Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
6 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
6 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
10 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
18 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Seriál o policejní výbavě – II.díl: Co na sebe?

Druhý díl seriálu o základní výbavě policisty je tu - po článku o tom, jak vypadá fasování, se dnes budeme věnovat tomu, co se hodí mít při službě na sobě (a ne vždy se jedná o vybavení, které se dá nafasovat).
| Foto: ilustracni

Jak si správně nasadit baret a jak upravit čepici tu vysvětlovat nebudu, na to musí každý přijít sám, ale budu se snažit poradit co mít či nemít, aby služba byla k přežití. Od počátku je třeba připravit se na to, že kromě uniformy je nutné si vše dokoupit, protože policejní služební vybavení nepatří svou kvalitou ani mezi průměr. Bez neprůstřelné vesty vás přijde tato základní investice na 5-8 tisíc Kč, z čehož asi nejdůležitější a nejdražší bude kvalitní obuv.


Jak se udržet na nohou...


V první řadě záleží na tom, kde bude policista sloužit. Jestli bude jezdit nebo šlapat pěšky. Pokud policista nenastupuje k PMJ, bude převážně šlapat chodník.  Začneme tedy od začátku a od spodu – správně, od bot. Služební polobotky ať už zimní nebo letní jsou pro několikahodinovou chůzi po městské dlažbě naprosto nevhodné, o terénu ani nemluvě. Běžet se v nich nedá, ale ukopnout si palec - to jde bez problémů. V zimě je v nich zima, v létě horko a po pár hodinách chůze má jeden pocit, že mu někdo rozmlátil chodidla kladivem. Polobotky jsou ideální do kanceláře, což se až na mimořádné výjimky čerstvých policistů netýká.  Co se týče vysoké služební obuvi, je to o trochu lepší, ale ne o moc. Prostě vás začnou nohy drasticky bolet o dvě hodiny později, ale zase jako bonus budou puchýře jak talíře.

Co tedy dělat? Pokyn PP o ústroji říká, že policista musí mít ve službě černou celokoženou obuv, bez ozdob a barevných značek. Doporučuji tedy před první šlapací poohlédnout se po pěkných kožených botách s gore-texovou či jinou membránou a podrážkou, která tlumí nárazy. To, že má podrážka tlumit nárazy je zásadní věc pro vaše pohodlí, chodidla a hlavně páteř. Neznamená to ovšem, že si smíte koupit černé kožené tretry jako Magic Johnson s apartními vzduchovými polštářky a supermoderním designem. Doporučuji koupit klasickou vysokou nebo kotníčkovou obuv. Důležité je to, aby vám bota držela kotník. Věřte mi - zvláště když vběhnete na členitý terén, jde o velmi důležitou vlastnost (vlastní bolestná zkušenost). Co se týče podrážky, doporučuji ptát se na podrážku s VIBRAM systémem, která obsahuje tlumící vrstvy. Vaše nohy totiž budou šlapat mnoho hodin na nejtvrdším povrchu. V současné době se toleruje i částečně kožená obuv kombinovaná s umělými vlákny, ovšem vše opět v černé barvě a s nijak extrémně výrazným designem.

Co se týče ponožek, pak doporučuji zimní ponožky. U služebních zimních ponožek je problém s materiálem - prakticky nesají pot a po prvním vyprání se z nich uvolňují chuchvalce vláken, která ulpívají mezi prsty. Takže se ve vaně neradujte, že vám policejní práce vyplavuje testosteron, ty chlupy nejsou vaše. Letní ponožky jsou o něco lepší, ale zase mnohdy nedrží natažené a v botě se shrnují.  A není nic trapnějšího než policajt, co si drží ponožky.  Opět tedy doporučuji koupit si vlastní ponožky se zesílenou patou a s dostatečnou savostí, samozřejmě v černé nebo jiné tmavé barvě a bez výrazného vzorku.


V zimě horko, v létě zima. Nebo je to obráceně?


Šedé služební kalhoty jsou z umělého materiálu, a tak se v nich budete v létě potit. V podkolení se budou tvořit solné mapy od potu, a proto doporučuji častěji prát. Solné mapy lze také vyřešit letním savým prádlem z klimatexu nebo moiry. Vzhledem k tomu, že oboje kalhoty jsou poměrně tenké, je nutné mít v zimě pod nimi teplé spodní prádlo (tzv. jégrovky neboli Jégrovy drtiče mrazu). Podle toho vybírejte velikost kalhot ve výdejně - pokud si budete hrát na playboye a nafasujete si je ve stylu šponovek, už pod ně žádné epesrádesní zimní spoďárky nedostanete. A věřte mi, omrzlý rozkrok je horší než drátem do oka. Navíc tím riskujete konec rodu, ať jste muž či žena.


Co se týče košile a svetru, platí to samé co o kalhotách – je nutné celoročně nosit pod košili prádlo. Jinak se vám budou pod pažemi tvořit nehezké mapy z potu a budete vonět vskutku přírodně. Navíc to co ucítíte, nebude vzrušující dotek, ale drsné umělé vlákno na rozedřených bradavkách. Pozor, u prádla musí být hluboký výstřih a jen krátké rukávky. Viditelné spodní prádlo se u služebního stejnokroje netoleruje. Pokud budete nosit neprůstřelnou vestu, nafasujte si košile o dvě velikosti větší, abyste nevypadali jak pět kilo ve dvoukilovém sáčku. Navíc pak každý drban pozná, že máte vestu a bude mířit na hlavu.

Ve výdejně nafasujete tři kravaty a sponu. Dvě kravaty jsou na gumičku a jedna klasická, uvazovací. Nikdy - OPRAVDU NIKDY - nenoste do běžné služby kravatu zaváznou na uzel. Je téměř jisté, že se vás na ní někdo pokusí dřív nebo později uškrtit. Navíc v okamžiku, kdy modráte, se dost špatně vykřikují výzvy k upuštění od protiprávního jednání. Do služby noste tedy zásadně kravatu na gumičku. Při velkém štěstí si s ní útočník sám vystřelí oko, což může být i zábavné.


Co na hlavě, to v hlavě


Co se týče pokrývky hlavy, pak vězte, že si na ně kolegové z oddělení vnitřní kontroly velmi potrpí. Zvykněte si, mít ji na hlavě. Je totiž dost demotivující dostat první kázeňský trest za to, že jste neměli na hlavě ten neforemný talíř, kterému se říká služební čepice. Pásek kolem dýnka čepice neslouží k tomu, abyste si jej dali pod bradu za silného větru či při stíhaní pachatele – ale k tomu, aby ostatní kolegové rozpoznali, že jste naprosto nemožný zelenáč, až si ho pod bradu dáte. Rada druhá: baret se nenosí jako rádiovka. Baret se neklopí na stranu kvůli větru, ale proto, že to není rádiovka.

Služební sako obléknete jen v době konání závěrečných zkoušek  základního kurzu a pak až v okamžiku, kdy vás budou potřebovat jako roztleskávače na nějaké policejní akci plné funkcionářů, kde samozřejmě nebudete mít žádné slovo - i když máte sako. Pokud si myslíte, že plášť do deště je nepromokavý, pak jste příliš naivní a pro policejní účely jste nepoužitelní. Hvězdiček si ve výdejně nafasujte více. Je to totiž určitě to první, co vám ze stejnokroje upadne. Vzhledem k tomu, že mají na uniformě držet jak přibité, dle policejní logiky samozřejmě nedrží a lámou se jak na běžícím pásu. Ušanku použijte, pokud sloužíte v horském pásmu - nebo ve městě, když chcete vypadat hloupě.

Pracovní oděv vzor 92 (tzv. čerňáky) je asi nejpovedenější služební oblečení. Je pohodlný, má hodně kapes, a pokud se vám podaří na pracovnici výdejny vyškemrat jednodílnou kombinézu, budete vítězem dne. Přes léto je v ní sice hic, ale ten respekt a pohodlí za to stojí. Má jednu velkou nevýhodu. Pokud potřebujete rychle na velkou, je značná šance, že svěrače selžou ještě před ukončením procesu svlékání kombinézy.




Text: Lukáš Heinz
Foto: www.mvcr.cz

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Příště: Služební opasek a co na něj

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starší díly

Seriál o policejní výbavě – I.díl: Co nafasujete?



Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 24. 05. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 3



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 31
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio