Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
2 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
16 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

Speciální rozbíječ od ESP

Rozbíječ od ESP.
Čas od času mohou v životě nastat i prekérní situace, kdy právě přítomnost vhodného nástroje může velmi ovlivnit následující dění. To je obzvláště zřejmé v případě záchranářských profesí či u příslušníků policejních sborů. Právě zde správně načasované použití speciální výbavy v některých případech dokonce rozhoduje o životech lidí, postižených nějakou nehodou. Jednou z takových novinek, která se objevila poměrně nedávno, je speciální koncovka na služební teleskopický obušek ESP, vybavená zvláštním rozbíjecím hrotem.
Rozbíječ od ESP. | Foto: Pavel Černý

Multifunkční systém


Teleskopický obušek ESP je pro svou neoddiskutovatelnou praktičnost v současnosti plošně u nás zaváděn nejen do Policie ČR, ale také stále více i do ostatních státních bezpečnostních složek jako Celní správy, Vězeňské služby, Vojenské policie a v neposlední řadě také k dalším a dalším policiím městským. Jde nejen o kompaktní pomůcku, která nejen dokáže pomoci ochránit před případným útokem fyzicky disponované a agresivní osoby, ale následně i patřičně důrazně dokončit zákrok proti ní.
Ale tato pomůcka není jen klasickým donucovacím prostředkem, neboť byla vyvinuta celá škála užitného příslušenství, se kterým je pak příslušník ozbrojené složky schopen vykonávat celou řadu dalších rozličných činností – nejen svítilny, zastavovacího kuželu, vyrážeče, páčidel, ale i štípacích kleští, lopatky, apod. Vznikl tak vlastně komplexní služební taktický set s doslova multifunkčním využitím. Jednotky si tak dle specifik své konkrétní činnosti mohou definovat doplňky, které jim následně pomáhají vykonávat jejich nelehké povolání jak efektivněji, tak i bezpečněji.
Jako jeden z vůbec prvních takových doplňků vznikla pogumovaná koncovka s rozšířenými okraji. Ta měla tehdy za úkol nejen zdokonalit úchop v zadní části obušku a bránit tak případnému vysmeknutí ruky, ale čnící středový pryžový výčnělek byl zároveň určen pro alternativní údery nebo využití k donucovacím technikám pomocí působení na bolestivé tlakové body lidského těla. A po mnoha letech byl tento doplněk dále přetvořen a efektivně využit k činnostem, které by v době jeho vzniku zřejmě nikoho v ESP nenapadly.

 

Násilný vstup

Důvody realizace tzv. „vstupu za pomocí síly“ mohou být pro příslušníky ozbrojených složek rozličné.  Může to například být zatýkací akce proti nebezpečnému pachateli, či nutné vyproštění ohrožených osob při autonehodě nebo neodkladná zdravotní pomoc osobám v uzavřeném prostoru.  To jsou jen některé z mnoha případů, kdy může být nezbytné způsobit úmyslnou destrukci a za každou cenu se snažit dostat dovnitř.  Otázkou, která ale může nastat, je však jak. Ve skutečnosti totiž i pro někoho banální rozbití prosklené plochy nemusí ve skutečnosti být tak úplně jednoduchou záležitostí. Zvláště pak, nejedná-li se o běžné okenní sklo, nebo je-li nějak zodolněno. Zatímco v prvním případě si s překážkou dokáže snadno poradit již zmíněný běžný služební „teleskop“, pro ostatní situace byla před lety v ESP vyvinuta zvláštní destrukční hlavice. Tu lze v případě potřeby rychle a snadno instalovat na přední část obušku a vznikne tak jakýsi novodobý palcát, který dokáže zbudovat průchod i více rezistentními okny. Dlouhý dosah takového prostředku pak v praxi dovoloval i rychlé vytlučení skel i v případě policejních akcí, spojených s násilnými vstupy do největších dopravních prostředků – tj. autobusů, vlaků, apod. Zatímco zde se ukazovala délka tohoto nástroje velkou výhodou, destrukce autooken ve výrazně omezeném prostoru již s sebou mohla již nést určité problémy. Později tak vznikla poptávka po nějakém speciálním doplňku, který by ve spojení s teleskopickým obuškem dokázal efektivně zbudovat průchod sklem i bez nutnosti velkého nápřahu a rozmachu. Tedy schopného operovat např. i mezi těsně zaparkovanými vozidly či dokonce i přímo v automobilu, kdy bude kupříkladu uživatel po autonehodě znehybněný uvnitř.

 

I když se zprvu předpokládalo, že zřejmě bude těsně před neodkladným zásahem nezbytné z rozbíjecího hrotu ještě rychle odstranit pryžový kryt, opakované praktické testy následně ukázaly opak. I zakrytý rozbíječ zkrátka rozbíjel doslova „na jedničku“. Vše od počátku směřovalo k vytvoření pomůcky, na které mohou nakonec v praxi záviset i lidské životy – a to nejen u bezpečnostních a armádních složek, ale také možná i při nasazení některých záchranářských jednotek.

Ke vzniku nového příslušenství k teleskopickému obušku ESP, které je určeno pro tzv. násilné stupy ve velmi omezeném prostoru, vedla ne zrovna přímá cesta – ta byla doslova dlážděna jak novými a novými reálnými testy, tak i nemalým úsilím designérů.

 

Efektivní pomůcka

Ke vzniku nové pomůcky nebyla zrovna přímá a jednoduchá cesta. Když byla původní pryžová koncovka nakonec osazena hrotem, tvarově i materiálově odpovídajícím běžným destrukčním prostředkům, používaným jako „rozbíjecí kladívka“ pro dopravní prostředky, ukázalo se to zcela slepou uličkou. Rozbíječ zkrátka nerozbíjel – sklo u automobilu se vysypalo až po několika (nebo dokonce mnoha – např. 5 - 8) ranách. I když ty byly nakonec vedené s hraniční silou a maximálním rozmachem do rohu testované plochy. Tak se mimochodem také odhalila až překvapivá nefunkčnost a marnost široce zavedených prostředků, na kterých v běžném životě mohou nezřídka záviset i četné lidské životy. Nic na tom posléze nespravilo ani čím dál kvalitnější tvrzení hrotu kuželu. Až po usilovném modelování designu, prokládaném novými a novými praktickými testy vznikl nakonec konečný typ, kterým se stačilo skleněné plochy skoro jen dotknout – i jen letmý úder už znamenal požadovaný průchod na první pokus.
Nový doplněk teleskopického obušku tedy už fungoval doslova „na jedničku“, ale zase vyvstal další nemalý problém. A to, že především někteří z policistů se obávali, že by svým obranným a donucovacím prostředkem, který stabilně osadí novým rozbíjecím hrotem, mohli při standardním zákroku zájmovou osobu snad i nějak nepříjemně poranit. Začalo se tedy řešit nemalé dilema, jak chránit ostrý kužel, ale pokud možno se zachováním požadované destrukční schopnosti. Po intenzivních zkouškách dalších a dalších variant se nakonec dospělo ke speciálnímu krytu, hovorově nazvaným „podprsenka“. Tento jednoduchý a laciný pryžový kryt dokáže spolehlivě zamezit jakémukoliv poranění, avšak je současně možné úderem se naráz zbavit standardních bočních i zadních oken vozidel. Při úderu zkrátka hrot projede pružnou vrstvou a vykoná svou úlohu. Po více úderech (např. 20ti – což v běžném životě jen sotva někdo reálně použije) může sice tento kryt být nevratně poničen, ale vzhledem k tomu, že pořizovací cena je kolem 15 Kč, se opětovné překrytí rozbíjecího hrotu nejeví zas až tak velkým problémem. Mnohé náročné testace, prováděné specialisty z bezpečnostního oboru prokázaly, že vznikla další smysluplná pomůcka. Jde o prostředek, který může v reálu pomoci jak realizovat neodkladný služební zákrok proti vozidlu, tak i účinně provést případnou záchrannou akci s nutností urychleného vyproštění osob ohrožených nehodou.

Pryžový kryt, zajímavě slangově nazývaný jako jedna ze součástí ženského intimního oblečení, sice prvoplánově slouží k zamezení případného poranění ostrým hrotem v konfrontační situaci, ale zároveň umožňuje destrukci překážky bez nutného sejmutí. Nový vyrážecí hrot v akci. Některé ze zmíněných praktických zkoušek lze shlédnout i na www.eurosecurity.cz
Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 31. 07. 2012


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio