Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
včera | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
včera | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
5 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
13 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
18 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Samopaly, banka, střelba po policistech: Nyní začal soud

Jak zaznamenal deník Mladá Fronta DNES, před Krajským soudem v Ústí nad Labem stanula v úterý šestice mužů, kteří v prosinci 2007 se samopaly v rukou vyloupili chomutovskou pobočku Raiffeisenbanky. Při honičce samopalem stříleli i na policisty, které zranili. Deník přinesl podrobnou rekonstrukci přepadení, na kterém se podíleli i elitní vojáci:
| Foto: ilustrační


Přepadení podle přesného plánu


Byl to detailně připravený a profesionálně vedený útok. Šestice mužů, z nichž čtyři patřili mezi elitní vojáky, zaútočila v prosinci 2007 na pobočku Raiffeisenbanky v Chomutově. Až včerejší soudní líčení odhalilo podrobnosti, s jejichž pomocí lze sestavit rekonstrukci přepadení.

Lupiči dorazili k bance poprvé už 26. listopadu. Šest dní předtím ukradli ve Žďáru nad Sázavou Fiat Ducato. Zda už tehdy chtěli loupit, nebo jen obhlíželi terén, není jasné. Každopádně odjeli zpět a auto zapálili u obce Lotouše na Kladensku, aby zametli stopy.

Dříve banku chránil, teď radil lupičům Na konci listopadu odchází jeden z obžalovaných, Michal Benda z centrály Raifeissenbanky, kde měl na starosti právě zabezpečení poboček. Čtyřiatřicetiletý muž byl předtím vojákem a v letech 1997 až 1998 se účastnil mise v Bosně a Hercegovině. Benda se 3. prosince schází se švagrem svého kamaráda Michalem Riganem, jenž byl spolu s dalšími lupiči Viktorem Todorovičem a Milanem Schäferem rovněž elitním vojákem pardubické posádky. „Rigan ode mě koupil doplněk výživy pro růst svalové hmoty,“ vysvětloval včera Benda.

Pár týdnů poté, kdy byla přepadena chomutovská pobočka, si

Kdo je kdo ?
 

Obžalovaní z útoku na banku v Chomutově Michal Benda Dříve pracoval v pražské centrále Raiffeisenbanky, kde měl na starosti zabezpečení poboček. Dva týdny před útokem odešel. Sám se přepadení neúčastnil, podle obžaloby však právě on zásoboval lupiče důležitými informacemi. Přesně věděl, kde je kódovací zařízení, záznamové zařízení kamer a trezor. Michal Rigan Voják pardubické posádky, kde byl zástupcem velitele strážní čety velitelské roty. S Bendou se krátce před přepadením několikrát sešel, často si telefonovali. Při útoku seděl v Audi A6 v lese nad Chomutovem a čekal na komplice, aby je s lupem odvezl.
Viktor Todorovič V pardubické vojenské posádce byl řidičem manipulačního družstva zásobovací čety logistiky. Při přepadení byl přímo v bance, nakládal peníze v trezoru do tašky a během útěku střílel za jízdy ze samopalu po policistech. Milan Schäfer V pardubické posádce byl řidičem spojovacího družstva. Během přepadení hlídal s pistolí v ruce vchod do banky a výlohu zakryl černou plentou. Při útěku z pobočky zvedl ze země člena ostrahy a odvlekl ho do připravené dodávky.
Milan Schimmerle K bance přijel ve VW Polo, také on byl přímo uvnitř pobočky. Okamžitě poté, kdy lupiči oznámili, že jde o přepadení, udeřil dvakrát pažbou samopalu klienta banky do zad a vyřadil záznamové zařízení kamerového systému. Stál na stole v hale a kontroloval akci. Ludvík Vlček Řídil VW Transporter a čekal na Todoroviče, Schimmerleho a Schäfera, až vyloupí banku a s penězi naskáčou do dodávky. Řídil ji i cestou z banky k lesu, kde čekal Rigan. Všem obžalovaným hrozí až patnáct let ve vězení, Todorovičovi navíc za pokus vraždy výjimečný trest.

založil firmu. Nabízel sportovní stravu,masáže, tréninky na cvičení. Peníze na rozjezd firmy mu prý půjčila přítelkyně, matka a bratr.

S Riganem si šestnáctkrát telefonoval a dvakrát mu poslal SMS. Právě on měl lupiče zásobovat cennými informacemi o zabezpečení pobočky, kterou dobře znal. On to ale popírá. „Nemám s tím nic společného,“ řekl včera soudu.



V bance se minuli se soudcem

V noci z 10. na 11. prosince krade jeden z lupičů ve Velkém Meziříčí VW Transporter. Na něho lepí nápis: Pohotovostní doprovodné vozidlo. Další lupiči mezitím sehnali kovové ježky a dýmovnice. Šlo o pyrotechniku, kterou jim prodal další pardubický voják a jež sloužila k armádnímu výcviku.
V pátek 14. prosince vzali dva samopaly, pistole a další vybavení a vyrazili do Chomutova. V lese za městem čekal Michal Rigan v Audi A6, aby ostatní při útěku naložil. Benda byl někde na Mostecku.

Ve vchodu je minul soudce Další lupič Milan Schimmerle jel ve VW Polo. Transportér řídil Ludvík Vlček, uvnitř seděli Todorovič a Schäfer. V 16.20 dorazili k bance, Todorovič, Schimmerle a Schäfer si nasadili kukly na hlavy, vzali zbraně a vtrhli dovnitř.
Ve dveřích se míjeli s mužem, který držel v náručí roční dítě. „Jen jsem zahlédl, jak se kolem mě mihl stín. Až pak jsem viděl, že byli maskovaní,“ líčil později muž. Byl to soudce mosteckého soudu a právě on pak zavolal policii. Lupiči ho nechali projít. „To je přepadení, všichni na zem, lehněte si,“ křičeli dva z nich. Schäfer hlídal s pistolí v ruce vchod a výlohu zakryl černou plentou. Vysílačkou dával pokyny řidiči, který čekal v dodávce.

V bance byl v té době kromě zaměstnanců manželský pár s dvouletým synem a třicetiletý muž, kterého Schimmerle dvakrát udeřil do zad pažbou samopalu a vytrhl záznamové zařízení kamerového systému banky. „Máme čas, je to dobrý kluci, je to v klidu,“ uklidňoval ostatní jeden z lupičů.

Todorovič mezitím nařídil řediteli, aby mu vydal z trezoru peníze. Namířil na něj hlaveň samopalu a vedl ho před sebou. Do připravené tašky naházel celkem 7 340 800 korun. Lupiči se zde dobře vyznali, přesně věděli, kde jsou kamery, zabezpečení banky, trezor i klíče od toalety, kam zamkli ředitele a pokladní.

Před bankou kdosi upozornil strážníka, že uvnitř se děje něco podezřelého. „Odejdi, máme tady rukojmí! I dítě!“ křikl „hlídač“ Schäfer, když se strážník chystal vejít. Pak zvedl ze země člena ostrahy. „Neřvi, jseš chlap,“ řekl mu, pohrozil pistolí a odvlekl ho do dodávky, do níž naskákali lupiči i s penězi.



Samopal, ježci, dýmovnice..

To už se k bance sjeli policisté. „Odstup a se služebním vozidlem odjeď. Nebo tě zastřelíme, i rukojmí!“ hrozil jednomu z policistů řidič transportéru Vlček. Šlápl na plyn, otřel se o policejní octavii a vyrazil. Další policisté se okamžitě vydali za nimi. Zločinci vyhazovali za jízdy z dodávky kovové ježky a dýmovnice. Vyřadili několik služebních aut i trolejbusMHD.
Todorovič popadl samopal a za jízdy začal na policisty pálit. Jednomu z nich prostřelil rameno, kousek střely zasáhl dalšího policistu do prstu.

Todorovič vypálil ještě třikrát na další auta. Třetího policistu trefil do stehna. Když policisté zastavili, aby si oblékli neprůstřelné vesty, získali lupiči čas a uprchli.
Lupič odvezl rukojmí na policii V lese rukojmí propustili. Pak se lupiči rozdělili, část přesedla do Audi A6 k Michalu Riganovi. Todorovič a Schäfer zůstali přes noc a druhý den je odvezl jejich kolega z pardubické posádky domů.
Z důvodu, který stále není jasný, se Rigan do lesa pro rukojmí vrátil. Unesený člen ostrahy banky mezitím stopoval, aby se dostal zpět. Aniž by to tušil, zastavil svého únosce. Rigan měl tolik drzosti, že ho odvezl do Chomutova až před policejní služebnu.

Peníze se nikdy nenašly, za co je pachatelé utratili, se neví. Oni sami jakoukoli vinu popírají.
Policisté po nich pátrali deset měsíců, pozatýkali je loni 8. října. Tři z nich přímo v kasárnách pardubické posádky.
Soudní líčení bude pokračovat s přestávkami až do 15. října, soud musí vyslechnout desítky svědků.

 

Text:Mladá Fronta DNES 

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 09. 09. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio