Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
14 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
včera | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
13 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

Ředitel pražské policie diskutoval s policisty PMJ

Nový ředitel Správy hl. m. Prahy Martin Červíček včera přijel diskutovat s policisty pražské Pohotovostní motorizované jednotky na jejich základnu v Ďáblicích. Spolu s ním i zástupce pro uniformovanou policii Martin Vondrášek. Diskuse se zúčastnilo vedení útvaru a asi třicet policistů PMJ, kteří se přihlásili.
| Foto: Domovenka PMJ

Oproti prvotnímu očekávání většiny přítomných policistů byla diskuse velice věcná. Na začátku promluvil k policistům PMJ Martin Červíček o třech základních bolestech pražských policistů.


Platy, katalog prací a zase peníze

Policistům sdělil, že považuje současný katalog prací za nepříliš povedený, protože v něm nejsou dostatečně zohledněny činnosti specifických útvarů, jakým je právě PMJ. To je jedním z důvodů, proč bude v roce 2009 pracovat na novém katalogu prací, který by lépe obsáhl různorodost činností vykonávaných na některých útvarech P ČR.

Dále policisty PMJ ujistil, že v současné době hledá způsob, jak již v průběhu roku 2009 zajistit, aby byli zařazeni minimálně do čtvrté platové třídy, protože dle jeho slov „není dále akceptovatelné, aby policista, který jede na místo činu, aniž by věděl, co jej čeká, na koho narazí a v jaké situaci se ocitne, byl zařazen ve třetí platové třídě“.

Vyjmenoval několik alternativ, jakými jsou například dílčí změna vykonávaných činností na PMJ nebo využití katalogu prací jiného bezpečnostního sboru. V této záležitosti spolupracuje s místopředsedou NOS PČR (Nezávislý odborový svaz Policie ČR) Petrem Tomkem.

Nový ředitel následně slíbil policistům, že v roce 2009 rozpustí finanční prostředky určené do nadtarifních složek formou zdanitelných odměn, které jsou v současné době jediným prostředkem, jak tyto peníze rozdělit. Zdůraznil, že by pražští policisté měli tyto odměny chápat jako motivační odměnu a nikoliv kázeňskou – jedná se o příspěvek za náročnost práce v hlavním městě České republiky. Toto rozdělení proto také nijak neovlivní distribuci kázeňských odměn pro policisty, kteří mají nadstandardní výsledky. Motivační odměny rozdělené v prvním pololetí roku 2009 by neměly klesnout pod 9 tis korun na policistu, který vykonává službu v hlavním městě (poznámka pro některé málo sečtělé čtenáře - jde o 9 tisíc korun na jedno pololetí, nikoliv na měsíc!). Pražská policie by se tak přiblížila policii v metropolích okolních států - z informací redakce vyplývá, že pravidelný motivační příspěvek pobírají policisté v hlavních městech Polska, Slovenska a Rakouska.

Martin Červíček poukázal také na to, že je naprosto nepřijatelné, aby se osobní příplatek na výkonných útvarech - tj. nenároková část platu, kterou policista pravidelně pobírá jako ohodnocení stabilně vysokých výkonu, nebo práce za trvale ztížených podmínek - pohyboval v řádech několika málo stokorun oproti jiným útvarům mimo přímý výkon, kde se toto ohodnocení pohybuje v řádech tisíců. Dle jeho slov je nutné tento nepoměr v co nejkratší době změnit.

Komplex těchto opatření podle něj zvedne plat policisty v hlavním městě asi o 2800 korun nad celorepublikový průměr. Příjemným překvapením bylo uvědomit si, že toto byla jediná věta Martina Červíčka, v níž použil slovo „průměr“. V současné době jsou právě na slovo průměr a jeho odvozeniny policisté z celé České republiky alergičtí.

 

Poznámka: Plat uniformovaného policisty z výkonného útvaru, který slouží v Praze se pohybuje v rozmezí 17ti až 25 tisíc korun čistého platu. Tento plat se skládá ze základu platu, příplatku za směnnost, zvláštního příplatku* případně osobního příplatku a některých dalších částí, podle délky služby či vykonávané funkce. Toto rozmezí je určené z tabulky nejčastěji se vyskytujících platových tříd na výkonných útvarech v hlavním městě, (3PT,4PT,5PT)**

*zvláštní příplatek je složen z příplatku za riziko a psychickou zátěž
**PT platová třída

 

Martin Červíček policisty dále informoval, že bude usilovat o to, aby zvláštní příplatek u některých výkonných útvarů v hlavním městě nezůstal na šesti tisících korunách.


Ubytování a cestovné

Některá ubytovací zařízení pro policisty v hlavním městě se budou privatizovat a náklady na ubytovaní se tak mnohdy zvednou až na dvojnásobek původní ceny. Tento problém mělo částečně vyřešit tranzitní ubytovaní (tedy ubytování pouze na dobu nutnou k odpočinku - k spánku). Policisté PMJ upozornili Martina Červíčka na některá úskalí této formy ubytování. Mnozí policisté v hlavním městě sportují nebo se věnují svým koníčkům. Mnohdy tedy mají na ubytovacím zařízení kola, sportovní vybavení, počítače nebo jinou elektroniku. Tranzitní ubytování však neumožní mít tyto věci u sebe a tak značným způsobem omezí možnost mimopracovních aktivit policistů. S tím se mnozí z nich nechtějí smířit a považují to za jeden z důvodů k odchodu na pracoviště blíže jejich trvalému bydlišti.

Další specifikum některých privatizovaných ubytovacích zařízení je, že na těchto ubytovnách se může ubytovat, dle slov některých policistů, kdokoliv. Například tedy zahraniční dělníci, se kterými policisté často přicházejí do styku při kontrolách pobytu. Mohlo by tedy dojít k paradoxní situaci, kdy se policisté sejdou s kontrolovanou osobou na jednom pokoji. S vizí takových podmínek se policisté PMJ odmítli smířit a zdůraznili novému řediteli, že považují otázku ubytovaní za za důležitou a pro ně velmi citlivou.

Dalším kamenem úrazu je proplácení cestovních náhrad. V současné době cestovní náhrady náleží pouze těm policistům v Praze, kteří k Policii ČR nově nastoupí nebo slouží nanejvýš tři roky. Poté se jim již smlouva o proplácení cestovních náhrad neprodlužuje. Služebně starší policisté však vcelku pochopitelně považují takový přístup za diskriminační. Bezmála 70% policistů sloužících v Praze má trvalé bydliště mimo hlavní město. Mnozí vydají na dojíždění měsíčně i čtvrtinu svého platu. Navíc cena jízdného u hromadných dopravních prostředků neustále roste - a právě proto mnozí policisté sloužící v Praze uvažují o opuštění hlavního města jako svého působiště.


Co na to ředitel?

Martin Červíček přítomným policistům přiznal, že mnohé připomínky ohledně ubytovaní a zvláště pak tranzitního ubytovaní jsou pro něj nové. Ujistil přítomné policisty, že tento problém hodlá urychleně řešit s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. Vzhledem k tomu, že je v úřadu ředitele správy hl.m. Prahy jen krátce, požádal policisty, aby mu dali šanci ukázat, že bude tyto problémy řešit. Poukázal na to, že tak závažné věci nelze vyřešit během několika málo dnů. Dle jeho slov bude potřeba minimálně několika měsíců na jejich vyřešení. V souvislosti s tím oznámil, že hodlá v podobných setkáních pokračovat a avizoval ustanovení úředních dnů, ve kterých budou moci policisté sloužící v Praze přednést své problémy jemu osobně nebo jeho zástupci pro uniformovanou policii Martinovi Vondráškovi.

Krátce potom se Martin Červíček omluvil, že musí z pracovních důvodů odjet a veškeré dotazy a připomínky mají být směřovány na jeho zástupce Martina Vondráška.

 

Diskuse se zástupcem ředitele pro uniformovanou policii Martinem Vondráškem


Dotace policistů PMJ k jiným útvarům

Martin Vondrášek pak s policisty PMJ řešil problémy jež jsou specifické právě pro útvar PMJ. Hodně opakovaným tématem zde bylo personální dotování ODN Správy hl.m. Prahy (Oddělení dopravních nehod) řidiči z PMJ nebo vypomáhání Magistrátu hl.m. Prahy při kontrolách vozidel taxislužby. Toto dotování jiných pracovišť policie oslabuje výkon PMJ a dle názorů některých policistů ohrožuje bezpečnost občanů hlavního města.

Zástupce ředitele Správy označil za stěžejní zajistit především odbavování dopravních nehod v co  nejkratším čase, což současný personální stav na ODN Správy hl.m. Prahy nedovoluje. Je proto i nadále nutné, aby byl tento útvar posilován řidiči z jiných pražských pracovišť. Policisté PMJ mu však oponovali, že jejich práce chránit občany hlavního města a obsluha tísňové linky 158 je neméně důležitá. Zástupce ředitele pak policistům PMJ slíbil, že i tímto problémem se bude zabývat a pokusí se najít pomoc i u jiných pražských útvarů, aby PMJ nebyla oslabována pro výkon služby a nedocházelo tak k slabému pokrytí některých pražských obvodů.


Vybavení a kurzy

Dalším probíraným problémem byl o dovybavení útvaru PMJ některými výstrojními součástkami. Například taktickými vestami a pouzdry, nebo speciálním zdravotnickým vybavením. Policisté PMJ často přijíždějí jako první na místa dopravních nehod nebo požáru a nejsou odpovídajícím způsobem vybaveni. V souvislosti s tím policisté požadovali kurzy řízení vozidel v kritických situacích a zdravotnické kurzy.

Martin Vondrášek přislíbil řešit také tuto nevybavenost útvaru PMJ. Znovu však upozornil, že se nejedná o záležitost několika málo dní. Připomenul, že útvaru s padesátiletou tradicí, jakým je PMJ, je nutno věnovat patřičnou zvýšenou pozornost a péči. Dle jeho slov on i Martin Červíček budou tuto pozornost a péči útvaru PMJ věnovat.


Otázka hrdosti na útvar

V neposlední řadě se řešila i otázka hrdosti na příslušnost k Pražské motorizované jednotce. Policisté PMJ si Martinu Vondráškovi stěžovali, že jim bylo znemožněno nosit domovenky útvaru PMJ, které si sami vytvořili. Tento krok měl podle nich za následek pokles morálky na PMJ. Většina policistů PMJ je právem hrda na příslušnost k tomuto útvaru a problém domovenek rozhodně nepovažují za malichernost. Stejně jako předávání pamětních listů nebo oficiální pochvaly.

Závěr


Na mne i na většinu přítomných policistů zapůsobila věcnost diskuse s novým ředitelem Správy hl.m. Prahy Martinem Červíčkem a jeho zástupcem pro uniformovanou policii Martinem Vondráškem. Někteří z přítomných policistů zažili tzv. roadshow ministra vnitra Ivana Langera, která však spíše než diskusí byla prezentací jeho vizí. Pro pejáka přitom platí pravidlo: „Věřím bohu, takže všichni ostatní budou mít ruce tak, ať na ně vidím“ - tedy raději nedůvěřovat nikomu a ničemu. Přesto jsem měl pocit, že většina přítomných policistů je ochotna dát novému řediteli Správy hl.m. Prahy šanci, aby mohl prokázat, že si zaslouží jejich důvěru. Na mně osobně udělal Martin Červíček i Martin Vondrášek dobrý dojem. Zdali jde o dojem správný ukáže příštích několik měsíců.


Text: Lukáš Heinz

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 12. 11. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 113
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio