Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
6 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Střídání stráží na Ministerstvu vnitra

Na dnešní večer pozval odstupující ministr vnitra Ivan Langer policisty na "rozlučkový" koncert do areálu sportovního klubu policie UNION. Mezitím v pátek nastupující ministr, bývalý šéf ÚOHS Martin Pecina dává první rozhovory o tom, jaké má ve funkci cíle. Internetové deníky dnes přinesly několik rozhovorů - přinášíme souhrn odpovědí budoucího ministra na téma "policie".
| Foto: Logo MVČR

Aktuálně.cz: Policii nebudu úkolovat


Jaké jste dostal zadání, když jste byl ČSSD osloven, abyste se ucházel o post ministra vnitra?

Policii držet od politických vlivů. Je to zadání, které jsem schopen přijmout a plnit. Zkrátka mým úkolem je udělat z policie zcela apolitickou organizaci, tak jak se mi to podařilo udělat u ÚOHS.
Pravda je, že když jsem přišel na úřad, tak se říkalo, že je zpolitizován, ale spíš nefungoval, než by byl pod tlakem. Podobné to asi bude na policii. Myslím si, že to nebude nic dramatického, trochu se to démonizuje.

Jak chcete docílit onoho odpolitizování?

Lidským profesionálním přístupem na to budu působit a politické vlivy budu odrážet silou své osobnosti. A také tím, že já, ani moji náměstci nebudou policii úkolovat. Sice se budu informovat u policejního prezidenta, ale nebude ode mě dostávat zadání, aby někoho chránil, aby něco zdržel, či urychlil. To je základní věc. Ale neříkám, že to tak dnes není. Pouze je obava, že to tak není.

Pan Paroubek se zmínil, že chce především zabránit tomu, aby se opakovala situace pře volbami, kdy se na veřejnost dostala tzv. Kubiceho zpráva. Jak toho chce skrze vás dosáhnout, jak tomu máte zabránit?

Tomu musí zabránit policejní prezident. Já tady nejsem od toho, aby se před veřejností něco tajilo, takové zadání nemám. Ale zveřejňovat by se měly věci, které jsou reálné. Kubiceho zpráva byla fabulace, ze které se v podstatě nic nepotvrdilo a její zveřejnění před volbami není nic jiného, než politická manipulace.

Celý rozhovor naleznete ZDE


Novinky.cz: Neznalost policie může být "plus"


O vládě Jana Fischera se mluví také jako o vládě odborníků, ale vy jste se v tomto oboru nikdy nepohyboval. Orientujete se skutečně dostatečně v problematice ministerstva vnitra?

Všechno o tom resortu může člověk vědět teprve až tam nastoupí, to by ani nebylo v pořádku, kdyby to věděl předem. Každopádně ministerstvo vnitra řídí vnitřní věci a státní správu, stejně jako její elektronizaci a já ve státní správě dělám šest let. Na elektronizaci a IT problematiku mám dokonce školu, to je mé původní vzdělání.
Jediné, na co tu kvalifikaci nemám, je policie a to si myslím, že je docela pozitivní, protože mám představu, že policii řídí policejní prezident a nikoliv ministr vnitra.

(...)

Do čela vnitra vás nominovala ČSSD, máte od strany nějaké zadání?

Jediné zadání, které mám, je to, že policie má být naprosto apolitická. U těch úřednických záležitostí mi patrně důvěřují, že je zvládnu, protože se v tom pohybuji šest let a snad to nedělám tak špatně.

Znamená to, že teď podle vás policie apolitická není?

To nevím, já mám zkrátka zadání, aby nebyla. Jestli je, nebo ne, to zjistím, až tam přijdu. Respektive možná to zjistím a možná to nezjistím, každopádně není mým úkolem zkoumat minulost, já musím hlavně zajistit, aby to tak bylo do budoucna. Tím se budu řídit.

Koncem května, tedy těsně před volbami do Evropského parlamentu, by měl ve Sněmovně vypovídat bývalý elitní detektiv o okolnostech vzniku velmi výbušného spisu Krakatice, který mapoval styky kontroverzního podnikatele Františka Mrázka na některé politiky. Neobáváte se, že budou policejní informace zneužity v politickém boji?

Nemyslím si, že by bylo vhodné, aby vystoupil těsně před volbami, ale to už není na mně. Poslanecká sněmovna ho zbavila mlčenlivosti a on bude vypovídat před komisí, takže to není něco, co bych mohl já ovlivnit a ani se tím tedy nezabývám.
Já se budu snažit, aby těsně před volbami nepřišla policie s neprověřenými informacemi, které se za půl roku ukážou jako mylné, jak se to stalo v případě tzv. Kubiceho zprávy.

Celý rozhovor naleznete ZDE



iDNES.cz: Policii nechám být, Dělnickou stranu nikoliv

 

Budoucí ministr vnitra Martin Pecina se chce postarat o to, aby policie nepracovala na zakázky politiků. „Člověk, jenž řídí policii, je podle mě velmi kvalitní, a já na tom nechci nic měnit. Jako ministr chci policii hlavně maximálně oddělit od jakýchkoliv politických vlivů, aby se je někdo nesnažil úkolovat,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Pecina.

Budoucí šéf resortu, který v půlce května rezignuje na dosavadní post předsedy antimonopolního úřadu, odmítl spekulace, že má za úkol zastavit vyšetřování bývalých majitelů Mostecké uhelné společnosti. „Slyšel jsem to jenom od novinářů. Žádné takové zadání nemám a ani bych ho nepřijal,“ uvedl Pecina.

Jako ministr chce co nejdříve odblokovat miliardy korun z evropských fondů. „Je v nich zamrzlých hodně přes 20 miliard korun, které mají jít z velké části do krajů, částečně však také na policii. Zatím nevím, proč to tak je, termíny k vyčerpání peněz jsou přitom drastické,“ upozornil Pecina s tím, že evropské peníze je nutné utratit příští rok.

V příštích měsících chce Pecina také přepracovat návrh ministerstva na zrušení extremistické Dělnické strany. Ten původní byl nekvalitní, proto jej soud zamítl. „Nelíbí se mi, jak se s tímto návrhem naložilo. Je potřeba to udělat znovu a pořádně. Až doběhne půlroční lhůta, kdy je možné stejný případ znovu otevřít, chci zajistit podání nové žádosti,“ řekl Pecina.


Původní umístění článku ZDE

 

 

Zdroje: aktualne.cz, novinky.cz, iDNES.cz

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 06. 05. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 29
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio