Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
3 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
3 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Strážníci z Bohdanče sloužili v Kalifornii

Jak zaznamenal Pardubický deník,  konecm října se vrátili dva strážníci Městské policie Lázně Bohdaneč (MPLB) z pracovního pobytu v USA. A jak napovídá text, který přebíráme v celém znění,  Bohdanečtí se v Kalifornii zřejmě nijak nenudili:
| Foto: Služební vozidlo strážníků z Lázní Bohdaneč

„V minulosti bylo již mnoho vysokých policejních funkcionářů na různých pracovních pobytech v USA, ale zpravidla jsme se nikde nedočetli a nedozvěděli žádné novinky, nebo jaké nové zkušenosti tam byly získány a jak se budou u nás využívat. Dolů do praxe se v podstatě nedostalo nic. Pobočka IPA (mezinárodní policejní asociace) je v České republice jen pro vyvolené z řad státní policie. My jsme tedy před několika lety navázali kontakty sami a nyní jsme mohli konečně realizovat i návštěvu. Přesto, že byla pracovní, náklady byly plně v soukromé režii strážníků, tedy vč. zaplacení letenky atd. A na celou akci jsme si vybrali v zaměstnání dovolenou. Ale stálo to za to!“, uvedl k pobytu v USA vrchní strážník Pavel Řehoř, který hned dodal, že ale například náklady na ubytování a stravu ušetřili, neboť byli hosty a tedy se o ně starali Američané.

„Bydleli jsme v policejní rodině. Životní úroveň řadových strážníků je tak někde, jako v Česku žijí lepší podnikatelé. Rodinný patrový domek s více ložnicemi, tedy i pokojem pro hosty, více koupelen, velká kuchyň, jídelna, obývací pokoj, dětské pokoje, pracovna s posilovnou, velká garáž a v ní tři auta a motorka,“ popsal Řehoř domov seržanta detektiva Arthura Robertse a jeho manželky, strážníka Kirsten Robertsové. Arthur je u Mountain View Police Departmentu (Městská policie Mounatin View) již 23 let, Kisten je u sboru 15 let a nyní pracuje na částečný úvazek, protože vychovává děti.

 

Seznámili se systém, i stříleli z automtu

V rámci pobytu strážníci MPLB navštívili mnoho policejních a hasičských stanic, absolvovali i několik výcviků, měli možnost seznámit se podrobně s technikou, výzbrojí, ale i výkonem služby na ulici, systémem směn či rozpočtem. „Byli jsme na výcviku na venkovní střelnici, kde jsme měli možnost cvičit ostrou střelbu za pohybu z pistole ale i útočné pušky M4, kterou je vybaven úplně každý hlídkový vůz. Náboje u nich nejsou problém, takže strážník střílí a střílí, tedy má možnost se to opravdu špičkově naučit. Byli jsme na unikátní video střelnici, kde vám promítají velmi realistickou modelovou situaci z policejního zásahu. Musíte reagovat a projekce zase reaguje na vás, tedy na vaši střelbu, takže pokud pachatele zasáhnete, padne na zem, pokud ho jen zraníte, tak to sice vidíte, ale on útočí dál. Je to velmi reálné a mimořádně přínosné pro výcvik do skutečné služby. Takovou střelnici má každé město a okres a strážníci všech policejních sborů v okrese na ní musí pravidelně cvičit. O výcvik se velmi zajímám a už jsem toho dost vyzkoušel, ale takto reálný výcvik jsem v ČR ještě nezažil. Američtí policisté nejsou žádní kovbojové a střílejí asi tak málo často jako policie v Česku, ale uvědomují si, že jejich práce znamená riziko situace, kdy bude muset zbraň použít, a proto se k tomu připravují a svými nadřízenými jsou k tomu přísně vedeni“, dodal Řehoř.

Za velmi přínosný označil i výcvik ve hmatech a chvatech. „V USA se počítá s tím, že řadový strážník nebude nikdy mistrem bojových umění a nebude mít dostatek síly a obratnosti k dokonalému ovládání některého bojového stylu. To je možné jen u zásahovek ve velkých městech, kde je výcvik hlavní náplní práce strážníků ve SWAT týmu. Proto se běžní strážníci a detektivové učí velmi jednoduché a nenáročné chvaty, které ale mají zdrcující účinnost. Také jde o chvaty, které jsou nenáročné na prostor, neboť zkušenosti ukazují, že k zákroku nejčastěji dochází v bytech, ve sklepech, na schodištích apod., tedy v místech, kde není prostor pro nějaké manévry.“


Města si navzájem pomáhají

To, co se čeští strážníci od svých kolegů z Mountain View ve výcviku naučili, rozhodně neskončí jen ve vzpomínkách. „Minulý týden jsme už měli první několikahodinový výcvik v defenzivních taktikách a převezmeme i počet hodin výcviku za měsíc, a to nejen v sebeobraně. I když náš sbor cvičil hodně už v minulosti, viděli jsme nyní, že máme co dohánět“, nastínil bohdanečský vrchní strážník, jak zúročí získané zkušenosti.

Kromě střelby prošli strážníci i výcvikem v zastavování podezřelých aut, boji z blízka (hmaty a chvaty), ale měli možnost účastnit se i patroly ve vrtulníku. „Vrtulníková hlídka je zajištěna v okrese 24 hodin denně. Vrtulník je v pohotovosti na letišti a v případě potřeby okamžitě vzletí do vzduchu. Třikrát za den a jednou za noc obletí okres a provede asi hodinu a půl trvající patrolu. Leteckou službu zajišťuje 4 dny v týdnu úřad Sheriffa (okresní policie) a 3 dny v týdnu policejní oddělení San Jose (městská policie), což je největší město v okrese Santa Clara v Kaliforniii (nedaleko San Franciska).“

Systém tamní policie je prý pro uvažování našich politiků zcela nepochopitelný. „Základem všeho je Policie Department, tedy policie zřízená a financovaná městem. Ta řeší naprosto vše, od dopravních přestupků až po vraždy. V okrese pak působí i úřad šerifa, což je jakási okresní policie, ale není městským policiím nijak nadřazena. Městem pak projíždí i California Highway Patrol (státní policie), ale ani ta není nadřazena šerifovi či městským policejním šéfům. Je-li někde státní nebo národní park, pak tam hlídkují Rangers a ti dělají také vše od měření rychlosti až po zatýkání nebezpečných zločinců. Pravomoci všech policejních institucí jsou v podstatě stejné, liší se vlastně jen katastr jejich působnosti a kdo to financuje. Katastry ale nejsou dogma, tak jako v ČR,“ říká Pavel Řehoř.

„Nastane-li ale situace, že nějaká hlídka potřebuje pomoc, tak tam naprosto běžně vyjede hlídka městské policie sousedního města a zakročí. Jestliže Ranger pronásleduje někoho z parku, tak se na něj nalepí hlídky městských policií z okolí, hlídky šerifa i státní policie a v pronásledování pokračují třeba i přes několik okresů. Samozřejmě se ctí, že zásahu velí ten, kdo to celé zahájil, protože o tom ví nejvíc, bez ohledu na to, ve kterém okrese či státu nakonec dojde k zatčení. Pokud některá z federálních institucí operuje na území, které patří pod jurisdikci nějakého města či okresu nebo parku, tak to samozřejmě oznámí místnímu policejnímu oddělení a dojde-li k zatýkání, pak se ho účastní místní policie, nebo je jim to alespoň dodatečně ihned oznámeno a zpravidla si i zatčeného přebírají. Žádná rivalita, žádná nadřazenost a povýšenost, ale spolupráce vstřícnost a hlavně mimořádná pracovitost a snaha chytat ty špatné, ať už těžké zločince, tak narušitele veřejného pořádku, či neukázněné řidiče. A žádné přehlížení drobností či koukání se na druhou stranu nebo jiné projevy ulehčování si práce. Na tom je ale postavený celý systém v USA, tedy i ve výrobní sféře. Když pracuješ, tak se máš dobře, když pracuješ hodně, tak se máš ještě líp, když neděláš, tak tě sice vláda umřít hlady nenechá, ale rozhodně si nebudeš žít, jako ten, co dělá. A nikomu nemusíš závidět, že má víc, než ty, protože můžeš taky dělat tak moc jako on, a budeš mít taky hodně,“ okomentoval našemu Deníku Pavel Řehoř život ve Spojených státech a fungování policie.


Záchranku zajišťují hasiči

„Navštívili jsme i mnoho hasičských stanic, sledovali výcvik hasičů, zjistili jsme, jak funguje zdravotnická záchranná služba, podrobně si prohlédli výbavu a techniku. Velkým překvapením byly ženy v řadách hasičů, protože hasičem se v USA rozumí u nás tzv.“mokrý hasič“, žádné hasiče-úředníky v uniformách tam neznají. Ve městě se 70tis.obyvateli je ve směně 22 hasičů rozmístěných na 5ti stanicích a s nimi velitel směny (Batalion Chief), který ale kromě administrativy také zajišťuje potřeby hasičů ve směně a k větším událostem vyjíždí na místo a přímo se účastní zásahu. Záchranku zajišťují také hasiči, když zkolabujete na ulici, tak přijede velký hasičský náklaďák, nebo žebřík a z něj vyskočí hasič-paramedik a ošetří vás. Paramedik může intubovat, podat léky, píchnout injekci, ale např. i zavést infuzi do holenní kosti pomocí speciální vrtačky, když nemůže napíchnout žílu, protože máte třeba popálenou kůži. Vzápětí dorazí sanitka, která buď patří taky hasičům, nebo v některých městech zdravotnické službě, tedy soukromé firmě, se kterou město uzavřelo smlouvu. Soukromá záchranka je ale rovnocenná s hasiči, opět není nikdo nikomu nadřazen, a paramedici soukromé firmy mají stejné kompetence jako hasiči-paramedici“.

Ve volných dnech měli bohdanečští strážníci možnost poznat i „cilvilní´ život v USA, navštívit několik měst v různých státech, národní parky, muzea či poznat život původních obyvatel Ameriky. „Návštěva indiánské slavnosti Pow-Wow byla opravdu silným zážitkem“, ukončil vyprávění o cestě po USA Řehoř.



Text: Pardubický deník

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 25. 11. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 124
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio