Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
7 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

'Policejní' filmy na festivalu Jeden svět 2011

Ilustrační
Stejně jako každý rok, i letos jsou v programu festivalu Jeden svět filmy, které jsou svými tématy policii blízké - ať se jedná o sondy do kriminálního světa sicilské Neapole či ruských "vorů v zakoně", popis různé podoby nápravy zločinců nebo šikmých ploch, na nichž se ocitají, až po filmy, mapující korupční prostředí v nejrůznějších koutech světa (včetně domácí "scény"). Festival začíná právě dnes.
Ilustrační | Foto: jedensvet.cz

Zločinci podle zákona

Alexander Gentelev / Israel, Germany, Spain / 2010 / 91 min.

O životě se neučili ve školách, ale v kriminále. Tam si také vybírali své budoucí spolupracovníky. Tetování jim neslouží jako ozdoba, ale jako projev pohrdání autoritami a znak příslušnosti ke své vězeňské kastě a její hierarchii. Nikdy normálně nepracovali, přesto jsou milionáři. A jsou na to náležitě pyšní. Řeč je o hlavních postavách znepokojivého dokumentu Alexandra Genteleva, jemuž se podařilo získat důvěru několika čelních představitelů ruskojazyčného podsvětí, takzvaných vorů v zakoně. Ti musejí dodržovat speciální kodex - nepsané zákony, které vznikly ve třicátých letech minulého století v sovětských gulazích. Jejich nebývale otevřené výpovědi společně s archivními záběry z ruských věznic či ukázkami „mafiánských radovánek" podávají velmi komplexní a ucelený pohled na rozvoj organizovaného zločinu v Rusku od perestrojky až do dnešní doby. Podle bývalého pracovníka ruského Interpolu mají dnes tito lidé zásadní vliv na ekonomická a politická rozhodování své země, neboť dobře vědí, že kromě po zuby ozbrojených bodyguardů musejí disponovat i „svým" politikem.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

El Sicario - pokoj 164

Gianfranco Rosi / France, Italy / 2010 / 84 min.

El Sicario je specialista na únosy, mučení a nájemné vraždy. Řadu let pracoval jako velitel jednotky mexické státní policie, a dokonce absolvoval školení u FBI. Ve službách mexické narkomafie zabil během dvaceti let stovky lidí, nikdy ale nebyl dopaden. V současné době se skrývá a na jeho hlavu je vypsána odměna 250 000 dolarů. Přesto se rozhodl vyprávět svůj příběh na kameru italskému dokumentaristovi Gianfrancovi Rosimu, jehož dokument Pod úrovní moře získal v roce 2009 na festivalu Jeden svět Cenu za nejlepší film. Se zahaleným obličejem popisuje hlavní a jediná postava Rosiho mrazivého snímku fungování mexické narkomafie a její provázanost s podplacenými policisty i státními úředníky. Záměrně úsporný styl filmu, který se celý odehrává v hotelovém pokoji na hranicích Mexika a USA, ještě více umocňuje hrůznost zabijákových příběhů a umožňuje divákům unikátní vhled do psychologie a způsobu práce univerzitně vzdělaného nájemného vraha.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Scena del Crimine

Walter Stokman / Netherlands / 2010 / 74 min.

„Lepší je slyšet zvuk vězeňských vrat než zvonů v kostele," říká jeden z mladistvých delikventů odpykávající si svůj trest na ostrově Nisida poblíž Neapole. Právě zde začíná i končí podmanivá dokumentární esej nizozemského režiséra Waltera Stokmana mapující neapolskou kriminalitu. Místo rozplétání komplikované struktury zdejšího organizovaného zločinu a všudypřítomné korupce se režisér rozhodl naslouchat příběhům obyčejných lidí, kteří zločiny páchají, nebo se jim naopak snaží zabránit - ať už jde o bankovního lupiče Maura žijícího mezi „neviditelnými mřížemi" domácího vězení, bezprostřední Emanuellu, která již ve dvanácti letech kradla a prodávala drogy a k ráně nožem nemá nikdy daleko, anebo o kadety policejní akademie či forenzního specialistu. S využitím působivých záběrů umocněných zneklidňující hudební kulisou skládá režisér navýsost autentický, místy poetický a ve výsledku mrazivý portrét města pod Vesuvem. Města, pro jehož obyvatele je každodenní kriminalita a všudypřítomný vliv mafie nedílnou součástí života.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Bastoy

Michel Kapteijns / Netherlands / 2010 / 74 min.

Lesy, slunce nad krajinou, průzračná voda… Koho by napadlo, že tahle idylická scenérie norského ostrova Bastoy na jih od Osla je vězením. A přece, přes sto vězňů odsouzených za drogové, sexuální, majetkové nebo násilné zločiny si tu odpykává zbytek svých trestů. Na ostrově nejsou cely, kamery ani ploty. Delikventi přes den pracují v lese, na stavbách či u zvířat a večery tráví na procházkách nebo u karet v útulných domcích, o které se společně starají. Svoboda, kterou jim alternativní věznice skýtá, je jim paradoxně občas přítěží. „Zavření v cele myslíte jen na to, že chcete ven, nemusíte nad sebou uvažovat a o ničem se rozhodovat," popisuje bývalý drogový dealer. V intimních a citlivých lidských rozhovorech režisér přibližuje také další vězně z ostrova, kteří ho nechávají nahlédnout do svých myšlenek o minulých zločinech i plánech do budoucna. Krásné a trpělivé záběry „věznice" i jejích obyvatel nutí přemýšlet nad tím, zda skutečné „polepšení" přinesou spíše klasické represivní tresty, nebo nutnost přijmout odpovědnost za sebe sama, jak se to děje na ostrově Bastoy.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Skvělá příležitost

Vít Janeček / Czech Republic / 2011 / 64 min.

„Odejděte žít a pracovat do České republiky, budete se mít báječně," lákají zprostředkovatelé práce obyvatele Mongolska. Mnozí z nich uvěří slibům, prodají své domy a odcestují daleko na západ. K jejich nemilému překvapení však život v Česku není tak skvělý, jak si ho představovali. Vykonávají manuální a převážně neodbornou práci, zůstávají v zaměstnání i čtrnáct hodin denně, spí sotva pár hodin. Po odečtení všech nákladů jim z platu nezbude mnoho. Neznalost české legislativy a jazyková bariéra jim často přinášejí problémy, které mohou skončit velkým zadlužením. Režisér Vít Janeček nabízí výpovědi několika mongolských rodin, zápasících s těžkými životními i pracovními podmínkami. Jedna z rodin se snaží získat vízum pro své nemocné dítě v Mongolsku, další šetří na studium své dcery. Ve filmu zaznívá i stereotypní vnímání rozdílné kultury, které reprezentují jejich čeští sousedé. Je možné domoci se svého práva, když na vaší straně nestojí zákon ani veřejnost?

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Šitkredit

Martin Řezníček / Czech Republic / 2010 / 31 min.

„Chtějí po mně 300 000 za jeden podpis a za to, že jsem si od nich žádný peníze nevzala," zpovídá se v dokumentu Šitkredit žena, kterou, stejně jako mnoho dalších, zlákala možnost snadné a rychlé půjčky. I když si žena celou transakci rozmyslela a od smlouvy odstoupila, nevýhodné podmínky umožnily úvěrové firmě obstavit její dům. Martin Řezníček ve snímku Šitkredit divákům a divačkám přibližuje neetické praktiky těchto firem a jejich dopady na osudy konkrétních dlužníků, většinou lidí s nízkými příjmy. V prostředí špatně regulovaného trhu s půjčkami může i jediná zpožděná platba znamenat pro úvěrovou firmu dlouholetý pravidelný příjem - navzdory tomu, že jejich dlužníci nemají žádný majetek. Dokument, produkovaný společností Člověk v tísni, dává kromě hlavního tématu - novodobé lichvy - nahlédnout i do problematiky chudoby a sociálního vyloučení.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Katka

Helena Třeštíková / Czech Republic / 2010 / 90 min.

Po snímcích Marcela a René natočila Helena Třeštíková další časosběrný dokument, jehož ústřední postavou je tentokrát narkomanka Katka. Sugestivní příběh jejího čtrnáctiletého boje s drogovou závislostí začíná v roce 1996, kdy v léčebném zařízení Sananim sní o tom, že si jednoho dne najde přítele, bude žít podobně jako její vrstevnice a třeba i založí rodinu. Následující roky se však její život točí v bezvýchodném koloběhu neustálé konzumace nejrůznějších drog, krádeží, prostituce a stále silnější fyzické, psychické i morální devastace. Na jaře roku 2007 se Helena Třeštíková po delší odmlce ke své hrdince vrací a zjišťuje, že v té době třicetiletá Katka je stále na drogách, má psa, nového přítele a hlavně čeká dítě. Středobodem snímku se tak stává nečekané těhotenství a zoufalý zápas o budoucnost dítěte. Ten však může Katka vyhrát jen za předpokladu, že nejdříve porazí svého drogového démona.

Trailer k filmu a termíny projekcí ZDE.

 

Tematická sekce "Tváře korupce"

Fenoménu korupce je v letošním roce věnována celá jedna tematická sekce - přináší zprávu o tom, jaké podoby má korupce v nejrůznějších zemích od Ruska přes Rumunsko a Itálii až do Česka, které reprezentuje fotbalový snímek Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace.

Kromě Prahy festival probíhá souběžně i v řadě dalších měst - o tom, co se děje zrovna u vás, se můžete dozvědět více ZDE.

Vložil: redakce
Publikováno: 08. 03. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio