Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
8 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Ministr John: Propouštění místo škrtání platů

Platy se dají udržet - propouštěním
(AKTUALIZACE Z 6.8.2010, 15:50 - OTEVŘENÝ DOPIS MV NA KONCI ČLÁNKU) Vláda včera přijala své programové prohlášení, jehož jedna kapitola se věnuje oblasti vnitřní bezpečnosti - a tedy především policii. Podle Radka Johna bude MV hledat úspory raději propouštěním "nadbytečných" policistů, než plošnými škrty v jejich příjmech.
Platy se dají udržet - propouštěním | Foto: www.mvcr.cz

Propouštění nadbytečných

V jedné z úvodních pasáží programového prohlášení vlády se píše, že omezení mzdových prostředků o 10% nutně "neznamená automatický pokles platů. Vláda přenechá v kompetenci jednotlivých ministrů, zda půjde o úsporu vzniklou snížením mezd, propouštěním nebo kombinací. Další tři roky se objem mzdových prostředků nezvýší."

Radek John pak za svůj resort poodkryl své plány na příští rok deníku PRÁVO: "Budeme se chtít rozloučit s těmi, kteří jsou nejméně užiteční pro Českou republiku, abychom minimálně sahali na platy těch, kteří užiteční jsou."

K nějakému poklesu příjmu přesto dojde, ale ti kteří u policie zůstanou, by se podle ministra měli za určitých okolností dopracovat ke stejným příjmům. "Systém zřejmě nastavíme tak, že první zhruba tři měsíce (roku 2011) budeme prosit lidi, aby vydrželi platový škrt. Ovšem hned jak nastartujeme propouštění, se těm schopným bude plat v odměnách dorovnávat tak, že ti nejschopnější budou na stejných penězích, jako byli," vysvětlil ministr.

John považuje takový postup za méně destruktivní, než kdyby resort sáhl k plošnému snížení tarifních platů všech policistů či hasičů. „Bude to samozřejmě zaměřeno na ty schopné, na útvary s celorepublikovou působností, na kriminálku, na klíčové mozky v resortu. Totéž platí i pro hasiče,“ upřesnil ministr, koho chce v uniformách především udržet.

Konkrétní počty propouštěných John neuvedl, pouze doplnil, že propouštění by nemělo dopadnout na "ty schopné, na útvary s celorepublikovou působností, na kriminálku, na klíčové mozky v resortu."

Podle vrchního personálního šéfa Policie ČR Romana Fidlera je v současnosti evidováno 450 žádostí o odchod do civilu. "Buď nám bude postačovat, že neobsadíme uvolněná místa, nebo bude nutný zásah do tarifů," komentoval situaci pro deník PRÁVO.

Propouštění však bude vyžadovat změnu služebního zákona. Podle současné úpravy musí policie "nepotřebného" policistu nejprve na rok přeřadit do zálohy a vyplácet mu 80% platu, což by podle Fidlera byly zbytečně vyhozené peníze.

Další chystané kroky

Kromě úspor má v programu vláda i další zajímavosti.

Už se nehovoří o metropolitní policii, ale o tom, že vláda "předloží návrh na zefektivnění systému ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti na místní úrovni ve velkých městech s cílem posílit spolupráci mezi Policií ČR a místní samosprávou a posílit vliv místní samosprávy na výkon zajišťování ochrany veřejného pořádku".

Mezi vládními plány je jasně deklarovaná vůle předložit sněmovně Zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a v nějaké podobě se zřejmě chystá zřejmě i návrat ministrem Langerem zrušené Finanční policie.

Zajímavě zní závazek činnost policie "primárně soustřeďovat na pomoc slušným občanům, obětem trestné činnosti a na posílení restitutivních přístupů při stíhání kriminality zahrnující zabavování výnosů z trestné činnosti a jejich navracení poškozeným" a deklarovaná snaha podpořit lepší sdílení informací mezi policií a Ministerstvem spravedlnosti a také výměnu informací mezi specializovanými složkami policie a zpravodajskými službami.

Programové prohlášení vlády je možné stáhnout ZDE.

 

AKTUALIZACE ZE DNE 6. SRPNA 2010, 15:50

Ministr vnitra odpovídá na včerejší mediální reakce na jeho výroky otevřeným dopisem. Zveřejnil jej dnes na webu ministerstva. Znění dopisu přetiskujeme v plném znění.

 

Otevřený dopis ministra vnitra Radka Johna policistům a hasičům

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Česká republika se nevyhnula dopadům světové ekonomické krize, státní dluh z minulosti je dnes 1,3 bilionů korun, což je v přepočtu téměř 128 tis. korun na obyvatele včetně kojenců. Vláda této země, jejíž jsem členem, se rozhodla razantně bojovat proti dalšímu zadlužování, rozhodla se stát vládou rozpočtové odpovědnosti. Abychom se vyhnuli dalšímu zadlužování, musíme šetřit. Všichni. I rezort Ministerstva vnitra, pod kterým pracujete i Vy – policisté a hasiči. V příštím roce budeme hospodařit s rozpočtem výrazně nižším než teď. S tím musíme počítat všichni, přestože o konečné výši škrtů, jeho snížení ještě jednám s koaličními partnery. Od svého nástupu do úřadu se se svým týmem intenzivně zabývám hledáním cest, jak výrazných úspor dosáhnout a neohrozit výkon Vašeho povolání, které patří k těm nejnáročnějším a nejzodpovědnějším vůbec.

V tuto chvíli je zřejmé, že úsporná opatření se dotknou i částky, která je určena na mzdové prostředky. Toto téma je velice mediálně chytlavé, a proto mě velmi zarmoutil titulek článku v deníku Právo „Vnitro bude příští rok propouštět i řadové policisty“. Toto jsou, prosím, slova pana editora, ne moje! Propouštění je poslední možnost, jak ušetřit a pokud k němu dojde, rozhodně se nedotkne řadových policistů a hasičů v přímém výkonu služby. Na druhou stranu si nemyslím, že by v tomto rozsáhlém aparátu byli naprosto všichni nepostradatelní a pracovití. Se zaujetím jsem si přečetl řadu internetových diskuzí na odborových webech a v řadě příspěvků jsem narazil na zmínky o tom, kde by se dalo šetřit. Rozhodně to nebylo v řadách policistů a hasičů pracujících v terénu. Od samého počátku není záměrem vedení ministerstva propouštět lidi v přímém výkonu služby. Naopak, bez Vás se tato země neobejde. Tímto Vás vyzývám k další diskuzi. Pokud víte o nějaké oblasti, kde by se dalo ušetřit a chránit tak i policisty a hasiče v přímém výkonu služby, napište mi na adresu ministr@mvcr.cz. Já a můj tým se budeme Vašimi podněty zabývat. Pojďme dělat reformu společně, nenechme ji za nás dělat média. To, že řadoví policisté a hasiči jsou nepotřební, je spekulace deníku Právo, nikoliv moje!

Proto Vás prosím, zachovejte klid, nenechte se ovlivnit senzacechtivými články v mediích. Tato země Vás potřebuje a já nedovolím, aby bylo ohroženo plnění Vašich úkolů v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku. Šetření nás bude bolet všechny, ale naše děti a jejich děti to jednou určitě ocení.


S úctou

Radek John

ministr vnitra

Vložil: redakce
Publikováno: 05. 08. 2010


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 4.66667 / Celkový počet hodnoceni 3



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 341
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio