Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
1 hodin | KARDAM: dobry den a je mozne se dat k policii, kdyz n...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Policista.CZ začíná svůj třetí rok

Na začátku září oslaví server Policista.cz dva roky své existence. Od svého založení přitáhl pozornost tisíců čtenářů nejen z řad policistů, ale i zainteresované veřejnosti, politiků a novinářů. Ceníme si toho, že se daří serveru zůstávat i po dvou letech nezávislým, maximálně otevřeným prostorem pro tříbení názorů na policejní i nepolicejní témata.
| Foto: Logo policista.cz

K čemu web pro policisty?

 

Server policista.cz vznikl z několika důvodů. Za prvé, reagovali jsme tak na situaci, kdy policistům často chyběly zásadní informace o dění uvnitř a okolo policejního sboru – podobný web je cesta, jak takové informační vakuum vyplnit. Za druhé, jako v každé profesi, na stejné otázky mají různí policisté různý názor – a je užitečné, pokud mohou své názory konfrontovat nejen mezi sebou „na šatně“, ale i na veřejném prostoru, který umožňuje zapojit více různých pohledů. Za třetí, je naprosto běžné, že podobné profesní servery existují i v jiných zemích, zejména v těch „anglosaských“ mají dlouhou tradici.

 

Web žije

 

Tím, jak se server postupně stával známějším a navštěvovanějším, přitáhl čtenáře a diskutéry nejrůznějších typů a kvalit – od velmi zkušených policistů s desítkami odsloužených let až po  nováčky, kteří teprve o práci u policie uvažují a hledají informace; od policistů, kteří dokáží dlouze citovat ze zákonů k těm, kteří radši dají přednost zkušenostem, nasbíraným na ulici; od občasných „diskutérů jednoho tématu“ až po každodenní debatéry s kýmkoliv, na jakékoliv téma a v jakoukoli hodinu.

Zkrátka – web žije a tím nám dělá radost. Přes všechny jeho nedostatky (za všechny zmiňme nepřehlednost diskusí, na jejímž zpřehlednění stále tak pomalu pracujeme) je server policista.cz místem, kde je velmi živo, kde se tříbí názory a vyjasňují odborné spory, a kde může čtenář najít spoustu odpovědí na otázky, spojené s jeho profesí. 

 

Otevřenost

 

Od začátku provozu serveru Policista.cz v září 2007 jeho čtenáři komentovali bezmála 600 publikovaných článků více než 9 tisíci reakcí. K více než tisícovce diskusních témat, která uživatelé serveru založili od zahájení provozu, se vyjádřili ve více než 12 tisících komentářů. Z pohledu jednotlivých roků nás těší, že počty uživatelů a jejich "vstupů" na stránkách setrvale rostou.

Otevřenost diskusí ale přináší i kontroverze a občasné rozhořčení čtenářů vyjádřené buď přímo ve fórech, či v dopisech v redakční poště, dožadujících se vymazání toho či onoho příspěvku či diskusního tématu (ať už důvodem k odstranění měla být hloupost příspěvku, jeho sté opakování, jeho provokativnost nebo urážlivost vůči policistům či jiným skupinám obyvatel).

Od počátku jsme zastávali názor, že nejlepší (a vlastně jediná) cesta, jak dosáhnout kultivované a užitečné diskuse je právě její maximální volnost. Považujeme totiž za nesčetněkrát cennější, je-li reakcí na hloupý, provokativní či urážlivý příspěvek odsouzen ostatními čtenáři, než kdyby redakce (jejímž různým členům různé příspěvky rovněž připadají hloupé či urážlivé) arbitrárně rozhodovala, kdy byla překročena hranice hlouposti (provokativnosti, urážlivosti). A na základě tohoto rozhodnutí pak příspěvek smazala.

Jsme vedeni přesvědčením, že pouze svobodnou diskusí a nikoliv autoritativnímu zásahy je možné kultivovat vyjadřování uživatelů webu, kteří nemají od přírody dostatek soudnosti (na nějž se u drtivé většiny přispěvatelů lze spolehnout). Hloupý názor tím, že bude smazán, nezmizí. A už vůbec tak nezmizí jeho nositel. Stane se jenom to, že hloupý názor nebude možné číst, a tak pro něj bude jeho další přežívání mnohem snazší. Mazání příspěvků či blokování uživatelských účtů proto vnímáme jako to nejkrajnější možné řešení, které se užívá až v případě, kdy nic jiného nefunguje – a jsme rádi, že jsme k němu museli za dobu existence webu přikročit pouze v několika jednotlivých případech.

 

Svoboda a nezávislost

 

Stejně důležitá byla od počátku i nezávislost stránek a nezávislost jejích uživatelů – považujeme za správné, že kromě možností daných samotnou policií (porady, intranet) existují i platformy pro diskusi vně policejní organizace. Nenutili jsme proto nikdy uživatele webu k tomu, aby se identifikovali svými pravými jmény, a umožňujeme vystupovat pod nicky (byť současně velmi oceňujeme ty, kteří nicku nevyužívají). Inkognito vystupování čtenářů, pokud to považují za nutné, respektujeme jako jejich právo.

Podstatným rysem, který je třeba zmínit, je neziskovost celého projektu. Nejedná se o podnikání, jako tomu je u většiny médií, ale o veřejně prospěšnou aktivitu. Hlavní díl práce, kterou redaktoři pro chod serveru odvádí, odvádí dobrovolně a případné příjmy webu jsou vráceny do jeho rozvoje.

Zkrátka – pojmy jako otevřenost, svoboda a nezávislost, jakkoli banálně a samozřejmě můžou znít, byly a budou i nadále pro dobré fungování webu zásadní.

 

Co bude dál?

 

Asi nejpatrnější změnou, která web ve třetím roce jeho existence má potkat je skutečnost, že konečně dostane novou podobu, která umožní i lepší správu diskusního fóra a přinese další funkce (o nichž budeme raději do poslední chvíle mlčet, abychom naše čtenáře spíše mile překvapili, než zklamali). 

A samozřejmě i ve třetím roce se hodláme držet principů, na kterých tyto stránky vznikly. A to by se nám nepovedlo bez přízně vás, čtenářů, za kterou děkujeme.



Michal Tošovský, Dušan Stuchlík, Lukáš Heinz


Text: redakce

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 29. 08. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 8
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio