Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Nosný systém pro pořádkové policisty

nosný systém
Ještě před dvěma lety většina pořádkových policistů tušila, že existuje jakési Ředitelství služby pořádkové policie, ale jen málokdo si dokázal s touto institucí spojit více než bezpečnostní školení. Zdá se, že pod novým vedením chytila tato instituce vítr do plachet a vyvíjí až překvapivou aktivitu. Z dílny ŘSPP vzešly nové uniformy, nové komplety pro pořádkové jednotky a pod jeho taktovkou byla provedena konečně také smysluplná systemizace zbraní. Také je připravován nákup balistických vest pro skryté nošení. Jedním z nápadů z dílny ŘSPP je nosný systém pro pořádkové policisty.
nosný systém | Foto: Pavel K

Jedná se o vnější nosný systém pro výkon běžné hlídkové činnosti pořádkových policistů. Tento systém nemá a nikdy neměl ambice nahrazovat taktickou nebo balistickou vestu opatřenou upínacím systémem pro výstroj. To je nutné předem zdůraznit. Jeho nošení je doporučeno pouze jako součást běžné uniformy hlídkového policisty, tedy tzv. „šeďáků“, resp. jejich nové verze.

Na rozdíl od taktické vesty, pro jejíž moderní verze je důležitá modularita a schopnost pojmout velké množství výstroje, u tohoto nosného systému je prioritou pohodlí s možností umístění pouze omezeného množství výstroje. Jde vlastně o moderní náhradu tzv. „špekbrašny“.

Jistě některý z kolegů podotkne, že by se k běžné pořádkové uniformě dala nosit moderní taktická nebo vnější balistická vesta s výstrojí. Ne, nedala! Viděl už někdo, jak vypadá hlídkový policista v běžné uniformě s naplněnou taktickou vestou? Já ano. Takový kolega vypadá jako karikatura akčního hrdiny z béčkového filmu. A to nemluvím o tom, že někteří super akční kolegové jsou schopni do takové taktické vesty vtlačit nafukovací člun i s motorem, protože „co kdyby“. Jednoduše tady platí pravidlo, že méně je někdy více.

Ale zpět k nosnému systému. Měl jsem možnost testovat tři velmi podobné verze po dobu tří měsíců. Za tu dobu jsem připomínkoval několik věcí. První verze měla reflexní pruhy na okrajích kapes. Na tmavém nosném systému ale nemají žádný praktický význam. Nosný systém není možné nosit jako reflexní, byť má reflexní pruhy, protože jeho barva neodpovídá předpisům definující reflexní vestu. Reflexní pruhy tak pouze demaskují přítomnost policisty. V tomto případě pro identifikaci stačí reflexní odnímatelné nápisy.

Další připomínkou byla chybějící poutka na personální kameru nebo noční světlo. Také chyběly tunelové kapsy na psací potřeby nebo dotykový stylus. A dále první verzi nebylo možné nastavit v bocích, tedy přizpůsobit postavě. Na základě těchto připomínek byla vyrobena druhá verze, která se od té poslední liší již jen barvou a umístěním jedné kapsy. A jaká tedy je již prakticky finální verze nosného systému?

16593662_251035605307487_1107205706_o zada

Čelní pohled a záda nosného systému. Nápisy jsou odnimatelné

 

Barva

Zcela úmyslně byla černá verze změněna na modrou. Přestože mně osobně se více líbí černá, byla zde ze strany ŘSPP připomínka, že policisté budou nosný systém kombinovat s tzv.čerňáky, což vzhledem k účelu tohoto nosného systému není žádoucí. Důvod je uveden ve třetím odstavci.

velká kapsa velka kapsa vnitřek
velka kapsa kapsa tel

Velké kapsy ze síťoviny. Pro představu, byla umyslně do kapsy umístěna růžová obálka. Sami můžete posoudit, že ružová v kombinaci s modrou není zrovna ideální.

 

 

nosné poutko 1 čelní kapsa
detail vysilačka celkový pohled

1.) Poutko na persönální kameru nebo světlo typu quicklite. 2.) Malá kapsa vel. A5 3.) Kapsa na vysílačku  4.) Celkový pohled

 

Materiál a kvalita výroby

Za testovací verze nosného systému můžu dát hlavu na špalek. Pokud si zachová kvalitu materiálu a kvalitu šití i do budoucna, pak odhaduji jeho životnost na roky. Nosný systém kombinuje pevnou síťovinu s kvalitní hladkou textilií s vysokou gramáží. Suché a běžné zipy jsou prošity dvakrát a namáhané části nosného systému třikrát. Více než 60 % povrchu nosného systému je síťovina proto, aby jej policista mohl pohodlně nosit i v letních měsících.

 

Kapsy na výstroj.

Vpředu jsou umístěny dvě velké kapsy ze síťoviny s rozepínáním na zip, který je krytý lemem. Kapsy jsou velmi rozměrné a bez problému se do nich vejde obálka velikosti A4. Díky síťovině obsah těchto kapes prosvítá a doporučuje se tedy nosit písemnosti v těchto kapsách například v obalu modré barvy. Důvodem je upřednostnění prodyšnosti s nadějí, že policisté umí sami pochopit podstatu ústrojové kázně a do síťované kapsy nebudou vkládat různé pestrobarevné předměty apod.

Na velkých kapsách jsou našity dvě menší kapsy s hladké textilie, které jsou kryté chlopněmi se suchým zipem. Do kapes se pohodlně vejdou pokutové bloky, písemnosti velikosti A5 či mobilní telefon až do velikosti 6 palců. Na pravé straně je pak kapsa určená na záchranářský nůž, který by měl být do budoucna součástí běžné výstroje pořádkového policisty. Prozatím tam já osobně umisťuji klíče od služebního vozu. Kdyby byla kapsa o 5 mm širší, vešel by se tam například lustrační mobilní telefon. Ale pro ten je dost místa v dolních kapsách.

Bezprostředně v blízkosti zapínání nosného systému jsou umístěna dvě poutka. Jedno je na personální záznamové zařízení a druhá na svítilnu typu „quicklite“, která umožňuje vypisování písemností, aniž by bylo nutné ji jednou rukou držet. Jednoduše se upne na poutko a nastaví se směr nasvícení. Skvělá věc při vypisování pokutových bloků nebo „KOček“ v noci. Dále jsou zde panely na suchý zip pro umístění hodnostního označení, identifikačního nápisu a služebního čísla.

Na levém boku je pak kapsa na radiostanici, která je jištěná dvěma pružnými lanky. Počítá se s tím, že k novým radiostanicím budou připojeny vnější periferie, tedy i mikrofon, bezdrátově a pro umístění takového zařízení mají sloužit úchyty vedle zipu nebo plastové spony umístěné na ramenou nosného systému.

 

 

kapsa tel. detail nosné poutka

5.) Kapsa na nůž, ( ještě 5 mm a vejde se do ní lustrační telefón)

6.) pohled na hrudní část s identifikátory a přezkami na ramenou pro mikrofon

 

Regulace velikosti

Nosný systém se dá nastavit jak na šířku tak výškově v rámci jedné velikost. Tzn. Pokud jste XL s pupíkem nebo bez pupíku, malý nebo vysoký, bude vám nosný systém sedět, protože jej lze nastavit v bocích na každé straně o 15 cm a stejně tak na výšku. Počítá se s tím, že pánské velikosti budou od M do XXL a dámské, S až XL, které budou šity jinak, vzhledem k morfologii ženského těla.

16651094_251039365307111_21787123_o regulace bok

Systém přizpůsobení nosného systému na výšku a na šířku postavě policisty.

(velikosti S až XXL, které je možné ještě takto dozpůsobit typu postavy)

 

Závěrem

Nosným systém je daleko víc než pouhá náhrada „špekbrašny“. Pokud se udrží sériová výroba v dané kvalitě, nebudeme muset nosit výstroj různě po kapsách u kalhot a propisky zastrčené pod hodnostním označením. Vím stejně dobře jako vy, že policejní sbor trápí důležitější problémy, než je výstroj, nicméně úkolem ŘSPP je postarat se právě o kvalitní vystrojení policistů. A vzhledem k byrokratickým a administrativním překážkám to není úkol jednoduchý. Myslím, že nový tým ŘSPP se tohoto úkolu zhostil se cti a výsledky jsou hmatatelné. Nikdy to nebude dokonalé, protože každý máme jinou představu o policejním vybavení, ale bylo by holým nevděkem neocenit snahu a akceleraci tam, kde předtím nebylo nic.

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 02. 2017


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 22
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio