Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Nominujte svého parťáka!

Devil, vítěz své kategorie v minulém ročníku
Také letos máte možnost svého parťáka, ovšem pouze toho čtyřnohého, navrhnout na ocenění za to, že se v minulém roce podílel na záchraně lidského života. Na ocenění „Statečné psí srdce“ mohou být ve své kategorii navrženi také ti chlupáči, kteří se na záchraně lidských životů podílejí dlouhodobě, například hledáním, drog, výbušnin či zbraní. V minulém ročníku ve svých kategoriích vyhráli hned dva psi, kteří byli v rozhodné době parťáky příslušníků Policie ČR.
Devil, vítěz své kategorie v minulém ročníku | Foto: Policista.cz

Časopis Psí kusy ve spolupráci s odborným záchranářským časopisem Rescue report a pod záštitou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ( GŘ HZS ČR) již podruhé vyhlašuje anketu Statečné psí srdce. Do 29.února  na stránkách www.statecnepsisrdce.cz nominovat své kandidáty v některé ze čtyř kategorií:

Záchranný čin služebních psů
Záchranný čin laiků
Spící srdce – In memoriam
Pomáhající srdce – dlouhodobě pomáhající psi


„V době, která je čím dál bohatší na příběhy se špatným koncem, lidské chyby a špatná rozhodnutí s jejich fatálními následky, chceme ukázat, že na to pomáhat, a dokonce zachraňovat lidské životy, není potřeba jedenapůlkilový mozek a dvě ruce. Že na to stačí třeba jen čtyři tlapy, huňaté tělo a hlavně: oddané a přátelské srdce. A toho mají naši chlupatí přátelé často více, než nejeden pán v dobře střiženém obleku, jaké potkáváme v ulicích či vídáme v televizi,“ vysvětlil Dušan Stuchlík, šéfredaktor pořadatelského časopisu Psí kusy.

Jaký vztah mají ke psím hrdinům hasiči, kteří nad anketou drží odbornou záštitu, vysvětlil Jiří Šlechta z GŘ HZS ČR: „Hasičský záchranný sbor má za úkol zachraňovat lidské životy. K tomu, abychom někoho mohli zachránit, jej ale často potřebujeme napřed najít. V tom, a proto, jsou právě psi zatím rozhodně nejlepší. Na vzdor technologickému pokroku jejich úžasné možnosti a schopnosti dosud ani zdaleka nepřekonává žádná moderní detekční technologie.“

Akci podpořil také šéf českých kynologických záchranářů, Gustav Hotový, který dříve působil jako policista u zásahové jednotky a nyní pracuje jako Lektor služební kynologie Ministerstva vnitra. „Všichni známe záchranu života v souvislosti se psem, který někoho najde v sutinách. Ale je potřeba připomenout, že psi zachraňují a ochraňují lidské životy i jinak, každodenně a možná ještě účinněji, a to když hledají výbušniny, bomby, zbraně či třeba drogy. Tato, možná řekněme preventivní psí práce, má nepochybně na svém kontě zachráněných lidských životů a zdraví rozhodně nejvíce,“ připomněl Gustav Hotový roli, jakou psi hrají v ochraně naší bezpečnosti. Bez zajímavosti není to, že právě jeho, již nežijící, knírač Ziko obdržel minulý rok ocenění v kategorii In memoriam.

Nominace všech čtyř kategorií budou uzavřeny 29. února roku 2012 v poledne. Vítězové budou vyhlášeni a jejich příběhy zveřejněny v průběhu března. Každá oceněná nominace bude pečlivě prověřena a ověřena. Vítězové jednotlivých kategorií budou zároveň zařazeni do užší nominace tradiční záchranářské ankety Zlatý záchranářský kříž, který vhylašuje časopis Rescue report. Ocenění vítězům Zlatého záchranářského kříže přitom již několik let tradičně předává prezident republiky. Minulý rok na hradě ocenil Václav Klaus fenku belgického ovčák Arven, která Statčené psí srdce vyhrála v kategorii záchranný čin laiků a následně získala i Zlatý záchranný kříž z rukou prezidenta.

 

Dva policejní psi, kteří zvítězili ve své kategorii v minulém ročníku:

Devil podpraporčíka Václava Homolky z Jindřichova Hradce
Vítěz kategorie: Záchranný čin služebních psů

Zima, sníh a mráz. A strach z následků nerozvážného činu mladé dívky, která se rozhodla vzít si život. Tak dramatický byl začátek příběhu se šťastným koncem, který se odehrál 20. ledna loňského roku. Toho dne oznámila matka mladistvé dcery policii, že se obává o dívčin život. Dcera odešla z domu po hádce, měla u sebe žiletky a nebylo možné vyloučit, že se pokusí o sebevraždu. Pátrací akce se rozběhla v průběhu několika minut. Zapojili se do ní policisté z obvodního oddělení Třeboň společně s policisty ze Suchdola nad Lužnicí. Na pomoc přijeli rovněž policisté ze skupiny základních kynologických činností z Jindřichova Hradce včetně psovodů Petra Lukačoviče a Václava Homolky se služebním psem Devilem. Od počátku sváděli policisté boj s časem, mrazem a rychle přicházející tmou.

Devil s podpraporčíkem Homolkou vyrazil po stopě krátce před čtvrtou hodinou. Sledoval ji po místní silnici do uličky mezi domy, kde vzápětí označil zakrvácená místa. Stopa vedla dál k hlavní silnici vedoucí z Třeboně na obec Majdalena, tam se však v důsledku provozu a pohybu příliš velkého množství lidí ztratila. Psovod Václav Homolka však přiměl Devila k vyhledání pachové stopy po krajnicích. A v parku u benzinové čerpací stanice Na Kopečku pak Devil stopu krve znovu našel. Vydal se po ní přes přilehlý pozemek k porostu okrasných křovin. Přesně v 16,20 se u hustého křoví rozštěkal a Václav Homolka s Petrem Lukačovičem vzápětí hledanou dívku objevili.

Když ji vytáhli z křoví, zjistili, že má četná řezná poranění na obou rukou. Byla oblečena pouze do trička s krátkým rukávem a kalhot a po dvou hodinách na mrazu zcela prochladlá. Oba policisté jí poskytli na místě první pomoc, zastavili krvácení, ošetřili jí rány na obou rukou a snažili se dívku udržet při vědomí až do příjezdu sanitky. Po příjezdu lékaře pak mohli místo opustit s pocitem, že zachránili dívku, která se kvůli svému emotivnímu rozhodnutí ocitla v bezprostředním ohrožení života. A pes Devil k její záchraně přispěl rozhodujícím způsobem.

 

undefined undefined undefined

foto 1) Z vyhlášení vítězů minulého ročníku: V levo Gustav Hotový se svým mladým psem, jedním ze Zikových nástupců a podpraporčík Václav Homolka s Devilem
foto 2) Logo ankety Statečné psí srdce
foto 3) Václav Homolka s Devilem přijímají gratulace od Martina Dejdara

 

Ziko psovoda Gustava Hotového z Litvínova
Vítěz kategorie: Spící srdce – In memoriam

Na 22. říjen roku 1997 nevzpomínají v Brně rádi. Toho dne se na Náměstí Svobody, v samém centru města, zřítil pětipodlažní dům. Tehdejší příslušník policejní Zásahové jednotky Severočeského kraje podpraporčík Gustav Hotový byl shodou okolností se svým služebním psem, velkým kníračem Zikem, cvičeným na vyhledání živých i neživých těl, při plnění jiných služebních povinností v blízkosti Brna. Kolegové z Brna ho proto požádali o pomoc při propátrání zřícené pětipodlažní budovy. Předpokládalo se, že uvnitř zůstali dělníci, kteří prováděli rekonstrukci. Nikdo nevěděl, kolik přesně jich tam v okamžiku katastrofy skutečně bylo. Prohledat trosky bylo velmi obtížné, zřítila se totiž celá obvodová zeď domu. Gustav Hotový se Zikem prohledali budovu a na dvou místech, která Ziko označil jako možná místa pohřešovaných dělníků, se našla tři mrtvá těla.

V druhé části budovy pak označil Ziko jedno místo. Poté co psovod přikázal vypnout stroje a agregáty, bylo ze sutin slyšet klepání. Na místě označeném Zikem se skutečně podařilo ve zhruba čtyřmetrové hloubce odkrýt živého dělníka, který klepáním na kus železa reagoval na psí štěkot. Bez pomoci Zika by se muže nejspíš zachránit nepodařilo, trosky budovy se totiž odklízely ještě několik dní.

Toto je jen jeden z mnoha příběhů policejního psa Zika, který pomáhal celý svůj psí život příslušníkům speciální policejní jednotky, ať při zákrocích proti nebezpečným pachatelům nebo při plnění nejrůznějších speciálních úkolů. Gustav Hotový byl nucen kvůli následkům služebního úrazu zásahovou jednotku opustit a Ziko mu byl oporou až do svých 15 psích let, kterých se u svého psovoda dožil.

Nominace je možné odeslat a vše podstatné najít na www.statecnepsisrdce.cz.
Uzávěrka nominací je 29. února ve 12 hodin

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 11. 02. 2012


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio