Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
8 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vymstilo....

ilustrační foto
Když jsem nedávno komentoval informaci o tom, že k policii budou přijímáni uchazeči s výučním listem, vyvolalo to také hodně negativních reakci. Mnozí označovali takové uchazeče za odpad. Dost mně to mrzelo, protože podle mě vzdělání z nikoho elitu neudělá. Možná že některým lidem otevře oči krátký rozhovor s jedním z těch, kteří jsou nazýváni nevzdělanou spodinou.
ilustrační foto | Foto: internet

Martin mně kontaktoval, přes společného známého asi před rokem. Měl zájem o policejní práci.  Stali se z nás kamarádi a letos mu svitla malá naděje, že by se mohl dostat k policejnímu sboru. Po negativních reakcích na článek o náboru uchazečů s výučním listem jsme se dohodli na malém rozhovoru. Aby se tento rozhovor negativně neodrazil na možnosti jeho přijetí, neuvádím záměrně celé jeho jméno.

Martinovi je 38 let, má dvě děti a žije s rodinou v Praze. Je vyučen kuchařem, ale tuto práci dělal jen krátce. Pracoval několik let v Itálii v podniku na zpracování tabáku, Tam se vypracoval z řadového zaměstnance na mistra výrobního úseku. Časté odloučení od rodiny jej donutilo tuto dobře placenou práci opustit a jít zpět do České republiky.  Po té pracoval u dvou bezpečnostních agentur, jako osádka vozu převážejícího ceniny. V současné době pracuje jako skladník a obsluha vysokozdvižného vozíku.

Je ve skvělé fyzické kondici. Mnoho let dělal box, chodí pravidelně do posilovny a dodržuje zdravou životosprávu. Věnuje se hlavně rodině a pak taky zahradničení.  Domluví se anglicky a italsky. Má řidičský průkaz na osobní i nákladní vozy.

 

 Proč máš zájem o práci u policie?

Je to stabilní práce s jistotou stálého a pravidelného příjmu. Navíc vždycky mně bavila práce v bezpečnostních oborech. Pracoval jsem ve dvou bezpečnostních agenturách. Zabíralo to velké množství času.  Pokud chtěl člověk dosáhnout alespoň průměrné mzdy, musel odpracovat obrovské množství hodin. Tím trpěla moje rodina. Proto jsem si musel najít jinou práci, ne tak časově náročnou. Udělal jsem si kurz na vysokozdvižný vozík a pracuji jako skladník. Ale taková práce mně rozhodně nenaplňuje.

 

Proč sis neudělal maturitu, pokud si chtěl jít k policii?

V mládí jsem byl příliš pohodlný, věnoval jsem se hlavně sportu. Pak přišla rodina., kterou jsem musel zaopatřit. Začal jsem si v roce 2007 dodělávat maturitu na škole Trivis, ale musel jsem studium ukončit. V práci mi chyběly hodiny a tím i peníze a škola taky nebyla levná. Jednoduše jsem to finančně neutáhnul.

 

Jakou máš představu o práci u policie?

Nemám představu o tom, co obnáší policejní práce. Ale tuším, že není nudná. Je to zřejmě hlavně práce s lidmi. Mám práci s lidmi rád a myslím, že s nimi jednat umím.  Tím nemyslím násilí. Ale autoritu jsem si vždy sjednat uměl.  Dělal jsem i kancelářskou práci a ani to mi nedělalo potíže.

 

Jak si reagoval na informaci, že se k policii mohou hlásit lidé bez maturity?

Měl jsem představu, že budu moct konečně dělat něco, co mně bude bavit. Byl jsem docela zklamaný, když jsem navštívil náborové středisko v Praze a tam o ničem nevěděli.  Překvapilo mně to. Myslel jsem si, že když tato informace byla zveřejněna, je všechno pro nábor připravené.

 

Jak sis představoval proces náboru, od žádosti až do chvíle kdy by ses stal policistou?

Myslel jsem si, že projdu standardním výběrovým procesem.  Psychotesty, lékařské vyšetření a fyzické testy.  Pokud bych prošel, počítal jsem s tím, že budu nějakou dobu ve škole, nebo na nějakém dlouhodobém kurzu, kde si dodělám maturitu a pak nastoupím jako policista na obvodní oddělení.

 

Připravoval ses na výběrové řízení?

Koupil jsem si knížku se standardizovanými psychotesty, abych si je vyzkoušel. Pravidelně cvičím a udržuji se v dobré fyzické kondici. Jako možný problém jsem viděl běh. Jsem velmi dobrý silově, ale aerobní sporty moc nedělám.  Začal jsem běhat.  Co se týče mého zdravotního stavu, nenosím brýle a podle lékaře jsem absolutně zdravý.

 

 Myslíš, že bys u psychotestů uspěl?

Psychotesty, jak jsem pochopil, jsou hlavně o mentální vyspělosti. Pubertu mám už dávno za sebou. Je mi 38 let. Vím co je odpovědnost a vím, kde jsem v minulosti dělal chyby. Myslím si, že dnes už bych rozhodně uspěl.  Kdybych věděl v mladí, to co vím dnes, rozhodně bych si nejdřív dodělal maturitu.  Snažím se, aby se moje děti věnovaly škole.  Nechci, aby někdy stály před podobnými problémy jako já.

 

Čím si vyučený?

Jsem vyučený kuchař.  Pozn. přihlížejícího osmiletého syna. „Kuchař tatí? Vždyť máma vaří třikrát líp než ty“. Smích

 

Chtěl si dělat kuchaře?

Ze začátku mně bavilo vaření, ale nakonec jsem zjistil, že to není to, co chci dělat. Byl jsem celý den zavřený mezi čtyřmi stěnami, aniž bys viděl denní světlo, nebo mohl mluvit s lidmi. Jsem člověk, který potřebuje kontakt s lidmi.

 

 Četl si reakce na článek na webu policista.cz.  Co říkáš na tyto rekce?

Naštvalo mně to.  Nejsem hloupý, jen sem byl v mládí pohodlný a to se mi vymstilo.  Nikdo z těch lidí, kteří článek negativně komentovali se mnou nikdy nemluvil, ale myslí si o mně, že když nemám maturitu, jsem automaticky pitomec. Fakt nevím co na to říct. Asi že přesně to svědčí o tom, že ne každý s maturitou je inteligent.

 

Chtěl bys ještě něco dodat?

V minulosti jsem pracoval také v zahraničí. Byla to velmi dobře placená práce. Myslím si, že lépe, něž je dnes honorovaná policejní práce v České republice.  Ale byl jsem pryč od rodiny. Dostal jsem nedávno od bývalého zaměstnavatele z Itálie nabídku, abych pro něj znovu pracoval. Chci být ale s rodinou, se svými dětmi a vidět je vyrůstat. A zároveň chci dělat takovou práci, aby na mně moje děti mohly být hrdé. Přes všechno to negativní, co se o policii povídá myslím si, že policejní práce je ta, na kterou může být člověk hrdý. Pokud ji tedy dělá dobře. Já jsem ale nikdy žádnou práci nefkákal.

 

 

Dovětek autora:

Víc než negativní reakce některých kolegů, na nábor uchazečů s výučním listem, které jsem očekával, mně mrzí naprostá nepřipravenost celé koncepce náboru, ze strany vedení Policie ČR. V celé republice policisté melou doslova z posledního.  Provizorně se zaplácávají personální díry v bezpečnostních opatřeních, odčerpáváním sil ze základních útvaru.  Je velmi smutné, že vedení policie není schopno vytěžit ze svého, podle mě dobrého nápadu, alespoň částečný užitek. A napumpovat tak čerstvé lidi do oslabených článku policejního sboru.

 

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 01. 2018


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 7
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio