státních organizací, což vede k zamyšlení.

Je samozřejmé, že podobné znalosti, jako ty využité během soutěže MED CUP, mají nejvyšší potenciál se v rámci Policie ČR uplatnit. A to zejména u útvarů zabývajících se rizikovější činností, tedy např. URN, ZJ, SPJ a tzv. prvosledových hlídek, typicky PMJ. Bylo tak velmi potěšující, když se vedení PMJ a KŘP hl. m. Prahy postavilo kladně k našemu návrhu postavit tým k reprezentaci PMJ a PČR právě na MED CUPu. Je nutné uvést, že v rámci výcviku je u PMJ prováděn i trénink první pomoci, postavený právě na TCCC, nicméně mu nelze věnovat tolik času, kolik by problematika zasluhovala.

I tak se mezi instruktory a policisty PMJ najdou lidé s dostatečným přehledem a zájmem o tuto oblast. Podařilo se nám sestavit tým a za podpory instruktorů PMJ, kteří nám pomohli zajistit materiál k výcviku, prostory a další náležitosti, se začít na soutěž připravovat. Cílem rozhodně nebylo zvítězit, neboť na MED CUP obvykle dorazí značně zkušená družstva a letošní rok byl, co se konkurence týče, skutečně na špičce.

Cílem bylo zejména využít příležitosti MED CUPu k vyzkoušení vybavení a získání zkušeností. To se nám, dovolím si napsat, podařilo ze 100 % splnit. Soutěž probíhala u Sázavy na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny, od pátečního večera do sobotního.  Jelikož se na MED CUP obvykle sejde mnoho zajímavých lidí, bývá před začátkem vypsán blok přednášek. Letos tomu nebylo jinak a my tak měli možnost poslechnout si přednášku o tzv. Mascal, události s vysokým počtem zraněných, doplněnou o postřehy z kurzu Special Forces Combat Medic prováděného v USA, kterého se účastní v této době jeden z hlavních organizátorů MED CUPu a současně příslušník jistého specializovaného útvaru AČR.

Dále se na programu objevila přednáška o nukleárních, biologických a chemických zbraních. Informace nabyté v obou těchto přednáškách se nám pak v průběhu soutěže hodily. Velice zajímavá byla i přednáška příslušníků ZS hl. m. Prahy, tedy našich kolegů, které často potkáváme při zákrocích. Na brífinku jsme byli uvedeni do operačního scénáře. Bylo nám sděleno, že se nacházíme na území jistého státu, kde i přes funkci složek, jako jsou armáda, policie a  IZS, existuje aktivita guerillových skupin, nepřátelských k naší činnosti. To samozřejmě mělo za výsledek specifická ROE a nutnost dodržování určitého režimu a to jak na základně, tak při plnění úkolů mimo ni. Zde je vhodné zmínit, že z výcvikových důvodů byly používány airsoftové repliky namísto ostrých zbraní.

Soutěž byla zahájena v noci, kdy všechna družstva spolu se ZS hl. m. Prahy spolupracovala na řešení následků „minometného útoku“ na základnu, který po sobě zanechal mnoho zraněných. Namaskování a realističnost zranění dobře ilustrují fotografie ze soutěže, které naleznete např. na Facebooku soutěže https://www.facebook.com/medcup/?fref=ts. Následně byla družstva vysílána k plnění vlastních modelových situací. Při nich jsme se museli vypořádat s nočním přesunem na raftu, do kterého se slézalo z mostu po síti, ošetřováním zraněného ve zhoršených podmínkách v odsunovém prostředku, překonáváním vodní překážky, záchranou v nedostupném terénu s využitím lezeckých technik a vybavení.

Denní blok modelových situací obsahoval ošetření zraněných, kteří přišli do styku s hořčičným plynem, včetně jejich vyzvednutí ze zasaženého prostoru, a další situace, kdy došlo i k bojovému kontaktu s nepřítelem, včetně zranění a vyřazení členů našeho týmu.  To mělo za následek nutnost přizpůsobení se ostatních členů a změnu rolí. I to však k této práci patří, přičemž náš tým nastalou situaci zvládl dle hodnocení rozhodčích na výbornou. Výhodou MED CUPu je také právě fakt, že tým dostane od rozhodčích zpětnou vazbu po každé modelové situaci. Může ji tak ihned zapracovat, což vede k okamžitému nárůstu znalostí. Za zmínku také stojí modelová situace, kterou vedl Tim Cranton, majitel Paramed CZ a instruktor zdravotnické přípravy týmů SWATUSA.

Ta probíhala plně v angličtině. I to dokazuje, že MED CUP byl organizován tak, aby nás prověřil skutečně všestranně. Modelové situace byly značně komplexní, bylo nutné provádět vyšetřování zraněných k odhalení různých skrytých indikací. Zajímavou zkušeností byla i služba na tzv. ROLE 1, tedy posádkovém obvazišti, které bylo přes den otevřeno i jako poliklinika místnímu obyvatelstvu. Bylo pro nás zajímavou zkušeností řešit i netraumatické stavy jako například projevy zánětu mozkových blan, provádět šití drobných poranění a jiné menší lékařské zákroky. Hodnocení prováděli zkušení rozhodčí ze specializovaných útvarů AČR, záchranáři a instruktoři, přičemž za zmínku stojí zejména kolega z městské policie hl. m. Prahy. Je vidět, že i v běžném výkonu služby můžete narazit na skutečně erudovaného člověka.

Výsledkem našeho snažení bylo 6. místo ze 12 soutěžních týmů. To považujeme v takové konkurenci za úspěch. Doufáme, že naše zapojení přivede i další kolegy k zájmu o první pomoc a zejména k moderním postupům, které mohou zachránit život jak jim nebo jejich „parťákovi“, tak i běžným lidem na ulici. Účast na takové soutěži je pak třešničkou na dortu, testem zkušeností a zejména možností se setkat v přátelské atmosféře s podobně zaměřenými lidmi. Bylo by dobré, kdyby PČR nezaostávala za ostatními složkami IZS a zejména za AČR ve využívání moderních přístupů, pomůcek a technik k ochraně životů vlastních lidí i těch, které má ze zákona chránit.

Za družstvo PMJ Adam "Pek" Petřík

Vložil: redakce
Publikováno: 31. 05. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 7
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio