Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
10 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Násilná střetnutí II. aneb proč se pachatelé vyhýbají ženám-policistkám?

Pohřeb 28letého policisty Nicholase Pekeara z New Yorku, zastřeleného v březnu 2007
Studie zločinných napadení příslušníků pořádkových sil zabrala americké FBI téměř pět let. Během této doby zjišťovali, jak pachatelé cvičí, jaké používají zbraně a další okolnosti souvisejíci s útoky na policisty. Přinášíme II. díl této práce, ten předchozí najdete zde.
Pohřeb 28letého policisty Nicholase Pekeara z New Yorku, zastřeleného v březnu 2007 | Foto: nydailynews.com

UKRYTÍ ZBRANĚ


Podle pachatelů své zbraně nejčastěji ukrývali vepředu za páskem, další oblíbená místa byla třísla a vzadu za páskem. Někteří občas nechali nosit zbraň někoho jiného, nejčastěji přítelkyni. Žádný obvykle nepoužíval pouzdro, a zhruba 40% z nich alespoň občas nosilo záložní zbraň.

V motorových vozidlech nejčastěji měli zbraň u sebe nebo, méně často, pod sedadlem. Doma svou zbraň nejčastěji ukládali pod polštář, na noční stolek, pod matraci - někde, kde byla na dosah z postele.

Téměř všichni měli u sebe zbraň v době zatčení a velká většina nosila zbraň při společenských příležitostech, při páchání zločinů a také doma. Zhruba jedna třetina nosila zbraň do zaměstnání. Je zajímavé, že pachatelé v této studii připouštěli nošení zbraní častěji, než pachatelé v předchozích dvou studiích, vedených v roce 1980 a v devadesátých létech.

Podle Davise, "pachatelé mužského pohlaví znovu a znovu opakovali, že ženy obvykle prohledávají důkladněji než muži. Ve vězení se většina pachatelů obávala nosit kontraband a zbraně, když měla službu žena."

Na ulici ale jak policisté, tak policistky velmi často "považovali ženy za méně nebezpečné, předpokládajíce, že nebudou mít střelnou zbraň", řekl Davis. Ve skutečnosti došli výzkumníci k závěru, že dnes je ozbrojeno více pachatelek než před dvaceti lety - "ne pouze ženských příslušníků gangu, ale všeobecně pachatelek."



STŘELECKÝ STYL


Dvacet šest pachatelů (kolem 60%), včetně všech pouličních veteránů, "tvrdili, že jsou instinktivní střelci, a míří a střílejí bez vědomého používání mířidel", říká studie.

"Trénují vytažení zbraně a její použití", vysvětluje Davis. "Střílejí na výsledek." Nebo, jak to popsal jeden z pachatelů: "Nepipláme se s žádnou ostrostřelbou... Prostě to posíláme vaším směrem, víte... Nezáleží na tom... dokud vás to trefuje... jestli je to v hlavě nebo v trupu, nebo v nohách, to je fuk... Jakmile zmáčknu a vy padnete, pak... pokud vás chci zabít, tak to pak můžu dodělat."


Policista Nicholas Todd Pekearo, na dalším snímku i jeho parťák Eugene Marshalik. Oba mladí muži byli 17. března 2007 zastřeleni při přestřelce s pachatelem loupežného přepadení pizzerie v Greenwich Village. Popis a průběh tragického incidentu připravujeme jako samostatný článek. 

ČETNOST ZÁSAHŮ


Pachatelé byli úspěšnější než jejich oběti, co se týče schopnosti aspoň nějak se trefit. Téměř 70% pachatelů bylo v tomto směru s krátkou zbraní úspěšných, ve srovnání s asi 40% u policistů. ("Úspěch" zde znamená alespoň jeden zásah, bez ohledu na počet vystřelených ran).

Davis zde spekuluje, že v tomto měli pachatelé výhodu, neboť ve všech případech kromě třech stříleli jako první, a obvykle policistu překvapili. Zpráva přímo uvádí, že "10 z celkového počtu napadených policistů bylo zraněno (a tedy znevýhodněno), než stačili opětovat palbu."



PŘEHLÉDNUTÉ NÁZNAKY


Studie došla k závěru, že policisté by byli útočníky méně často překvapeni, kdyby věnovali více pozornosti známkám přítomnosti skrytých zbraní. Zejména jde o styl oblékání, způsob pohybu a podvědomá gesta častá při nošení zbraně.

"Policisté by si měli všímat nepřirozených výstupků a vyboulenin na stehnech, zádech a v klíně", říká studie, "a dávat pozor na "trika, která vypadají na jedné straně zvrásněná nebo zvlněná, zatímco druhá strana je rovná a hladká." V horkém počasí může být náznakem více vrstev oblečení, nepřiměřené k venkovní teplotě. Ve studených nebo deštivých dnech zase pachatel nemusí mít na hlavě nasazenou kapuci, protože v ní má zbraň.

Protože pachatelé nepoužívají pouzdra, udávají, že se zbraně často dotýkají, aby se ujistili, že je stále skrytá, zabezpečená a přístupná a nijak se neposunula. Takové pohyby jsou obzvláště zřetelné, když dotyčný mění pozici těla, například při vstávání, sedání nebo vystupování z dopravního prostředku. Pokud běží, může se stát, že musí zbraň neustále držet, aby ji udržel pod kontrolou.

Stejně jako se policisté obvykle natáčejí ozbrojenou stranou pryč od toho, s kým jednají, aby mu ztížili případný pokus o zmocnění se zbraně, taktéž ozbrojení zločinci dělají při kontaktu s policistou totéž, aby si zajistili větší utajení a lepší přístupnost.

Je ironie, poukázal Davis, že policisté, kteří mají za úkol odhalovat skryté zbraně, například když mimo službu pracují jako ochranka v klubu, jsou často v jejich odhalování velmi dobří. "Ale když se octnou zpátky na ulici, bez tohoto specifického úkolu, jakoby se jim tato dovednost "vypnula", a tudíž jsou překvapeni - občas smrtelně - když podezřelý vytáhne zbraň a zaútočí."


STAV MYSLI


Třicet šest z 50 policistů zahrnutých do studie zažilo rizikové situace, kde byli oprávněni použít zbraň, ale rozhodli se nestřílet. Průměrně to byly čtyři takové události před střetem, který výzkumníci zkoumali. "Bylo zjevné, že žádný z policistů nebyl ochoten použít proti pachateli smrtící sílu, měl-li jinou možnost", byl závěr studie.

Stav mysli pachatelů byl zcela jiný. Podle Davise si výzkumný tým zprvu ani neuvědomoval, jak chladnokrevná je mladší generace pachatelů. "Setkávali se s jednou vraždou za druhou, plně očekávali, že budou zabiti a neměli zábrany zabít kohokoli, včetně policisty. V jednom okamžiku mohou jet po ulici a říkat si, "jaký je krásný den", a v dalším okamžiku mohou zabíjet."

Zpráva tvrdí :"Pachatelé všeobecně neprojevovali žádné morální nebo etické zábrany v použití střelných zbraní. Ve skutečnosti, pouliční veteráni přežili díky vyvinutí mentality "střílet první".

"Policisté nemohou nikdy předpokládat, že zločinec je neozbrojen, dokud jej i okolí důkladně neprohledají. Taktéž, v zájmu vlastní bezpečnosti, nesmějí policisté polevit v pozornosti v jakékoli situaci, se kterou se při výkonu svého povolání setkají."

--------------------------------------------------------


V příštím díle se mimo jiné podíváme na předpoklady které vedou ke vzniku incidentů, nahlédneme do vnímání pachatelů a uvidíme na konkrétním případě, co udělal jeden z policistů jinak a vše skončilo útokem na něj.

 



Text: FBI, studii přeložil a zkrátil: Sgt. Navážka

--------------------------------------------------------

 

Související odkazy:

Násilná střetnutí: Studie napadení příslušníků pořádkových sil I.

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 23. 12. 2007


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 4
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio