Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
13 minut | KARDAM: dobry den a je mozne se dat k policii, kdyz n...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Mikrokamera pro poldy

žvýkačky nebo kamera?
(AKTUALIZACE Z 14.6.2010 NA KONCI ČLÁNKU) Počítač, který dešifroval německý ponorkový kód Enigma, měl příznačné jméno Colossus. Zabíral obrovskou místnost.  Od té doby se veškerá technika a elektronika neustále zmenšuje. Není daleko doba, kdy budou policistům pomáhat pátrací roboti, a se služebním vozidlem proberete rodinné problémy.  V současné době však již existuje nemálo mini pomocníků, které mohou policistům ve službě pomoci.
žvýkačky nebo kamera? | Foto: Internet

Kde jsou doby Majora Zemana, kdy se výslech zaznamenával na magnetofon, který zabíral celý stůl a kamery musely být převáženy ve vozidle i s vícečlennou obsluhou.  Při nedávném kurzu AKT na Střední policejní škole v Brně jsem si všimnul, že kolegové z Brněnského SPJ používají ve službě velice šikovnou mikrokameru se záznamem zvuku. Nedalo mi to a taky jsem si pořídil od firmy Hutrermann tzv. spygum. Už tento anglicky lidový název napovídá, že kamera má tvar i velikost balíčku žvýkaček. Tovární název zní Spy Camera  5100HR. Testoval jsem ji po dobu tří měsíců, a výsledky byly nadmíru uspokojivé.

spygum1-jpg.jpg spygum2-jpg.jpg

Technické údaje:


Jde o výrobek firmy (Mini DV vyráběný přímo pro fa. Hutermann).
Objektiv: PINHOLE, úhel záběru: 50 stupňů
Formát záznamu videa: AVI, 720x480, 30 snímků/s
Záznam fotografií: rozlišení 1280x1024
Audio záznam
Záznamové medium: microSD karta 2-16GB
Integrovaný akumulátor: 230mAh Lithium-ion, až 120 minut záznamu
Připojení: USB Massstorage (flashdisk)
Hmotnost: 20g
Rozměr: 72x20x12mm

 

 

Z důvodu zachování zákona o osobních údajích nebylo možno použít záběry z výkonu služby, zaznamenané při testování kamery. Byly proto použity záběry z totožného výrobku. Testovaná kamera od fa. Hutermann má lepší rozlišení.

Ovládání kamery:


Výrobek je dodáván v potištěné krabičce z tvrdého kartonu s magnetickým zapínáním. Uvnitř je uložen velmi dobře vyvedený čtyřstránkový návod v češtině obsahující kromě textu černobíle fotografie. Samotný přístroje je umístěný v kartonovém přetvarovaném pouzdru uvnitř krabičky i s datovým kabelem. Datový kabel slouží k přenosu záznamů do počítače a zároveň k nabíjení baterie přístroje.  SD kartu je nutno dokoupit, není součástí balení.  Dobře zpracovaný návod a balení přístroje samo o sobě budí velmi dobrý dojem.


Kamera je z černého plastu. Ze stejného materiálu je i klip, který je umístěn pod objektivem kamery. Klip velice dobře drží kameru na látce služební bundy i košile. Plast není nárazuvzdorný a tak se může stát, že se při drsnějším zákroku dojde k poškození těla kamery nebo odlomení klipu. Ideální řešení je oblepit tělo kamery pogumovanou černou izolační paskou. Při tom je potřeba dát si pozor, aby nedošlo k zalepení spínačů a objektivu kamery. Plastový klip bohužel nejde nijak zpevnit. Vedení české sekce firmy Hutermann mne však ujistilo, že v případě poškození klipu při zákroku, stačí vyhotovit záznam o poškození a výrobek bude vyměněn. Kameru jsem odzkoušel za hustého sněžení i za deště a i v těchto extrémních podmínkách funguje spolehlivě.


Na bocích kamery jsou dva spínače: Photo-Video a On-Off. Myslím, že i pro zarytého odpůrce cizích jazyků, je využité obou spínačů jasné. Na zadní straně kamery se nachází kulatý spínač záznamu a tři led diody. Po zapnutí bočního spínače do polohy ON a namáčknutí kulatého spínače na zádní straně kamery se rozsvítí zelená dioda, což značí připravenost k nahrávání. Po opětovném namáčknutí kulatého tlačítka začnou blikat dvě červené diody. V tom okamžiku kamera nahrává obraz i zvuk. Blikající led dioda je za denního světla pozorovatelná pouze z velmi blízké vzdálenosti. Zato během noci se její blikání odráží od uniformy a signalizuje okolí, že policista má záznamové zařízení. Tento nedostatek jsem vyřešil, přelepením diod kouskem černé izolační pásky. Z pohledu uživatele je pak dioda pořád dobře viditelná, ale její světlo se neodráží od uniformy. Samotný objektiv je velikosti špendlíkové hlavičky. Pokud je větší část kamery ukryta, všimne si ji jen dobrý pozorovatel a v noci je na tmavé uniformě prakticky neviditelná.

 

spygumbal1-jpg.jpg spygumbal2-jpg.jpg spygum3-jpg.jpg
spygum4-jpg.jpg spygum5-jpg.jpg spygum6-jpg.jpg

 

Využití jako záznam problémových zákroků.


Vzhledem k poměrně krátké výdrži integrované baterie, (120 min), nelze kameru ponechat zapnutou po celou dobu služby. Omezil jsem tedy její využití pouze na jednotlivé zákroky. Ještě lépe na zákroky, které se mohou hned od počátku jevit jako problematické. Záznam z kamery je za denního světla naprosto srovnatelný se záznamem z jakékoliv amatérské videokamery. Široký úhel záběru poskytuje dostatečný prostor pro snímání celého zákroku i s okolím, které se nachází před kamerou. Malý rozměr kamery má bohužel i negativní vlastnosti. Při chůzi nebo při běhu, se do obrazu promítají otřesy, obraz je však snímán stále ostře. Vzhledem k tomu, že kamera není určena pro natáčení v noci, je její obraz ve tmě horší, nicméně při pouličním osvětlení jsou už z 5 metrů rozeznatelné obličeje osob. Zvuk je vynikající a jednotlivé hlasy jsou velmi dobře identifikovatelné. Je nutné dobře promyslet umístění kamery. Pokud totiž kameru umístíte příliš vysoko nebo příliš nízko, nebude snímat celou situaci dobře. Protože každý člověk má jinou tělesnou stavbu, je nutné si vyzkoušet před ostrým nasazením, jak a kde kameru umístit. Pro tento účel jsem si nechal na služební bundy našít z materiálu stejné barvy malá poutka. Na služební košili nosím kameru jako sponu kravaty. Kupodivu plní dobře i funkci spony.

 

Ohledání místa činu:


Kamera je naprosto ideální pro ohledání místa činu. Můžete nasnímat interiér budovy nebo vozidla. Pokud si pak nejste jisti umístěním nějakého kusu nábytku nebo věci, není nic jednoduššího než přehrát záznam. V současné době ke každé ohledačce vytvořím složku v počítači, kde pro případ uložím i videozáznam. Pro tyto účely je kamera ideální pomůckou.

 

Pozitiva:

Malé rozměry, tmavá barva koresponduje s barvou většiny součástek služebního stejnokroje. Jednoduché ovládaní, integrovaná baterie, možnost zvětšení kapacity paměti, nízká cena 1000 Kč, vysoká odolnost vůči vlivům počasí.

Negativa:

Ani po několika pokusech dle návodu, se mi nepodařilo trvale nastavit správné datum. Aktuální mnou nastavené datum vydrželo jen do doby, než jsem kameru vypnul spínačem do polohy off. Při dalším zapnutí se objevilo opět původní datum 1. 1. 2008. Tělo kamery je z běžného plastu, předpokládám tedy, že nebude příliš odolná vůči hrubému násilí.

 

Vyjádření dodavatele:

Při častém (každodenním) používání kamery není třeba kameru vypínat posuvným
vypínačem, postačí přejít do režimu spánku, přidržením tlačítka REC/STOP na
dobu cca 3 sekundy.


Probuzení z režimu spánku provedete krátkým stiskem tlačítka REC/STOP. V
režimu spánku ke ztrátě nastavení data a času nedochází.

 

 

Právní úprava:


Výňatek ze stanoviska Policejního prezidia z r. 2008
Provozování kamerového systému je považováno za zpracování osobních údajů, pokud je vedle kamerového sledování prováděn záznam pořizovaných záběrů, nebo jsou v záznamovém zařízení uchovávány informace a zároveň účelem pořizovaných záznamů, případně vybraných informací, je jejich využití k identifikaci fyzických osob v souvislosti s určitým jednáním.


Samotné kamerové sledování fyzických osob není zpracováním osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., protože postrádá úroveň podmínek pro zpracování údajů ve smyslu § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb. To však nevylučuje aplikaci jiných právních předpisů, zejména ustanovení občanského zákoníku upravujícího podmínky ochrany osobnosti.


Údaje uchovávané v záznamovém zařízení, ať obrazové či zvukové, jsou osobními údaji za předpokladu, že na základě těchto záznamů lze přímo či nepřímo identifikovat konkrétní fyzickou osobu (tedy informace z obrazových či zvukových nahrávek umožňují, byť nepřímo, identifikaci osoby). Fyzická osoba je identifikovatelná, pokud ze snímku, na němž je zachycena, jsou patrné její charakteristické rozpoznávací znaky (zejména obličej) a na základě propojení rozpoznávacích znaků s dalšími disponibilními údaji je možná plná identifikace osoby. Osobní údaj pak ve svém souhrnu tvoří ty identifikátory, které umožňují příslušnou osobu spojit s určitým na snímku zachyceným jednáním.

§ 62 zák. 273/2008 Sb
1) Policie může, je-li to nezbytné pro plnění jejich úkolů, pořizovat zvukové, obrazové nebo i jiné záznamy osob a věcí nacházejících se na místech veřejně přístupných a zvukové, obrazové nebo jiné záznamy o průběhu úkonu.
(2) Jsou-li k pořizování záznamů podle odstavce 1 zřízeny stálé automatické technické systémy, policie informace o zřízení takových systémů vhodným způsobem uveřejní.


DŮLEŽITA INFORMACE:  Vše výše uvedené se vztahuje k použití s l u ž e b n í c h a tedy přidělených a schválených záznamových zařízení.


V roce 2009 byly na server youtube.com umístěny záběry ze soukromých záznamových zařízení policistů, na nichž byly zaznamenány služební zákroky i s peprným komentářem policistů. Toto se samozřejmě neutajilo před médii a Policie ČR byla zvláště za jadrný slovník policistů na těchto záběrech kritizována.
Každý policista, který si pořídí záznamové zařízení, by si měl uvědomit, že sloužit především k jeho ochraně a ne k pochybné zábavě. Zároveň je třeba si uvědomit, že v tomto případě pracujete s osobními údaji a také tak s nimi musíte nakládat


Jistě se setkáte ve službě s lidmi, kteří vám přijdou zábavní, komičtí nebo se budou chovat vztekle.  Asi vás v tom momentě napadne, že by bylo fajn se s kolegy a kamarády podělit o to co jste zažili. Zapomeňte na to.  Policejní služba není zábavný pořad. Vzpomeňte si, kolik policistů bylo propuštěno za to, že zveřejnili záběry z místa činu nebo videozáznamy z výkonu služby. Nehledě na skutečnost, že vaše skutky ovlivní další policisty, kteří záznamové prostředky chtějí používat pro svoji ochranu.

 

 

AKTUALIZACE Z 14.6.2010

 

12. 6. 2010 jsem našel na Intranetovém fóru Policejního prezidia, Odboru pro vnější službu,v kategorii Služby pořádkové policie dotaz policisty z OOP Česká Lípa na používání soukromých záznamových zařízení včetně mikrokamery. Odpověděl mu policista s nickem Flash. Ten poukázal na znění Závazného pokynu Policejního prezidenta č. 199  z 30. 12. 2008, který je stále platný. Článek 3 tohoto závazného pokynu hovoří takto:

 

Pro účely tohoto závazného pokynu se rozumí


a) technickým prostředkem
prostředek zaznamenávající obraz (např. foto, video), zvuk (např. mikroport, mikrofon, diktafon) nebo kombinaci obrazu a zvuku, polohu (např. GPS);

technickým prostředkem se rozumí i prostředek, který není majetkem policie, pokud je pracovníkem užit k záznamu výkonu služby, nebo protiprávního jednání,


b
) datovým nosičem
nosič elektronických dat (např. pevné disky, paměťové karty, DVD, CD, miniDV kazety),


c) záznamními médii
média, na která jsou z technického prostředku uložena pořízená data.

 

S tímto stanoviskem policisty, vystupujícím pod nickem Flash se ztotožnil v odpovědi zástupce policejního prezidia. V souladu s tímto závazným pokynem, může policista používat soukromé záznamové zařízení, na které může zaznamenávat služební zákroky. Pro uchovávání takto získaných dat existují velmi přísná pravidla. Doporučiji tedy se s tímto závazným pokynem velice dobře seznámit. Vzhledem k tomu, že jde o interní akt řízení, nelze tento závazný pokyn publikovat v celém znění na stránkách serveru policista.cz. Každý policista si jej může najít v ESIÁŘI, pod pořadovým číslem 199/2008.

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 15. 06. 2010


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1.125 / Celkový počet hodnoceni 8



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 47
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio