Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
včera | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
včera | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
5 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
13 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
18 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Poškozují policejní prezident a ministr vnitra policii?

Již týden mediální prostor zcela ovládá chystaná reforma policie do roku 2020, jejíž obrysy představil minulou středu policejní prezident Tomáš Tuhý a náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Zdeněk Laube.
| Foto: Policie.cz

Po zveřejnění velmi hrubých obrysů dokumentu, který se jmenuje Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020, se ukázalo, že reforma nově zahrnuje i sloučení dvou celostátních útvarů ÚOOZ a ÚOKFK do zcela nového útvaru, kterým má být Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).  Na celém představení oné „reformy“ je od počátku nejvíce problematický způsob, jaký policejní prezident Zdeněk Tuhý zvolil. Novinářům na tiskové konferenci 8. 6. 2016 představil jen několik obecných tezí a samotnou reformu si ponechal pro sebe. Na dotazy novinářů i odborné veřejnosti po zveřejnění oné reformy od té doby odpovídá policejní prezídium odmítavě. Reformu policejní prezídium tají, i když je to v rozporu se zákonem, protože onen dokument Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020 nepodléhá žádnému utajení, které zná naše právo. Jde tedy o dokument, který má být přístupný nejen klíčovým složkám policie, státním zástupcům, poslancům, odborné veřejnosti, ale i široké veřejnosti. Zdálo by se, že zveřejnění dokumentu a široká diskuse nad ním je v zájmu důvěryhodnosti policie a celé reformy připravené policejním vedením, ale patrně si to policejní prezident z důvodů, které nikomu neřekl, nemyslí.

Policejní prezídium následně ve čtvrtek podtrhlo svoji až neuvěřitelnou neschopnost komunikovat transparentně a otevřeně chystané změny v policii tím, že vydalo zprávu, ve které odpovídalo na nejčastější otázky k chystané reformě. Nic takového by prezídium nemuselo dělat, pokud by reformu v momentu představení zveřejnilo. Dnes už na stránkách policie není ani toto vysvětlení. Redakce Policisty.cz se pokoušela získat materiál reformy policie nazývaný policejním prezídiem „Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020“, ale neuspěli jsme. Policejní prezídium zveřejnění koncepce vytrvale odmítá, přestože má být její nejspornější část, sloučení ÚOOZ a ÚOKFK, provedena již k 1. 7. 2016.

Policejni_prezidium

Kroky policejního prezídia, konkrétně policejního prezidenta Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho (autor reformy), vyvolaly nebývalou bouři v policii samotné a mezi špičkami státního zastupitelství. Úmyslně vynecháváme politiky. První následky pro policii přišly hned ve čtvrtek, kdy kvůli nesouhlasu se stále utajovanou reformou oznámil záměr odejít do civilu dosavadní ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a spolu s ním stejný záměr oznámilo několik vedoucí odborů ÚOOZ. V pátek Robert Šlachta žádost o odchod od policie přinesl na policejní prezídium. 17 plukovníků ÚOOZ napsalo dopis ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, ve kterém jej žádají, aby reformu odložil a vedl kolem ní veřejnou diskusi se složkami, kterých se má týkat.

S nebývalou razancí se proti chystané změně struktury policejních útvarů vyšetřujících organizovaný zločin a korupci ozvali špičky státních zástupců. Konkrétně nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová a vrchní olomoucký zástupce Ivo Ištvan. Jde o osobnosti veřejné žaloby, za kterými stojí nepochybné výsledky a značná část odborné veřejnosti. K celé věci se vyjádřila i unie státních zástupců, jejich stanovisko si můžete přečíst zde.

Jaká je role ministra Chovance?

Zákon o policii v § 5 jasně stanoví, že policie je podřízena ministerstvu vnitra a policejní prezident odpovídá za činnost police ministrovi vnitra. Zároveň v § 6 se dočteme, že útvary policie s celostátní působností zřizuje na návrh policejního prezidenta ministr vnitra. Vynechat z celé věci ministra vnitra Milana Chovance a zároveň místopředsedu ČSSD tedy nejde. Politická je celá kauza už jen tím, že policii prostřednictvím policejního prezidenta defacto řídí právě ministr vnitra a má rozhodující slovo ohledně organizace útvarů s celostátní působností. Je úsměvné, pokud dnes ministr vnitra hovoří o politizaci celé kauzy a opomíjí, že na policii má jako politik největší vliv on sám, včetně rozuzlení ohledně chystané reformy útvarů s celostátní působností.

Ministr vnitra Chovanec se dopouští stejné chyby, jako policejní prezident Tuhý, když o chystané reformě policie hovoří jako o profesionálně připravené reformně a přitom ji též tají před samotnými policisty, státními zástupci, poslanci i odbornou a širokou veřejností. Pochybnosti o reformě přitom přicházejí jak zevnitř policie, tak od státních zástupců, od členů bezpečnostního výboru PSP, tak odborníků na bezpečnostní složky jeho vlastní strany i koaličních stran ANO a KDU-ČSL.

Řešení má přesto v rukou právě ministr Milan Chovanec. Že policejní prezident Tuhý při komunikaci reformy pochybil, je dnes zjevné i naprostému laikovi, natož policistům. Policejní prezident je odpovědný ministrovi a ministr má konečné slovo v tom, zda se bude chystaná část policejní reformy týkající se útvarů s celostátní působností realizovat. Ministr vnitra, stejně jako policejní prezident, dluží kromě vysvětlení utajování celé reformy i vysvětlení toho, proč musí ke sloučení dvou klíčových útvarů v boji se závažnou kriminalitou dojít již k 1. 7. 2016 a nejde to změnit.

Utajování, spěch a neschopnost komunikace policejního prezidenta a ministra vnitra ukazují nejvíce na to, že je reforma silně podceněná a naprosto nepřipravená anebo v horším případě na to, že je čistě účelová. Ke spekulacím o účelovosti celé „reformy“ doporučujeme například články v aktuálním čísle týdeníku Respekt.

Jak z toho ven?

Policejní prezident se podle médií rozhodl zastavit odchod detektivů z ÚOOZ razantním zvýšením jejich platu o 4 až 6 tisíc. Pokud jsou zprávy z médií pravdivé, je to víc než zvláštní způsob řešení problému, který sám policejní prezident svojí neschopností vyvolal. Co tomu řeknou řadoví policisté a policistky? Je přitom veřejným tajemstvím, že se vedení policie nedaří nabírat nové policisty, kteří ve sboru chybějí. Neměly by finanční prostředky směřovat spíše tímto směrem? Nebylo by lepší, pokud by policejní prezident zvládl komunikovat s policisty v útvarech s celostátní působností o chystaných změnách průběžně, aby pak nemusel hasit nezvládnutou situaci „úplatky“ v podobě náhlého zvyšování platů v obavě, aby policejní sbor neopustili?

Ministr Chovanec a policejní prezident mají v tuto chvíli řešení zcela ve svých rukou. Policejní prezident může stáhnout návrh Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020 a ministr Chovanec může policejnímu prezidentovi uložit přepracování Koncepce a hlavně její prodiskutování v rámci policie a také se státními zástupci. Co policie nyní rozhodně potřebuje ze všeho nejvíce, je zastavení mediálního šílenství, které rozpoutal svými neuvážlivými kroky a neschopností je vysvětlit policejní prezident za podpory ministra vnitra. Tady totiž nejde o souboj Babiš vs Chovanec, to je si myslím řadovým policistům a policistkám, kteří denně v ulicích nasazují svůj život, úplně jedno, ale jde tu o pověst a důvěryhodnost celé policie. Policie, kromě svých dalších problémů, pracuje s nenaplněným stavem, což ještě zvyšuje nároky na stávající policisty. Tento způsob motivace nových zájemců o práci u policie se ovšem zdá být poněkud nešťastným.

 
autor pracuje jako manažer programu Policie jako služba veřejnosti v Otevřené společnosti, o.p.s.

Vložil: Martin Marek
Publikováno: 14. 06. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 49
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio