Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Systém Krav Maga policisty zaujal

Seminář systému Krav Maga, respektive jeho policejní verze, se uskutečnil ve čtvrtek 15.ledna v Praze. Jeden z policistů, který na akci neváhal dorazit z Brna, se rozhodl podělit o svoje zážitky, pocity a zkušenosti z této akce se čtenáři serveru policista.cz:
| Foto: Seminář vedl instruktor Tamir Gilad z Izraele

Tento seminář se uskutečnil v Střední Policejní škole (Praha - Hrdlořezy). Jako všude, tak i zde na začátku proběhly důležité formality jako prezence, či podpis podkladů upravujícáích zdopovědnost v případě zranění cvičence v průběhu semináře. Poté se standardně velká  tělocvična začala plnit. Stále přicházeli další a další policisté až to vypadalo jako v předvánočním supermarketu. Dle pozdějších informací se na tento výjimečný seminář dostavilo cca 60 lidí.


Kolem 10.30 hod proběhla prezentace izraelského instruktora Tamira Gilada s představením všech členů instruktorské skupiny. Samotní pořadatelé výrazně pomáhali s překladem do českého jazyka, aby nedocházelo k špatnému chápání povelů a pokynů.


Následovala rozcvička na zahřátí a protažení svalstva. Už rozcvičení se neslo v tradičním duchu boje, protože Krav Maga je především systém určený k přežití náhlých a nebezpečných situací. Při rozcvičce člověk často probíhal davem, který byl vytvořen kolem něho. Toto výjimečné prostředí si vyžadovalo notnou dávku soustředění  na orientaci v prostoru  a rozvoj periferního vidění. Zkrátka si člověk musel dávat pozor, co dělá a kde to dělá, protože prostor v tělocvičně byl doslova nacpán lidmi. I přes tyto podmínky jsem nezaznamenal žádný úraz nebo zranění, což je důsledkem dobré metodiky trenéra ale i profesionální úrovně všech cvičících.  


Cílem semináře bylo představení systému a procvičení určitých situací s poukázáním na možnosti jejich řešení. Jak uvedl instruktor Tamir Gilad: ,,Krav Maga není o technikách, ale je to způsob myšlení v návaznosti na neustálé vyhodnocování s cílem se rychle a správně se rozhodnout.“


Na začátku byli ukázány techniky cvičení a byl stanoven počet opakování. Každé cvičení se na začalo cvičit pomalu s důrazem na preciznost a funkčnost provedení. Poté se cvičení opakovalo se zvyšujícím tempem a důrazem. Jako velmi kladné bych si dovolil hodnotit cvičení, při kterém byl obránce nucen čelit útokům ze strany protivníka a při  obraně byl nucen na útočníka mluvit jasně a srozumitelně, což považuji za velmi důležité, protože pokud se podaří konflikt policistovi zastavit jen pomocí verbalizace, nemusí dojít k zranění již samotného policisty nebo jeho protivníka. Pokud verbalizace nebude úspěšná, jsou zde nadále možnosti jak konflikt vyřešit silou.


Dále zde byla zmíněna možnost provádět obranu pomocí úderů otevřenou rukou, tento koncept se mi jeví jako velmi pokrokový, protože nemůže dojít k závažnému zranění policistova zápěstí a přiznejme si na případných kamerách  bude zákrok policisty vypadat lépe, protože v lidském podvědomí údery sevřenou pěstí vždy přestavují symbol agrese. Následovalo podrobné vysvětlení ohledně metodiky pohybu kolem protivníka  v střetu a zde byla opět zdůrazněna nutnost neustálého vnímání prostoru kolem sebe se  zaměřením na vyhledávání a očekávání další hrozby. Tento princip byl nejvíce využit při cvičení techniky, při které byli dva útočníky postaveni proti jednomu obránci. Jeho úkolem bylo vyřešit střet s jedním útočníkem a ihned řešit střet s druhým útočníkem.


Následovalo cvičení, při kterém byl obránce napadán ze strany soupeře nožem, kdy musel nejdříve řešit útoky, které viděl a mohl očekávat  a po jejich zvládnutí musel řešit útoky z boku nebo ze zadu, tedy útoky jejichž začátek vidět nemohl. Tento princip vycházel ze skutečných bojových střetů, kdy napadení často popisovali překvapivý útok nožem  jako úder a až po vyřešení situace zjistili, že byli napadeni nožem a že tento nůž jim občas uvízl i v zádech.


Tyto situace se velmi často opakovali a obránce byl nucen těmto útokům často čelit ze zbraní v ruce. Když máte zbraň v ruce, možná by vás napadlo na útočníka okamžitě vystřelit, ale musíte si uvědomit že na krátkou vzdálenost vaše střelba jeho útok okamžitě nezastaví a vy budete muset jeho další bodnutí zastavit právě technikou bloku, která okamžitě přechází v následné zasypání protivníka údery zbraní se současným odstrčením. Takto si získáte prostor pro další postup.


Každá z těchto technik byla vždy dokončena zkontrolování prostoru kolem Vás, protože v Krav Maze stejně jako v zákroku není vždy jen jeden pachatel..Vše podle hesla : ,,Kdo bývá připraven, nebývá překvapen.´´


V tomto policejním semináři bylo velmi praktické, že policisté cvičili se svojí výstrojí a výzbrojí, protože náročnost cvičení plně prověřilo rozmístění a umístění vybavení na služebním opasku. Takže pokud jste byli shozeni na zem, a měli jste pouta umístěna vzadu na ledvinách, určitě jste si je o přestávce přemístili tam kam patří a to na přední část opasku.


Dále následovala část, při které byla nasimulována nejhorší možná situace a to ta, kdy byl policista pachatelem stržen na zem a byl tak nucen se bránit proti úderům směrovaným na jeho hlavu. Ale i na tyto situace má systém Krav Magy řešení a po dostatečných počtech opakování byla technika rychle a spolehlivě procvičena. Následovala technika obrany ležícího policisty s názornou ukázkou,  jak rychle a bezpečně zastavit útok a dostat se opět na nohy a vést boj v postoji.


Závěrečným cvičením byla  námětová situace, kdy byl policistovi držen nůž pod krkem. Ponechme stranou to, že do takové situace by se správně policista za dodržení všech zásad bezpečnosti  neměl nikdy dostat. Cílem této situace bylo názorně vysvětlit, že pokud umíme 18 technik proti napadení nožem, protivním může přijít právě s technikou č. 19, kterou neznáme a při které přijdeme o život. V tomto případě bylo velmi důležité policistům vysvětlit, že  můžou nastat případy, které nemají bezprostředně žádné okamžité bezpečné řešení. Tím že by policista v této situaci projevil svého bojového ducha, by mohl rychle přijít o svůj život. Důraz byl kladen na vyhodnocení situace a případnou nutnou spolupráci s pachatelem do té doby, než se situace nezlepšila natolik, aby policista mohl využít moment překvapení a s veškerou razancí efektivně a bezpečně  útok odrazit.


V sytému Krav Maga musí policista reagovat  na útok,  buďto svým okamžitým a důrazným protiútokem, kdy je důležitá  rychlost a efektivnost obrany s návazností na zakončení zákroku a to buď znehybněním útočníka a jeho spoutáním, nebo jen jeho odstrčením do bezpečnější vzdálenosti, kde se policista  může rozhodnout, který prostředek dále použije. Při útocích, kdy se pachateli podařilo policistu překvapit a zaskočit, musí policista získat více času a poté využit moment překvapení.


Na závěr bych chtěl podotknout, že mě velký zájem o tento seminář ze strany policistů, celní správy, armády ČR příjemně překvapil. Každý, koho jsem viděl cvičit, to dělal naplno a důrazně, přítomné sličné slečny se v nasazení i v agresivitě vyrovnali svým mužským protějškům. Dále bylo potěšující poznat nové kolegy, kteří v současné době  zastávají služební pozice Instruktor bojové a tělesné přípravy u Policie ČR. Zkrátka bylo fajn potkat lidi,  kteří jsou otevřeni všemu novému s patrnou snahou vše nové a efektivní ihned začleňovat do výuky nových nastoupivších policistů., kteří to po další vlně odchodů v tomto roce budou mít těžší.

Tímto děkuji pořadatelům za uspořádání tohoto semináře. 

 

Text: John Hawk

 

Více informací  o systému Krav Maga najdete zde a zejména tady.

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 01. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 3
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio