Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
10 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
18 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Policie stále dluží vysvětlení kontroverzních zákroků v souvislosti s návštěvou prezidenta Číny

Od návštěvy čínského prezidenta v České republice uplynulo již 14 dní, jak je ale vidět z médií a sociálních sítí, nepříjemná pachuť velké části společnosti nad bezpečnostními opatřeními Policie ČR v souvislosti s návštěvou stále přetrvává.
| Foto: Jan Krupička

Policejní prezídium chystá na zítřek tiskovou konferenci, kde chce vysvětlit další podrobnosti k opatřením a zásahům v souvislosti s čínskou návštěvou. Na Otevřenou společnost se v uplynulých dnech obraceli občané, kteří byli nespokojeni s jednáním policistů, ať již vůči jim samotným, či obecně s postupem policie během návštěvy čínského prezidenta. Pokusili jsme se proto pro vás shrnout některé incidenty, které by měla podle našeho názoru Policie vysvětlit, a také jsme se zaměřili na to, jak by měla pro příště policie postupovat lépe při své komunikaci s veřejností.

1. Policie není bezchybná a nemá se to bát přiznat

Stejně jako řada dalších institucí, dopouští se Policie ČR přešlapů a chyb, obzvláště při více než 40 tisícovém sboru, není možné garantovat, že výkon všech policistů bude vždy bezchybný. I proto by policie na podezření z pochybení, neměla reagovat tak, jak to učinil policejní prezident již druhý den po skončení návštěvy slovy “Nevím o ničem, co by vyžadovalo jiné či lepší řešení.” O opaku v té chvíli hovořily desítky svědectví, videa i fotografie. Ostatně po dalším týdnu vzal své slova policejní prezident částečně zpět, přinejmenším tím, že přiznal pochybení policistů při incidentu na FAMU, za který se omluvil. Přesto i u FAMU zůstává pachuť z počátečních popírání návštěvy policistů na této pražské fakultě od tiskového mluvčího policejního prezídia, což se změnilo až po zveřejnění záznamu z bezpečnostních kamer samotnou FAMU. Policii dlouhodobě důvěřuje více než 60% občanů, ale tyhle neobratnosti v komunikaci a tváření se jako bezchybná organizace, která na každou kritiku ihned reaguje slovy o své bezchybnosti, policii v očích veřejnosti škodí.

Policie_hilton

Policisté prověřují vyvěšení Tibetskou vlajku v kanceláři naproti hotelu Hilton. autor Jan Krupička

2. Incident na FAMU je třeba vysvětlit otevřeněji

Z omluvy policejního prezidenta určené děkanovi FAMu čteme, že došlo k pochybení dvou policistů při komunikaci, se kterými již bylo zahájeno kárné řízení. Ovšem bez uvedení bližších podrobností, například zveřejnění záznamu policejní komunikace, které by mohli doložit fakt, že nešlo o “pokyn shora”, ale opravdu o individuální pochybení konkrétních dvou policistů a že nejsou tito policisté pouze obětními beránky, zůstává nad tímto incidentem pochybnost.

3. Nepřiměřený zákrok na Evropské třídě se zraněním

V souvislosti s výměnou dvou čínských vlajek na Evropské třídě za tibetské vlajky lezci a spojeným happeningem s vlajkami pod nimi provedla policie zajištění těchto osob na základě neposlechnutí výzvy. Při tomto zákroku došlo ke zranění jedné z přítomných dívek, když ji policista při zákroku přes její hlasité upozornění zkroutil ruku takovým způsobem, že musela vyhledat lékařskou pomoc a následně skončila s pohmožděným zápěstím v pracovní neschopnosti. Šlo přitom o mluvčí celé akce, která nešplhala na sloupy, nepřivazovala se, ani podle svých slov nekladla odpor při svém zajištění. Policie by měla vysvětlit přiměřenost použitých donucovacích prostředků proti této dívce jak s ohledem na její fyzické dispozice, nekladení odporu při zákroku, tak i smyslu a účelu jejího zajištění.

4. Napadení reportéra Deníku referendum Ondřeje Mazury

Na Evropské třídě po zjištění lezců (kteří vyměnili dvě čínské vlajky za tibetské) došlo k napadení reportéra Deníku referendum Ondřeje Mazury, kterému nejprve agresivní dav “čínských vítačů” ukradl tibetskou vlajku a posléze, když se ji snažil získat zpět, jej zbil pěstmi a kovovými tyčemi od vlajek. To vše před zraky policistů, kterých bylo na místě kolem 60. K překvapení samotného reportéra Ondřeje Mazury a přítomných svědků byl zajištěn a převezen na služebnu do Bartolomějské sám napadený. Policisté na místě nezajistili ani neztotožnili jediného z “čínských vítačů”, kteří se před zraky policistů dopustili nejméně dvou porušení zákona - pokusu o krádež a napadení. Navíc nechali bez povšimnutí autobusy s „čínskými vítači“ zastavit přímo ne Evropské třídě.

5. Zadržení paní v pantoflích

Jak je vidět na této fotografii, policisté ne Evropské třídě z naprosto nepochopitelných důvodů zajistili a převezli na služebnu v Bartolomějské starší paní, která se vyšla pouze před svůj dům podívat co se to na ulici děje. Policisté přes její protesty, protesty jejího manžela i protesty zajištěných demonstrantů ji zajistili a odvezli k výslechu. Paní přitom byla v pantoflích, bez kabátu i dokladů, které ji spolu s botami musel na služebnu přivézt její manžel. Zasahujícím policistou byl podle fotografií ten samý policista, který měl použít nepřiměřených donucovacích prostředků vůči dívce na Evropské třídě, jež skončilo pracovní neschopností.

6. Návštěva kriminalistů v kanceláři s tibetskou vlajkou naproti Hiltonu

Policie dosud přesvědčivě nevysvětlila důvody návštěvy kanceláře firmy sídlící naproti hotelu Hilton, kde si její zaměstnanci v jedné kanceláři umístili do oken tibetskou vlajku. Celý incident nápadně připomíná návštěvu policistů na FAMU, přesto jej dosud policie bagatelizovala s tím, že podobné návštěvy činila policie i v jiných kancelářích, kvůli zastínění oken a možné hrozbě. Přitom zastínění oken žaluziemi policistům nevadilo. Policie také nezodpověděla, zda došlo k výhružkám, které dotyční popisovali, pokud by se pokusili vlajku vyvěsit znovu ani tvrzení, že česká vlajka by v oknech nevadila.

autor Jan krupička

Tibetská vlajka v kanceláři naproti hotelu Hilton. autor Jan Krupička

Řadu dalších incidentů zaznamenal na příklad týdeník Respekt, či Česká televize. Policie by proto zítra měla otevřeněji než dosud vysvětlit důvody svých zákroků, tak aby rozptýlila pochybnosti, které o její činnosti v souvislosti s návštěvou prezidenta Číny u veřejnosti i novinářů zůstávají.

Zákroky a opatření policie prověřuje státní zastupitelství

Celá věc bude mít své pokračování i po zítřejší tiskové konferenci policejního prezídia. Jednáním policie se začalo již 30. 3. 2016 ze své iniciativy zabývat vrchní stání zastupitelství v Praze, když vydalo „pokyn k řádnému a úplnému prověření podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby některými příslušníky bezpečnostních složek“. V nejbližších týdnech se tak dozvíme další podrobnosti o postupu policie.


Martin Marek
Autor článku je vedoucím programu Policie jako služba veřejnosti v Otevřené společnosti, o.p.s.

Vložil: Martin Marek
Publikováno: 13. 04. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 38
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio