Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
včera | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
včera | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
4 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
12 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
17 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Policejní prezident představil své priority

Lessy představil, co čeká policii pod jeho vedením
Nastupující policejní prezident Petr Lessy včera představil své priority. Policie podle něj není v dobré kondici - ať už z důvodu řady změn, kterými prošla v uplynulých letech, tak i kvůli současné rozpočtové situaci.
Lessy představil, co čeká policii pod jeho vedením | Foto: P-CZ

Stabilizace policie

Policie je podle Lessyho rozkolísaná vlivem různých reformních kroků i stavem financí. Situace je podle něj vážná, ale není za kritickou hranicí - to ovšem platí pouze v případě, že objem prostředků na provozní výdaje bude v příštích letech opět růst (což údajně minsitr vnitra přislíbil). Zatím vidí prostor pro hledání vnitřních rezerv. Chystá proto audit uzavřených dodavatelských smluv na nájmy objektů a nákupy techniky, která dodnes leží ve skladech; po jejich analýze a vyšetření odpovědnosti chce vyvozovat tvrdá personální opatření. Všechny tyto úspory mají směřovat k jedinému - aby v regionech nebyl ohrožen přímý výkon služby, na což chce Lessy osobně dohlížet.

Ačkoli reformy posledních lety byly žádoucí, nakumulovaly několik velmi významných změn ve velice krátkém období (v posledních třech letech zrušení OŘ, vznik 14 krajských ředitelství - což Lessy označil za správný krok, transformace Služby cizinecké policie). Je proto potřeba podívat se zpět a odstranit dílčí problémy, o kterých ví jak policisté, tak i veřejnost. Za problém v této souvislosti označil i nedostatečnou komunikaci uvnitř sboru - s nízkou podporou řadových policistů a občanských zaměstnanců není prosazení reforem podle něj možné.

Zákaznický princip

Dále policejní prezident mluvil o tom, jak by měla vypadat policejní služba v regionech - měla by stát na efektivní a široká komunikaci a na "zákaznickém principu". Nejlepší bezpečnostní řešení podle něj totiž spočívají v tom, že policie bude pracovat s potřebami, které veřejnost má a vyjadřuje. Současně ale policie nebude rezignovat na další formy kriminality, byť se veřejnosti v daném místě bezprostředně nedotýkají.

S tím je podle něj spojená i otázka odpovědnosti - vedoucí musí být jasně hodnoceni za to, jak vytváří podmínky pro to, aby policie pracovala podle zákaznického principu - a podle toho, jak dokáže zlepšovat pocit bezpečí. Odmítl jako kritérium hodnocení různé čárkové systémy, počítání nápadu a objasněnosti. Cílem musí být odstranit latenci trestné činnosti, aby veřejnost oznamovala veškeré protiprávní jednání. Pouze tak totiž podle Lessyho bude policie schopna omezovat podmínky trestné činnost, a ne pouze "hasit požáry" v případě, kdy k trestné činnosti již dojde.

S tím souvisí i otázka stanovení standardů pro výkon policejní služby - chtěl by prosadit, aby policisté v různých regionech byli za stejnou práci hodnoceni stejně. Současně by však neměli být hodnoceni formálně, ale podle skutečných výsledků a schopností a podle toho, jak se dokáží rozvíjet při své práci - rozdíly v příjmech by tak měly vyplývat z kvality práce a dosahovaných výsledků.

Řízení policie

Lessy řekl, že při snaze zachovat maximum prostředků pro výkon služby je třeba začít "od hlavy" - bude podle něj nutné zjednodušit styl řízení, omezit různá podpůrná pracoviště a podobně. Podle zběžné analýzy totiž v letech 2008 až 2010 znepokojivě narostl počet vysokých policejních důstojníků. Je proto třeba vyhodnotit, zda skutečně šlo o posílení specialistů, či o vytváření zbytečně složité struktury velitelů, jejich zástupců a koordinátorů, která - kromě toho, že stojí peníze - také rozostřuje osobní odpovědnost jednotlivých služebních funkcionářů.

Podobně složitý je podle něj i systém řízení informaci - ty jsou podle něj uvnitř policie nedostatečně sdíleny. Bude proto podporovat vytvoření "datových skladů", ze kterých bude možné informace získat těmi, kdo je potřebují.

Důležitým tématem, kterému se chce Lessy věnovat, jak také podpora větší samostatnosti policistů při výkonu služby. Stávající podobu Interních aktů řízení považuje za nevhodnou, bude od metodických pracovišť chtít, aby vytvářela "živou metodiku" - tedy především doporučení, jak postupovat - a aby přenášeli zkušenosti a nejlepší praxi mezi útvary.

Bezpečnostní priority

Jednou z nich je podle Lessyho boj proti korupci. Kromě toho ale policie nesmí rezignovat na další bezpečnostní rizika - terorismus, extremismus, ale i na řešení drobné trestné činnosti, která nejvíce obtěžuje občany ČR.

Zcela zásadní je podle Lessyho apolitičnost a nezávislost policie. Jediným partnerem pro komunikaci v rámci trestního řízení je podle něj soustava státního zastupitelství. Dohodl se proto na pravidelných schůzkách s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. S tím souvisí i otázka úniku informací - v této oblasti by chtěl stanovit jasnou odpovědnost na jednotlivých stupních řízení a jednotlivých služebních funkcionářů.

Personální změny

O tom, jaké personální změny chystá v nejužším vedení policie, Lessy nehovořil. Kromě oficiálně ohlášeného odchodu náměstka pro vnější službu Ivana Bílka však údajně odchází i šéf Ředitelství řízení lidských zdrojů Roman Fidler a spekuluje se také o tom, že ve své funkci skončí šéf ÚOKFK Libor Vrba. Na uvolněné pozice náměstků pro vnější službu a pro trestní řízení byla vypsána výběrová řízení.

Vložil: redakce
Publikováno: 16. 02. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1.5 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 27
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio