Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Rána do skla

Teleskop v akci
Důvody realizace tzv. „vstupu za pomocí síly“ mohou být pro příslušníky ozbrojených složek rozličné. Může to například  být zatýkací akce proti nebezpečnému pachateli, či nutné vyproštění ohrožených osob při autonehodě nebo neodkladná zdravotní pomoc osobám v uzavřeném prostoru. To jsou jen některé z mnoha případů, kdy může být nezbytné způsobit úmyslnou destrukci a za každou cenu se snažit dostat dovnitř. Otázkou, která ale může nastat,  je však jak. Ve skutečnosti totiž i pro někoho banální rozbití prosklené plochy nemusí být tak úplně jednoduchou záležitostí.
Teleskop v akci | Foto: Pavel Černý

Nástroj pro destrukci



Násilným vstupem je zde míněno použití síly ze strany příslušníků policie, či jiného bezpečnostního sboru, při neodkladném průniku do uzavřených prostor. V takovém případě zpravidla bývá nezbytné překonání překážek,  které ve většině případů znamená vznik i škod na majetku. V takovém případě by proto mělo být učiněno velmi odpovědné rozhodnutí. A to jak z hlediska právního, tak i taktického i technického. Tolik teorie… Ale právě samotné praktické provedení se může pro příslušníky bezpečnostních složek v reálu stát poměrně problematickou záležitostí. Čím se totiž dovnitř vlastně dostat, tzn. jaké prostředky může ochránce zákona pro takový úkon v praxi vlastně využít?


Pokud pomineme nouzovou improvizaci, tedy zoufalé užití čehokoliv v okolí (nic příhodného se ovšem v těsné blízkosti zrovna nemusí povalovat …), nezbývá zrovna mnoho možností. Vyloučíme-li ne zrovna vhodné nápady vyražení okna pěstí, či vykopnutí nohou (což bývá nejen neúspěšné, ale obvykle s sebou téměř zákonitě nese poranění…) nezbývá toho mnoho. Pomineme-li dále i poměrně nebezpečné (a dost netaktické) užití úderu služební zbraní, jeví se jednou z nejvhodnějších věcí policejní obušek. I zde však může nastat kámen úrazu. Valná většina příslušníků policejních složek je totiž ještě vybavena už poněkud překonaným  donucovacím prostředkem – plastovou tonfou, tedy správněji „obuškem s příčnou rukojetí“. Ten mimo jiných svých četných nedostatků též nesplňuje požadavky pro podobné „rozbíjecí“ úkony. A to jak svou pádností, tak i odolností. I ty nejrazantnější údery, vedené plnou silou, zde většinou nemívají požadovaný a dostatečně rychlý účinek. Sklo (zvláště modernější autookénka) obvykle v podobných případech až bolestně dlouho pruží a drahocenný čas při zákroku nebo záchranné akci utíká. Pokud se už destrukce nakonec povede, umělohmotná tonfa pak bývá prakticky k nepoužití - díky hlubokým vrypům je prakticky na odpis.



Proti násilníkům i překážkám


Zcela jinými vlastnostmi disponuje prostředek, který je nyní široce zaváděn nejen do našich policejních složek. Zprvu jej ve své výstroji měly jen některé speciální složky, jako URNa, zásahové jednotky a ochranné služby,  poté i letecké doprovody, speciální pořádková jednotka a některé z detektivních útvarů. V poslední době se však stále více rozšiřuje seznam součástí, kde jsou tyto velmi praktické donucovací prostředky s úspěchem užívány – a to také u Celní správy, Armády ČR a nyní už i Vězeňské služby. U mnohých jednotek se také uživatelské možnosti také dále rozšiřují, a to zaváděním rozličných dalších užitných doplňků – např. přípojnými diodovými svítilnami a taktickými zrcátky. Ty potom z „pouhého“ obušku dělají promyšlený služební systém. Důvody totální obměny donucovacích prostředků jsou zřejmé. Teleskopický obušek se totiž nejen osvědčuje jako ten nejúčinnější nástroj k eliminaci těch fyzicky nejdisponovanějších agresivních pachatelů, ale dokáže být užitečný i jinak. Nemusí se vždy použít vždy jen jako klasický donucovací prostředek proti „živé síle“, to znamená k úderům či odváděcím a fixačním technikám, ale i pro mnohé jiné činnosti. Až překvapivá odolnost předurčuje tento multifunkční nástroj k užití jako účinný vstupní prostředek. Kvalitní ocel dokáže pomoci i v ožehavých situacích,  kdy je neodkladným zákrokem vynuceno „použití síly“ i proti materiálu. V policejním výkonu to může být například nezbytné roztříštění okna pro průlez do bytu, rychlé odstranění okénka ve vozidle či jiném dopravním prostředku, nebo vypáčení nějaké překážky. To vše zpravidla nebývá, jak se v praxi již mnohokrát ověřilo, pro kalený ESP výrobek žádný velký problém, který by se zásadně projevil na jeho funkčnosti. Podobná blesková akce může často znamenat i záchranu lidského života v posledním okamžiku, nebo rozhodující krok k dopadení nebezpečného pachatele.


Speciální kužel

 

 

I když samotný „teleskop“ od ESP je už dostatečně pádným instrumentem, který si (jak je patrné z dokumentovaných testů) poradí i s některými dveřmi, nastanou občas prekérnější situace, kdy nemusí ani on dostačovat. V praxi je totiž nezřídka zapotřebí zbudovat „průchod“ i značně zodolněným materiálem. Buď se jedná o několik vrstev skla, zesílení pomocí folie, nebo může jít o ta z nejmodernějších automobilních oken, která  již v některých případech disponují až neuvěřitelnou rezistencí. V akci bezpečnostních či záchranných složek pak není čas na mnohačetné neúspěšné údery, ale spíše na ideální řešení jednou ranou.

 

 

Zkrátka se moci v krizový moment spoléhat na jistotu. Smůla, že první údery jen neškodně sklouznou, může například u speciálních jednotek mít za následek ztrátu cenného překvapujícího momentu. To může v reálu znamenat, že se „vzpamatovaný“ zatýkaný pachatel dostane ke své připravené zbrani, nebo odhodlaný terorista stačí popravit své bezmocné rukojmí. Z těchto důvodů někteří experti z elitních útvarů už dlouho volali po nějakém uspokojivé řešení. Ve firmě ESP po mnoha odborných konzultacích, náročném vývoji a spoustě marných pokusů nakonec vyvinuli zvláštní kuželovitý nástavec. Ten nezabere v pouzdru na opasku či v taktické vestě mnoho místa a každý z „bojovníků“ si jím může snadno a rychle osadit svůj teleskopický obušek. Hlavice takového novodobého „palcátu“, vyrobená z kalené oceli, má ve svém středu hranu se zvláště uzpůsobeným úhlem. Ta si pak dokáže hravě poradit i s velmi odolnou překážkou. Odstředivá sílu tohoto dílu, umístěného na přední část obušku, dává úderům extrémní razanci. S takto upraveným kompletem příslušník speciální složky dokáže při realizaci protiteroristické akce dosáhnout i do vysoko situovaných (a tedy jen obtížně dostupných) oken autobusů a vlaků. Při akcích proti automobilům je zas možné takto ostrojený obušek, na rozdíl od dosavadních neohrabaných bijáků, ihned po provedení vstupu do vozidla použít „klasicky“. To znamená pomocí speciálního chvatu zájmovou osobu velmi účinně vytáhnout ven na vozovku a zafixovat v poloze, ve které jí budou nasazeny pouta.

Na výsledku policejní zatýkací akce se může podepsat i kvalita skleněných oken.  Ocelový teleskopický obušek takový „neodkladný vstup“ umožňuje provést rychle a s potřebnou jistotou, zvláště je-li opatřen speciálním nasazovacím vyrážecím kuželem.  https://www.youtube.com/watch?v=bT1ofD4p49Y Jak je patrné z fotografií, tzv. „obušek s příčnou rukojetí“ dozná takovou činností poměrné úhony. Poté již není prakticky možné jej ve službě dále používat. Také vyražení okna v automobilu bývá obvykle nemalým problémem a ani nejsilnější údery „tonfou“ nemusí mít požadovaný účinek.  Zdaleka účinnější alternativou pro tzv. „násilný vstup“ je aplikace teleskopického obušku.  Pro policisty, kteří jsou tímto moderním donucovacím prostředkem vybaveni,   je nepoměrně jednodušší takovou činnost realizovat. Jde obvykle o narušení struktury skla jedním, razantním úderem vedeným do rohu plochy.  Poté se již okno rychle dočistí pomocí kovového žebříku.

 

Nový doplněk, jak tvrdí první spokojení uživatelé, výrazně posunul možnosti tradičního výrobku ESP zas o něco vpřed. Tato důmyslná pomůcka je kupříkladu již standardně ve výbavě některých elitních jednotek, a to nejen u nás, ale i mnohde po světě.

V opakovaných testech se ukazuje, že ocelové kalená varianta takové výstroje ESP je stále funkční i po mnohonásobných úkonech. I v extrémních hraničních testech, kdy  náročné zkoušky znamenaly až desítky ran obuškem do tvrdého materiálu, byly následkem jenom kosmetické odřeniny, které by rozhodně nebránily dalšímu běžnému používání. Nesporná užitečnost teleskopického obušku je také už ověřena dlouhodobým a intenzivním používáním u rozličných složek policie. Jak dokládají četné zkušenosti z výcviku i některých reálných zákroků, tento praktický multifunkční prostředek se stává stále oblíbenější pomůckou. V praxi však mohou nastat i méně standardní situace, kdy je nutné urychleně zbudovat průchod i zesílenou, proti běžnému obušku až příliš odolnou překážkou. Právě pro takové specifické zásahy byl v ESP vyvinut speciální destrukční nástavec. Na fotografii příslušník URN s vyrážečem ESP v pouzdru s klipem na taktické vestě. Příslušník Národní protidrogové centrály a policistka z „antigang týmu UOOZ s novým vybavením. Pomocí nového příslušenství si nyní každý z příslušníků speciální složky může snadno a rychle připravit svůj vlastní „vstupní“ nástroj, který nápadně připomíná středověký palcát. To s sebou nese větší taktickou operativnost především v případech některých neplánovaných zákroků s omezeným časem k přípravě akce.

Příslušník Národní protidrogové centrály a policistka z „antigang týmu UOOZ s novým vybavením. Pomocí nového příslušenství si nyní každý z příslušníků speciální složky může snadno a rychle připravit svůj vlastní „vstupní“ nástroj, který nápadně připomíná středověký palcát. To s sebou nese větší taktickou operativnost především v případech některých neplánovaných zákroků s omezeným časem k přípravě akce.

 

Destrukční testy, probíhající u speciálních policejních složek v Mexiku. V kompletu s „teleskopem“ jde o velmi praktický „vercajk“, který, jak se ukázalo v testech, může významně pomoci i při nouzovém vyprošťování osob při autonehodách. Projít dokáže i odolnými skly nejmodernějších vozidel. Ta dnes mají až překvapivou rezistenci díky své tuhé konstrukci nebo vyztužení speciální folií.   Destrukční testy, probíhající u speciálních policejních složek v Mexiku. V kompletu s „teleskopem“ jde o velmi praktický „vercajk“, který, jak se ukázalo v testech, může významně pomoci i při nouzovém vyprošťování osob při autonehodách. Projít dokáže i odolnými skly nejmodernějších vozidel. Ta dnes mají až překvapivou rezistenci díky své tuhé konstrukci nebo vyztužení speciální folií.   Montáž nového příslušenství na teleskopický obušek je triviální. Vložený plastový klín se nejdříve vytlačí ze středového otvoru a kuželovitá hlavice se pak navlékne na kovový díl obušku (směr užším koncem k rukojeti). Pak se plastový klín rozevře a nasadí na rozšířené čelo obušku. Nakonec se celá kovová hlavice zatáhne směrem vpřed a pevně zafixuje.  K sejmutí se potom využije obdobný systém, jako při běžném skládání obušku – tzn. úderem o tvrdou podložku na předek hlavice se celý komplet uvolní a hlavice pak rozloží opačným způsobem. Více informací na www.obrana.cz Montáž nového příslušenství na teleskopický obušek je triviální. Vložený plastový klín se nejdříve vytlačí ze středového otvoru a kuželovitá hlavice se pak navlékne na kovový díl obušku (směr užším koncem k rukojeti). Pak se plastový klín rozevře a nasadí na rozšířené čelo obušku. Nakonec se celá kovová hlavice zatáhne směrem vpřed a pevně zafixuje.  K sejmutí se potom využije obdobný systém, jako při běžném skládání obušku – tzn. úderem o tvrdou podložku na předek hlavice se celý komplet uvolní a hlavice pak rozloží opačným způsobem. Více informací na www.obrana.cz

 

Montáž nového příslušenství na teleskopický obušek je triviální. Vložený plastový klín se nejdříve vytlačí ze středového otvoru a kuželovitá hlavice se pak navlékne na kovový díl obušku (směr užším koncem k rukojeti). Pak se plastový klín rozevře a nasadí na rozšířené čelo obušku. Nakonec se celá kovová hlavice zatáhne směrem vpřed a pevně zafixuje.  K sejmutí se potom využije obdobný systém, jako při běžném skládání obušku – tzn. úderem o tvrdou podložku na předek hlavice se celý komplet uvolní a hlavice pak rozloží opačným způsobem. Více informací na www.obrana.cz Montáž nového příslušenství na teleskopický obušek je triviální. Vložený plastový klín se nejdříve vytlačí ze středového otvoru a kuželovitá hlavice se pak navlékne na kovový díl obušku (směr užším koncem k rukojeti). Pak se plastový klín rozevře a nasadí na rozšířené čelo obušku. Nakonec se celá kovová hlavice zatáhne směrem vpřed a pevně zafixuje.  K sejmutí se potom využije obdobný systém, jako při běžném skládání obušku – tzn. úderem o tvrdou podložku na předek hlavice se celý komplet uvolní a hlavice pak rozloží opačným způsobem. Více informací na www.obrana.cz Dlouhý dosah úderu obušku, osazeného novou destrukční pomůckou se může také stát nemalou výhodou v některých protiteroristických operacích, zaměřených proti větším dopravním prostředkům – tzn. vlakům, autobusům, apod. Jak je vidno z fotografií, celá akce pak může proběhnout s potřebnou rychlostí, která dává zájmovým osobám uvnitř jen malou naději na účinný odpor. Pro ty „zlé“ v tomto případě nemusí holt znamenat střepy štěstí… Dlouhý dosah úderu obušku, osazeného novou destrukční pomůckou se může také stát nemalou výhodou v některých protiteroristických operacích, zaměřených proti větším dopravním prostředkům – tzn. vlakům, autobusům, apod. Jak je vidno z fotografií, celá akce pak může proběhnout s potřebnou rychlostí, která dává zájmovým osobám uvnitř jen malou naději na účinný odpor. Pro ty „zlé“ v tomto případě nemusí holt znamenat střepy štěstí…

 

Dlouhý dosah úderu obušku, osazeného novou destrukční pomůckou se může také stát nemalou výhodou v některých protiteroristických operacích, zaměřených proti větším dopravním prostředkům – tzn. vlakům, autobusům, apod. Jak je vidno z fotografií, celá akce pak může proběhnout s potřebnou rychlostí, která dává zájmovým osobám uvnitř jen malou naději na účinný odpor. Pro ty „zlé“ v tomto případě nemusí holt znamenat střepy štěstí… Dlouhý dosah úderu obušku, osazeného novou destrukční pomůckou se může také stát nemalou výhodou v některých protiteroristických operacích, zaměřených proti větším dopravním prostředkům – tzn. vlakům, autobusům, apod. Jak je vidno z fotografií, celá akce pak může proběhnout s potřebnou rychlostí, která dává zájmovým osobám uvnitř jen malou naději na účinný odpor. Pro ty „zlé“ v tomto případě nemusí holt znamenat střepy štěstí… Dlouhý dosah úderu obušku, osazeného novou destrukční pomůckou se může také stát nemalou výhodou v některých protiteroristických operacích, zaměřených proti větším dopravním prostředkům – tzn. vlakům, autobusům, apod. Jak je vidno z fotografií, celá akce pak může proběhnout s potřebnou rychlostí, která dává zájmovým osobám uvnitř jen malou naději na účinný odpor. Pro ty „zlé“ v tomto případě nemusí holt znamenat střepy štěstí… Po mnoha náročných testech, prováděných policejními specialisty a četnými instruktory byl poslední design vyrážeče nedávno poupraven. Hrany po obvodu tak ještě rapidně zvyšují účinnost tohoto efektivního nástroje.
Vložil: Redakce
Publikováno: 06. 12. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio