Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
1 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Taktický batoh ESP - operativní set s možností balistické ochrany

Nový ESP taktický batoh
Systém ESP je znám svou snahou o multifunkčnost - jak jsme již v mnoha článcích o výstroji a výzbroji od této české firmy ukázali v článcích na serveru Policista.cz - a z teleskopického obušku lze jednoduše vytvořit páčidlo, palice, polní rýč, či na něj přimontovat taktické zrcátko. Kde a jak ale s sebou nosit všechny nástavce a pomůcky? Odpovědí může být taktický batoh ESP.
Nový ESP taktický batoh | Foto: Pavel Černý

„Emergency“ zavazadlo, které by umožnilo mít ve službě k dispozici i větší množství užitečného vybavení, které se jen sotva dá nosit na běžném služebním opasku či se nevejde do taktické vesty. Zkrátka mít vše po ruce, až to bude nejvíce potřeba – ať už to na místě na místě rizikového policejního zákroku či urgentní záchranné akce.

Vznikl neobvyklý batoh, do kterého lze koncipovat vybavení přesně dle potřeb a specifik činnosti konkrétní složky - pouze na samotném uživateli nyní záleží, co, kam a také jakým způsobem do takového batohu vlastně umístí. Dle typu předpokládaných úkolů si obvykle každý sám zvolí, co do výbavy konkrétně zařadí a díky designu nového batohu poté může situovat, jak bude momentálně zapotřebí. Vnitřek, systémově řešený pomocí nosného systému popruhů totiž umožňuje upevnění veškeré zvolené výstroje libovolně stavebnicovým způsobem – a to jak vertikálně, tak i horizontálně. Materiál se zde buď upevní pomocí kovových klipů či pouzder opatřených standardním MOLLE US nosným systémem, nebo popřípadě lze k fixaci zvolit i vhodné řemínky, gumová lanka či alternativně také kusy spojených suchých zipů vhodné velikosti. MOLLE popruhy jsou i na zadní zevní části tohoto taktického batohu, a to spolu s velkým suchým zipem, který slouží pro přichycení identifikačního nápisu složky.


Především tzv. „Univerzální rukojeti“ ESP, které z dosavadních alternativních užitných nástavců původně určených pouze pro teleskopické obušky, vytvářejí plnohodnotné zásahové či záchranářské nástroje, vyvolaly nemalou poptávku po vhodném „zásahovém“ zavazadle. Po takovém, ve kterém by mohl být vybraný materiál umístěn co nejvíce skladným a potřebně přehledným způsobem.
Především tzv. „Univerzální rukojeti“ ESP, které z dosavadních alternativních užitných nástavců původně určených pouze pro teleskopické obušky, vytvářejí plnohodnotné zásahové či záchranářské nástroje, vyvolaly nemalou poptávku po vhodném „zásahovém“ zavazadle. Po takovém, ve kterém by mohl být vybraný materiál umístěn co nejvíce skladným a potřebně přehledným způsobem.


Mobilní kryt

Toto speciální, důmyslně koncipované pohotovostní zavazadlo, které je cílené zejména pro policejní autohlídky či „zatýkací týmy“, lze také případně dovybavit balistickou ochranou. Do zvláštní vnitřní kapsy v obou rozkládacích částech lze umístit i tzv. „měkkou balistiku“ (tedy např. pláty třídy II a III dle US normy NIJ). Koncepce však umožňuje i jiné řešení - v případě potřeby vsunout do horního dílu „tvrdý“ balistický plát (třída IV dle US normy NIJ) velikosti M, který následně kryje trup uživatele i před účinkem výkonných armádních zbraní. To vše dává alternativu operativní ochrany, zvláště pak u jednotek, které nejsou permanentně vybavené vlastní balistickou vestou. U zavazadla, které je otevřené v přední poloze, je míra čelní ochrany dokonce nepoměrně větší, než je tomu u takové běžné vesty – stojící uživatel je takto prakticky kompletně krytý od oblasti krku až pod kolena, po zakleknutí do polohy na obě kolena zůstává nekrytá již jen hlava. Příslušník armádní nebo bezpečnostní složky tak s sebou může mít s sebou nejen četné hmotnější a rozměrnější pomůcky a nástroje, ale zároveň tak vždy disponovat i alternativním krytem.

Vývoj a zkoušky nového, dosti neobvyklého zavazadla trval přes dva roky. Dle odborných hlasů z bezpečnostní oblasti však vznikl ojedinělý produkt, do kterého je možné libovolně koncipovat a mnoha způsoby pak dle svých potřeb upevnit všechny nutné objemnější a těžší pomůcky. Do speciálních kapes lze navíc umístit i případnou balistickou ochranu – a to jak měkké pláty chránící před střepinami a pistolovou municí, tak i tuhé těžší desky, chránící i před puškovými armádními projektily.

Hned z první série taktických batohů ESP putovala dodávka i k jednomu z amerických zásahových jednotek SWAT, kde i s další výbavou od téže firmy slaví velké úspěchy. A po uvedení této netuctové novinky na letošní výstavě IWA v Norimberku a následně na armádním veletrhu AUSA ve Washingtonu kvapem i ve světě přibývá dalších, co by rádi využívali výhody nové služební a záchranářské pomůcky z malé země ve středu Evropy.

Stále více produktů od ESP slouží nejen v Evropě, Asii či Africe, ale postupně „dobývá“ i americký kontinent. Příkladem toho je například foto z profesní přípravy jedné jednotky SWAT v USA – při nácviku násilných vstupů a CQB technik jsou zde užívány nejen mnohé z prostředků ESP, jako páčidla, kleště, apod., ale nově i Taktické batohy. Ty, jako i mnoho předchozího materiálu ze středu Evropy si svou kvalitou i praktičností zde u příslušníků místních zásahových týmů zakrátko vydobyly oblibu i vysoké renomé.

Obsah batohu je flexibilní, a v praxi se zřejmě bude odvíjet dle potřeb i možností konkrétní policejní složky. Zde je pro názorný příklad uveden jeden z již osvědčených příkladů náplně takového „zásahového taktického zavazadla“:



Nacvičeným pohybem lze pohotově dostat zavazadlo z transportní pozice na zádech do přední operativní pozice - zde pak je po otevření nejen k dispozici rychle všechen uskladněný materiál, ale v případě integrace balistických vložek je pak zpředu uživatel z velké části plně chráněn také i proti účinkům střelby. Zvláště v pozici vkleče na obou kolenou je krytí maximální a dokonce i neporovnatelné s běžnou vestou.

-    Pouzdro na rezervní zásobník (v případě ozbrojeného konfliktu není nábojů „nikdy dost“…)
-    Pouzdro na 6 - 9 kusů jednorázových ESP pout + univerzální řezač (využitelný jak pro snímání pout, tak i pro záchrannou akci – řezání autopásů, odstraňování oděvů zraněných osob, apod.)
-    Náhradní teleskopický obušek – zde sloužící k využití dalších, následujících pomůcek
-    Malého páčidla (to díky úzkému profilu dává šanci k odstraňování menších visacích zámků a řetízků)
-    Rozbíjecí hlavice (po nasazení na přední část obušku umožňuje rozbíjení i odolnějších (a výše situovaných – vlaky, autobusy, apod.) oken
-    Menší taktické zrcátko pro bezpečnostní prohlídky zájmových či rizikových prostor
-    Univerzální rukojeti pro flexibilní instalaci následního vstupního a destrukčního příslušenství (které lze užít i na teleskopický obušek, využití zmíněných rukojetí však zvyšuje efektivitu činností)
-    Velké páčidlo – zde dva kusy (jedno na páčení, druhé coby kladivo na zatloukání), realizace násilného vstupu destrukcí pantů, zámků, lámání jejich mechanizmu bočními průřezy, apod.
-    Štípací kleště – střihání zámků, řetízků, pletiva, ostnatých drátů, apod.
-    Destrukční koncovka pro prorážení skleněných překážek – zvláště tam, kde není prostor pro klasické obloukové údery    
-    Velké inspekční zrcadlo s dlouhou výsuvnou násadou pro prohlížení i vysoko položených či méně dostupných míst
-    Svítilna Trex s velkou svítivostí i výdrží zdrojů (typ AAA) – běžných činností pro výkon služby ji lze umístit do velkého zrcadla pro osvícení zájmových prostor ve ztížených světelných podmínkách, popřípadě po osazení červeným nástavcem ji použít k nočnímu zastavování vozidel nebo signalizaci
Dalším obsahem pak může případně být velký pepřový sprej, dekontaminátor po použití služebního spreje, zásoba dalších záložních pout, lékárna, atd.

Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 05. 11. 2013


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio