Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
8 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

První pomoc v podmínkách policejní služby

První pomoc policistů
V poskytování první pomoci, resp. urgentní předlékařské péče došlo v posledních letech k obrovskému pokroku, přesto je to téma v těchto smutných dnech více než aktuální. 
První pomoc policistů | Foto: Archiv autora

Je jasné, že mnoho z nových trendů přichází z vojenského prostředí a postupně se aplikuje i v prostředí civilním. Mohli jsme pozorovat vznik a implementaci nových postupů, principů a materiálu. Mnoho věcí bylo jen znovu objeveno a upraveno, například zaškrcovadla. Díky moderním přístupům máme nyní i statistické údaje o úspěšnosti konkrétní péče.

V této sérii článků se budu věnovat využití moderního vybavení při policejní práci. Jinak řečeno, odpovědět na otázku- Jsem příslušníkem PČR /MP/jiného podobného sboru, sloužím tam a tam. Umím to a to. Co bych měl mít u sebe? V současné době je totiž rozšířeno mnoho trendů, ale i fám a dezinformací.  

První článek se bude z obecného hlediska věnovat smyslu a logice individuálního zdravotnického vybavení jednotlivce. Dnes je značně rozšířeným pojmem IFAK.

 

Výhodou policisty zejména ve městě je dostupná rychlá zdravotnická služba. Zdroj: Archiv

 

IFAK- individual first aid kit- Co to vlastně je? Jde o „balíček“ první pomoci jednotlivce. K čemu bych to měl nosit, nejsem záchranka? No, to jistě ne. IFAK slouží primárně k urgentnímu řešení život ohrožujících stavů. To je zejména masivní krvácení, penetrující poranění hrudníku a obstrukce dýchacích cest.
 
Komu? HLAVNĚ VÁM! IFAK je určen pro sebezáchranu. Jsou situace, které nedovolují, aby se k vám záchranka dostala včas, nebo vám nemohou pomoci ani kolegové. Přesto můžete přežít, ale musíte si pomoci sami.  A pokud se k vám kolegové dostanou, budou mít pro vaši efektivní záchranu materiál. Samozřejmě nikomu nikdo nezakazuje svůj materiál v případě nutnosti použít pro záchranu parťákova života, popřípadě jiné osoby. 

Dobře. Co v něm mám mít?

IFAK a obecně rozvoj urgentní medicíny, protokol TCCC (tactical combat casualty care) a další související záležitosti mají původ ve zkušenostech ze současných i minulých ozbrojených konfliktů. Je tak logické, že zdrojem těchto informací jsou armádní organizace a mezi veřejnost se dostávají většinou ve formě různých kurzů vedených současnými nebo bývalými příslušníky ozbrojených sil, nebo příbuzných organizací.

 

Policista musí být schopen řešit širší škálu problémů. AED je výboná pomůcka, která již zachránila mnoho životů. Zdroj: Archiv

Jako základ je nutné si ale uvědomit několik faktů. Primárně: práce policisty se od práce vojáka značně liší. Je daleko více ovlivněna zákony, z hlediska urgentní předlékařské péče je pak situace zcela jiná. Výhodou policisty je rychle dostupný vyšší stupeň, tedy RZS, na místě zákroku, a to v řádu jednotek, max. desítek minut. To značně omezuje okruh činností, které je nutné, aby policista na místě prováděl.

Z druhé strany, oproti vojenské urgentní medicíně, kde je zraněný obvykle příslušníkem ozbrojených sil, tedy zdravý a fyzicky schopný jedinec, je policista často nucen řešit život ohrožující stav související s onemocněním, stářím popř. jinými indispozicemi. Jako příklad lze uvést fakt, že protokol TCCC, tedy vojenský systém taktické péče o zraněné téměř neoperuje s kardiopulmonární resuscitací.

V policejní praxi je tedy širší okruh stavů, které musí být policista schopen řešit a musí být připraven jak na situace bez přímého ohrožení, tak i na situace kde se aplikují vojenské postupy, např. situace typu „aktivní střelec“ a podobné extrémní scénáře. Nicméně, na obě varianty je potřeba být připraven, pokud chci službu vykonávat dobře a nechci mít výčitky svědomí, že jsem mohl, a neudělal. V horším případě stejné výčitky vyřčené státním zástupcem.

Každá rovina poskytování první pomoci, tedy vojenská a policejní, je tedy rozdílná a specifická a není moudré slepě přenášet principy z jedné roviny do druhé, aniž by došlo k jejich přehodnocení. Je špatně trpět „slepotou“, že jen vojenské zdravotnické „hračky“ jsou kvalitní a použitelné.

 

I policisté musí být schopni poskytnout první pomoc v taktickém prostředí. Zdroj: Soutěž MED CUP 2016. www.medcup.jackal.cz

Dalším faktorem vstupujícím do úvahy je samozřejmě legální stránka věci. Mohu toto vybavení vůbec použít? Samozřejmě existuje institut krajní nouze, nicméně v dosahu rychlé zdravotní pomoci by si špatně provedený úkon provedený za hranicí a s negativními následky policista těžko obhájil. Mnoho špatných věcí se stalo za těch nejlepších úmyslů. Obecně jakékoli invazivní postupy jsou v rámci našich podmínek tabu.  Těmi podmínkami mám na mysli podmínky běžného výkonu služby.

Jako poslední, ale určující faktor je nutné zmínit jednoduchou poučku- NENOSÍM, CO NEUMÍM POUŽÍT. Takový materiál jen zabírá místo a zvyšuje riziko fatální chyby.

Smyslem IFAKu, tedy individuálního setu první pomoci, je ZACHRÁNIT ŽIVOT.  Opravdu potřebuji obrovskou kapsu, která mi spíše vadí a zasekává se mi při výstupu z auta, abych v ní měl desinfekci a náplasti? Odpověď je jasná. NE. Tohle patří do nějaké kapsy v batohu, co vozíte v autě. Náplastí nikomu život nezachráníte. Je dobré si uvědomit, že každé vybavení navíc něco váží a zejména někde překáží. Je proto vhodné IFAK co nejvíce minimalizovat.

Minimalistický IFAK vám nebude nikde překážet a nehrozí, že jej nakonec sundáte. IFAK, který máte v autě při zákroku v pátém patře panelového domu, vám bude v případě zranění naprosto k ničemu. Smyslem IFAKu není, abyste byli schopni provádět téměř neurochirurgické zákroky, ale aby i bez pokročilých znalostí medicíny a urgentní pomoci byl člověk schopen provést život zachraňující úkony a udržet zraněného při životě, pokud to lze, do příjezdu RZS.

 

Plně vybavený IFAK nemusí být obrovský. Porovnání se zásobníkem do Glocku 19 Zdroj: Autor.

Pro lepší představu, co do IFAKu patří, si pomůžeme jednoduchou pomůckou, která je obecně známa a odbornou veřejností uznávána. Jde o Safarovu abecedu. Systém CABCD, popřípadě v bleděmodrém MARCHE. To zní možná už povědoměji mnohým. Rozdíly mezi MARCHE a CABCD jsou jen ve slovíčkách. Zásadní je, že tato posloupnost určuje obecně uznanou prioritu životních funkcí.

Tato priorita je:

1. masivní krvácení
2. dýchací cesty (obstrukce DC- neprůchodnost, krev, cizí předmět…)
3. dýchání / hrudník (pneumotorax)
4. menší krvácení a další ohledy (teplený komfort aj.)

V další článku se budeme věnovat jednotlivému vybavení, které je vhodné s sebou nosit.
 
Pokud vás téma první pomoci v ztížených podmínkách zajímá, tak určitě koukněte na nabídku kurzů pro policisty na stránkách EMREX: www.emrex.cz.  

 

Vložil: Pek
Publikováno: 21. 12. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio