Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
10 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
18 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

„Teleskopy“ ve službách zákona

Teleskopický obušek u mexické policie
Pečlivějšímu pozorovateli možná neujde jeden fakt. Že v poslední době je u stále většího množství policistů „z ulice“ vidět na opasku poměrně neobvyklá část výstroje. Jde o nevelký podlouhlý předmět s pryžovým povrchem, pokrytým výrazným kostičkovaným rýhováním. Ti trochu zasvěcenější ihned vědí, o čem je nyní řeč. O takzvaném  teleskopickém obušku.
Teleskopický obušek u mexické policie | Foto:

Patří bezesporu mezi jeden z „hitů“ bezpečnostního sektoru nejen ve světě, ale stále více i u nás. Zatímco v minulosti však byl zaveden pouze u vybraných speciálních útvarů, dnes se konečně dostává i k těm z nejřadovějších policistů.  Jde o velmi praktického pomocníka těch, kteří v rámci své služby nezřídka nasazují své zdraví a život.

 

Výsuvný „strážce pořádku“

Trend výstroje moderních bezpečnostních jednotek nejen v USA, ale stále více i v Evropě směřuje k zavádění této nové výstroje.  Takzvaný „teleskop“ v pouzdru na opasku policisty se zkrátka stává stále více samozřejmostí.  A to i v mnoha státech EU, které by sotva někdo mohl podezřívat z nedostatku demokratičnosti či sklonům k policejní brutalitě – např. Španělsku, Francii a mnohých dalších, například Velké Británii.  Ano, i v této pověstně konzervativní zemi před lety zvítězila pokrokovější výbava. Kupříkladu i britští „bobíci“, tito klasičtí pochůzkáři již odložili „truncheons“ – své tradiční dřevěné pendreky.  S novými kovovými teleskopickými verzemi totiž mnohem lépe naplňují obraz o strážci zákona třetího tisíciletí.  Postupně tak všude odpadají všechny rádoby humanistické argumenty odpůrců tohoto nanejvýš praktického moderního prostředku.

Také u nás jde samozřejmě o čím dál častěji využívanější pomůcku v oblasti policejních složek. Zatímco kdysi byli teleskopickými obušky vybavováni jen příslušníci zvláštních útvarů – tedy například URNy, ochranné služby, specialisté z leteckých doprovodů a členové krajských zásahových jednotek, v posledních letech se situace začala rapidně měnit.  Následovaly některé z detektivních útvarů a pořádkové jednotky, ale nezůstalo jen u nich. V poslední době se tyto obušky začaly stále více dostávat „na ulici“, tedy i k řadovým policistům.  K tomu také zřejmě přispělo i to, že teleskopický obušek dle nového „zákona o PČR“ zjevně přestal být něčím jako „speciálním úderovým prostředkem pro zvláštní složky“ a také výcvik s ním se dokonce již dostal i do náplně výcviku na policejních školách a policejních školících střediscích. Zkrátka u nás se postupně celorezortně sjednocuje tato moderní výbava, stejně tak, jako u většiny policejních součástí nejvyspělejších států v Evropě i všude jinde po světě.  Koneckonců, u nás tento trend není patrný pouze u Policie ČR, ale i jinde v našich končinách – kvanta takových výsuvných obušků nyní už taktéž slouží v řadách Celní správy, Vojenské policie, Vězeňské služby a dokonce i čím dále u více a více městských policií.

punjab-jpg.jpg
mppraha1-jpg.jpg
detail_teleskop-na-opasku-jpg.jpg

Moderní pomocník

Důvod toho všeho je jasný.   Pro strážce zákona a pořádku jsou totiž výhody „teleskopů“ stále zřejmější.  Především rozhoduje to, že kompaktní rozměry obušku ve složeném stavu umožňují velmi pohodlné nošení.  V pouzdru na služebním opasku strážcům pořádku tak překáží mnohem méně než nemotorná, dnes již stále zastaralejší tonfa (s tou zkuste například přelézt plot, zakleknout, nebo se dokonce převalit na zemi…).   A tak jej policista má vždy s sebou – a to pak i v krizových momentech, když svůj donucovací prostředek může nejvíce potřebovat. V konfrontační situaci potom nezůstane nevyužitý ležet v autě, nebo dokonce ve skřínce na služebně. Další výhodou je také to, že takový obušek je v zasunutém stavu poměrně nenápadným a nezřídka si jej tak lze jen sotva povšimnout.  Policista s takovým netransparentním předmětem na opasku tak ověřeně působí o mnoho méně represivně, než někdo vybavený dlouhou čnící „násadou“, typickou spíše pro  perzekuční složky některé totalitní země.  Tak právě podle mnoha názorů veřejnosti západnějších států působí tam již poněkud historické tonfy, nebo jiné masivní a dlouhé „obuchy“.

Pogumovaný rýhovaný povrch těchto „donucovacího prostředků“ navíc umožňuje stabilní a pevný úchop a zabraňuje vyklouznutí v akci a možnost vytržení protivníkem.  A díky užité oceli v kombinaci s vyváženým tvarem jím lze uštědřit nepoměrně silnější úder či účinnější kryt.  Lze s ním ale také provádět až překvapivě efektivní fixace, úchopy a páky.  A to i proti velmi fyzicky vyspělé osobě. Což může v praxi znamenat bezproblémové odvedení velkého podnapilého svalovce bez nutnosti újmy na jeho zdraví.

teleskop_okynko-jpg.jpg teleskop_vlak-jpg.jpg policistka-jpg.jpg

 

Univerzální prostředek

Až překvapivá odolnost obušku také umožňuje jeho využití jako účinného vstupního prostředku.  To znamená, že pomáhá v ožehavých situacích, kdy je použití síly proti překážce vynuceno neodkladným zákrokem.  V policejním výkonu to může být například potřebné roztříštění okna pro průlez do bytu, rychlé odstranění  autookénka, nebo vypáčení překážky.  To vše zpravidla nebývá, jak se v praxi již mnohokrát ověřilo, pro kalený ESP výrobek žádný velký problém, který by se zásadně projevil na funkčnosti.  Podobná blesková akce ale často může znamenat i záchranu lidského života, nebo rozhodující krok k dopadení nebezpečného delikventa.

Jak ukazují i četné zahraniční zkušenosti, velkou výhodou se teleskopické obušky jeví i pro příslušnice bezpečnostních složek.  Zvyšujícím se počtům žen v ozbrojených složkách se právě pomocí této efektivní výstroje daří lépe vyvážit své přirozené anatomické nedostatky.  Handicap výšky, hmotnosti a především pak síly se totiž v závažném zákroku proti vzrostlému násilníkovi zpravidla negativně projeví a policejní techniky s takovým moderním „nářadím“ jsou potřebně účinné i v podání jemných ženských rukou.

Navíc, takový obušek ani není zapotřebí vždy přímo použít.  Často se může eskalaci násilí zcela předejít.  Jak totiž dokládají četné praktické zkušenosti policistů „z ulice“, jen samotné objevení se „teleskopického pomocníka“ na scéně  může zabránit dalšímu pokračování služebního zákroku a použití síly se všemi důsledky, neboť v konfrontační situaci již často sám o sobě psychologicky zastaví agresivní osobu od dalšího konání.  Typický kovový zvuk, provázející vysunutí takového donucovacího prostředku už v reálu nejednou „přivedl k rozumu“ některého ze značně  problematických násilníků.

Jako velkou výhodu příslušníci ozbrojených složek hodnotí i širokou škálu speciálního užitného příslušenství. Kupříkladu přídavná koncová svítilna umožňuje nespornou strategickou výhodu - osvítit si podezřelou osobu a přitom být neustále připraven účinně čelit případnému útoku. Taktické zrcátko zas výrazně pomáhá při provádění prohlídek nedostupných prostor během pátracích akcí, příp. dává šance k odhalení skrytého nebezpečí za rohem při hledání ukrytého nebezpečného pachatele.

urn-jpg.jpg detail-jpg.jpg

 

Speciální příprava

Dostat se k nějakému výraznějšímu množství informací o sofistikovaném provádění nácviku s teleskopickým obuškem bylo před lety poměrně obtížné. Vhodných instruktážních manuálů totiž nebylo právě mnoho.  Přestože je teleskopický obušek stále častěji vidět na boku bezpečnostních i armádních složek, u nás tato oblast zůstala až donedávna poměrně opomínána a ucelená metodika, určená pro erudovanější školení státních institucí prakticky neexistovala. Proto byly koncipovány speciální výukové kurzy ESP.

Ty byly od počátku zaměřené především na ucelenou a didakticky propracovanou přípravu, určenou především pro příslušníky policejních sborů. V tomto případě nejde o klasické bojové umění, ale sofistikovaný a ucelený služební systém. I když totiž mnohé techniky původně vychází z některých „Martial Art“ systémů, vše je přizpůsobeno především specifikům využití těmi, kteří vykonávají bezpečnostní činnost v státních službách. Vše je tak cíleno na reálné a přitom co nejjednodušší použití teleskopického obušku, včetně jeho dalších užitných doplňků, jako účinného „služebního nástroje“.

urn2-jpg.jpg vycvik_taktika-jpg.jpg npc_teleskop-jpg.jpg

 

Tyto speciální kurzy jsou vedeny nejen s ohledem na nejnovější světové trendy přípravy policejních složek, ale i s ohledem na taktické a legislativní souvislosti služebních zákroků. Jde vlastně o jednoduchou „školu“, jak se poměrně za krátkou dobu a přitom nanejvýš prakticky naučit používat teleskopický obušek, a to i v kombinaci s jinými donucovacími prostředky – například novými, velmi účinnými slzotvornými spreji.  Rychle, účelně a přitom v mezích zákona. A pro instruktory služební přípravy, kterých zatím jen od Policie ČR bylo v rámci tohoto systému proškoleno již téměř na tři stovky, jde o vhodný návod, jak zcela netknutého „rekruta“ dovést za pár hodin na úroveň, která umožní smysluplně a nanejvýš efektně využít nově „fasovanou“ moderní výbavu. To se v době rapidního zkrácení trvání výuky v policejních školách poměrně nanejvýš hodí – místo marného vychovávání „zenového bojovníka“ dozrává nyní doba k policistovi, který umí načasovaně a vhodně takticky využít tyto čím dál plošněji zaváděné technické prostředky. A proto je tento systém zaváděn jak u nás, tak i jinde ve světě. Nejen v některých zemích EU, jako Slovensko, Španělsko, Bulharsko či Lotyšsko, ale kupříkladu i v exotických dálavách jako Indii, Kongu a Mexiku.

kongo_teleskop-jpg.jpg spain_teleskop-jpg.jpg slovakia_teleskop-jpg.jpg
bulgaria_teleskop-jpg.jpg kongo2_teleskop-jpg.jpg latvia_teleskop-jpg.jpg
punjab2_teleskop-jpg.jpg mexico_teleskop-jpg.jpg mexico2_teleskop-jpg.jpg
Publikováno: 18. 05. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 19
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio