Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
10 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Řízená agrese v policejním výcviku

ilustrační
Jako asi každý policista, setkávám se v dnešní době stále častěji s agresivním chováním. Většinou ze strany našich věrných klientů a zákazníků. A protože každá akce vyvolává reakci, agresivita je nám v této podobě také hodně blízká. Zejména v případech kdy vlídné slovo policisty už prostě na některé jedince nepostačuje.
ilustrační | Foto: JH

Co je Agrese

Agrese je fyziologickým mechanismem, odpovědí na některé podněty, které májí vést k přežití jedince a druhu. Násilné chování je fyzická mezilidská agrese se záměrem poškodit nebo zničit.

Zdroj : Wikipedie

attack_1857982c-jpg.jpg

Dnes nijak neobvyklý obrázek

 

Proč musí policista ovládat své emoce

Na můj vkus, je nám někdy až moc vštěpováno, ze strany oficiálních autorit, že policista má být chápavý, tolerantní, prostě příjemný člověk, kterého musí mít každý rád. Na druhou stranu policista, který své povolání bere vážně, chápe že v určitých momentech musí mít respekt. Tento respekt je v podstatě kouzelná aura, která ho v mezních situacích chrání před napadením ze strany lidí, kteří mají posunutý žebříček hodnot někam na úroveň doby kamenné.

V této souvislosti chci zmínil právě tu agresivní složku, která se projevuje rozhodným chováním policisty na místě zákroku.

Policista by měl mít za každých okolností chladnou hlavu a z jeho chování musí být zřejmé, že má situaci plně pod kontrolou. Musí mít také jasno v tom, čeho je potřeba zákrokem dosáhnout a proto by měl postupovat rozhodně, s ohledem na chování osob, proti kterým vede zákrok. Pokud v této situaci policista narazí na odpor, měl by umět okamžitě jednat. Ať už se to někomu líbí nebo ne, pro překonání odporu nemůže policista váhat nebo sbírat odvahu zbytečně dlouho. Agresor proti kterému má policista zakročit, by mohl získat dojem, že je pánem situace on.  Nerozhodným a submisivním postojem, by policista ohrozil sám sebe nebo svého kolegu.

Při své práci musí mít policista jasno i v případech, když dojde na použití střelné zbraně a usmrcení pachatele. Samotná fyzická konfrontace je emocionálně náročná, natož pak použití smrtící síly. I na tuto situaci by měl být policista připraven a vycvičen.

Ponechme stranou zda je současná služební příprava lepší nebo horší . Důležitější je to, co můžeme sami ovlivnit. Zkušený trenér RBSD ( Reality Based Self Defence ) Lee Morrison při svých přednáškách vysvětluje, že žádný člověk na světe nemůže v jedné chvíli cítit více, než jednu emoci. Pro policisty z toho plyne tento závěr tento závěr : „ Pokud cítíme hněv, nemůžeme zároveň cítit strach „. Tím je asi řečeno vše podstatné. Nekontrolovaný hněv, ale do výbavy policisty nepatří. Co tedy se svým hněvem?

1-jpg.jpg

Vidět svět rudě se nevyplácí



Jak se cvičí řízená agrese

Zde se dostáváme k jednotlivým fázím osobního rozvoje policisty, při kterých by měl získat potřebné know-how, pro všechny druhy zátěžových situací, s kterými se může setkat ve výkonu služby.

V první řadě bych zmínil, že agresivitu musí policista umět u sebe vyvolat a opět utlumit. Je to nesmírně důležité proto, aby včas zpozoroval důležité detaily, nebo změny situace.

Co mi to bude platné, když na zem z auta poskládám dva podezřelé z loupežného přepadení, když si ani nevšimnu že je můj kolega na zemi škrcen další osobu ? Přílišná agresivita v člověku vyvolává tunelové vidění resp. omezuje vidění periferní. Takže agresivně ano, ale tak, abych vnímal vše podstatné.

Agresivita je individuální záležitost, někdo ji má blíže povrchu, někdo ji hlouběji v sobě, ale každý z nás ji umí projevit. Je to zakopaný poklad, pokud víme, kdy a jak jej použít. A existují metody jak umění řízené agrese ovládnout.

Jednou z metod, používanou například v Izraelské policii, je metoda pracovně nazývána,"Protlačení". Cvičící je před samotným úkonem uměle nabuzen a ovlivněn tak, aby se jeho mysl soustředila na stanovený cíl i přes únavu nebo bolest, kterou mu instruktoři způsobí.

Nelze být totiž v klidu při cvičení při kterém máte odboxovat 2 minuty v rukavicích a helmě, následně odcvičit 20 kliků a ve finále se vlastní silou prodrat uličkou deseti lidí, kteří do Vás tlučou, kopou a  křičí nadávky. Přitom musíte aktivovat agresivitu,aby jste se z této z této situace dostali, protože ostatní cvičící jsou motivování vás jen tak snadno nepustit.

Pokud se vám podaří úspěšně protlačit uličkou, dostanete úkol vyžadující okamžité zklidnění a plné soustředění. Např. složení dlouhé střelné zbraně nebo přesnou střelbu na cíl. Tím, že se při cvičení tyto procesy střídají, cvičící zjistí jak jeho vlastní tělo reaguje na stresové podněty,např. jak dlouho mu trvá se uklidnit, nebo jak ostře vnímá detaily, po emoční i fyzické zátěži. Při pravidelném cvičení, se schopnost reagovat na změny u cvičícího zlepšuje až do té míry, že dokáže bleskurychle a správně reagovat na zátěžové situace.

Další metodou kontroly agrese je tzv. metoda okamžitého startu. Cvičící ležící na zemi je zcela uvolněný a relaxuje. V této fázi v duchu odpočítá 15 vteřin, pak ihned vstane a roztrhá například noviny na stole. Po tomto si cvičící opět lehne a relaxuje. Cvičení se takto několikrát opakuje.

Všechna cvičení kladou důraz na vyvolání agrese ( její zapnutí) a ukončení agrese (její vypnutí ). Při těchto cvičením pomáhá soubor speciálních dechových cvičení a soustředění myšlenek na věc, která odvede myšlenky od stresové situace. Cílem je vytvoření zkušenosti s vlastní agresivitou a budování mechanismů pro její  kontrolu.

ics-ludanice-den-2_170-jpg.JPG ics-ludanice-2012-d3_105-jpg.JPG
ics-ludanice-2012-d3_038-jpg.JPG ics-velka-bites-den-1_84-jpg.JPG

Takto se cvičí ovládání agrese

Český policista jako kovářova kobyla

Jsem přesvědčen, že právě takováto cvičení zacílená na osvojení si umění řízené agrese, by měly být prosazovány při provádění základního střeleckého výcviku u policistů. Příliš často se totiž setkávám s kolegy, kteří své emoce nezvládají. A není nic horšího, než jít do zákroku s takovým policistou. Policista nezvládající své emoce ve vypjaté situaci selže nebo se z něj stane nekontrolovatelná rozzuřená bestie. Obojí je ale špatně.

Vložil: John Hawk
Publikováno: 28. 05. 2012


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 4
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio