Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Nošení neprůstřelné vesty aneb jak na to - díl druhý

Upínání vesty vyžaduje cvik
V prvním dílu jsem se věnoval rozboru situace s neprůstřelnými vestami u policie a důvodům, proč vesty nosit. Dále jsem vyjádřil svůj názor k nošení a používání podkošilových vest. A přiznám se, že jsem byl překvapen, když byl můj názor v diskusi k článku rozmetán na kusy. V souvislosti se zjištěním, že tolik kolegů nosí podkošilovou vestu ke svojí ochraně, je to příjemné překvapení. Bohužel se ale tato situace dle mého týká především Prahy, zejména útvaru PMJ, kde se tomu nedivím, vzhledem k nebezpečnosti jejich služby.
Upínání vesty vyžaduje cvik | Foto: Pavel Kučera

Bohužel v jiných částech republiky bude situace jiná, někde jsou jen vesty pro vrchní nošení, v různých velikostech a kvalitě. Výcviku v jejich nošení a používání je u běžných policejních útvarů věnováno minimum času. Provádění výcviku ve střelbě a taktice v neprůstřelné vestě se věnuje jen několik málo okresů.

Tento článeček asi nepřinese nic nového pro policisty zařazené na útvarech v Praze a dalším, kteří se službě a taktice věnují již delší dobu. K jeho napsání mě přivedla situace, kdy jsem byl svědkem zápasu jednoho z krátce sloužících kolegů s neprůstřelnou vestou… To nemá být výsměch - zkrátka ho nikdo s používáním a oblečením neprůstřelné vesty neseznámil…

Podrobnější informace o konstrukci a materiálech neprůstřelných vest se dají najít na internetu v hojném počtu, namátkou třeba na stránkách českého výrobce f. Petris Solnice. Zde jsou i tabulky standardů odolnosti vest.

Možná Vám budou moje postřehy k používání neprůstřelné vesty připadat jako z jiného světa (třeba, aby si každý vybral správnou velikost vesty) ale bohužel, situace je taková, jaká je. Musíme pracovat s tím, co máme, nebo si to koupit za své…


Součásti vesty



Prvním předpokladem, aby neprůstřelná vesta plnila svoji funkci, je její nepoškozený stav a úplné zkompletování. Ve vrchním obalu vesty se musí nacházet balistická vložka (materiál kevlar, dyneema nebo tvaron), směrem k tělu se do obalu dále zasunuje antišoková vložka (pozor na zasunutí správnou stranou k balistické vložce) , dále zde může být na vnější strany před balistické vložky zasunut zepředu i zezadu přídavný balistický panel.

Balistická vložka. Zachycuje střelu vypálenou na vestu. Jedná se ale o měkký materiál, kdy při zachycení střely dojde k jeho průhybu působením energie střely proti tělu. Při zásahu vesty střelou ráže 9 mm Luger dojde k průhybu vesty o cca 30 mm. Tímto průhybem by mohlo dojít ke vnitřnímu zranění zasažené osoby, proto se používá:

Antišoková vložka. Snižuje průhyb materiálu balistické vložky až o 40 procent a rozkládá jej na větší plochu, čímž snižuje jeho účinnost. Vložky jsou vyrobeny buď z aramidu či polykarbonátu, nebo z vysokostálých polyuretanových materiálů.

Balistický panel. Vkládá se do vesty pro zvýšení jejího účinku i proti puškovým střelám – zvýšení balistické odolnosti až na standart „7 CZ“ , který odolá i střele z odstřelovací pušky ráže 7.62 x 54 R – například OPU Dragunov. Panely se nyní vyrábějí převážně z keramicko-aramidového kompozitu, jsou zatavené do vodoodpudivého látkového obalu. Tyto panely ale zvyšují váhu vesty a omezují pohyblivost.

Vložka proti noži. Poslední doplněk vesty, jeho zařazení do kompletu je poměrně aktuální. Probodnout neprůstřelnou vestu bez této ochrany není správným nástrojem nic nemožného!

Druhým předpokladem správné funkce neprůstřelné vesty je její velikost. Vestu je třeba si vybrat tak, aby správně seděla – v oblasti ramenou je sice možné vestu přizpůsobovat, ale jen minimálně.

Při použití malé velikosti vesty dojde k odkrytí horní části hrudníku nebo břicha nad pasem, může dojít k tomu, že vesta nepůjde zapnout kolem pasu na suché zipy a v průběhu zákroku může dojít k jejímu rozepnutí. Rozepnutá neprůstřelná vesta je k ničemu, nehledě že její vlající části omezují pohyb . Dále jsou odkryty partie boků pod rameny, tím i většina vnitřních orgánů.

Při použití velké velikosti vesty se z člověka stává neohebné a nepohyblivé monstrum, například při nasednutí do vozidla je uživatel většinou škrcen horním okrajem přední části vesty, spodní okraj vesty zakrývá věci na opasku – pouzdro na zásobník a pouta, může dojít i k obtížné manipulaci s pistolí v pouzdře. Bohužel, taktické pouzdro na stehně k základní uniformě nesluší. Rovněž velká velikost vesty může způsobit, že vesta po upnutí na bocích zůstane volná a odtažená od těla, tím dojde i ke snížení ochrany.


Oblečení standartní neprůstřelné vesty


Po vybalení vesty z tašky si vestu přehodíme přes hlavu tak, aby přední část vesty – to je ta menší, směřovala dopředu. Zadní část vesty – ta s gumovými popruhy zakončenými úchyty se suchým zipem – patří na záda. Úchyty se suchými zipy se spojí na břiše a tak přitáhnou zadní část vesty na záda. Poté se chlopně s úchyty na bocích přední části přitisknou na boky zadní části vesty, kde jsou suché zipy. Tato část dělá zpočátku problém, nasazená vesta již omezuje pohyb rukou, přitisknutí suchých zipů chlopní na boky je třeba nacvičit, aby došlo k řádnému přichycení.


Já to dělám tak, že vezmu levou chlopeň do levé ruky, natáhnu ji dozadu kolem boku, přitom přitisknu pravou rukou levý okraj přední části vesty k boku, levou rukou přitisknu konec levé chlopně na suchý zip na boku zadní části vesty. Totéž udělám i na druhé straně, táhnu pravou chlopeň pravou rukou a levou tisknu k boku. Málokdy Vám bude moci někdo z kolegů pomoci. Zde je nutno odhadnou správnou polohu spojení přední a zadní části neprůstřelné vesty – povolená plandající vesta nechrání, zato utažená vesta omezuje dýchání a stažení břicha může vést k nevolnosti, zejména při fyzické námaze.


Použití střelné zbraně v vrchní neprůstřelné vestě


Zde nastávají problémy :

  1. Omezený přístup ke zbrani v pouzdře, k náhradnímu zásobníku v pouzdře na opasku – zde je každá rada drahá, kdo má kratší vestu, má v tomhle výhodu. Věc by se vyřešila používáním buď taktického pouzdra na zbraň a zásobníky nebo našitými pouzdry na zbraň a zásobníky na vestě. Zase nevýhodou by bylo přehazování zbraně a zásobníku při oblékání vesty z opasku na vestu – z toho plynoucí zmatek při manipulaci.
  2. V nasazené neprůstřelné vestě se zcela mění úchop zbraně ! Při použití obouručního držení pistole nejdou ruce napnout a zůstávají ohnuté v oblouku před tělem, čímž se zbraň přibližuje před obličej střelce. Výborný střelec se rázem mění ve střelce dobrého. Kdo nevyzkoušel, neuvěří. Situaci je třeba řešit promáčknutím okrajů přední horní části vesty k sobě tak, tak aby bylo možno ruce napnout – nová vesta se bude nějaký čas bránit.
  3. Při použití dlouhé střelné zbraně – např. samopalu zjistíte, že při zachování navyklého postoje ( levou nohou a bokem kupředu) máte opřenou pažbu místo v rameni na předloktí pravé ruky, neboť došlo k jejímu sklouznutí do strany z okraje vesty. Vyzkoušel jsem to a věřte, není to nic příjemného.


Osobně doporučuji se samopalem zaujmout spíše čelní postoj a pažbu zbraně opřít o vestu blíže ke středu hrudníku. Při sklonění hlavy a dosažení správné polohy ramen se střílí a míří dobře. Slyšel jsem o možnosti přehodit konec pažby přes rameno, ale tento způsob mi nevyhovuje, ať se kroutím, jak se kroutím, ke zbrani se nesrovnám.


A na závěr…



Zásah střelou z pistole do neprůstřelné vesty neznamená, že spadnete na zem a zůstanete několik minut ležet v bezvědomí a neschopni pohybu, jak často vidíme v akčních filmech. V současných moderních vestách, vybavených protišokovou vložkou ( a ještě lépe i přídavnými balistickými panely) i několik zásahů sice zabolí, ale člověk je stále schopen stát, bojovat a střílet.

Dlouho jsem uvažoval, co napsat k podkošilovým vestám. Nejsem proti nim nijak zaujatý, jen jsem se nikdy nedostal k jejich používání. Proto se přikláním k názoru jednoho s diskutujících na webu „policista. cz,“ který navrhl, aby článek o používání a hlavně výběru podkošilových neprůstřelných vest napsal někdo, kdo tomu rozumí.

Podle reakce na diskusi si myslím, že největšími použivateli podkošilových vest budou asi příslušníci PMJ Praha. Zde by mohli udělat krátký přehled používaných vest – vycházím z toho, že si je někteří kupovali svoje a tak mají na výběr více typů a značek.



Text a foto: Pavel Kučera
Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 11. 10. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 11
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio